Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā MADHAUSE

Labdien Normund!! Man Jums jautājums, dzirdēju, ka pie Kalnciema tilta ir parādījušies brekši. Vai tā ir taisnība un kad ir īstais brekšu ķeršanas laiks, un kādās vietās tie labprāt uzturās? Paldies jau iepriekš ar cieņu Didzis

Atbild Normunds Grabovskis

Nu vai tā ir taisnība nemācēšu tev teikt, neesmu tur šogad vēl bijis, cik zinu no vietējiem aborigēniem, tad brekši tur ir vienmēr, tikai uzturās viņi dažādos dziļumos. Mūžīgais un neatbildamais jautājums, kad labāk ķert brekšus, jāatbilt tā kā domāju pats, tagad, brauc, baro un ķer, ja brauksi uz aklo, ytad visticamāk, ka aplauzīsies sākumā, jo nav tā, ka breksi var visur pierunāt, vietu zināšana ir ļoti svarīga, pats to rajonu pārzinu diezgan slikti, tāpēc neko precīzāk pateikt nevaru.

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis15

Labdien es jums vēlējos pajautāt kāds ir vislabākais laiks kad ķert brekšus. Tas ir domāts vakarā vai pa dienu un lietainā laikā vai sausā?

Atbild Normunds Grabovskis

Priekš manis brekšu laiks ir pa dienu, bet ir daži ūdeņi, kur viņi vasarā pāriet uz pilnīgu vai daļēju nakts dzīvi, tomēr kaut ko jau var noķert arī dienā, pērcilāju atmiņā savas labākās brekšu copes un godīgi sakot uz tava jautājuma otro daļu nemaz nemāku atbildēt, ir viņi ķērušies gan lietū gan saulē, vairāk viss atkarīgs no laika stabilitātes, katrā gadījumā laiks mani pašu nekad nav atturējis no došanās makšķerēt.

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nor4a

Daudz laba novēlējumi vārda dienā, vai jūs nezināt vai Jakušonaks ir copmanis, ja ir varētu sadomāt un uztaisīt vienu otrā augusta gaviļnieku copes pasākumu, lai Olte un Zveja filmē, lai nu kā suminām....novēl normunds.

Atbild Normunds Grabovskis

PALDIES, novēlots, bet paldies. Spriežot pēc intervijas CL, tad copmanis viņš ir, nu tādā copmaņu Normundu pasākumā varētu arī piedalīties, būtu interesanti

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RobiSsss

Sveiks, Man interesē vairāk par līņu copi. Man ir parastais 3m kāts un norm spole āķitis drusku mazāks par nomalu. 2 svini un pludiņš 2.5 grami. Kas man būtu jānomaina, lai labāk ņemtu līņi?

Atbild Normunds Grabovskis

Kas ir normāls āķis, es tādu numuru nepazīstu, un ja kas, tad līnim ir vienalga vai tev tur ir 2 svini vai 4, viņš skaitīt nemāk, viņam svarīgi, lai tu viņu piebarotu, lai kumoss uz tava normālā āķa būtu svaigs un garšīgs, piedod, bet nezinot ne auklas diametru, ne ko citu par tavu normālo makšķeri, nevaru arī neko pateikt.

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā PHIL82

Sveiks Normund! Jautājums tev vairāk kā firmas Salmo ekspertam, ne kā makšķerniekam. Problēma saucas Teleskopiskā makšķere Salmo Taifun Ultima Telerod 5m gara ar testu 5-10 g! Jau otro reizi ,copējot lietainā laikā, saskāros ar problēmu, ka šai makšķerei līp klāt monofilā aukla, kas sagādā būtiskas problēmas iemetiena brīdī! Izmēģināju divu diametru auklas (0,18mm un 0,22mm, taču rezultāts nemainījās! Protams, ka viens no risinājumiem ir smagāka pluda likšana, taču dotajā situācijā izmantoju tikai 3 - 4 g pludus! Protams, šī problēma pamatīgi sabojāja copi un garstāvokli! Zinu, ka vaina ir šīs makšķeres riņķos! Varbūt ir kādi risinājumi? P.S. Iesaki Salmo firmai likt savādākus riņķus šī modeļa makšķerei! Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Problēma nav riņķos, tā ir visu, pilnīgi visu teleskopisko makšķeru (ar garajiem posmiem) problēma, ja tu būtu lasījis manus rakstus CL žurnālā, tad būtu ievērojis, ka par šo tēmu runāju diezgan bieži. Šādos gadījumos kārtējo reizi parādās mačmakšķeru priekšrocības, jo tām uz to pašu garumu ir 13-15 riņķīšu un aukla vienkārši nevar pielipt. Tavā gadījumā ir divas iespējas, vai nu pāriet tomēr uz smagākiem pludiem, var mēģināt vaglera tipa pludus, vai arī pirms katra matiena nostiept auklu un mest no sāna, kā ar katapultu, esmu šai stadijai gājis cauri, tāpēc ļoti labi saprotu tavu sašutumu.

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copetajs

Sveiks Normund, gribēju tev jautāt:

1) kā ir ar sporta copi, kā notiek Latvijas jauniešu izlases atlase? - vasaras mači!

2) cik aptuveni tas izmaksātu, IEGADAATIES visu nepiecieshamo, APTUVENI? PALDIES!

Atbild Normunds Grabovskis

Pirmais un galvenais ir gribēt makšķerēt, patreiz jauniešu sports ir tādā nesaprotamā stāvoklī, bet nākotnē ir paredzamas nopietnas izmaiņas, patreiz, lai tiktu izlasē, ir labi jānostartē Latvijas čempionātā un ir jāgrib ziedot savu laiku sportam, sākumā tas paņem daudz laika un ļoooti daudz tavu vecāku naudas, jo neviens jau neko pa brīvu nedod, ir iespējas daudzas lietas iegādāties lētāk, profesionālā līmenī makšķerēšanas sports ir padārgs.

Nezinot kādā makšķernieka un inventāra līmenī tu esi ir pagrūti nosaukt summu, kas nepieciešama inventāra iegādei, ja runa ir par pilnu jaunieša komplektu, tad tas varētu būt sākot no latiem 500 par visvienkāršāko inventāru, ja ir vēlme pievērsties sportam un ir cerības, ka matertiāli varēsi to pavilkt, tad dod ziņu, labprāt palīdzēšu gan ar padomu, gan sagādāt vajadzīgās lietas

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GatisRie

Sveiks! Vēlējos tev pajautāt jautājumu. Ezers ļoti dūņains, bet ir vēlme braukt ar gruntmakšķeri, runāju ar cilvēkiem viņi saka- ka īpaši prātīga doma nav, jo gruntenē iesēdīsies dūņās un šo. Kā tad īsti ir ar Gruntenem un dūņainiem ezeriem. (Ezers tiešām ļoti dūņains, bet zivis toties labas)

Atbild Normunds Grabovskis

Nav jau tik traki, ir taču barotavas arī bez svara, vai ar pavisam nelielu atsvaru, taisi barību vieglāku, lai barotava ar pirmo švunku neieskrien dūņās un viss būs ok, ūdenī viss grimst lēnāk, tāpēc barotava viegli nogulsies uz grunts, vienīgi jāuzmanās ar iebarošanas rāvieniem, labāk ļaut barotavai pašai izlādēties, lai nesaceltu pārāk lielu duļķu mākoni

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā herald

Esmu lasījis, ka makšķerējot kaut kur okeānā pat pirmajā copes reizē iestrēgst spole un negriežas (tas gan bija mušiņmakšķernieks)... Vai Baltijas jūras ūdens kā sālsūdens ir pietiekami agresīvs pret copes inventāru??? Ja grib makšķerēt Baltijas jūrā, tad ir jāizvēlas sālsūdenim paredzēts inventārs (spole, kāts) vai arī var mierīgi lietot saldūdens inventāru???

Atbild Normunds Grabovskis

Lietot jau var, tomēr arī Baltijas jūra ir pietiekoši sāļa, lai ātri vien sabojātu inventāru, tāpēc ieteicams pēc katras copes jūrā visu inventāru labi noskalot, briestot uz butēm tomēr labāk sagādāt speciālu inventāru, lielajām jūras spolēm un kātiem ir speciāls pārklājums, kas aizkavē sāls piekļūšanu vārīgajām vietām

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā herald

Sveiks! Saki, lūdzu, kādu (firma un modelis) picker kātu Tu izmanto??? Cik esmu pētījis SALMO sortimentu, tad vienīgais, ko redzēju bija no TAIFUN sērijas, cik labs tas ir??? Un vai caurlaides riņķi tam ir pietiekami labi, lai izmantotu pīto auklu??? Šodien biju SALMO veikalā, bet tur tas nebija. Gribu uz grunts bez iebarošanas ejot gar upes krastu pamkšķerēt uz dzīvo (mailīti), sliekām, mormiškām, u.c. Un vai ar šādu picker kātu var spiningot ar mīkstajiem mānekļiem uzliktiem uz džigu āķiem???

Atbild Normunds Grabovskis

No pikeriem man pašam ir tikai 2 veci SALMO CONCORD modeļi, tādus jau gadus 3 neražo, izmantoju tos tieši tādiem pašiem mērķiem kā tu raksti, pamatā copējot ar mailīti. TAIFUN sērijas kāti ir stikla šķiedras kāti, nav dārgi, bet izturīgi, kā jau visi stikla šķiedras kāti, tie ir nedaudz smagāki par grafīta kātiem, bet tā kā kātiņš ir īss, tad to svara starpību nejūt, pīto auklu izmantot var, jo riņķiem ir SIC pārklājums, var arī reizēm paspiningot, ja rodās tāda vēlme. SALMO veikalos šie kātiņi ir, tikko pārbaudīju

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:38 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā flex

Nevarētu pateikt kādas dažas metodes kā ķert brekšus uz pludiņmakšķeres un ar ko butu vislabāk iebarot?

Atbild Normunds Grabovskis

Redzot, ka māki rakstīt, pieļauju domu, ka māki arī lasīt, tad nu esi tik labs un pašķirsti iepriekšējā un šī gada CL žurnālus, palasi atbildes uz jautājumiem šeit, tici man, atradīsi ļoti daudz interesantu lietu.

Atbildēts: 21.augusts 2008, 23:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager