Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā jukums17

Man gribējās pajautāt. Mums te ir viens tāds dīķis kur pilns ar zivīm gan karpas, gan raudas, brekši un vēl daudz, bet es tās zivis nevaru noķert, jo viņām nekas negaršo un viņas ir milzīgas. Jūs lūdzu nevarat kādu recepti pateikt. Man tās zivis neķeras uz neko.

Atbild Normunds Grabovskis

Lasu tavu jautājumu un smaidu, jo bija laiks, nemaz ne tik sen , kad arī es staigāju gar Dikļu dzirnavu dīķi un vienkārši skatījos uz tām milzīgajām karpām, kas tur gulēja saulītē, pat muguras spuras no ūdens izbāzušas, smuki. Patiesībā jau viss ir vienkārši, ja ir zivis, tad viņas ēd, lielai zivij vajag ēst daudz, tātad tikai jāatrod kur viņām ir galds, vai arī šāds galds jāuztaisa pašam. Ja ar lielajām karpām kopīgu valodu atrast tev var būt biki grūtāk, jo viena lieta ir piespiest to karpu pieķerties, otra lieta ir viņu arī izvilkt, pat nezinot cik tev ir gadu un kāda tev ir pieredze, uzreiz pieļauju, ka neesi gatavs, ka karpa pirmajā skrējienā notīs no tavas spoles metrus 70 auklas vismaz. Bet nu ar brekšu puikām, lielajām raudām un līņiem jau nu kopīgu valodu var atrast, tikai vajag pacietību, pavēro, kur breksis visvairāk spēlējās, vai kur veči viņus ķer, tad pamēģini zivis tur pabarot kādas dienas trīs iepriekš, teiksim ieberot katru dienu pa 3-5 kg applaucēta kombikorma vai kādas no lētākajām gatavajām barībām, pēc tām salasi mazas slieciņas, nopērc gaļinieciņus, salasi ūdenstārpus , apsēdies savā iebarotajā vietiņā un zivis tev pateiks paldies par cienastu.

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā maaris

Labdien! Cik noprotu Jūs lietojat ļoti mazus āķīšus. Vai nav tā, ka lielās zivis bieži noraujas? Vai mazie āķi sevi attaisno? Man, makšķerējot raudiņas ar mazu āķi, ja paņem kas lielāks tas parasti noraujas. Tāpēc makšķerējot cerībā noķert zivis virs 1kg lieku kādu 4-6 numuru. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Manā izpratnē ļoti maziņi āķīši ir 22.-26. numurs, maziņi 18.- 20., normāli 14.- 16. numura āķi, lieli 10.-12., atgādināšu, ka runa iet par balto zivju ķeršanu, mačos pamatā makšķerēju ar 16.-18. numura āķiem un zivju, kas noraujās praktiski nav, ja vien nepieķeras kāda karpa, mačos gan lielākais breksis man ir bijis 2.8kg, noķerts uz 18.numura tieviņu āķiti un 0.10 mm pavadiņu, tiesa tas ir ar štekeri. Praktiskajā copē pats iecienītākais āķa izmērs man ir 14., pamatā lietoju COBRA āķus , precīzāk sarkanos MIRAGE sērijas āķus, tie ir vidēji resni, asi, klasiskas formas āķi, uz kuriem var spraust gan motili, gan gaļiniekus, gan grūbu un maizes bumbiņu. Patiesībā jau āķa izmērs jāizvēlas tikai un vienīgi vadoties no ēsmas izmēra, toties āķa resnums jau ir atkarīgs no makšķerēšanas veida, jo ja piemēram štekerim zivs rāvienus slāpē amortizatora gumija, tad jau bezriņķu makšķerei to dara pats kāts un ja makšķere ir vidēji cieta vai cieta, tad tas pats āķītis, ar kuru uz štekeri varēja vilkt breksi pēc brekša, piesiets pie bezriņķu bmakšķeres vai bolonēzes sāks liekties vaļā jau pie vidēji lielas zivs. Mans ieteikums tev , samazini āķa izmēru uz 12., pavadiņas izmēru uz 0.14mm un redzēsi, ka zivju patiesībā ir stipri vairāk kā tu domāji , lielas zivis ir pietiekoši gudras, viņas lieliski redz tavu enkuru auklas galā, manuprāt lielākā problēma kāpēc tev nosprūk zivis ir tā, ka tu pats sāc stresot un stiept to nabaga zivi no ūdens par visām varītēm, ļauj viņai nogurt, izbaudi mirkli, jo makšķerēšana nav tikai zivju ieguves veids, makšķerēšana ir dzīvesveids .

Atbildēts: 17.marts 2008, 11:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Juzix

Labdien Normund! Lasīju šā mēneša "Copes Lietas", kur vairākas reizes tika pieminēta boloņas makšķere! Neesmu īpaši pieredzējis makšķernieks, tādēļ rodas jautājums - kāda tā ir?

Atbild Normunds Grabovskis

Boloņas makšķere – polonēze – teleskopiskā makšķere ar riņķiem ir viens un tas pats, vienkārši par bolonēzēm tiek uzskatītas makšķeres virs 6 metri, bet tas arī ir tāds virspusējs dalījums. Lielos vilcienos par bolonēzi var nosaukt jebkuru teleskopisko makšķerkātu, es jau CL redaktoram teicu, ka nevajag izgudrot vai tulkot burtiski terminus, sevišķi slikti, ja to dara cilvēks, kurš nesaprot ko dara.

Manos tekstos šīs makšķeres vienmēr tiek sauktas par bolonēzēm , tā kā tās sauc lielākā daļa Eiropas makšķernieku, tieši tāpat kā feeder mēs Latvijā saucam par fīderi, mach makšķeri es saucu par mačkātu vai mačmakšķeri.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Girts7

Sveiki Normund. Es gribēju pajautāt vai šajā līmenī un straumē ir vērts iet uz brekšiem. Ja jā, tad kā var tikt galā ar straumi, jo mums Bārta ir pastrauja tikko ceļas līmenis.

Atbild Normunds Grabovskis

Breksis neguļ ziemas miegu un jums tur ir superīgas bedres un atstraumes kur brekši uzturās visu gadu, protams, ka tā var nebūt vasaras cope, bet pie brekša tikt var, protams, ja upē ir pilnīga kafija, tad cope paliek diezgan jocīga, tomēr gan jau zini kādu klusāku līci vai kādas upeles ieteku, kur ūdens ir biki dzidrāks un lēnāks, galu galā galvenais taču ir process.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā neptuns

Sveicināti! Kā šobrīd ar forelēm, vai ir vērts mēģināt, it kā ūdens liels, bet nav duļķains. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Atvaino, bet forele mani kā makšķerējamā zivs praktiski neinteresē, tāpēc nebūšu īstais kam jautāt.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raiders

Sveiks. Vasaras sezonai gribu iegādāties garo bezriņķu makšķeri, apmēram 7m garu. Vai lētākie modeļi (ap 10ls) nebūs pārāk smagi, lai visu dienu to turētu rokās?

Atbild Normunds Grabovskis

Brīnumi nenotiek, tāpēc apbēdināšu tevi, lētākie bezriņķu makšķeru modeļi ir izgatavoti no vidējas kvalitātes stiklaškiedras, tie ir smagi un diezgan ļumīgi, tāpēc ja vien neesi mazs puika, tad nobriesti kātiņam vismaz par latiņiem 30, par to cenu jau var atrast vidēji labus kompozītmateriālu kātus, ar kuriem var jau kaut ko arī izdarīt. Ja ar laiku sadomāsi skatīties uz vēl garāku kātu, tad gan iesaku izvēlēties tikai grafīta kātus, pats esmu visām šīm stadijām savā laikā izgājis cauri, tāpēc lieliski tevi saprotu, bet tik pat labi atceros kā sāpēja rokas vakaros pēc šādas copes, nu nepērkam mēs makšķeres vienam gadam, tāpēc ir vērts nedaudz paekanomēt uz kaut ko citu , bet inventāru pirkt labu, tas atmaksājas gan copes kaifā gan veselībā. Tiesa tev varētu būt problēmas ar 7 m lēta kāta atrašanu, jo veikalos lētie kāti pamatā ir līdz 6 m, tie jau tāpat ir smagāki par labu 8un 9 metrīgu kātu.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Sveicināti meistar! Vēlējos jautāt par līņiem! Kad tagad pavasarī viņi aktivizējas, kad sāk ņemt! Gribētos pasēdēt uz viņiem, bet nekad pavasarī to nēsmu darījis! Jau iepriekš liels paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Paklausoties, kā veči Alūksnē jau no ledus ķer līņus jāsecina, ka viņi jau kustās pilnā sparā, zinu, ka Ventā jau veči sēž, drīz arī Lielupē viss notiksies, pie normālas ziemas līņu cope sākās aprīļa sākumā, tad pa pašiem saules uzsildītākajiem seklumiem var tikt pie izciliem līņiem. Man pašam tieši pavasara līņu cope ir bijusi visrezultatīvākā, tā ka neko daudz negudro, tikko saulīte sāk sildīt, tā sākam........

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks... Man ir jautājumi par brekšu iebarošanu. Par barības pamatu man vis tā kā būtu skaidrs-saulespuķu spraukumi, rapšu rauši, grauzdētas kaņepes un rīvmaize (doma ir ķert Gaujā). Man nav skaidrs kādu veikala barību jaukt klāt un vai rīvmaize, ko pārdod lielveikalā der? Un cik daudz zemi jaukt klāt? Ja nav noslēpums kur Jūs Gaujā ķerat brekšus, pats ķeru nu labi mēģinu ķert aiz Strenčiem uz Valkas pusi un pirms dzelztilta... Paldies jau iepriekš =]]]

Atbild Normunds Grabovskis

Pirmkārt es pats nekad nejaucu gatavai barībai klāt rīvmaizi, tas izjauc visu barības konsistenci, lielveikalu rīvmaizi vispār vajadzētu aizliegt izmantot barībām, jo tas ir bezgaršīgs klīsteris. Klasiska brekšu barība Gaujai - 2 kg veikalā pirktas brekšu barības, es iesaku vai nu SALMO vai manis paša izstrādāto NG MIX, jau aprīlī šīm abām barībām jābūt visos veikalos (cena zem 2 latiem), 300 gramīga paciņa barības līmes, iesaku BRUDA vai DRAGON līmi, to visu samitrina līdz vajadzīgajai stadijai un pieliek klāt 3-5 kg tumšas, smagas zemes(iesaku svērt, jo acumērs mānās), NEKĀDĀ gadījumā ne smilšainas, jo smiltis irdina barības bumbas nevajadzīgi ātri. Visu labi izmaisa, samitrina, tā lai var veidot bumbas, pieliec nedaudz tās ēsmas uz kuru taisies ķert, parasti motilis vai kapātās sliekas un uz priekšu, viss notiksies, ja vien breksis tur būs, tad viņš noteikti pienāks. Pats Gaujā brekšoju daudzās vietās, tevis minētajā rajonā ir pāris labas vietas, pašos Strenčos ir posms, kur brekši nārsto un pēc tam kādu laiku tur barojās, tas ir jūnija sākums, līdz Jāņiem aptuveni.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Kur tas tavā CL profila bildē ir, ko copēji, cik sen atpakaļ? Ko dabūji un uz ko?

Atbild Normunds Grabovskis

Tā īsti nesapratu jautājumu, ja Tu domā, ka tad kad es saku, ka kāda lieta jāskatās manā lapā, runa iet par CL mājaslapu, tad tu kļūdies, man jau gadus piecus ir sava interneta lappusīte zem fishing.lv , to atverot labajā malā ir tēmu norādes, es pārzinu sadaļu - ar makšķeri, pēdējā laikā gan neesmu pārāk aktīvs rakstītājs, jo dikti daudz darbus esmu saņēmies, bet diskusijas tur notiek visu laiku.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Labrīt! Vai brekšus vislabāk ir copēt uz grunts, ja nē tad kāds būtu labs dziļums? Ja ir 4-6m dziļš, uz ko Tu parasti copē upē, ar ko pēc tavām domām labāk - ar pludu vai grunteni, ar kādu smaržu tos Tu iesaki pavasarī pamodināt? Kad tie sāk normāli ķerties (tad kad vimbas)?

Atbild Normunds Grabovskis

99% gadījumos breksis ņem ēsmu no grunts, atgādinu, ka runa iet par mērķtiecīgu brekšu ķeršanu, tevis aprakstītajos apstākļos breksi var ķert ar jebkuru makšķeri, viss atkarīgs no tā, kurš copes veids tev labāk patīk, ja straume nav pārāk stipra un zivis ir tuvu krastam, tad iespējams, ka es izmantotu bezriņķu makšķeri, teiksim 8 metri garu.

Ja tu runā par klasisko grunteni, nevis fīderi, tad gruntene ir rupjāks makšķerrīks, līdz ar to kaprīzas copes reizēs pavasara brekši ēdīs no āķiem ēsmu tā, ka tu pat nemanīsi, ar fīderīti ir citādāk, tu redzi katru mazāko copīti tieši tāpat kā ar pludiņu. Dzīvē ir pierādījies ne reizi vien, ka uz pludu zivju ir stipri vairāk, bet uz fīderi tās ir rupjākas, ne vienmēr, bet izvelkot vidējo no 10 u7n vairāk copes reizēm, tāda tendence ir skaidri saskatāma. Par smaržām runājot, koriandrs, kapātas sliekas, maltas ķimenes, nākošnedēļ veikalos jau būs SALMO breksis barība, tā strādā labi, esmu to daudz testējis

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager