Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Laurits

Vai septembris, oktobra sākums ir tas laiks, kad ezeros zivis (raudas, līņi u.tml. ) nelabprāt ķeras?

Atbild Normunds Grabovskis

Līņi un karūsas jā, bet nu to noteikti nevar teikt par raudām un asariem, šīs zivis nepārtrauc baroties nekad, vienīgais, ka ir seklie ezeri, kur zivis paliek izteikti uzmanīgas un kaprīzas, pietam tās bieži vien aiziet uz ziemošanas vietām, katrā ziņā baroties tās nepārtrauc, ezeros gan tās pāriet uz ziemas ēdienkarti, bieži vien maizi, grūbas un citas vasaras ēsmas var peldināt visu dienu, bet tikko uzliec motili, gaļinieciņu vai ūdens tārpu, tā viss sāk notikties

Atbildēts: 24.novembris 2008, 21:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā beepbox

Labdien! Sakiet, lūdzu, kā var atšķirt sapalu no ālanta un galu galā tos abus no brekša? Man nesen bija gadījums, kad noķēru, pēc manām domām breksi, gandrīz 3kg, bet aizsūtot to uz „Copes Lietām”, man atbildēja, ka tas neesot breksis, bet gan ir ālants vai sapals un to esot teicis Jūs? Es jau gadus 10 ķeru brekšus uz gruntsmakšķerēm Daugavā iepretim Koknesei un zinu, ka tie var būt arī iegarenas formas, ne tikai apaļi kā lāpstas? Tad kādas ir tās pārējas atšķirības šīm zivīm, jo sapalus un ālantus ar nodomu nekad neesmu ķēris un tā īsti nezinu kā viņi izskatās?

Atbild Normunds Grabovskis

Atceros šo gadījumu, fotogrāfijā bija skaidri redzams, ka zivij ir sarkanīgas spuras un izteikti resns vēders, mans secinājums, ka tas bija ālants, breksim nekad nav krāsainas spuras, arī tik liela brekša forma vairāk līdzinās portfelim. Sapals, sākot jau no maziem 100 gramīgiem prusakiem, ir apaļš , tam ir izteikti liela, biezlūpaina mute, astes gals ir izteikti melns. Ālants savukārt ir krietni platāks, ar raudai līdzīgu muti un spilgtākām peldspurām, sajaukt sapaliņu un ālantiņu var kamēr tie ir maziņi, jo vairāk tie paaugās, jo vairāk parādās atšķirības, bet nu ar breksi šīs zivis sajaukt nevar nekādi.

Atbildēts: 24.novembris 2008, 21:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā davens12

Kā ziemā pievilināt lielos asarus?

Atbild Normunds Grabovskis

Ar svilpošanu, ja nopietni, tad kas kuram ir liels asaris un katrā ūdenstilpnē asari , sevišķi lielie, dzīvo citās vietās, nav vienas gatavas formulas, kā tikt pie zivīm

Atbildēts: 24.novembris 2008, 21:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lauris202

Labdien! Gribēju jautāt vai ir iespējams salabot neoprena kombinezonu un ja ir tad kā un ar ko ir labāk to paveikt? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Skatoties kas kombinezonam vainas, salabot jau var praktiski visu, ir labas līmes, piemēram līme STORMSURE, ar to var lieliski salīmēt gan zābakus gan pašas bikses

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jorku

Sveiks. Man jautājums par barībām. Agrāk varēja nopirkt laikam tas bija iecavnieka kaņepju eļļu, kukurūzas putraimus, saulespuķu spraukumus. Tagad paši vairs neko neražojam visu vedam iekšā. Varbūt esi lietas kursā, kas noticis un kur minētās barības sastāvdaļas var nopirkt.

Atbild Normunds Grabovskis

Nu saulespuķes un kukurūzu pie mums neražoja arī agrāk, Iecavnieks nodarbojās ar citām lietām un viņus tādi sīkumi kā makšķernieku intereses nesaista, bija ieplānots, ka šogad šos produktus sāks ražot cita firma, viss jau pat sākās, bet kaut kas tur viņiem notika un tālāk par gudru parunāšanu nekas netika.

Kukurūzas putraimus var nopirkt pārtikas veikalos, saulespuķu spraukumus lopbarības tirdzniecības vietās, tiesa tie tur ir pa 25 kg fasējumos, bet nu citas izejas šogad nav, ceru, ka uz nākošo sezonu viss sakārtosies

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:11 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā malikiitis

Vai ķerot līdakas uz dzīvo zivtiņu arī izmanto kādu iebarošanas ēsmu vai nē? Ja izmanto, tad kas tā par ēsmu un kur viņu var iegādāties?..

Atbild Normunds Grabovskis

Līdaku copē mazāk, asarojot biežāk mēdz izmantot smalkas, duļķi radošas barības, lai sapulcinātu sīkzivis, un kur sapulcējās sīkzivis, tur pavisam nemanot savācās arī plēsēji. Var izmantot gatavās sīkzivju barības, tajā pašā NG MIX sērijā ir barība ēsmas zivtiņām, var ņemt SENSAS ausleju barības, var arī pats gatavot kādu maisījumu, kuram klāt pieliek kārtīgu devu piena pulvera, kas ūdenī rada garšīgu duļķi..

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā grantinjs

Sveiks! Atkal es. ko tu man ieteiktu...tu kā profesionālis...saku iepriekš pārlasīju Copes Lietas visus tavus rakstus un tomēr nesapratu..man uz pludiņmakškeres stāv virsū 0.40 monofīlā aukla, pavadiņa ir 0.20. bet vienu dienu sēžot pie upes skatos kā mans ''kaiminjs'' kas ir 30 metrus tālāk velk ara vienu pēc otras ārā.. un smukas raudas, pat kāds lienils gadās..es praisju ar ko baro, makškejre..viņš teica auklas man ir pavadiņa 0.12 monofīlā un pamataukla 0.25 . es tā teikt smagi aplauzos. es var teikt esmu uzlicis gala virvi. es neko jēdzīgu neesmu dabūjis ar tam auklām..ir doma pamainīt.. kādas tu ieteiktu? kādas firmas? un diametrus? :) pld iepriekš :)

Atbild Normunds Grabovskis

Nu tādu tauvu kā tu esi uztinis uz pludiņmakšķeres vispār reti vairs kāds lieto pat uz butēm un līdakām, kur tad nu vēl uz raudām un brekšiem, ja tu parasti copē baltās zivis, tad uz spoles uztin 0.20 -0.22 mm pamatauklu, kā pavadiņas lieto 0.12-0.14mm aukliņas, āķus arī centies nelietot lielākus par 12. numuru un viss notiksies.

Es varu ieteikt SALMO auklas, sevišķi, ja makšķeri gatavosi nākamam gadam, jo no nākošā pavasara SALMO sāk tirgot jaunu auklu kolekciju, kur lielākā daļa auklu būs Japānā ražotas.

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā herald

Sveiks! Pasaki, lūdzu, vai Lielupē ir laivu bāze, kur makšķernieki var noīrēt laivas? Ja, ir, tad kur?? (cik man zināms, tad ir Kalnciemā, tikai precīzi nezinu to vietu)

Atbild Normunds Grabovskis

Šoreiz būšu tik pat gudrs kā tu, arī zinu, ka kaut kur pie Kalnciema tilta ir bāze, kur var dabūt laivas, bet tuvāk neko nemācēšu pateikt

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Oktobris

Labdien! Nesen kādā portālā uzgāju video par Cralusso Surf straumes pludiņiem un to darbības principu. Vēlētos uzzināt eksperta viedokli, vai nācies tos pielietot praksē? Kādas atsauksmes? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Pludiņi tiešām interesanti, ir veči, kuri viņus lieto un citu pludiņu vidējā straumē nemaz vairs negrib redzēt, bet es piederu pie tiem, kuri pamēģināja un vairs nelieto, jo mans uzskats ir, ka šie pludiņi ir paredzēti lielu zivju ķeršanai , kad copes nav parāk biežas, kad makšķerējamais attālums nav paŗāk liels, katrā gadījumā nenoliedzu, ka pludiņa konstrukcija ir interesanta un ka iemanoties ar to strādāt var gūt labus rezultātus, bet zinu arī to, ka sacensībās, kur parasti visi lieto pašu labāko un jaunāko, šie pludiņi nav redzami

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā silvestrs

Sveiki! Tātad gribu pievērsties makšķerēšanai uz pludiņiem un mani interesē šāds jautājums: Kā pareizi vajag piebarot zivis? Kā taisīt tā saucamos zivju galdus, esu dzirdējis, ka šīferus met iekša un tad kaut ka, bet varbūt jūs varētu dziļāk pastāstīt? PS. Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Barības galdus gatavo ļoti aizaugušos ezeros, pārsvarā tikai līņu, reizēm arī brekšu copei, par iebarošanu nevar izstāstīt pāris teikumos, nepaslinko un palasi pāris gadu CL žurnālus, gan es gan citi tur par barībām un barošanu ir rakstījuši ļoti daudz, bibliotēkās parasti var atrast visus žurnālus

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 12:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager