Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Monvids

Labdien, Normund! Makšķerēju ezerā, dziļums 1-1,5 metri, aizaugošos līcīšos. Cenšos "nomedīt" kādu līni, taču rezultāti pagaidām ir diezgan pieticīgi - šogad 3 zemizmēra līnīši. Mani jautajumi būtu par piebarošanu:

1. vai sajaucot gatavo barību ar zemi, būtu jāgaida kāds laiks, kamēr viņa uzbriest, vai var uzreiz lādēt iekšā?

2. Sākotnēji iemetu 3 tenisa bumbas lieluma pikas - kā rīkoties tālāk, lai nepārbarotu, ja nav copes, 1-2 bumbas stundā, kā Jūs uzskatāt?

3. Cik bieži ir vēlams mainīt citu ēsmu, ja nav copes? Piemēram, pariet no sliekām uz muškāpuriem utt.?

4.Copes laiks vasarā, kurā diennakts laikā, Jūsuprāt, ir labāka līņu cope?

5. Kādas svarīgas nianses vēl būtu ņemamas vērā, ķerot līņus uz pludiņmakšķeri?

Paldies Jums par atbildēm!

Atbild Normunds Grabovskis

1. Vispirms samitrini barību, ļauj tai piebriest (10-15 minūtes) un tad vari pielikt nedaudz zemi, cik daudz un vai vispār to likt ir atkarīgs no dūņu daudzuma copes vietā

2. Neko pārbarot tu tur nevari, līnim parasti vajag klusumu, seklās vietās bieža iebarošana ar barības bumbām nav vajadzīga, tur zivis nav pieradušas pie lieliem trokšņiem, tāpēc centies copes sākumā salādēt iekšā vismaz pusi barības, pietam saspied to tikai tik daudz, lai tā aizlido līdz vietai kur makšķerēsi, lai tā izšķist pret ūdens virsu, barībai grimstot izveidosies aromātisks mākonītis, labi sākumā tas sasauks mazās zivtiņas, bet viņu radītais troksnis piesaistīs arī līņu, karūsu un brekšu uzmanību. Papild iebarošana ir jāveic ļoti uzmanīgi, ja zivis ir aktīvas, tad iemet pa piciņi barības pēc katras noķertās zivs, ja mazāk aktīvas, tad pa nelielai pikai reizi 30-40 minūtēs

3. Gatavas receptes nav , bet pats ēsmu atjauninu un nomainu ner retāk kā reizi 15 minūtēs, uzskatu, ka tārpiem vienmēr jābūt svaigiem un dzīviem

4. Naktīs es mēdzu gulēt, tāpēc man visa līņu cope pēcpusdienas un vakari, patiesībā jau ir tā, ka ja tavā ūdenī līņu ir daudz, tad viņi uzvedās kā normālas zivis, ja līņu ir pamaz, tad viņi ir kaprīzi un tramīgi

5. Zivis var noķert tikai tur, kur viņas ir!!!!!!!!!!

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Sveiks! Kādas ir jūsu domas par fīderi Salmo Taifun special feeder 90? Es tikko tādu nopirku un vēlos zināt kādas atsauksmes?

Atbild Normunds Grabovskis

Labs fīderītis, lai saprastu kas ir fīdera cope fispār, ja iepatiksies, tad ar laiku nopirksi kaut ko nedaudz vieglāku un tievāku, vai arī paliksi pie šī kātiņa, jo stikla šķiedras kāti (Taifun sērija ir stikla šķiedras kāti) ir triecienizturīgāki par grafīta kātiem, tie prasa mazāk uzmanības pārvadāšanā un glabāšanā, arī cenā tie ir krietni lētāki, vienīgais mīnuss ir tas, ka stiklašķiedras kāti ir nedaudz smagāki, bet tā kā fīdera copē tas nav noteicošais, tad viss ir kārtībā.

Jūlija CL žurnālā ir mans liels raksts par fīdera inventāru un montāžām.

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RAIDER

Labdien! Kurās Latvijas upēs mīt sami? Vai kādā Latvijas ezerā arī ir sami? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Sami ir Daugavā un upēs, kuras ietek Daugavā, ir arī ezeri un dīķi, kur saimnieki vai nomnieki ir ielaiduši samus, sams ir plēsējs un siltos ūdeņos, kur ir daudz sīkzivju, viņš ļoti labi iedzīvojās un labi aug, pats zinu 3-4 dīķsaimniecības, kur sami dzīvo ļoti labi.

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karlsbergs

Kā zivis reaģē uz lietu?

Atbild Normunds Grabovskis

Skatoties kāds lietus, ja runa ir par spēcīgu lietu visas dienas garumā, tad sevišķi laba cope nebūs gan, noķert kaut ko var vienmēr protams. Vairāk par lietu zivis iespaido spiediens, jo pat cilvēks pie noteikta atmosfēras spiediena paliek kūtrs un nekustīgs, ar zivīm viss ir tāpat.

Pats gan braucu makšķerēt neskatoties ne uz kādu spiedienu vai lietu, jo laiks copei ir tad kad viņš ir, ņemu lielo copes lietussargu un sēžu, jo ne vienmēr zivis ir galvenais, reizēm tā gribās kādu stundiņu pasēdēt pie ūdens

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pokimon50

Sveiks... A kā var uzlikt pludiņmakšķerei slīdošajam pludam tās gumijas... Es nevaru tās gumijas uzvilkt uz auklas, tur pārāk mazs caurums vai kā? Ā un ja vari pastāsti kā man uzlikt uz auklas tās gumijas. JAU IEPRIEKŠ PALDIES!

Atbild Normunds Grabovskis

Elementāri, Vatson !!!! Nopērkot stopariņus tie ir uzvērti uz auklas vai tievas drāts cilpiņām, tu savu auklu iever šajā cilpiņā un vienkārši uzver stopariņu uz savas auklas, process aizņem pus sekundi, pērkot stopariņus tev vienmēr jāzin uz kādas auklas tu viņus vērsi virsū, jo stopariņi ir pieejami 3-4 izmēros, ja tā ir pludiņmakšķere un stopara uzdevums būs dziļuma regulēšana, tad izvēlies pašus tievākos stoparus, tie paredzēti auklām 0.15-0.20mm

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā miko99

Sveiks! Man ir mazi divi jautājumi par parasto āķu pavadiņu uzsiešanu un par zušu noķeršanu. Ja iespējams atbildi un par zušiem runājot, ko lai liek uz āķi un kuru āķi labāk izmantot?

Atbild Normunds Grabovskis

Kas ir parastās āķu pavadiņas? Klasiskā zušu makšķerēšana ir ar gruntsmakšķeri, protams reizēm zutis paņem arī uz pludiņmakšķeri ķerot brekšus vai asarus, tomēr tas vairāk ir izņēmums nekā likumsakarība. Pie gruntsmakšķeru ēsmām kā populārākās var minēt naktstārpus vai lielu slieku pušķus un mailes, kā arī zivs gabaliņi, zušu makšķerēšanai parasti izmanto āķus ar garu kātiņu, klasiskais liekums, bet pagarināts kātiņš, tas vajadzīgs lai uzspraustu naktstārpu, kā arī lai vieglāk dabūtu āķi ārā no zuša mutes, jo viņi mēdz ierīt ēsmu ļoti dziļi.

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 12:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nort

Labdien, man ir tāds jautājums. Man vārdadienā uzdāvināja mačmakškeri un tagad ir doma viņu pielietot, cik biju dzirdējis viņu izmanto pludiņmakšķerēšanai, bet kāda ir viņai atšķirība ar citiem kātiem? Kā ari vai viņu var izmantot arī kā savādāk? Ā un vēl kāda šādai makšķerei būtu piemērotākā spole. Tā kā vasara ir sākusies ir griba ko iesākt ar šo brīnumu :) Paldies jums jau iepriekš

Atbild Normunds Grabovskis

Uzreiz var redzēt, ka tu necenties lasīt ne CL ne internetā pieejamo informāciju, ja neesi slinks, tad pašķirsti manu mājas lapu , tas ir www.fishing.lv, sadaļā AR MAKŠĶERI, tur ir atbildes un skaidrojumi uz visiem taviem jautājumiem

Ja nemaldos, tad arī šeit ir bijuši jautājumi par šo tēmu, parocies bikiņ un tad, ja ir konkrēti jautājumi par montāžu vai copi, tad varam šo sarunu turpināt.

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copetajs

Sveiks, biju sapircis lērumu barību ar ko paeksperimentēt, beigu beigas ieraudzīju vienu tādu dīvainu un saku pētīt, un N -G mix izrādās esi izstrādājis Tu, gribēju zināt tavas domas par tavu barību :)

Atbild Normunds Grabovskis

Laba barība ikdienas copei, vidēji stipra aromatizācija, pietiekoši daudz saistvielu, lai varētu šīs barības izmantot arī fīdera barotavā bez papildus saistvielu pievienošanas. Pats tās lietoju arī jums iesaku.

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:52 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā jopciks

JST lapā lasīju diskusiju par Vagler tipa pludiņiem. Kāda ražotāja pludiņus izvēlēties?

Atbild Normunds Grabovskis

Praktiski visas firmas, kuras ražo kaut ko sportam ražo arī visnotaļ labus vaglerus, pats pamatā lietoju SENSAS, BROWNING un COLMIK pludiņus, bet arī citām itāļu un franču firmām ir labi pludi.

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ivo252

Sveiki vēlreiz! Gribēju vēl pavaicāt kā ir ar fīdera izmantošanu vietā, kura grunts ir zāļaina un varbūt pat arī ir kaut kāda dūņa, nav tā, ka visa mana barotava iegrims un copes izpaliks? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Tāda iespējamība protams ir, ar dūņām nekas, var izvēlēties vieglākas barotavas un sausāku barību un viss būs ok, bet ar biezu zāļu paklāju ir bēdīgāk, ja vari uztaustīt pleķīti kur zāļu nav, tad ir forši, bet ja šādu vietu nav, tad vai nu pārej uz pludu, vai bruņojies ar pacietību, jo katrā otrajā iemetienā uz āķa būs zāles

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager