Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā ivo252

Man ir tāds jautājums, vai vietā kur zivis ļoti reti ir redzējušas veikalā nopērkamo iebarojamo, nav tā, ka barojot tās baidās un uz iebaroto vietu nenāk, jo tomēr tām barībām ir diezgan spēcīga ķīmiska smarža? Ar ko jūs ieteiktu barot tādās vietās?

Atbild Normunds Grabovskis

Tu gribi teikt, ka cilvēks, kurš nekad nav ēdis cepumus un šokolādi vispirms ir jāpatur karantīnā un tikai jāpieradina pie šo produktu aromāta?

Kā jau daudzas reizes esmu rakstījis, tad izvēloties vidējās aromatizācijas barības , piemēram NG MIX, SALMO, DRAGON un līdzīgas, tu savāc pie sevis visas tuvumā esošās zivis, neatkarīgi no tā ir tur kāds kādreiz jau barojis vai nē, vienīgi nevajag uzreiz gāzt iekšā visu spaini, iesākumam vajag 3-5 bumbas un tad jau zivis tev turpmāko taktiku pateiks priekšā

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā reino2

Sveiks. Vakar vizinājos pa Unguru un uz vienas seeres-ik pa brīdim kārtīgi nomutuļoja - domāju lielas līdakas - pamētāju spiningu - tukšais. Tad skatījos ūdenī daudz maijvaboļu sapūstas - varbūt brekši?

Atbild Normunds Grabovskis

Varbūt arī brekši, var būt ālanti, arī lielas raudas un asari ēd tos mazos bumbvedējus, pat līdakas neatsakās no tāda kumosa, tā ka atliek vien mēģināt kādu no tiem mutuļotājiem noķert

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MasterKush

Vēlreiz par gumijām, parakos netā, šo to it kā atradu, jautājums ir, vai var lietot loop to loop, gumijas cilpa ar monofīlo cilpu, un vai gumiju ver cauri tikai spicei, pirms tam spices galu nozāģējot? Vai var pierīkot gumiju spicei, to nezāģējot? Ļoti ieinteresēja šis elegantais makšķerēšanas veids.. visu bērnību makšķerēju ar spoli, un tagad pie 30 sāku ķert kaifu no šādas copes..

Atbild Normunds Grabovskis

Pieļauju, ka šis jautājums ir turpinājums iepriekšējam, tad esmu jau atbildējis, ja runa iet par štekermakšķeri, tad tur viss ir nedaudz savādāk, bezriņķu makšķere ir ļoti interesanta, bet ja pamēģināsi štekeri, tad sapratīsi, ka gribi to.

Es mērķtiecīgi plānoju pievērsties štekeru popularizēšanai nākamgad, sagādāšu SALMO veikalos visu nepieciešamo, lai veči par latiem 100-150 var tikt pie elementārākajiem sākuma komplektiem un ceru, ka štekeristu paliks aizvien vairāk, jo tā dažos copes apstākļos ir ideāla makšķere, vēl neviens, kurs ir sācis makšķerēt ar štekeri nav no tā atteicies

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MasterKush

Labdien, nolēmu pamakšķerēt ar bezriņķu pludiņmakšķeri, brekšus, līņus, raudas utt., mans jautājums ir vai nevarat ieteikt, kā lai spicītei pievieno gumijas strēmeli, kura strādātu kā amortizators, lai varu makšķerēt ar ļoti tievu auklu, piem.0,12-0,15 lai ar mazām zivīm lielāks sports, cik atceros pašā pirmajā CopesLietu Nr. kādā 93.gadā bija raksts par šo metodi, bet žurnāls sen kā pazudis. Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Nu tevis aprakstītā metode netiek pielietota plaši, jo tā ir baigā ķēpa un iegūtais efekts ir stipri apšaubāms, daudz labāk ir pameklēt pa veikaliem vai makšķerlietu servisiem pašu tievāko un elastīgāko spicīti, kuru var vai nu ielikt esošās spices vietā, vai nedaudz nogriežot esošo spici ielīmēt tajā, tad uz šīs tievās spicītes uzlīmē konektoru(plastmasas štruntiņš, kuru var atvērt un aizvērt un pie kura stiprina auklu) un viss notiekās pavisam labi, tikai lielākas zivis par 200-250 gramiem ar kātu celt ārā nevar, jāpievelk pa ūdeni un jāņem ar roku.

Pats šādi pārtaisīju SALMO GRAND 8 metrīgo kātu un vienkārši kaifoju pie katras zivs, bet bez problēmām tieku galā arī ar lielākiem brekšukiem, jo pats kāts jau ir stingrs.

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kristers

Sveiks Normund! Situācijā tāda: Ezera/Dīķa krasts, kurā copēšu līņus ir labi aizaudzis ar lēpēm un arī niedrēm nedaudz. Apm. 6 m no krasta ir jau 1,5 m dziļš, kā labāk? Mest tālāk, lai ēsma ir virs grunts vai tuvāk, bet lai guļ pie zemes, vienkārši liekas, ka ja pārāk tuvu krastam, tad līnim lielāka iespēja just cilvēka klātbūtni un pāris metri tas tak ir diezgan tuvu... Paldies iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tā ir patstāvīgas copes vieta, tad vietu vajadzētu izpļaut noteikti, to jādara pat reizes 3-5 pa sezonu, jo citādāk viss aizaug un izvilkt labu līni ir jau krietni pagrūti. Ēsmu liec uz grunts jebkurā attālumā, un ja jūti, ka līnis tur tuvumā rakņājas, tad viegli pacel ēsmu no grunts pa kādiem 3-5 cm un atkal noliec atpakaļ, tas viņu sakacinās uz copi. ar makšķerēšanas attālumu ir tā, ka ja tu sēdi klusiņām, tad līnis tev pienāks pavisam tuvu klāt, tomēr parasti jau tā bez kustībām neizdodas nosēdēt, vismaz odi jāpadzenā, tāpēc drošāk ir barot un ķert viņus tos 5-6 metrus no krasta, aptuveni tur, kur līņi var paslēpties zālēs un tad kad viss noklust, nākt ārā uz uzklāto galdu, barojumam jābūt pie pašas zāļu kantes vai starp zālēm izpļautā lodziņā

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bitex

Sveiki! Man interesētu jautājums par eholoti un to iegādi! Kuras firmas būtu visideālākais eholots un par kādu cenu, varbūt varētu apmēram cenu arī pateikt! Paldies :)

Atbild Normunds Grabovskis

Vispirms pasaki lūdzu kura mašīna ir vislabākā, kurš auglis vai oga visgaršīgākā, nav jēdziena vislabākais, jo katram cilvēkam, katros apstākļos labāks liekās kaut kas cits. Ar ehalotēm ir līdzīgi, katrai laivai, katriem copes apstākļiem var piemeklēt vispiemērotāko modeli, es vairāk esmu saistīts ar LOWRANCE un EAGLE ehalošu un GPS ierīču tirdzniecību, tāpēc pavisam droši varu teikt, ka 10 gadu laikā ir bijuši tikai pāris gadījumi, kad nopirktajai ehalotei ir bijis kāds rūpnīcas brāķītis, pārējie aparāti strādā un pat ļoti labi strādā.

Cenas veikalos ir sākot no latiem 150 un uz augšu

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marss

Labdien! Viena no Jūsu sniegtajām atbildēm minēts, ka ar fīderi nevar ķert ezerā, vai arī nebūtu ieteicams? Kāda būtu labākā gruntsmakšķeru sistēma ezerā?

Atbild Normunds Grabovskis

It kā uz jautājumiem parasti atbildu skaidrā prātā, bet tik un tā neatceros, ka būtu to rakstījis, ezeros var makšķerēt ar fīderiem, izņēmums ir tikai ļoti zāļaini un dūņaini ezeri, pārējos ezeros fīderis ir pat ļoti efektīva makšķere, tiesa ne raudām, bet brekšiem, karūsām, līņiem un citām zivīm, kuras barojās no grunts

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sveiks! Vai baltās zivis reaģē uz to, kāda krāsā ir barība. Es domāju vai gaiša barība, tumša ūdeni viņu nebaida? Vai tas ir vienalga vai barība ir tumša vai gaiša?

Atbild Normunds Grabovskis

Reaģē gan, ir protams reizes, kad zivīm ir vienalga, bet lielākoties barības krāsai ir nozīme, pats cenšos lietot tumšas barības, speciālās barības krāsas lietoju reti, pamatā cenšos barību tumšāku dabūt piejaucot kādu tumšu barību. Piemēram jaunajā NG MIX sērijā ir arī melnās barības, kuras 1 kg sajaucot ar 3-4 kg gaiša barības visu masu padara tumšu. Par ļoti gaišajām barībām var daudz strīdēties, tāds gaišs pleķis uz tumšas grunts var reizēm ideāli nostrādāt, bet visbiežāk zivis turās tuvumā, bet klāt nenāk, jo uz gaišā fona tās lieliski redz gan plēsējs, gan putni. Savukārt sarkanās barības pamatā ir domātas siltam duļķainam ūdenim, tas ir tad, kad ūdens zied, vai piemēram karpu dīķos, kur karpas ir ūdeni saduļķojušas tā, ka redzamība tur ir minimāla.

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:40 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā unachka

Bieži vien copējot esmu noķērusi zivteles ar melniem punktveida parazītiem. Dažas pat ar tiem parazītiem ir nosētas viscaur. Gribētos zināt kas tas ir un vai tas nekaitē mums. Un ko darīt ar to pašu zivi. Es laižu atpakaļ. Manā bilžu galerijā ir pārītis šādas zivteles.

Atbild Normunds Grabovskis

Ir ļoti daudz ūdeņu, kur praktiski visas baltās zivis, visvairāk raudas un pliči, ir nosētas ar šiem melnajiem punktiem, Limbažu pusē praktiski visi ezeri, pie Valmieras upītē Abuls ir superīgas zivis, bet... mēs viņas tur saucam par foreļraudām, jo lielāka, jo briesmīgāka. Tā jau saka, ka cilvēkam šī slimība nav bīstama, arī pats dažas reizes esmu kādu šādu zivi mēģinājis apēst, bet nu sevišķi patīkami tas nav

Atbildēts: 13.jūnijs 2008, 22:39 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā marchella

Sveiks! Gribēju uzjautāt - barībai parasti izmantoju Salmo universālo un salmo breksi, bet cik prātīgi ir nelielai ekonomijai un masas palielināšanai to jaukt ar putrām kā kukurūzas+miežu putraimi un kādu atraktoru?

Atbild Normunds Grabovskis

Pilnīgi un apsolūti neprātīgi, labāk likt klāt vairāk zemi, bet tikai ne vārītas putras, saulē šāda putra tev ieskābs jau pāris stundu laikā, šīs barības var atļauties šķaidīt pat 1 \ 3, uz vienu kg barības ņem 3 kg zemes un viss notiksies

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager