Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā vesais

Normund, jautājums par auklām /mono/, vai tā ir, ka dārgais gals faktiski ir viss švakākais, neatkarīgi no testa? Piemērs, Stroft neiztur pārbaudē pat 60% no savas vērtības. Starp citu, gadus 4 atpakaļ tas nebija novērojams. Mans tagadējais uzskats, ciešamu, bet mainīt bieži. Varbūt ir kas, ko ir vērts pirkt? Cenai taču nav nozīmes, tā taču ir cope, nav vērts palaist savu VIENĪGO. Veiksmi jums un Ritai.

Atbild Normunds Grabovskis

MUĻĶĪBAS, pilnīgas muļķības, par tevis minēto auklu gan piekrītu, jo ja gadus 3-5 atpakaļ veikalos tā bija viena no pirktākajām auklām, tad patreiz saviem veikaliem to pat vairs neņemam, jo pieprasījuma nav. Eiropā ražotās monofilās auklas principā ir par trešdaļu vai pat uz pusi lētākas kā Japanā ražotās, bet nodiluma un svara izturībā atšķirība nav tik liela, tāpēc arī pats kā pamatauklu izmantoju Vācijā ražotās SALMO auklas, bet pavadiņām ņemu Japānā ražotās auklas, arī SALMO, daru šādi jau vairākus gadus un netaisos neko manīt, jo zivis man auklas nerauj.

Mans princips ir tāds, ka labāk es biežāk nomainu auklu par labu cenu uz zinu, ka man viss ir kārtībā ar makšķeri, nekā nopērku pašu dārgāko un ceru uz brīnumiem, nedaudz pārzinu auklu ražošanas procesu, tāpēc brīnumiem un superauklām sen jau neticu.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 09:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GatisRie

Sveiks! Vēlējos tev jautāt par līņiem. Kad labāk mēģināt ķert naktī vai pa dienu? Un man ir ļoti liela problēma ar copi, viņš ļoti ilgi ņemās un ņemās kā man neiztur nervi un es piecērtu daudz par ātru. Zinu, ka uz dzīvo, ja pluds ir zem ūdens jāizskaita līdz 10 varbūt iesaki kaut ko ar pašu copi uz līņiem?

Atbild Normunds Grabovskis

Agrs rīts un vēla pēcpusdiena ir laiks, kad pats ķeru līņus, ar to ēsmas čammāšanu ir tā kā raksti, daļēji šo problēmu atrisināju, kad no naktstārpiem pārgāju uz smal;kām slieciņām un mušu kāpuriem, mazāku, bet tik pat garšīgu kumosu līņuks ieņammā ātrāk, bet vispār jau copes izgaidīšana ir liela māksla, man arī ne vienmēr izdodās nogaidīt, bet nu sporta pieredze piespiež jau pēc 2.-3. nerealizētās copes savākties un noslāpēt savas emocijas, tad viss aiziet, pamēģini paspēlēties ar kumosa lielumu.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 08:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā edgarslv21

Labdien! Man ir tāds interesants jautājums: Dobeles raj. ir kāds ezers, kurš pieder gan pašvaldībai, gan privātīpašniekam (puse vienam, puse otram). Un lieta tāda, ka šīs zemes un pus ezera īpašnieks stiepj tīklus gar krastiem, tādējādi ierobežojot makšķernieku iespējas tikt pie lomiem. Vietas no zālēm iztīrītas, piebarotas, bet kad atbrauc, tad nākas secināt, ka cope izpaliek. Pie kā griezties, un kā rīkoties?

Atbild Normunds Grabovskis

Situācija neapskaužama, bet es laikam nebūšu īstais kam prasīt padomu, varu ieteikt ieiet mājas lapā www.meszivim.lv un uzdot šo jautājumu, tā ir lapa, kuru ir dibinājuši veči, kuru dzīves aicinājums ir sargāt ūdeņus, tur ir gan inspektori gan citi zinoši cilvēki, zinu, ka atbildi saņemsi

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 08:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigarino

Labdien, Normund, pēdējā CL numurā izlasīju rakstu par fīderiem kas mani tā diezgan riktīgi paķēra! Dzīvoju es Jēkabpilī un Daugava ir manas otrās mājas, tāpēc arī gruntsmakšķere nav sveša, bet fīderis-biju dzirdējis tikai tā skanīgo nosaukumu! Tagad kad izlasīju radās nepārvarama vēlēšanas pamēģināt, bet īsti nesaprotu kāds izskatās tas pretsavērpējs un varbūt kaut kur ir arī kāds attēls? Kā to visu PAREIZI sameistarot kopā? Būšu ļoti pateicīgs par palīdzību! Apsolos padalīties ar pirmajiem iespaidiem!

Atbild Normunds Grabovskis

Tēma ir ļoti plaša un šeit pilnīgu atbildi sniegt tev nevarēšu, bet apsolos uz jūlija CL numuru sagatavot lielu rakstu ar katra sīkuma fotogrāfijām, patreiz tā īsumā – tātad kāts ir ar 2-3 maināmām, dažādas cietības spicītēm, spole der jebkura, bet ērtāk ir strādāt ar ātro 1: 6,2 pārnesuma spoli, aukla – pats lietoju pīto o,12 mm, bet var izmantot arī monofilo auklu 0.22-0.25 mm. Pretsavērpējs ir tās līkās plastmasas trupiņas ar karabīni sānos, tās neļauj pavadai appīties ap pamatauklu, ļoti laba lieta, iesākumam iesaku ņemt tādas ap 15 cm garumā, vēlāk, kad piešausies varēsi pāriet arī uz īsākām, krieviski reizām tās sauc par – karomislo – bet tas nav tā īsti pareizi. Tātad pamatauklu izver cauri pretsavērpējam un auklas galā piesien vidēji lielu griezulīti, pie kura tad varēsi siet pavadiņu, barotava piesprādzējās pie pretsavērpēja , ja lasot tas izklausās sarežģīti, tad kad sāc siet , tad viss ir pavisam vienkārši

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 08:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā shirmis

Sveiki... Vai varētu ieteikt kādu iebarošanas metodi uz līņiem Ventā virs rumbas apmēram tur kur ietek Edas upe .... un vēl kā var kārtīgi nosvarot pludiņu 6-7g, zinu, ka vējā un lielos viļņos pluda spicītei jābūt vairāk no ūdens ārā utt. un arī svinu izvietojums uz auklas ..... Paldies...

Atbild Normunds Grabovskis

Par barībām palasies tepat biki aukstāk, kurš tev teica, ka vējā pludiņam jābūt mazāk jūtīgam, tās ir apsolūtas muļķības, sevišķi jau līņu copē, jo līņus taču parasti copē pie krasta lēnumos, pludiņu izsvarot vajag tā, lai no ūdens ārā ir tikai 1\5 daļa no antenas, ja antenīte ir strīpaina (var pats savilkt strīpas), tad ideāli redz katru pacēlienu un jebkuru copīti. Pludiņus izsvarot var dažādi, bat pareizi būtu, ja tu 6 gramīgam pludiņam uzliktu 5 gramīgu olīvīti un 4 skrotis pa 0.25 gramiem, tad virs pavadiņas noliec 0,25 gramus, 15-20 cm augstāk zem olīvītes 2 skrotis un virs olīvītes vienu skroti un viss notiksies

Atbildēts: 20.maijs 2008, 21:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gspura

Sveiks! Šitas būs īsais - Tu rakstīji, ka Tev esot mājas lapa...varētu uzzināt adresi? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

www.Fishing.lv, tur ,atverot jaunumus, labajā sānā ir tēmas, mana tēma ir AR MAKŠĶERI, nāc ciemos

Atbildēts: 20.maijs 2008, 21:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janko100

Sveiki!!! Man te 2 jautājumi.

1) Pirms mēneša nopirku Salmo supreme mach 4,20. It kā jau viss būtu ok, bet pirmā posma savienojuma vietā veidojas tādi kā noberzumi, svītras. Kas varētu būt par iemeslu?

2) Ar ko labāk Gaujā ķert brekšus? Ar pludu vai grunteni un barotavu?

Atbild Normunds Grabovskis

1)mačkātiem savienojuma vietas ir jāpasē no smilšu graudiņu iekļūšanas , protams, ka ar laiku parādās sīkas švīkas, bet tas ir normāli, ja savienojumos neiekļūs smiltis, tad viss būs kārtībā ilgus gadus, labāk pēc un pirms katras kāta salikšanas to vienkārši noskalot upē, ne visu protams, tikai pašus galus, Gauja ir pati smilšainākā upe Latvijā, viņa saēd auklas un kātus daudz ātrāk kā citur.

2)interesantāk ir ar pludiņu, bet ne visur to var darīt, jo ir dziļas bedres un dažādi koku sanesumi, tāpēc nevar izcelt kādu vienu copes veidu, abi labi

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingars81

Sveicināts! Vai vari ieteikt konkrēti kaut ko no Salmo produkcijas (kāts + spole) gruntenei? Tas domāts karpiņu un brekšu ķeršanai privātdīķos un ezeros. Jau iepriekš paldies tev!

Atbild Normunds Grabovskis

Ieteikt varu, bet nezinu kādās summās gribi iekļauties, pieņemot ka gribi tik cauri pa lēto, varu ieteikt stikla šķiedras fīdera kātus no TAIFUN sērijas, tādu tur ir 3 modeļi, cenas līdz 25 latiem, no spolēm silti iesaku SUPREME sērijas spoli XR5, cena ap 20Ls , ļoti veiksmīgs modelis, ar šādiem rīkiem vari copēt zivis līdz 4-5 kg bez bēdām.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā svariigais

Ar auto durvīm sanāca nobeigt savu oldschool mačkāta 1. posmu. Iesākt vilkt līņus un brekšus gribētos šopavasar ar jaunu. Katalogā noskatīju Diamond ultra match 420, bet vienīgais kas mani uztrauc ir vai lidos tik pat tālu kā ar manu veco 5m? Spoli kā es sapratu no citiem jautājumiem, pie mačkāta tu iesaki SALMO DIAMOND XRC RD... Paldies par atbildi :)

Atbild Normunds Grabovskis

Patiesībā jau ar 4.2 metrīgu kātu iemetiens tev var sanākt pat tālāks , cits vēziens sanāk, DIAMOND mačkāti ir visnotaļ veiksmīgs kāts, ja vēl vari to atrast, tad ņem ciet, jo vairumtirdzniecībā tie ir jau cauri un vairs nebūs, nepareizi biaj paredzējuši pārdodamos daudzumus, par spolēm runājot, šī gada DIAMOND MATCH ir pat vairāk piemērota šādiem mērķiem, pats sev tādas uzliku gan uz fīdera gan uz bolonēzes

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā peteris

Vai invalīdiem ir vajadzīga licence - Bauskā, Ventā vai Salacā? Iepriekš paldies! :)

Atbild Normunds Grabovskis

Invalīdiem nevajag makšķernieku kartes, viņi var bez maksās makšķerēt praktiski visos ūdeņos, izņemot privātos ūdeņus un vietas, kur notiek licenzētā makšķerēšana un tā nav nekāda diskriminācija, bet gan pavisam loģiska situācija, kurai piekrītu arī es, jo licenzētā makšķerēšana ir pieskaitāma jau pie ekstrām un par ekstrām ir jāmaksā, ja cilvēks mirst badā, tad viņu pabarot ir jebkura paēduša cilvēka pienākums, bet ja šis badā mirstošais cilvēks sāk pieprasīt cepešus un kūkas, tad .........

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager