Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā aigaigars

Sveiki! Ir doma braukt uz Usmu, palikt pa nakti un ķert līņus, brekšus, raudas, pličus. Tādēļ ir jautājums vai visas 3 šīs barības (līņu, brekšu, raudu) varētu jaukt kopa vai no tā nebūs kāds sliktums, vai 1.barība nenojauks citas garšu, smaržu un rezultātā neviena no šīm zivīm klāt nenāks?

Atbild Normunds Grabovskis

Pirmkārt apsveicu ar cēlām domām, ja vēl tās visas izdosies realizēt, tad būs baigi forši, ja runa iet par SALMO, SENSAS vai NG MIX un BRUDA barībām, tad tās visas savstarpēji jaucās labi un viena otru tikai papildina, ja runājam par līņu copi, tad es tomēr ieteiktu līņus iebarot ar viņiem domāto barību vai sajaukumu līnis + breksis, pārējām zivīm brekšu barību vari jaukt ar raudu barību, nekas slikts nenotiks, tikai proporcijas ievēro, ja sēdi uz brekši, tad jauc 2-3 brekšu pakas un 1 raudu, ja copēsi raudas un ruduļus, tad otrādāk.

Ja lieto SENSAS līņu barību, tad gan labāk to lieto tīrā veidā, precīzāk atšķaidītu ar zemi 1\3, jo tā ir īpaša barība , ļoti specifiska, bet līņiem patīk.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copetajs

1) Sveiks, tātad gribēju zināt par feeder kātiem, cik zinu, ar viņiem var makšķerēt gan ar pludiņu gan ar grunteni, taisnība? Un cik lielām zivīm viņi būtu piemēroti? Tagad jau man ir pienācis brīdis, kad patīk makšķerēt ar labākiem rīkiem, doma man ir pirkt māčkātu, un jautājums būtu tāds, vai tādas klases kāts ir domāts ikdienas makšķerēšanai?

2) Jautājums nedaudz par citu tēmu! Vai vari pateikt adresi "Stream" bāzei? Un varbūt pats pazīsti, ja nemaldos, noliktavas vadītāju Raiti, varbūt zini arī viņa telefona numuru, man tas vis bija, bet sanāca tā, ka pazaudēju, varbūt vari palīdzēt?

Atbild Normunds Grabovskis

1) Fīdera kāti ir paredzēti makšķerēšanai ar barotavām, tos protams var izmantot arī citiem mērķiem, bet izjūtas ir citas, jo pludiņcopei tomēr ir mačkāts, fīderītim, pat ļoti mīkstam, tik un tā tests būs reizes trīs lielāks kā pat vidēji cietam mačkātam, vai tev tas ir vajadzīgs? Domāju ka nē, tāpēc nevajag censties ar vienu makšķeri ķert visur un visu, salīdzinājumam ņemam to pašu parastāko galda dakšiņu, pamēģini ar to ēst zupu, kaut vai ļoti biezu zupu, tik un tā nekas labs tur nesanāks , tieši tā ir ar fīderi un mačkātu, ja runa ietu vēl par karpu copi, tad nu vēl kaut kā, citādāk es gan neieteiktu.

Mačkāts pats par sevi nenozīmē nekādu klasi, bet tikai kāta veidu, ir mačkāti pa 25 lati un ir pa 250 latiem, lūk tur jau ir klases atšķirības, manā skatījumā visnotaļ labus mačkātus ikdienas copei var nopirkt jau pa latiem 50-60.

2) Uzskatu, ka šeit nav īstā vieta, kur atbildēt uz šādiem jautājumiem, jo jautājumam neredzu nekādas sakarības ar makšķerēšanu.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Labdien! Vai varat ieteikt konkrēti kaut ko no lētā gala +/- 60Ls no Salmo produkcijas (kāts + spole) spiningam līdakām, asariem? Tas domāts līdaku ķeršanai ezeros.

Atbild Normunds Grabovskis

Nu komplekts ap 60 latiem jau vairs nav pats lētais gals, tur sanāk jau pavisam normāls komplekts, šajā cenā iekļaujās vairāki desmiti kātu un kāds desmits spoļu, tāpēc kādu konkrētu komplektu nenosaukšu, ieej www.salmo.lv, tur ir preču katalogs, izpēti visu SUPREME , DIAMOND un daļu ELITE sērijas spiningu, kā arī SUPREME , DIAMOND un ELITE spoļu sērijas, tur visam ir apraksti klāt un tad, kad esi ko noskatījis ienāc pie manis fishing.lv un es nokomentēšu tavu izvēli

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā inks2

Sveiks, Man ir sekojošs jautājums, nozvejojot zivi tā uzreiz ir jānosit vai jāļauj tai pašai nomirt? Vienreiz uzreiz nositu, bet atvedot mājās tā visa bija noasiņojusi. Kā jūs rīkojaties izvelkot zivi, ja līdz mājām ceļš ir 4-6 st. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Makšķerējot baltās zivis tās turu 3-4 metrus garā uzglabājamā tīkliņā, beidzot makšķerēt paņemu uz mājām tās zivis kuras taisos apēst, pārējās palaižu vaļā, tās ko paņemu nogalinu, lai nemocās pa ceļam un arī tīri no kulinārās puses esot kaut kāda garšas starpība starp nogalinātu un nomirušu zivi, bet tas gan laikam ir par ūdenī nomirušu zivi. Savukārt, ja copēju no laivas, kad iznāk daudz pārvietoties, tad tās zivis, ko ņemšu uz mājām nogalinu uzreiz, jo pirmkārt to nosaka makšķerēšanas noteikumi, otrkārt zivs var izlekt no laivas un rībinoties pa laivu tā baida citas zivis. Siltā laikā gan zivju saglabāšana ir paliela problēma, tāpēc daudzi, arī pats, no rīta ķertās zivis ap pusdienas laiku notīra un apsāla vai piepilda ar nātrēm un atstāj kaut kur ēnā, pretējā gadījumā zivis līdz vakaram var aiziet bojā.

Intereses pēc gribētu uzzināt, no kurienes uz kurieni tad tu dodies, ja tev mājupceļš aizņem vairāk laika kā pati makšķerēšana.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karotajs20

Labdien, gribēju vaicāt uz kādu ēsmu viss labāk ķertos: 1.karpas, 2.karūsas, 3.brekši, 4.raudas? Kādu pludiņu vislabāk lietot uz nosauktajām zivīm un ja smagākā zivs ir 4-5kg? Kādu auklu izvēlēties? Paldies jau iepriekš...

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tu būtu, kaut pavirši, lasījis žurnālu Copes Lietas, tad uz pirmo jautājuma daļu būtu atradis atbildes katrā žurnāla numurā, visas tevis minētās zivis ēd praktiski vienas un tās pašas lietas, cita kaut ko vairāk, cita kaut ko mazāk, pietam zivju ēdienkarte katrā ūdenstilpnē atšķirās, pie ēsmām, ko varētu lietot ķerot visas šīs zivis varu nosaukt sliekas, mušu kāpurus, maizi, dažādas mīklas, plaucētas grūbas, makaronus un vēl ļoti daudz dažādas ēsmas.

Pludiņa izmērs ir atkarīgs nevis no makšķerējamo zivju izmēra, bet gan makšķerēšanas apstākļiem un ēsmas lieluma, pludiņa pamatuzdevums ir noturēt ēsmu vajadzīgajā dziļumā un signalizēt tev par zivs pienākšanu, pludiņam jābūt tikai tik smagam, lai vari to iemest un noturēt makšķerēšanas vietā.

Izvēlies labu auklu, aizej uz veikalu , izstāsti pārdevējam ko tu gribi ķert un kur un viņš tev iedos auklu, no savas puses varu ieteikt SALMO auklas, jo zinu kur un no kā tās gatavo, arī pats lietoju tikai SALMO auklas gan vasarā gan ziemā, bet savu izvēli tev jāizdara pašam.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sergejs23zh

Sveicināti! Es notvēru uz spiningu līdaku svaram 12kg, bet nepaspējis viņu iereģistrēt. Palika tikai fotogrāfijas ja man izdevība iereģistrēt rekordu.

Atbild Normunds Grabovskis

Tas ir tikai tavs rekords, tāpēc nepārdzīvo, Latvijas rekords ir krietni lielāks, bet vienalga loms ir smuks, apsveicu.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sapals

Sveiks, meistar, gribēju jautāt vai fīder kātiem var piepirkt papildus dažādu jūtību signālgalus? Man ir diamnond feeder. Vai metot ar fīderi auklu labāk likt aiz klipša, vai gumiju riņķī uz kasetes un aiz klipša? Pēc pēdējām rezultatīvām copēm mani sāk pārņemt bažās, kā lai atbrīvo auklu, ja pieķeras kaut kas lielāks un ir jāpadod aukla ārā?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja copē brekšus un citas baltās zivis, tad vari droši aizspraust auklu aiz klipša, ja karpas, tad gan var būt , ka pirmais skrējiens ir tik jaudīgs , ka nepaspēj auklu atbrīvot, tad vajag vai nu ar marķieri auklu krāsot vai padarboties ar gumiju, kuru tad aizkabina aiz klipša.

Rezerves signālspicītes vari nopirkt SALMO servisā, tur viņu ir ļoti daudz un dažādas, tikai iesaku vai nu precīzi nomērīt kāda diametra spices vajag vai vēl labāk paņemt līdzi posmu un uz vietas visu pielāgot.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karotajs20

Uz ko vislabāk ķeras karūsas ? Cik lielu āķi un cik biezu auklu vajag? Pagaidām ķeru uz mīklu un tārpiem.. Un uz ko viss labāk ķeras karpas? Pagaidām makšķerēju uz kartupeli apmēram 2m dziļumā, bet nekā tā arī šogad vēl nav bijis, tikai 2,5kg karpa un 1kg karūsa Ko vari ieteikt mainīt ? Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Piedod, bet tavs jautājums izklausās ļoti bērnišķīgs, vismaz apraksti kur tu ķer tās savas zivis, ar kādu makšķeri , ar ko un kā baro, tad var sākt runāt par kaut kā mainīšanu, es neesmu gaišreģis, lai pateiktu ko tev vajag pamainīt, iespējams , ka frizūru, lai zivis nebēg

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edijs

Labdien, vai varētu lūdzu pastāstīt par SALMO GRAND spoli? Cik tā maksā un vai tiesa, ka to gultņi lielākoties ir no plastmasas?

Atbild Normunds Grabovskis

GRAND sērijā ir 4 spoļu modeļi, katrs 2 izmēros, tās ir augstākās kvalitātes spoles, kuras tiek ražotas labākajās spoļu rūpnīcās, kurās savas spoles ražo liela daļa no pasaulē slavenām firmām, cenas veikalos ir sākot no latiem 50 un uz augšu, tiesa šogad vienam modelim, sakarā ar SALMO 20 gadu jubileju, ir ļoti patīkama cena, aš par 20 latiem zemāka, bet principā tā ir dārgo spoļu sērija. Pašam man ir 4 GRAND spoles uz spiningiem, vecākām ir jau pa 5 gadi, nav kur piesieties, jautājumu par tiem plastmasas gultņiem uzskatīšu par joku, startp citu, zinu, ka vēl šovasar CL būs smuks raksts par to kas spolēm vēderā, tiks ņemtas labākās SPOLES no 3-5 ražotājiem, meistars visas izķidās un visu nokomentēs.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pickers

Vai jau maijā var tik pie pieklajīgiem breksēniem? Nārsta laikā ir labi ēdāji? Cik noprotu īstais brekšu laiks sākas jūlijā?

Atbild Normunds Grabovskis

Brekšiem nav kalendāra, tāpēc viņi ēd kad iegribās ēst un maijā viņi ēd ļoti labi, breksis nebarojās tikai nārsta laikā, tas ir aptuveni dienas 10, pirms un pēc breksis ēd labi, tikai pavasarī viņi nav tur pat kur būs vasarā un rudenī, pavasarī brekšuki aiziet uz seklākām vietām , tur ir siltāk un ir vairāk ko ēst

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager