Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā morati

Kādu man kātu kā iesācējam Jūs ieteiktu pludiņmakšķerēšanai? Cik tāds varētu maksāt? Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja esi pavisam iesācējs, tad es tomēr ieteiktu bezriņķu makšķeres, jo vispirms ir jāsaprot kā notiek process, kā jāizsvaro pludiņš, kur un kādas zivis uzturās un ļoti daudz svarīgu lietu, ja sāksi savas makšķerēšanas gaitas ar tāqlmešanas kātiem, tad tavās zināšanās būs liels robs, jo nezināsi kas notiek pie krasta, pietam ļoti bieži tieši lielākās zivis uzturās pie krasta zālēm. Vienkāršākie 5-6 metrus garie ka’ti maksā 4-5 latus, plus vēl auklas, āķi , pludiņi, bet nu ar 10 latiem var sagādāt jau pavisam smuku komplektiņu ar kuru var ķert arī pavisam nopietnas zivis, daudzi pludiņmakšķernieki nemaz citus kātus nelieto, tikai bezriņķu makšķeres, arī pats tādas lietoju un ļoti veiksmīgi.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sveiks! Man radās viens pavisam mazs jautājums! Vasarā no laivas makšķerēšu brekšus. Man ir mačkāts ar ne pārāk lielu testu un spole ar 0.20 mm auklu. Vai varētu izmantot vieglus pludiņus ar kādiem 2-4 gramiem? Apmēram dziļums tur 5-7 metri.

Atbild Normunds Grabovskis

2 ;3 grami noteikti neiesaku, ēsma ilgi grims un pa ceļam to noēdīs smalkās zivis, pietam pareizi izsvarotam pludiņam tā celtspēja nav tik svarīga, pats šādā dziļumā lietotu vai nu 4-6 gramīgu, garas antenas stacionāro pludiņu vai 8-10 gramīgu vagleri, kuram uz auklas jāliek 4-5 grami svina, toties pludiņu8s izsvarotu tā, ka virs ūdens ir ne vairāk par 1\5 daļu no antenas. Ar vieglajiem pludiņiem ir grūti strādāt vējā , tad ēsma līdz gruntij grimtu navajadzīgi ilgi.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ussa

Es tādu prastu jautājumu uzdošu par karūsām. Vai tagad jau varētu ķerties karūsas lielā dīķī vai vēl jāpagaida? Un uz kā karūsas ķertos labāk?

Atbild Normunds Grabovskis

Karūsas ķerās, upēs un lielajās ūdenskrātuvēs ķerās pilnā sparā. Pavasarī karūsai ļoti patīk visparastākā slieka, arī gaļas tārpus, ja veči parasti baro ar grūbām, tad karūsa ir pieradināta arī pie tām, bet nu slieciņa vai „sviestmaize” viņām garšo vienmēr.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ScorpionZ

Labdien! Pēdējās Copes Lietās bija ļoti pamācošs raksts par iebarojamām barībām, par ko liels paldies. Bet man radās tāds jautājums vai tad Traper iebarojamās barības ir tik sliktas, ka Jūs pat nepieminējāt tās savā rakstā? Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

TRAPER ražo ļoti plašu barību sortimentu, lētākais gals ir diezgan pliekans, līdzīgs lētajām leišu barībām, vidējā un dārgākā līmeņa barības jau ir gana labas, es par šīm barībām nerakstīju tāpēc, ka man pašam tās ne sevišķi patīk tieši ķīmisko atraktoru dēļ, kā jau rakstā minēju, rakstā paustās domas ir tikai un vienīgi mans viedoklis un katram cilvēkam kaut kas patīk un kaut kas nepatīk.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā confused

Es pamazām gatavojos jauniešu sacensībām 9. maijā - Lucavsalā. Gribēju zināt, ja ir informācija, kādi tur ir copes apstākļi - vidējais dziļums, kāda straume un kā komplektēt makšķeri. Speciāli sacensībām nopirku klāt esošajam inventāram klāt 7m garu mačkātu un divus pludiņus ar 3g celtspēju (apaļīgie, straumes).

Atbild Normunds Grabovskis

Ja gribi uzvarēt, tad šīs makšķeres tev visticamāk tur nebūs vajadzīgas, jo parasti jaunieši tur uzvar ar īsajām makšķerēm, tas ir 2-3-4 metrīgām makšķerītēm, ar 0,2-0,5 gramu celtspējas pludiņiem, jo pie krasta jāķer auslejas, kuru tur patreiz ir ļoti daudz, ja cītīgi strādā, tad pa 3 maču stundām var saķert 4-5 kilogramus, tikai retās vietās tur ir cerība ar plici un breksīti apķert maiļu ķērājus, tāpēc mans ieteikums tev ir sagatavot īsus, smalkus rīkus, un kamēr vēl ir laiks patrenēties aausleju ķeršanā uz ātrumu. Lai varētu uzvarēt makšķerei jābūt šādai, 3 m kāts, pamataukla 0.14, pavadiņa 0.10-0.12 un 14. vai 16. numura āķis, uz kura gareniski jāsprauž vienu nelielu gaļas tārpu. Noteikti vajag vieglu barību, paredzētu tieši sīko zivtiņu ķeršanai augšējos ūdens slāņos.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GuN4iKS

Nevarētu ieteikt ko par copi uz butēm Jūrkalnē? Varbūt ir kādas nianses, kas ir svarīgas? :)

Atbild Normunds Grabovskis

Nu cope Jūrkalnē ne ar ko neatšķirās no copes citās vietās, es gan neesmu pats fanātiskākais bušu ķērājas, bet reizēm aizbraucu, pats spiežu uz ēsmu daudzveidību, parasti man līdzi ir garneles, rauda vai vimba, reņģe vai salaka, un kāda no šīm ēsmām izrādās tā īstā, nekad nelietoju gatavās āķu sistēmas, jo tur manuprāt ir pārāk rupji āķi, bet tā nekādas dižās atšķirības jau tai copē nav, patausti kurā attālumā zivīte ir visaktīvākā, atrodi mazāko iespējamo svinu un uz priekšu.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fargus

Labdien! Es un droši vien lielākā daļa makšķernieku dodas uz copi līdzko ir tāda iespēja, bet man vienalga interesē kā tad tur ir ar tiem vējiem un atmosfēras spiedienu! Kurš tad skaitās tas "tārpiņu" vējš un kādās robežās vajadzētu turēties barometra stabiņam?

Atbild Normunds Grabovskis

Godīgi sakot nezinu, nekad neesmu pievērsis uzmanību spiedienam, jo ja esmu nobriedis braukt copēt, tad man ir pilnīgi vienalga kas tur ārā notiek, vēl ne reizi savā makšķernieka mūžā neesmu palicis mājās laika apstākļu dēļ.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aspens

Gribēju Tev jautāt - Vai barības jaucamie spaiņi un sieti varētu būt kādā veikalā? Un kādi būtu nepieciešami barībai brekšiem? Un varbūt aptuvenās cenas tādam komplektam! (Salmo veikalā nebija). Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Nu jau spaiņi 17 un 40 litrīgi un 3 veidu sieti ir Daugavgrīvas ielas veikalā, arī uz otro SENSAS sūtījumu jau esmu pasūtījis spaiņus, pats lietoju gan lielos maisāmos traukus, gan arī mazākos spaiņus, ja nepiedalīsies mačos, tad tev lielo spaini tā īsti nevajag, jo 17 litru spainī var labi samaisīt 3-4 kilogramus barības, ar ko pietiek garai copes reizei, spainis maksā ap 5 lati, sieti 11-13 lati, tie pēc izmēra ir paredzēti tieši šiem spaiņiem.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Iebarojot līnim, liekot klāt smaržas var likt īstu medu nevis atraktoru? Un vai var vienā vietā būt vairākas smaržas, piemēram, ķiploks, vaniļa, medus utt., jeb ir jābūt lielam attālumam? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Kokteiļus jaukt nevajag, sevišķi jau ar ķiploku, ja liec klāt ķiploku, tad citu neko tur klāt likt nevajag, jo ķiploks noēd visas citas smaržas, arī ar saldajiem aromātiem patreiz aizrauties nevajadzētu, jo ūdens vēl ir vēss, zāles tikai vēl aug, patreiz labi strādā koriandrs, ķimenes, melase, ja lieto gatavās barības, tad tās pastiprināt nevajag, vasarā vēl varēsi izspēlēties ar aromātiem

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Sveiki! Kā jūs domājat, tagad kad ir vairākas dienas apmēram 12 grādi, līņi varētu ņemt mazā meža ezeriņā? Kur viņus meklēt, seklumā ne? Ar kādām smaržām viņus tagad labāk iekārdināt mazā meža ezeriņā? Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Līņi sāk baroties jau krietni aukstākā ūdenī, tāpēc droši vari braukt mēģināt, tiesa pats noteikti zivis meklētu tajā ezera daļā, ko visvairāk uzsilda saule un arī sevišķi agri no rīta neskrietu, lai iesilst diena, tad zivīte kļūst aktīvāka, runājot par barību, līnim nevajag spilgtas, stipras smaržas, labi strādā gan SALMO, gan DRAGON firmas barības, SENAS līņu barība ir dārga, bet ļoti efektīga, to pat veči izmanto kā atraktoru, sadalot uz 3-5 copes reizēm.

Atbildēts: 20.maijs 2008, 20:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager