Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā mazaiseziitis

Labdien! Stādīšos priekšā! Esmu Andrejs, vecums 24 gadi! Dzīvoju Baltezerā, kas arī liecina, ka pārsvarā makšķerēju Lielajā Baltezerā! Pagājušajā gadā arī sāku drusku velcēt mazajā Baltezerā! Ir pārāk daudz jautājumu, lai spētu ko jēdzīgu pajautāt! Man viens tāds interesants jautājums: Vai iespējams ar JUMS kopā pamakšķerēt pavasarī, aprunāties un iegūt kādu pieredzi! Gribētos pievērsties sporta makšķerēšanai vairāk! Vai būtu kādi padomi kā to iesākt un vai būtu iespēja pacopēt kopā?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja esi ar savu mašīnu, tad problēmu nav nekādu, sazvanāmies un vari piebiedroties copei, cik zinu, visu izstāstīšu, tikai lielāko daļu no tā visa tu nesapratīsi, jo nevar uzreiz sākt studēt augstskolā, vispirms jāiziet pamatskola un vidusskola. Man gandrīz katru sezonu ir pa 2-3 skolniekiem, kuri grib iemācīties barošanas un pludiņmakšķerēšanas pamatus, zvani vai ienāc manā interneta lapā un tur visu sarunāsim. Ja tu esi bez transporta, tad ir bēdīgāk, jo Baltezers mani interesē tikai ziemā, bet kādu reizi varu paņemt tevi pa ceļam uz Salacu, uzreiz gribu brīdināt, neciešu jūsoties, tāpēc jau nākošajā komentārā pārejam uz Tu.

Atbildēts: 8.marts 2008, 17:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristap

Vai Jūs uzskatāt ņurņiku par nēģa mazuli? Visur tā tiek apgalvots! Kādēļ nēģi nav Daugavā, no Daugavpils līdz Jēkabpilij, toties ņurņiki te ir?

Atbild Normunds Grabovskis

Ņurņiks ir nevis jūras nēģa, bet gan upes nēģa mazulis, precīzāk pats upes nēģis, oficiāli šos zvērus ir aizliegts izmantot kā ēsmas zivtiņu, tāpēc sevišķi daudz informācijas par viņiem nekur arī neatradīsi, tikai zinātniskajā literatūrā

Atbildēts: 8.marts 2008, 16:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aivo2

Es zinu, ka šādā laikā nevar kāpt uz ledus, bet ja copē uz dīķa ar pludiņmakšķeri ir jāmēģina mest tur kur ir atkusis ledus? Es vienkārši to izlasīju vienā copes žunālā un gribēju pārbaudīt vai tā ir taisnība.

Atbild Normunds Grabovskis

Protams, ka labāk ir izvēlēties ūdenskrātuvi, kura jau ir pilnībā atkususi, bet protams, ka var makšķerēt arī dīķu un ezeru atkusušajās daļās, tiesa gan vairāk par raudām un asariem tur neko nenoķersi. Ja jautājums ir par to vai atkūstot kādai dīķa malai visas zivis drūzmējas tur, tad tā noteikti nav taisnība, ja vien dīķī nav bijis izteikts skābekļa bads, bet tādā gadījumā zivis tik un tā neķersies.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andzha14

Sveiks, Normund. Atceros vēl pagājušogad jums veikalā "Cope" Valmierā bija nopērkamas karotes ar burta S iegravējumu, kaut kur no 2,5Ls līdz 4Ls cenā. Cik tagad dzirdēju, tad pats meistars ir paralizēts un nevar vairs uztaisīt šos fantastiski labos vizuļus. Varbūt tavā kastē nebūtu aizķēries kāds lieks viņa vizulis, esmu gatavs maksāt kautvai 10ls gabalā! Pašam bija divi viņa vizuļi un abus iestādīju diemžēl. Jāpiebilst, ka tie bija labākie vizuļi, kas man bijuši. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl neko tuvāk par šiem vizuļiem pateikt nevarēšu, uzzvani Ritai un viņa visu izstāstīs, telefonu taču atrast mācēsi?

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Andris64

Sveiks Normund! No sirds novēlu jūsu ģimenei panākumus PČ. Esmu nolēmis pirkt eholoti, konkrēti LOWRANCE X125. Salmo katalogā eholote pārdodas ar vai bez devēja. Kas tas īsti devējs ir? Un vai viņam stars uz priekšu rāda arī?

Atbild Normunds Grabovskis

Nu nekāds dižais ehalotu speciālists gan es neesmu, šīs vasaras katalogā šis modelis ir tikai ar devēju, tāpēc neiespringsti un ņem tik ciet, šim ehalotam stars iet tikai uz leju, LOWRENCE un EAGLE modeļiem visiem stars iet tikai uz leju, tevis minētais ir FISHING BODY ehalots, kuri ir patentējuši to sānstaru, bet vai tas kaut ko dod arī ir ļoti strīdīgs jautājums, jo pamatā jau ehaloti lieto, lai atrastu dziļuma kantes, sēkļus u.t.t., nevis lai meklētu zivis. Katrā gadījumā pirms ehalotes pirkšanas iesaku pakonsultēties pie SALMO veikala pārdevējiem, tur ir cilvēks, kurš ir izkodis ehalotus pilnīgi, izstāsti viņam ko tu no aparāta gribi un viņš tev ieteiks kuru aparātu tev vajag, un tas noteikti nenozīmē, ka pārdevējs ieteiks dārgāko.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Sveiks Normund! Kādai apmēram jābūt ūdens un/vai gaisa temperatūrai, lai breksi sāktu ķerties upē ar piebarošanu? Cik saprotu breksi tagad ņem labi, bez piebarošanas, vai tā tas ir? Kur jūs parasti ķerat brekšus - upē vai ezerā? Pasakiet kādu labu savu brekšu iebarošanu un esmu upei pavasara beigām (ne visai siltam laikam). Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Interesanti kur tad tas breksis bez barošanas ķerās, pačuksti, es tādu vietu nezinu, jo zem vārda ķerās saprotu nevis 1-2 noķertas zivis, bet gan mērķtiecīgu brekšu ķeršanu ar 10-20-30 noķertām zivīm. Breksis ēd visu gadu, upēs tas aktivizējās praktiski uzreiz pēc ledus iziešanas, tāpēc arī pats pamatā brekšoju upēs, tur zivis ir mazāk kaprīzas, Ventā un Salacā jau patreiz februāra beigās , marta sākumā var mērķtiecīgi ķert brekšus. Receptes neturu noslēpumā, šī ir mana iecienītākā barība, tiesa šīs barības Latvijā būs tikai uz marta vidu : 2 kg BRUDA breksis, 1 kg SENSAS breksis, 0.3 kg BRUDA barības līme, šos komponentus var sajaukt jau mājās un uzreiz sadalīt 2 vienādās daļās un sabērt atsevišķos maisos. Pie upes vienu daļu ieber spainī, un mitrina šo barību ar melases un ūdens maisījumu, bet tas nav tik būtiski, var ar tīru ūdeni, barības mitrināšanas process ir intīms pasākums, barību ir jājūt, lai to nepārmitrinātu, bet arī lai tā nebūtu pārāk sausa, tad tā ātrāk izskalosies. Kad barība ir samitrināta, tai ļauj minūtes 10 piebriest, vēlreiz samaisa un pievieno 3-5 kilogramus zemes, es parasti lieku 5-6 kg, visu kārtīgi samaisu, ja vajag, tad biki samitrinu, lai var veidot cietas bumbas, tad pievienoju nedaudz motiļu vai kapātu slieku, ja motiļu, tad uz dienu ar gramiem 100 pietiek, sākumā pielieku gramus 20, galvenais lai viņi vispār tur būtu. Startā lieku bumbas 5-7, tālāk jau kā brekši prasa. Aukstā laikā barībai pievienot tārpus ir pad daudz svarīgāk kā siltā, jo bieži vien breksis reaģē tikai uz tārpiem.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kakis

Labdien! Vai šobrīd jūrā uz smagās gruntenes ķeras butes? Kādas ēsmas lietot?

Atbild Normunds Grabovskis

Teorētiski ķerās, tikai jūra ir daudz neprognozējamāka par iekšējiem ūdeņiem , tāpēc bieži vien jūrā ir krasta straume, kas nes zāles un dažādas drazas, kas padara makšķerēšanu praktiski neiespējamu, tāpēc vislabāk par ikdienas ativitātēm jūrā vari uzzināt lapā zive.lv, kur veči reizēm padalās ar informāciju kā, kur un uz ko.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:37 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks! Mani neliek mierā šī siltā ziema, tāpēc gatavojos pavasara un vasaras copei.... Man ir jautājumi par vimbu copi, zinu, ka vēl par ātru, bet teorētiski viņām vajadzētu nākt ātrāk nekā parasti vai ne? Uz ko tās labāk ķert? Pagājušajā gadā ķēru uz garnelēm un sliekām... Cik lielus āķus vajag lietot? Kur jūs parasti ķerat vimbas Gaujā, vai kur citur? Un kā īsti ir Salacā, es tur nekad neesmu bijis? Liels paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Vimba upēs ir visu gadu, lielais pavasara gājiens Ventā un Lielupē sākās jau no rudens un ar lielajiem pavasara ūdeņiem vimba kāpj ļoti ātri, palasies internetā, vimbu jau velk pilnā sparā. Par ēsmām, ja runa iet par gruntsmakšķeri, tad mana mīļākā ēsma tomēr ir un paliek izlobītas garneles gabaliņš(ar nazi sagriežu tādas tabletītes) un 3-5 motiļi uz āķa, šādu kumosu nesmādēs ne breksis, ne sapals un protams, ka ne pati vimba. Es nelieku lielus kumosus, jo vimba jau nav cūka, bet gan tāda vidēji liela zivs, tieši šī iemesla dēļ arī āķus, precīzāk plastmasas vai spilgti krāsotas svina mormiškas izvēlos ar 12., maksimums 10. numura āķiem, praksē ir pierādījies, ka pludināšanai un vieglajai gruntsmakšķerei spilgtas mormiškas ir daudz rezultatīvākas par plikajiem āķiem, sevišķi jau pašā agrā pavasarī, kamēr ūdens nav noskaidrojies, priekšroku dodu zaļi sarkanām, fosforizēti sarkanām, zaļām mormiškām.

Pats vimbas ķeru tikai tad, ja neķerās brekši , raudas vai baltie sapali, jo vimbu kulinārās īpašības tā arī neesmu sapratis. Pavasaros visvairāk makšķerēju Salacā, bet kā vimbu upe Salaca ir beigusies, vēl jau zivis ir, bet ne tuvu tam cik to bija vēl gadus 5 atpakaļ un te pie vainas nav makšķernieki, bet gan dabas procesi, jo piemēram pavisam netālajā Pērnavas upē vimbu ir ļoti daudz, neskatoties uz to, ka Igauņiem nav ķeramo vimbu skaita ierobežojuma . Gaujā iecienīta pamatā ir tikai gruntsmakšķerēšana, sevišķi jau agrā pavasarī, kamēr palu ūdeņi neļauj straujajos upes posmos makšķerēt ar pludiņu. Starp citu Salacā jau gadus 3 pavasaros ir aizliegt izmantot gruntsmakšķeri.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ri4i20

Labdien! Es esmu izmeklējis visu internetu un tāpat netieku galā! Man interesē no kura datuma ir aizliegts makšķerēt no laivas (upē)? Jo upe lāga nebija aizsalusi!

Atbild Normunds Grabovskis

Pieļauju, ka šis punkts nav tā īsti atrunāts, lai gan man pa galvu jaucās kaut kāds datums 1. marts, bet varu kļūdīties, ja tas tevi tiešām interesē, tad ieej fishing.lv lapā un uzprasi to J.Stikutam, cilvēkam, kurš ir bijis klāt pie lielākās daļas noteikumu izstrādes

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā briedis

Labdien! Kādus tārpus labāk izmantot vasarā lai noķertu asari? Vasarā, lai noķertu lielu asari, cik grami jābūt pludiņam, kāda krāsā jābūt tam?

Atbild Normunds Grabovskis

Sliekas un naktstārpi, arī motilis, lielu asari gan biežāk var noķert uz mazo ēsmas zivtiņu, pludiņa izmēram un krāsai nozīmes nav, asaru copei ir ieteicami apaļu formu pludiņi, tie vairāk šūpojās un kratās viļņos, tādējādi kustinot ēsmu, asaris ir plēsējs un viņam visādi lēkājoši tārpi nepatīk, tāpēc viņš klūp virsū un ēd to tārpu nost.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager