Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā pipars26

Sveiks Normund, Vai tagad var ķert Daugavā pie Jēkabpils brekšus un uz ko viņi tagad ņem, ja ņem? Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Brekši neguļ ziemas miegu, tāpēc tos var ķert visu gadu, arī tagad, tikai jārēķinās ar to, ka Daugavas breksis uz savām nārsta vietām migrē lielus attālumus, tāpēc patreiz breksi noķert tur, kur tos ķēri vasarā būs pagrūti. Brekša ēdienkarte aukstajā laikā nav pārāk plaša, vislabāk strādā vecā labā lapu slieciņa, pietam reizēm viena slieciņa, citreiz vesels pušķītis, ja ir pieejams motilītis, var gan izmantot arī mušu kāpurus, makaronus un citas ēsmas, bet visstabilākie rezultāti tomēr ir uz sliekām un motiļiem.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aimens

Sveiks, Normund! Mani interesē šāda lieta, ir spoles un tās vajag katras sezonas beigās iztīrīt, sasmērēt un saeļļot! Es zinu, ka Rīgā var to izdarīt, bet uz Rīgu pārāk bieži nesanāk braukt. Varētu es to izdarīt pats, bet man nav nekādas informācijas, kāda smēre un eļļa jālieto! Es būtu ļoti pateicīgs, ja Tu varētu ieteikt, kādas smēres un eļļas lieto!? Un - varbūt ir informācija, kur tās nopirkt? Jau iepriekš paldies! Aivis

Atbild Normunds Grabovskis

Pats savas spoles neeļļoju, jo man rokas aug no pakaļas, neko nemāku izdarīt, tāpēc nesu spoles uz darbnīcu, nokāpu lejā pie SĪMAŅA, tas ir SALMO servisa vadītājs un viņš pavisam godīgi atzinās, ka speciāls spoļu eļļas nemaz nav, ir servisā meistari lieto dažādas biezās (solidolveidīgas) eļļas, jo visas šķidrās eļļas ātri iztek, pietam nosmērējot visu ko vien var nosmērēt, tāpēc droši vari nopirkt jebkuru biezo smēru, piemēram gultņiem paredzētu, šāda smēre arī neizkusīs saulē, jo ir paredzēta lieliem karstumiem.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kummii

Sveiciens copes meistaram! Šopavasar, gan arī vasaras sākumā taisos izmēģināt vienu nelielu meža ezeriņu un tur pacopēt brekšus, gan citas tur mītošās zivis - līņus u.t.t. Ezers ir savienots ar krietni vien lielāku ezeru, no kura ik pavasari nāk iekšā lieli brekši (ir, protams, arī vietējie :). Šī mazākā ezera dziļums svārstās apm. no 0.8-3.0 metriem, kuram apakšā ir pabiezs dūņu slānis. Vasaras pusē lielākā daļa ezera krasta klāta ar lēpēm, kuru saknes reizēm spiningojot rada zināmas :) problēmas. Mana pludiņmakšķere ir 6m. SALMO ROYAL DIAMOND TELEROD kāts (6 posmi).

Mans jautājums Tev kā meistaram būtu apmēram šāds: Kādu pludiņmakšķerēšanas taktiku šeit pielietot, (resp. ieteicamākais makšķerēšanas attālums no krasta); kādu piemērot pludiņu un tā svaru; Un viens no vissvarīgākajiem - kā tad īsti šādā ūdenskrātuvē ar tik dūņainu gultni būtu pareizi zivis JĀIEBARO?

Tas nu it kā būtu puslīdz īsumā viss :) Paldies un ne asakas!

Atbild Normunds Grabovskis

Izklausās ļoti interesants ezers, cik saprotu, tad runa iet par copi no krasta, ja pareizi saprotu, tad krasti ir purvaini un nedaudz pacelti virs ūdens, šādos ezeros copējot no krasta parasti tiek piekoptas divas taktikas, viena ir cope pie paša krasta, jo zivis nāk baroties tieši pie kājām, bet šādā gadījumā ir baigi klusu jāsēž un zivis nepienāk baros, tāpēc es parasti izvēlos citu taktiku, ja ezeram lielākie dziļumi ir tikai vidū, kur nevar aizmest, tad vienkārši izvēlos ērtāku vietu, piešauju attālumu, kurā pie attiecīga vēja varu precīzi iemest pludu un trāpīt barību, tas parasti ir ap 35-50 metriem no krasta, sabaroju un copēju. Savukārt, ja metiena attālumā ir kāda izteikta dziļuma kante, kaut vai kritums no tiem tevis minētajiem 0.8 metriem uz kādu 1.2 -1.5 metriem, tad uz breksi jācenšas iebarot šīs kantes lejas daļu, vai gadījumā ja slīpums ir tāds pagarš, tad maksimāli precīzi jāsabaro kaut kur slīpuma vidus, tad pērmet makšķeri pāri iebarotai vietai un klusiņām uzvelk ;ēsmu uz barotās vietas, tiesa dūņainā ezerā tuvāk ir pirmais variants, kad atrodi attālumu kurā vari ērti copēt. Ar barošanu ir tā, ka ja dziļums copes vietā ir neliels, nu 1-2 metri maksimums, tad barību ir jātaisa diezgan irdenu, tas nozīmē, ka nevajag likt klāt papildus saistvielas un arī pašu barību jātaisa tādu, lai tā aizlido līdz vajadzīgajai vietai, lēni nogrimst , bet dūņās neiegrimst, šādu efektu var panākt pieliekot gatavai barībai saulespuķu spraukumus, aptuveno puskilo spraukumu uz kilogramu barības, ezeros pats barību šauju ar barības kaķeni, kad piešauj roku, tad var panākt izcilu precizitāti. Barības mitrināšanai ir jāpieiet ļoti nopietni, jo ja tā būs pa šķidru , tad tā sasauks milzīgu daudzumu sīkzivju, kuras traucēs makšķerēt, ezeru īpatnība salīdzinājumā ar upēm ir tā, ka pirmajam barojumam jābūt diezgan palielam, nu bumbām 10 noteikti, pēc tam kādu brīdi, pat stundu, var lielas zivis nepienākt, jo ezerā zivis uz troksni ir bailīgākas kā upēs.

Atbildēts: 3.aprīlis 2008, 11:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā udzinators

Sveiki, Gribētu uzzināt ko vairāk par barību brekšiem. Precīzāk, ar ko iebarot? esmu izmēģinājis dažas receptes, bet panākumi netika gūti. varbūt varat ieteikt kādas īpašas sastāvdaļas, kas būtu breksim neatvairāmas? vai varbūt ieteikt kādu konkrētu recepti. Būšu ļoti pateicīgs!

Atbild Normunds Grabovskis

Brīnumi nenotiek vecīt, ir tikai viena pamat patiesība, BREKSI VAR NOĶERT TIKAI TUR, KUR VIŅŠ IR, citās vietās to izdarīt ir pagrūti. Ja tavi eksperimenti ar barību ir bijuši neveiksmīgi vietās, kur veči velk brekšus, tad jā, problēma ir, bet ja vietās, kur arī citi pie brekša netiek, tad nepārdzīvo.

Par barībām un receptēm lasi aprīļa CL , tur būs liels raksts par lielāko daļu šogad veikalos sastopamajām barībām, arī pa kādai receptei, bet kā jau teicu, brīnumbarības nav, ir labas barības, kuras labs makšķernieks , pareizi pasniedz zivīm.

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā siguldietis

Sveiki. Varētu pateikt kad sākas Vimbu cope, ko likt gruntenei galā (esma). Garums līdz cik tas drīkst ņemt. Tā kā dzīvoju Siguldā būtu jāaiziet. Varbūt kāds padoms to makšķerēšanā. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Vimbu cope ir jau sākusies un iet pilnā sparā, bet pagaidām Ventā, Bārtā un Lielupē, Gauja tomēr ir ziemeļnieciskāka un izteikti du;lķaināka, tas pateicoties milzīgajam smilšu daudzumam, zinu, ka Valmierā kāds pa kādai vimbai izvelk, bet tās ir vietējās.

Kā labu ēsmu varu ieteikt garneles gabaliņu ar motiļu piedevu, tādu kumosu iekāro arī sapals un breksis, bet ja motiļa nav, tad var garneli ar slieciņi, slieciņu vienu pašu, gaļinieki ar slieciņu. Svarīgāk ir trāpīt uz vimbu takas, tad cope būs praktiski uz jebkuru ēsmu

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā heino

Labdien! Plānojot vasaras atpūtu ir doma iepeldēt un pamakšķerēt ari Latvijas jūras ūdeņos. Šinī sakarā gribas jautāt, kā ar makšķerēšanas karti, vai lai viņu iegādātos ir jau iepriekš jāmēro simtiem kilometru ceļš, varbūt ir kāda cita iespēja. Bez tam laiva būs ari vairāki makšķernieki. Iepeldēt kāda Latvijas ostā nav plānots. Šajā pašā sakarā jautājums arī par zivju daudzumu lomā paturamo. Vai Igaunijas ūdeņos, kur nav ierobežots loma paturamais daudzums, kas īpaši ir jānodala, vai arī pārsniedzot Latvija paturamo zivju daudzumu šis jau būs pārkāpums. Negribētos sabojāt atputu, bet kā darīt, lai būtu likumīgi. Tad vēl gribētos pajautāt kur var apskatīt Vides inspektoru atšķirības zīmes uz bortiem un apliecību paraugus, negribētos ielaisties nepatīkamās sarunas svešvalodā ar nepazīstamiem cilvēkiem. Principā jautājums ir par to, uz kādiem signāliem mums vēl jāatbild, nu izņemot starptautiski pieņemtos signālus, kas ir saprotami, kā reaģēt uz uzbļāvieniem no citas laivas! Ir diemžēl šinī lietā nepatīkama pieredze kolēģiem, kuri neprata Latviešu valodu, bet izpildīt prasību un kontaktēties ar inspektoriem Valsts valodā diemžēl visi tūristi nav gatavi. Kādi būtu Jūsu ieteikumi? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl uz šo jautājumu es laikam nevarēšu atbildēt , jo par copi tik dziļi jūrā un visu pārējo neesmu interesējies, es tev ieteiktu ar šo jautājumu griezties pie Stikuta kunga, to vari izdarīt caur www.fishing.lv lapu, iekopē tur šo jautājumu un domāju, ka saņemsi kompetenta cilvēka atbildi

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jurchix

Nu sveiks Profiņ! Beidzot arī es esmu sadūšojies tev šo to pajautāt. Saki man ko tu domā par grūbām kā iebarojamās ēsmas sastāvdaļu? Man pašam liekas, ka tās nav diez ko labas lielā daudzumā, jo tā taču ir smaga barība un vai brekši ar to nepārēdas un vairs neķeras ilgu laiku? Pats to esmu izbaudījis uz savas ādas, man Ventā ir sava brekšu vietiņa, kurā es tos īpaši cenšos nepārbarot, bet tikai pieturēt. Reiz bija gadījums, ka mana vietiņa bija aizņemta un tur sēdēja divi kungi un skaļi lielījās ar visiem "MĀTES" vārdiem, ka esot paikas d-h un zivis arī būšot d-h, bet beigās čiks vien bija, jo gandrīz divus spaiņus sagāza iekšā ar grūbām. Savukārt, kad es tiku savā vietā, tad pat nedēļu nekā sakarīga nebija. Tad nu, lūdzu, apskaidro man cik tās grūbas ir labas un cik sliktas? Ar vislielāko cieņu Jurchix! PALDIES.

Atbild Normunds Grabovskis

Savu viedokli par grūbām kā barības sastāvdaļu esmu paudis jau daudz kārt, ir tikai viens attaisnojums to lietošanai, grūbas ir lētas, tas arī viss, visvairāk mani kaitina, ja par makšķerēšanas dārdzību sāk runāt cilvēki, kas uz copi atbrauc jaunās mašīnās, upmalā izder alkoholu kas vērtībā trīs reizes pārsniedz visa viņu inventāra vērtību un tad sāk žēloties, ka barības paka maksā divi lati, vai ka atļauja maksā pieci lati, tad es kļūstu diezgan rupjš. Kā barība grūbas var sabojāt jebkuru copes vietu, sevišķi jau vasarā, pats zini, ka vajag tikai dažas stundas saulē un b grūbai jau ir skābums klāt, tieši tas pats notiek arī siltā ūdenī, ja visas gatavās barības sadalās sīkās daļiņās un tās izēd visa zemūdens radība, tajā skaitā visādi vabuļi un kukaiņi, pat vēži, tad grūbas kā iemestas pikā tā arī stāv, cik nu var tik zivis apēd, bet tā ir labi ja puse, pārējais tur guļ kā klimpa, seklos līčus, dažādus dīķus ar grūbām(arī citām putrām) var sabojāt uz visu sezonu. Pats jau gadus desmit vismaz grūbas izmantoju tikai un vienīgi kā ēsmu raudām un baltajiem sapaliem. Ja gribi visas sezonas garumā pieturēt breksi vienā vietā, tad iesaku izmantot granulēto kombikormu, ik pa pāris dienām ieber pa kādam kilogramam un zivis tur tusēsies visu laiku, atnākot uz copi iedod zivīm kaut ko biki labāku, viņas uzreiz noreaģēs. Ja tu pie upes nedzīvo, tad met skopumu pie malas un pērc gatavās barības, no aprīļa sākuma veikalos būs lielisks vidējās klases barību piedāvājums, SALMO breksis, NG MIX breksis – šo barību autors esmu es , tad vēl poļu DRAGON breksis, ANIMUS FISHING breksis – visas šīs barības veikalos maksās ap un zem 2 latiem, uz vienu copi vajag 3 kg barības un 5-6 kg zemes, kādu slieku ko piegriezt saraksi pats, bet toties zivis ķersies visas dienas garumā un arī vietu nesabojāsi

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raiders

Sveiks. Esmu nolēmis iegādāties Salmo Supreme Match 390 kātu. Veikalā to redzēju apmēram pa 20 Ls. Vai tiešām šis kāts maksā tik lēti? Kādu spoli (līdz 20 Ls) labāk likt šim kātam?

Atbild Normunds Grabovskis

Kātiņš nav slikts, tas ir kompozīt materiālu kātiņš, labs, lai saprastu kas tas ir mačmakšķere, šīs makšķeres cenai veikalos vajadzētu būt ap 22-23 latiem, tā ka tu vēl vari ietaupīt. No spolēm es tev ieteiktu iegādāties paātrināta pārnesuma spoli SALMO DIAMOND XRC RD, 30 izmēru, tā ir 6 gultņu spolīte, kura lieliski iederēsies pie tava kātiņa un ja vien nebāzīsi to tīšu prāt smiltīs, tad gadus 3-4 tā tev nokalpos godam, spoles cena veikalos būs ap 18 latiem.

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā heino

Sveiciens no kūrortu zemes! Gribu jautāt kā Salmo ekspertam! Vai gan patiesi, ka manam draugam pēc nosūtīta uz ekspertīzi peldoša (faktiski momenta grimstoša) Norfin kombinezona rakstīja Salmo menedžeris K.Liepa, ka kombinezons pēc instrukcijas ir vienmēr pirms lietošanas ziemā āliņģi jāpārbauda. Vai var būt, ka citādāk par viņa peldēšanu var pārliecināties? Varbūt šiem kostīmiem arī ir kāds laika ierobežojums, kad viņi vairs nav lietojami pēc ES sertifikāta par peldētspējīgiem ar 70nj.

Atbild Normunds Grabovskis

Tā pamatīgi nosmējos lasot tavu jautājumu, acīm redzot kāds kaut ko nav sapratis, visticamāk, ka tavs draugs, peldošajiem kombinezoniem ir jānotur cilvēks virs ūdens vismaz 20 minūtes, līdz mirklim, kamēr ierodas glābēji, tieši tādēļ kombinezonu augšdaļa parasti ir spilgti krāsota ar atstarojošām uzšuvēm. Peldošajos kombinezonos peldošais materiāls ir kostīma augšdaļā, lai tieši ķermeņa augšdaļa atrastos virs ūdens.

Ja šo tērpu iemet ūdenī vienu pašu, tad tas pēc mirkļa sasūcas ar ūdeni un lēni nogrimst, toties ja to uzvēl cilvēks, aiztaisa visus rāvējslēdzējus , savelk klipšus uz piedurknēm un virs zābakiem, tad iekrītot ūdenī izveidojās kaut kas līdzīgs balonam, pirmkārt jau tas neļauj noiet zem ūdens jau pašā ielūzšanas mirklī, tātad cilvēks nedabū aukstuma šoku, un otrkārt gaiss strādā kā papildus glābšanas riņķis. Pats esmu ielūzis reizes 5 un tieši pateicoties peldošajam kombinezonam vienmēr esmu veiksmīgi saviem spēkiem ticis atpakaļ uz ledus, noskurinājies un turpinājis copēt, tiesa vienreiz Peipusā nebiju aiztaisījis centrālo rāvājslēdzēju un piesmēlu kombinezonu kā maisu, bet tur jau pats esmu vainīgs. Kombinezona peldētspējas ilgums ir atkarīgs no lietotāja, jo ja kombinezons pēc copes tiek žāvēts uz radiatoriem, ja to cenšās izmazgāt veļas mašīnā, tad tas jau pēc pāris mēnešiem kļūs tikai lupata, jo gan auduma membrāna, gan peldošie ielikņi no karstuma un ķīmisku vielu iedarbības zaudē savas īpašības.

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:05 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā mazaiseziitis

veiks Normund! Daudz lasu tavus rakstus! Ļoti interesanti! Esmu kaislīgs spiningotājs un mani lomi nav peļami! No velces praktiski tukšā nekad neatgriešos! Ieinteresēja tavs raksts pēdējā numurā par raudām un baltajiem sapalīšiem! Jautājums! Ko un kā varētu noķert ar vienkāršu pludiņmakšķeri 4,0m. dzīvoju Baltezerā! Kur būtu jēga iesācējam aizbraukt, lai nebūtu jātriecas 200km, bet varētu kaut ko noķert, lai sanāk voblai ko pirtī sakarināt! Raudas, brekšuki, sapalīši un vimbas būtu pašā laikā! Esmu ķēris vimbas Gaujā ar grunteni! Kad vimba iet normu saķert nav problēmas, bet gribas visu dienu vērot copi un pastrādāt ar pludiņu!

Atbild Normunds Grabovskis

Ideāla vieta, kur makšķerēt ir kanāls starp abiem ezeriem, tur taču balto zivju ir lērums, arī pa smukam breksim reizi pa reizei trāpās, pats šogad pa vakariem daudz laika pavadīšu Bukultu kanālā, tiesa vietējie stāsta, ka zivju esot mazāk kā kādus gadus atpakaļ, bet zivju tur vēl ir pietiekoši, kā ne kā visas Baltezeros ienākošās zivis iet caur šo kanālu, tur ir smukas raudas, praktiski vienmēr var „atvērt” brekšukus, voblai derīgas zivis. Gauja pie Ādažiem man vēl ir pasvešs rajons, bet zinu, ka vasarā tur ir gan brekšuku gan raudu bari, izcili smuki asari, tā ka patiesībā jau ap Rīgu ir ļoti daudz labu copes vietu, vajag tikai sākt copēt, vienu gan es gribu ieteikt, nesāc copēt bez iebarošanas, sabojāsi iespaidu par procesu.

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager