Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā jurchix

Normund! Lūdzu uzraksti kaut ko par vimbu iebarošanu, vai brekšu barība der arī vimbām? Un kā to darīt(iebarot) straumē? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Vimba ļoti labprāt atsaucās uz brekšu barību, tomēr vislabāk viņa atsaucās uz tārpu pielikšanu barībā, tie var būt kā motiļu, tā kapāta slieka vai šķipsna gaļinieku, ar barošanu viss ir tieši tāpat kā breksim, tikai jārēķinās, ka vimba nenāk stāvošā ūdenī, tāpēc jābaro straumē, attiecīgi arī barībai jābūt pietiekoši smagai, vienkārši zemai jābūt vismaz 1\1 ar barību, var arī 1\2, nekas slikts nenotiks.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā magis

Vēlos sakomplektēt gruntsmakšķeri ap 60ls vērtībā! Kādu spoli un kātu izvēlēties, ja lieto pasmagu fīderi? Man doma velk uz „Salmo Power stick boat” kātu un kādu no Salmo Diamond spolēm? Galvenais vēlos uzzināt viedokli par manis izvēlēto kātu! Links

Atbild Normunds Grabovskis

Nu spriežot pēc kāta , tu esi nolēmis copēt samus, mencas un haizivis, jo kāts ir paredzēts jūras copei no laivas, nevis gruntsmakšķerei, pašķirstīju SALMO katalogu un atradu pāris variantus iekļaujoties tavā naudas limitā.

  1. TAIFUN SPECIAL FEEDER - 3.3 m, tests 90 grami, SIC riņķi, korķa rokturis un spole DIAMOND CARP RUNNER- 30 vai 40 izmēru, kopā tas varētu maksāt ap 55 latiem maksimums
  2. Ja tomēr gribi smagā tipa grunteni, tad atstājot šo pašu spoli vari ņemt kātu SUPREME TRAVEL CARP, trīsdaļīgs kāts , SIC riņķi, korķa rokturis, tests virs 100 gramiem

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurisons

Sveiks, Normund! Priecīgas Lieldienas! Varbūt diletantisks jautājums, bet, lūdzu, paskaidro par tālmešanas pludiņiem. Darbības vieta Lielupe, attālums apmēram 25m, mačkāts, kā pareizi aprīkot? Kā pareizi izvietot sviniņus, ja uz pludiņa ir atzīme 2g + 3g vai 4g + 2g kā piemērs. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Pirmkārt tālmešanas pludiņi pamatā ir paredzēti stāvošam ūdenim, piešaujoties tos var izmantot arī nelielā straumē, pats esmu ķēris gan Lielupē(pie Jūrmalas) gan Daugavā (pie Lucavsalas), tiesa mēs abi runājam par diviem pilnīgi dažādiem pludiņiem, man tālmešanas pludiņš, ar kuru var makšķerēt upē sākās no 12 gramiem, lietoju pludiņus līdz 16 gramiem, tevis aprakstītos brīnumus nelietoju principiāli, jo tā īsti nesaprotu ko ar tiem brīnumiem var izdarīt. Aprakstīšu pludiņus , kurus lietoju es un pārējie sportisti, kā arī visi tie, kas ir sajutuši šī copes veida kaifu, tātad tie ir garas antenas un cigārveidīga korpusa pludiņi, kuriem lejas daļā ir nevis stacionārs atsvars (no tā rodās visi tie 4+1 un līdzīgie cipari), bet gan skrūve uz kuras ir savērti atsvariņi. Ja šādu pludiņu ieliek ūdenī, tad tas nostājās gandrīz vajadzīgajā iegrimē, sekojoši, ja noņem kādu atsvariņu no skrūvītes, tad tādu svaru vajag uzlikt uz auklas, ezeros un dīķos uz auklas var likt tikai 1-2 gramus, upē savukārt es noskrūvēju visus iespējamos atsvarus un tādējādi panāku, ka uz auklas varu likt 6-8 grami, tas ir pietiekoši, lai caursistu ausleju un citu sikzivju slāni un ātri nostieptu ēsmu pat 7-9 metru dziļumā. Makšķeres montāža izskatās šādi, sāku no āķa – āķis (14.-12. numurs), 30-50 cm pavadiņa (0.12-0.14mm), maziņš , tumšs griezulītis, pie kura tiek piesieta pamat aukla( 0.18-0.20mm), uz pamatauklas tieši virs griezulīša ir 0.5grami atsvars, 70-80 cm augstāk ir visi pārējie atsvari(parasti viena olīve 4-5 grami un dažas skrotis), metrs aulas un atkal viens, nedaudz lielāks griezulis (no liekiem mezgliem šoreiz var nebaidīties) , virs kura uz auklas ir uzvērts silikona vai gumijas stopers,(pret šo stoperīti atduras pa auklu brīvi slīdošā karabīne ar griezuli, pie kuras tiek āķēts pludiņš), dziļums regulējās vai nu ar veikalos nopērkamajiem diegu mezgliem, vai nu no tāda paša diamatra kā pamataukla, var vienu izmēru resnāku auklu izmantot, uzsiets mezgls, es lielākai drošībai sienu divus mezglus blakus, tad var visu dienu nocopēt un dziļums neizmainās. Izklausās jau sarežģīti, bet patiesībā viss ir ļoti vienkārši, protams, ja esi Rīgā, tad iebrauc SALMO veikalā Daugavgrīvas ielā, paprasi lai pasauc mani un es tev visu parādīšu dabā, arī šie pludiņi, par kuriem runāju, ir jau ienākuši, noliktavā tos sašķiros un nākošnedēļ tie būs tirgošanā, tiesa tie nav lēti, 5-7 lati, bet nu tas ir to vērts.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis.

Sveiki! Gribētos uzzināt kādu barību tagad izmantot kad ledus izkusis, ezerā? Ūdens duļķains! Un vai vispār tāda laikā ir vērts mēģināt? Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Zivis taču dzīvo arī tajā duļķainajā ūdenī, pietam ne tikai dzīvo, bet arī ēd, tāpēc droši ej copēt, no barībām es iesaku tās pašas , par kurām te visu laiku runāju, SALMO(rauda, universālā, breksis) NG MIX (breksis, lielais breksis, rauda, ezers), SENSAS (rauda, breksis, ezers), droši vari piejaukt klāt nedaudz saulespuķu spraukumus un viss notiksies.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Dagnis

Labdien! Šobrīd sāku domāt pavasara copi lieldienu brīvdienās. Man ļoti patīk Burtnieks taču iepriekš esmu copējis tikai vasarā un rudenī. Taču pie normāliem lomiem tik neizdodas. Pārsvarā 100-400 gramu plaudīši. Iebarošanai izmantoju Bruda breksis, līme, saulespuķu spraukumus, kukurūzas putraimus (plaucētus) un rīvmaizi, visu kopā sajaucot+ melnzeme. Reizēm iepriekšējā vakarā attiecīgajā vietā iebaroju, bet parasti baroju uz vietas! Makšķerēju "Govī"-Sedas ieteka Burtniekā. Dziļums vietā kur copēju aptuveni 1,2 -1,5 m. Copes vieta -uzreiz kur beidzās ūdenrožu lauki. Vietas izvēli nosaka biežie vēji, kas Burniekā nav retums (Govī parasti aizvējš). Kā ēsmu izmantoju mēslu sliekas, naktstārpus, kukurūzu, ūdenstārpus un baltos, reizēm maizi.

Gribēju uzzināt vai vietas izvēle ir pareiza? Vai izmantotais iebarošanas maisījums ir izmantojams arī pavasarī? Varbūt ir kāda papildus sastāvdaļa ko ieteiktu izmantot pavasara plaužu/brekšu copei? Varbūt ir kāds ieteikums, kas būtu jāņem vērā makšķerējot brekšus Burtniekā?

Atbild Normunds Grabovskis

Lielākais tavu neveiksmju iemesls ir tas, ka Burtniekā normālu brekšu ir maz, ir daudz to 500-700-1000 gramīgo, bet tādu kārtīgu brekšu ir maz, pietam liela daļa zivju vasarā barojās pa lielajiem zāļu laukiem, kur viņus saganīt rokā ir pagrūti, ezera vidū var atrast un sabarot daudz maz ciešamus brekšusku, bet tevis minētā vēja pēc ne vienmēr ezerā var mierīgi pamakšēkrēt, tāpēc es pats brekšoju upju grīvās. Briede un Rūja ir visnotaļ brekšojamas upes, tiesa 2 kg breksis tur ir retums, bet tādi līdz pusotram kilogramam ir dabūjami. Salacā labākās brekšu vieta ir kādus kilometrus uz leju no ezera, aptuveni pusceļā līdz Mazsalacai.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā venta

Kā vislabāk iebarot līņus un vai ir iespējams viņus noturēt uz vietas?

Atbild Normunds Grabovskis

Līņi nestaigā lielos baros, nu vienīgi Lielupē viņi reizēm savācās baros, ezeros jau pamatā viņi klīst pa 2-3, tiesa ir rajoni, kur viņi uzturās biežāk, tāpēc ļoti reti ir gadījumi, kad var līņus vilkt vienu pēc otra, ir, bet ļoti reti, pamatā jau vienas copes loms arī sastāda tos 3-5 mēra līņus, kas patiesība ir labs loms. Līni uz vietas noturēt nevar, bet var panākt , ka viņš ik pa brītiņam pienāk uz barotās vietas, jo no pilna galda aiziet viņš nevar, pats līņu copei lietoju gatavās līņu barības, SALMO, NG MIX, SENSAS, visas šīs barības var pašķaidīt ar saulespuķu vai rapšu spraukumiem, var jaukt savstarpēji, galvenais netaisīt pārāk cietas un smagas barības bumbas, lai tās neiegrimst dūņās.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā armiss

Labdien! Tu rakstīji, ka biezi šogad ķersi Bukultu kanālā, es gribēju uzprasīt, kurā posmā tur var forši pamakšķerēt? Tas ir tuvu Rīgai un es arī gribētu tur pacopēt. Nekad tur neesmu ķēris. Bukultu kanāls ir tas pats, kas Juglas kanāls ja? Jau iepriekš pasakos!

Atbild Normunds Grabovskis

Tas ir tas pats kanāls, caur kuru migrē visas Baltezeru zivis, pats esmu makšķerējis turpat pie tilta, pa kilometram uz katru pusi, tiesa ar auto novietošanu tur ir pašvaki, jo negribās jau traucēt tur dzīvojošajiem cilvēkiem, tāpat jau uz copmaņiem viņi skatās šķībi, bet šur tur jau mašīnai vieta ir. Kanāls ir interesants, tūlīt sāks staigāt zivtiņas, tad tur varēs labi pacopēt, tiesa jāpaskatās kā tur ir ar liegumiem, jo lielā daļā kanālu ir liegumi līdz 1. jūnijam.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valdis1

Sveicināti! Varbūt tomēr vairāk tehniskāks jautājums, bet kādu eļļu jūs motoram izvēlaties motora reduktora.

Atbild Normunds Grabovskis

Vecīt, es neesmu tehnisks cilvēks, manas zināšanas par motoriem aprobežojās ar to, ka zinu kā viņus palaist un kā noslāpēt, par eļļām un visu pārējo tev jāzvana uz attiecīgās firmas servisiem, par jautāšanu nav jāmaksā un veči, kas ir izkoduši šīs lietas parasti labprāt dod padomus.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigarsa2

Sveiks! Vai ir kādreiz pavasara (vai citā laikā) pusē gadījies copēt Bārtā? Varbūt vari padalīties ar kādu atskaitīti?

Atbild Normunds Grabovskis

Ļoti interesanta upe, nu ļoti interesanta, biju tur gan tikai pāris reizes, tādā taisnā posmā, kur notika sacensības, citādāk tur copēt nav sanācis, patālu , lai brauktu uz vienas dienas copi, bet nu nostāstu ir dzirdēts daudz.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fisherman1995

Labdien, Normunda kungs! Man jums ir viens jautājums! Vai esat makšķerējis ar vizuli Usmas ezerā? Ja esat, tad kādu vizuli vislabāk lietot līdaku ķeršanai?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl Usmas ezerā neesmu makšķerējis , nav sanācis , runājot par vizuļiem, ja runa iet par spiningošanu nevis velcēšanu, tad viens no maniem mīļākajiem vizuļiem ir un paliek rotējošais vizulis, līdakai lietoju 4. numura gareno lapiņu rotiņus sudraba vai zelta krāsā, ar vizuļiem jau ir tās, ka galvenais, lai tev pašam patīk, tad būs ticība māneklim, bez ticības nevar, es iesaku LUCKY JOHN rotiņus MAL 4, tiem ir tīra sudraba un zelta pārklājums un nedaudz smagāka lapiņa kā lielajam vairumam rotiņu, man šie vizuļi ir lieliski strādājuši gan Latvijā, gan Zviedrijā gan Krievijā

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager