Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Fargus

Katram ir sava iecienītā makšķeraukla, bet es gribētu uzzināt kādas firmas auklu jūs izmantojat mačkātam?

Atbild Normunds Grabovskis

Pēdējos pāris gadus es to vien daru kā testēju auklas, jo esmu SALMO firmas eksperts un mēs pa visu pasauli meklējam auklas, lai jau nākošajā sezonā varētu piedāvāt pilnīgi jaunu auklu kolekciju, ja runājam par tām auklām, kas ir nopērkamas veikalos šobrīd, tad es lietoju divas, BROWNING FEEDER, tāda tumši sarkana aukla un SHIMANO TEHNIUM, pelēka, necaurspīdīga aukla. Šīs auklas lietoju tikai uz tiem mačkātiem, ko izmantoju mačos, ikdienas copē parasti iztieku ar SALMO EVOLUTION aukliņu, tinu uz spoles 0.20mm auklu, parasti jau aukla nepaspēj novecot, kaut kur ik pa laikam kaut ko norauju, tāpēc sanāk, ka uz biežāk lietojamām makšķerēm sezonas laikā auklu nomainu 2 reizes, tāpēc tā vienmēr ir svaiga.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā serijss

Labdien! Gribu zināt kādas barības labāk pirkt 5-8m dziļam ezeram (piemēram, Kaupēnu ezers), ja grib sēdēt uz brekšiem un raudām?

Atbild Normunds Grabovskis

Ezera dziļumam ar barības izvēli nav nekāda sakara, piemēram es ar vienām un tām pašām barībām strādāju gan upē, gan ezerā, mainās tikai barības konsistence un pievienotās zemes daudzums. No tava jautājuma ir grūti saprast par kuru gada laiku tu runā, ja par ziemu, tad paskaties dažas atbildes augstāk, ja par vasaru, tad tā brekšu ēdienkarte nedaudz pamainās, patreiz par to nerunāšu, bet nākot tuvāk vasarai par šo tēmu būs ļoti daudz kas rakstīts gan CL žurnālā, gan manā interneta lapā, droši vien, ka arī šeit.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edijs

Sveiki! Gribēju pajautāt par auklām, proti, lietoju 0.12mm, taču tā pinas, bet kad lietoju 0.16 tā nepinas. Kā tas ir izskaidrojams un kā no tā vislabāk izvairīties? Esmu iesācējs.

Atbild Normunds Grabovskis

Paņem 0.4 auklu un varēsi ar to mušas sist, bet ja nopietni, tad ne jau auklā ir vaina, vaina ir tikai un vienīgi pieredzē, arī laika apstākļos un pat tajā kā tu sēdi, jo aukla tievāka, jo tā vairāk pinās ziemā, jo tā daudz vieglāk pakļaujās vismazākajām vēja plūsmām, tāpēc es ieteiktu makšķerējot ar tievām auklām (ziemā) pamest makšķerīti sānis, tādējādi tev ap rokām un kājām appīsies mazāk auklas, patiesībā jau 0.12 ir resna aukla, tāpēc ja gribi vienmēr būt ar lomu un iemācīties makšķerēt, necenties asaru, raudu un citu vidēji lielu zivju copei lietot resnāku auklu, labāk nedaudz piedomā pie savām kustībām, piecērt, pavelc zivi ar vienu roku, ar otru pamet makšķerīti sānis. Tieši tas pats ir ar vēju, ja sēdēsi tieši ar muguru pret vēju, tad aukla virpuļos, ja nosēdīsies nedaudz ieslīpi, tad vējš auklu nesīs sānis, paskaties kas notiek upē aiz akmeņiem, jo stiprāka straume, jo vairāk tur virpuļo, ar tevi un vēju ir tieši tāpat.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Labdien! Kur ezerā meklēt plaudi ziemā? Kādā dziļumā? Mēģinu visur, bet ķeras raudas, pa brīdim kādam trāpās plaudis! Varbūt piebarot plaudi kādā āliņģī? Kādu barību izmantot?

Atbild Normunds Grabovskis

Par barībām izlaidīšu, jo tikko atbildēju uz iepriekšējo jautājumu, par vietām kur meklēt breksi, tieši breksi, nevis plaukstas izmēra finieri, lielākoties ziemā brekšus makšķerē dziļāko ezera vietu tuvumā, reizēm arī pašās dziļākajaš vietās, tomēr perspektīvākas ir tieši pašas dziļuma kantes un to apakšējā daļa, lai atrastu šādas vietas ir daudz jāurbj un ar barotavu jāmēra kā mainās dziļumi. Parasti ir jābaro ap 10 āliņģu dažādos dziļumos, tad ir vieglāk atrast kur breksis tajā dienā vai tajā stundā uzturās.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Sveicināti meistar! Kādu barību vai kādu aromatizātoru labāk izmantot plaudim ziemā? Un cik uz kā viņu liet? Pastāstiet, lūdzu, sīkāk? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Nu jau izskatās, ka atbilde būs stipri novēlojusies, lai gan šodien veči Alīksnē vēl sēž un kādu nedēļu vēl taisās sēdēt, es vienmēr un visur esmu uzsvēris, ka breksi ziemā vislabāk barot ar motiļiem, kapātām sliekām un baltajiem tārpiem, tas ir tad, ja copē tajā pašā dienā, kad baro, ja ir iespēja piebarot breksi iepriekš, tad vari izmantot jebkuru no vidējas aromatizācijas brekšu barībām, kuru samitrina līdzīgi kā vasarā un ar barotavu barības bumbas nolaiž uz grunts. Papildus atraktorus vai aromatizatorus ziemā lietot neiesaku, no 10 reizēm var būt 1 tie kaut ko dos, bet parasti tie tikai aizbaidīs zivis. Ja runa iet par konkrētām barībām, tad pārbaudījis esmu SENSAS CLUB sērijas brekšu un gruntsmakšķeru barību (ap 3 ls kg), SALMO breksis (ap1,7-2 ls\kg) un manis paša radīto NG MIX breksi un gruntsmakšēre (1.7-2 ls\kg), noteikti, ka strādā arī citas līdzīgas kvalitātes barības, veči lieto arī granulētās barības, bet granulas aukstā ūdenī ilgāk šķīst , visādi citādi arī tām nav nekādas vainas.

Atbildēts: 27.februāris 2008, 15:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kachaunkaspis

Labdien! Kur ezerā meklēt raudas ziemā? Kādā dziļumā? Mēģinu visur, bet ķeras tikai asarīši! Varbūt piebarot raudas kādā āliņģī? Kādu barību izmantot?

Atbild Normunds Grabovskis

A, bet vai tad raudas normāli var ķert arī bez iebarošanas?

Piedod, ka atbildu ar pretjautājumu, bet mani ļoti bieži izbrīna un ja godīgi, tad pirmā mirklī arī sadusmo, šādi vispārīgi jautājumi, bet tad es padomāju un saprotu, ka jautātājs laikam ir gados jauns cilvēks, kuram nav makšķerēšanas pieredzes .

Raudas ir no tām zivīm, kuras jāiebaro OBLIGĀTI, citādāk tās trāpīsies tikai pa retai, bet patiesībā jau raudas ir zivis, kuras ir visur un arī ķerās praktiski vienmēr, to makšķerēšana gan nedaudz atšķirās no asaru makšķerēšanas, ja asarim visbiežāk nepieciešama ātra spēle ar mormiškas dauzīšanu pa grunti un ēsmas celšanu uz augšu, tad raudām visbiežāk nepieciešama lēna līgana ēsmas laišana uz leju vai pat pilnīga ēsmas apstādināšana. Par ēsmām, raudas, sevišķi upēs, var pilnībā ignorēt motili, bet alkatīgi ēst vībotni vai mazu gaļinieciņu, arī iebarošanai , ja doma ir tikai par raudām, labāk lietot kādu no ne pārāk stiprajām gatavajām raudu barībām, es ieteiktu SALMO rauda, SENSAS CLUB rauda, NG MIX rauda vai kādu no līdzīgām barībām, ezerā, dziļumā līdz 3 metri, vienkērši ieber šķipsniņu barības āliņģī un ar karoti vai koka nūju samaisa, lai tā samirkst un lēnām sāk grimt, zivis pienāks pusstundas laikā, reizēm jau pēc minūtēm 10, vislabāk ir ieberot uzreiz 5-7 āļiņģus vienu no otra metrus 15, tādā kā aplī, tad paņem aktīvākās zivis no āliņģa un ej uz nākošo, šādi tu visu laiku esi kustībā un arī zivis ir daudz drošākas un loms lielāks.

Atbildēts: 3.februāris 2008, 20:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Pastāstiet, lūdzu, par savu milo breksi, uz ko attiecīgajā ūdenskrātuvē tas labāk ņem, ar ko vēl tos var labi iebarot izņemot speciālo barību, vai brekši ķeras, ja ķer karpas kur tās ir iebarotas? Šajā gadījumā es runāju par to pašu upes bedri ko pagājušajā reizē.

Atbild Normunds Grabovskis

Breksis patiešām ir mana mīļākā zivs, tur tev taisnība, priekš sevis esmu izveidojis barības recepti, kas vairāk vai mazāk strādā visos ūdeņos, kuros esmu to lietojis, ja esi cītīgs mūsu žurnāla lasītājs, tad esi lasījis manus rakstus par barībām , tādu rakstu ir bijis daudz un vienmēr es dodu vismaz 2, bet reizēm arī 3 receptes, no kurām viena ir domāta tieši kā ekanomiskais variants tiem, kam laika ir vairāk kā naudas, un tiem, kas visu barošanas mākslu grib izkost no paša sākuma, nepaslinko, pašķirsti CL un atradīsi atbildes uz visiem saviem jautājumiem.

Par brekšiem makšķerējot karpas vislabāk varētu atbildēt mūsu karpu eksperts Aivars, bet zinu to, ka ezeros, kur daudz brekšu, karpinieki ir pat spiesti likt lielākas boilas, lai tās neēd brekši, labs piemērs ir Kaķīša ezers, tur karpojot ļoti bieži ķeras smuki ap 1,5-2 kg brekši, līdzīgi ir visur, kur ir lieli brekši, paēst puikiem patīk un karpu barība ir garšīga.

Atbildēts: 3.februāris 2008, 20:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Floberis

Sveiks, Vasarā makšķerējot daudz nākas dzirdēt no copmaņiem (arī profesionāliem) "Breksis zem kg nav breksis un jālaiž vaļa" Arī es copējot vasarā nevienu plaukstas lieluma breksi neesmu paturējis. Jautājums, kāpēc ziemā pilnīgi visi brekšu, mazuļi tiek izmesti uz ledus, nosvērts kopsvars un lepni paziņo "laba cope 1.5 kg"? Kāpēc nepopularizē atlaišanu? (19.janvāra raidījums LTV-7 ZVEJA / Krievu val.)

Atbild Normunds Grabovskis

Tā gluži nav, ka šādi izrīkojās visi makšķernieki, es mazos finierus ņemu tikai sacensībās vai arī tad, ja kāds radinieks vai kaimiņš ir palūdzis atvest kādu zivtiņu cepšanai vai kotletēm , un arī tad ņemu tos 300-500 gramīgos finierus, izņēmums ir liels sals, kad nevar sakrāt čupiņu un tad aiznest uz blakus āliņģi palaist vaļā.

Ir cilvēki, kas zivis ēd, arī mazās, un domāju to nevar pārmest, jo patiesībā jau asarus ziemā izķer 10 reizes vairāk kā brekšukus un ja tie, kas viņus ķer visu noķerto apēd, tad viss ir ok, sliktāk ir ja zivis atstāj uz ledus, tā tad ir gan nosodāma, gan sodāma lieta. Lai gan ļoti labi pazīstu E. Zveju , tomēr neko labu par viņa sižetiem pateikt nevaru.

Atbildēts: 3.februāris 2008, 20:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jansons

Sveiki, varbūt jūs varat pateikt kā var kļūt par sabiedrisko inspektoru? Jau iepriekš pateicos!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja jau esi ticis līdz internetam, tad ieej lapā zive.lv, tur šī tēma ir apspriesta jau vairākus gadus, ir arī visi paskaidrojumi, kas un kā.

Atbildēts: 3.februāris 2008, 20:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gabis

Sveicināti ļoti cienījamais meistar! Ludzu nevarētu ieteikt labāko variantu (mormeni) priekš brekšiem? Es ķerot asarus ar mazo kaparu daudzskaldni izvilku paris breksīšus un kaut kā tā man tā zivs iepatikās.

Atbild Normunds Grabovskis

Mmmm, breksis ir mana mīļākā zivs, arī labprāt tos ķeru, tiesa ja vasarā baudot procesu esmu ar mieru vilkt simtiem tos 500-700 gramīgos (tos var nofotografēt visus kopā un palaist vaļā) , tad ziemā ja brekšoju, tad ar domu par brekšukiem no kg, tādiem, kurus jau var apēst, jo ziemā izvīti dzīvu ilgi noturēt nevar un malt finierīšus kotletēs man tā īsti negribās.

Lielos ziemas brekšus cenšos tomēr ķert ar pludiņmakšķeri, tas ir īpašs process, sākumā liekās garlaicīgs, bet kad sajūt garšu, tad ir baigi interesanti.

Ja runājam par mormiškām, tad ļoti labi strādā zelta krāsas seškantītes, iegarenas formas pilieniņi, tomēr daudz svarīgāk ir, lai mormiškām āķis nebūtu pārāk tievs un mīksts, palasi manu rakstu decembra žurnālā, tur tieši šī tēma ir parādīta ar piemēriem, kas kurā brīdī notiekās. Galvenais veiksmīgas brekšošanas noslēpums ir iebarošana, brekšuki ir ļoti ēdelīgi, par iebarošanu vari lasīt gan šeit, gan manā lapā zem fishing.lv.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 16:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager