Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Vai šo karti vajag rādīt arī vietā kur ir privātīpašnieka ezers? Cik liela varētu būt maksa privātajā ezerā?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja runa iet par Makšķerēšanas karti, tad jā, jo arī privātos ezeros ir jāievēro makšķerēšanas noteikumi, pietam lielākā daļa ezeru ir tikai iznomāti, vai arī saimniekam pieder tikai daļa krasta, bet tautas iebiedēšanai tiek sludināts, ka viss ir privāts un neaizskarams, runa iet par dabīgiem ezeriem, nevis raktajiem un uzpludinātajiem dīķiem.

Ja ezers tiešām ir privāts vai tam ir kārtīgs apsaimniekotājs, tad makšķerēšanas maksu nosaka viņš, piemērs ir Kaķitis, Burtnieks, Alūksnes ezers, katrā no tiem ir cita veida apsaimniekošanas uzņēmumi, arī samaksa ir dažāda, visprecīzāk par katra ezera apsaimniekotājiem un noteikumiem vajadzētu zināt attiecīgajā pašvaldībā.

Ja tavs jautājums bija par to vai ir kaut kāda kārtība ar Latvijas ūdeņiem, tad godīgi teikšu, ka ja arī ir, tad tikai nelielā daļā ūdeņu, tur kur ir uzņēmīgi cilvēki un gudras pašvaldības, bet visumā situācija krietni uzlabojas un ceru, ka gadu 3-5 laikā jau lielākajā daļā ezeru un upju būs kārtība.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 16:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā iggorz

Labdien! Gribētos uzzināt jūsu viedokli par jauno Norfin Aquaguard kombinezonu un kādu veļu jūs ieteiktu vilkt zem tā? Paldies un ne asakas!!!

P.S. Varbūt kādu ieteikumu par apaviem (pāris vārdos)?

Atbild Normunds Grabovskis

Ir arī man pašam šis kombinezons, viss ir baigi labi, tikai pērkot noteikti ir jāmēra, jo izskatās, ka kombinezons ir paredzēts tikai vidēja auguma un ne pārāk resniem makšķerniekiem, es šajā kategorijā neietilpstu, tāpēc man sākot tupēt uz ledus ir tāda jocīga sajūta, ka plecos un staklē kaut kas spiež, sēžot uz kastes šo sajūtu nav. Visādi citādi labs, esmu braucis gan ar sniega moci lielā ātrumā, gan bijis tiešām stiprā vējā ar lietu, nosalis un samircis neesmu, apakšā zem kombinezona velku tikai vienu biezo NORFIN COSY LINE veļu, esmu krietni spalvains tēviņš, tāpēc man pietiek, kolēģis, kurš pēc dabas ir stipri nosalīgs, velk vēl apakšā arī GUAHO firmas plāno veļu.

Runājot par apaviem ir vispirms jāsaprot par kuru cenu kategoriju tu runā un kādam mērķim zābakus gribi, salam vai mitrumam, vai abiem, es esmu izvēlējies universālākos apavus, kurus varu lietot gan pavasarī, gan rudenī, gan ziemā, lietoju NORFIN TREPPER gumijas zābakus, kuru salizturība ir līdz 25 grādiem, pasmagi gan viņi ir, toties man nav jādomā kā tikt uz ledus, ja ūdens ir pacēlies, tāpat visus pavasara un rudens salus, kad gar upmalu staigājot kājas salst vēl vairāk, šādos zābakos eju bez bēdām, vienīgais arguments pret ir palielais zābaku svars. Laba alternatīva NORFIN zābakiem ir Kanādā ražotie KAMIK zābaki, tiesa cena ir lielāka’, bet solītie salizturības grādi arī nav mazi. Ja zinātu kādu summu esi ieplānojis tērēt apavu iegādei, tad varētu nosaukt, manuprāt, labākos modeļus.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 16:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Labdien, vēlējos jautāt, vai būtu iespējams padalīties ar kādu labu un jau izmēģinātu paštaisīto barību recepti baltajām zivīm ziemā plaužiem, raudām? Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ziemā breksis visvieglāk ir pievilināt ar motiļiem, kapātām sliekām vai šo tārpu un zemes maisījumu, pats brekšus ziemā baroju tikai ar motiļiem, diemžēl pie patreizējās tārpu cenas veikalos tas jau sāk palikt diezgan dārgs prieks, tāpēc reizi pa reizei, vietās kur esmu pārliecināts par brekšu klātbūtni, ņemu parastu tumšu zemi un sajaucu ar kapātām sliekām, arī kādu mušu kāpuru pielieku klāt, nedaudz motiļu. Ar barotaviņu nolaižu šo maisījumu uz grunts, pāris reizes uzsitu pa grunti un atveru barotavu, izveidojās tāds kā vulkāna krāteris, parasti brekši šādai vietai pienāk stundas laikā.

Raudām pēdējā laikā lietoju tikai gatavās barības, SALMO rauda un breksis, BRUDA breksis, NG-MIX rauda , breksis , ezers. Ja makšķerēšanas vietā dziļums nav liels(2-3 metri) , āliņģī ieberu nelielu sauju sausas barības un ar kociņu kādu pusminūti maisu šo putru līdz visa barība daudz maz ir dabūjusi mitrumu, raudas sāk pienākt jau pēc minūtēm 10-15.

Ja ir straumīte vai lielāks dziļums, tad barību iepriekš samitrinu nedaudz un tad nolaižu to ar barotavu uz grunts un nelielu piciņu iemetu arī no augšas, veidojās smuks barības stabs.

Lielā straumē lietoju tikai stacionārās barotavas, vienkāršākais barotavas veids ir smalks aizkaru auduma maisiņš, apakšā saliek smagumus , es izmantoju akmeņus un visādus dzelzs štruntus, virsū uzber sauso barību, aizsien un ar striķi vai resnu makšķerauklu visu nolaiž uz grunts. Makšķerēšanai āliņģus urbju kādu metru līdz trīs no šī barotavas āļiņģā, pietam straume nemēdz būt vienmērīga , parasti tā mutuļo, tāpēc āliņģus urbju vēdekļa formā un ja vienā āliņģī cope pieklust , tad eju uz citu, barotavu vajag ik pa brīdim pakustināt, lai barība labāk skalojās.

Atbildēts: 16.janvāris 2008, 16:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zivsaivis

Sveiks Normund! Vai tu varētu palīdzēt ar padomu GPS pirkšanā. Lietot gribu copei, iezīmēt vietas ezerā, upē utt. Lai ir vienkāršs lietošanā, bez baigiem navarotiem. Varbūt pat vari ieteikt konkrētu firmu, modeli uz kuriem skatīties. Tālāk jau pats mēģināšu izkost, salīdzināt.. Vienkārši nav skaidrs, ar ko sākt. Piedāvājums diezgan plašs. Veikalos Rīgā pārdevēji nelabprāt grib skaidrot, laikam nepareizajos eju. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Man darīšana ir ar LOWRANCE firmas ražojumiem, kurus Latvijas tirgū pārstāv SALMO firma, vienkāršākie modeļi veikalā maksā virs 80 latiem, tie ir IFINDER GO, lasot aprakstu saprotu, ka tas ir tas ko tu meklē, ja cena apmierina, tad iebrauc Daugavgrīvas 31a SALMO veiklā, tur veči daudz maz ir lietas kursā, arī pats vairāk vai mazāk tur pat visu laiku grozos.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā saicana

Vēlos kolekcionēt makšķerēšanas kartes, gribu paprasīt kad tās sākuši ražot, kurā gadā? Lai zinātu no kura gada man tās jāmeklē!!:)

Atbild Normunds Grabovskis

Diez cik liela tā tava kolekcija nesanāks, jo makšķernieku kartes ir labi ja desmit gadus, precīzāku informāciju atradīsi fishing.lv lapā, ja nebūsi slinks un parakāsies arhīvos.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:20 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Kādai jābūt ūdens, jeb gaisa temperatūrai, lai ķertos līņi? Ko tu domā par Vasku dīķi, ja esi bijis, tad kas tur ir un ko tu iesaki tur ķert, kā iebarot u.t.t.? Kurā laikā tur vislabāk doties un kur tu tur iesaki ķert? Kādas vietas tu vēl iesaki apmeklēt nākamgad ap Ventspils, Talsu, Kuldīgas un Kandavas rajoniem? Pastāsti, lūdzu, sīkāk kad tur doties un ko tur ķert? Jau iepriekš liels paldies, ceru, ka tas man palīdzēs!

Atbild Normunds Grabovskis

Pavasarī līņi sāk kustēties un baroties uzreiz pēc ledus nokušanas, tas gan vairāk ir upēs, bet arī dīķos, dienai iesilstot zivīši pa kādam ir pierunājami. Tevis minētie rajoni nav man pārāk labi pazīstami, tāpēc neko konkrētāk pateikt nevaru, līdz līņu sezonai ir savi trīs mēneši noteikti, tāpēc vari mēģināt pa interneta lapām sev kādu kripatiņu informācijas atrast, uzdod maksimāli precīzus jautājumus šīs lapas un zive.lv lapas forumos un gan jau kāds vietējais takuzinis tev ko vērtīgu pateiks.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fargus

Tikai nesmejies! Vai esat kaut ko dzirdējis, ka līņiem un karūsām patīkot petrolejas smarža (smaka)?

Atbild Normunds Grabovskis

Arī breksim un vimbai, pat lielai raudai patīk, BET , ne vienmēr un ne visur, pietam jārēķinās, ka runa iet par ļoti mazu koncentrāciju, ko pievieno barībai vai ēsmai. Visiem zināmais Pēteris Lideris dažus gadus atpakaļ pat Staiceles vimbu sacensības novinnēja pateicoties tam, ka pusstundu pirms beigām, aiz patiesa un liela izmisuma par necopi, uzpūta barībai nedaudz WD-40 , (petroleja airosola baloniņā), vimbas un brekši noreaģēja momentāni un Pēteris pusstundu vilka zivis vienu pēc otras. Tomēr tālākie eksperimenti tik izcilus rezultātus vairs nedeva, reizi pa reizei tas nostrādā, bet ne biežāk, kā citu aromātu pievienošana, barības aromatizēšanai var izmantot praktiski jebko, sevišķi ja vajadzīgs ātrs un īslaicīgs efekts, esmu lējis klāt vai visu aptiekas sortimentu, sākot ar anīsu ar amonjaku un beidzot ar visādiem uzlējumiem, tomēr pamazām sapratu, ka brīnumi nenotiek un ka lietojot labas barības visa tā ķīmiķošana nav vajadzīga.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:19 | 13 komentāri | Adrese atbildei
Jautā marex1

Sveiks! Kādas krāsas balansieri labāk patīk līdakām un asariem ziemā?

Un kā jārausta balansieris, ar cik sekunžu intervālu?

Un kā bļitkas jārausta, ar cik sekunžu intervālu?

Kādas ir pašas labākās ziemas bļitkas līdakām?

Un vai ar mepps syclops Nr.00 var kaut ko saķert ziemā?

Atbild Normunds Grabovskis

Kad paspēri vaļā jautājumus, tad paspēri, un uz visiem taviem jautājumiem varu atbildēt ar vienu atbildi, viss ir jādara uz izjūtām, nav konkrētas receptes kā rīkoties vienmēr, ja esi iesācējs ziemas copē, tad vispirms ir viss jāredz praksē, jāsajūt tā garša, jāsaprot kas tur apakšā notiek un tikai tad var sākt rēķināt sekundes un leņķus.

Viss ir tāpat kā ar pirmo seksu, kamēr nebūsi to izmēģinājis, tikmēr tu vari runāt cik gribi, bet pamatjušanas tev nebūs, makšķerēšana ir ļoti intīms pasākums.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Labdien! Lūdzu, palīdziet! Vai ziemā zemledus makšķerēšanā uz dzīvās zivtiņas drīkst ķert ar karodziņu?

Atbild Normunds Grabovskis

Pēc noteikumiem ir noteikts, ka vienlaicīgi drīkst makšķerēt ar 2 makšķerēm, nav formulēts vai makšķere ar karodziņu vai pludiņu vai vispār bez nekā, tomēr arī inspektori ir tikai cilvēki un katrs saprot rakstīto tā kā to ļauj viņa saprašana, lai nerastos nevajadzīgas pārrunas, pats izmantoju līdaku makšķeres ar pludiņu un karodziņu. Teorētiski pietiek arī ar vienu pašu karodziņu, jo tas ir un paliek copes signalizators, galvenais jau ir, lai tu nesaliec sev apkārt vairāk makšķeres kā atļauts, tad problēmām nevajadzētu būt. Mans ieteikums, lai nerodas kārdinājums ielikt divas un vairāk līdaku makšķeres, (jo it kā neviens neredz), ņem uz copi līdzi tikai vienu līdaku makšķeri, biežāk to pārnes uz citu vietu, pārāk tālu no tās neaizej, lai laikā vari noreaģēt uz copi un viss būs kārtībā, šis ieteikums ir domāts nopietni, jo cilvēks jau savā būtībā ir tāds jocīgs radījums.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā juniors

Labdien! Kādu auklu labāk lietot (diametru) makšķerējot līdakas ziemā? Es makšķerēju ar balancieriem, un ar paprāvām bļitkām, kas domātas līdaku copei. Paldies par atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

Viss atkarīgs no ķeramajām līdakām un dziļuma, kurā makšķerē, pamatā tās ir līdz 0,25 mm monofilās auklas, ar kurām var izvilkt arī 4 un 5 kg līdaku, ja vien runa neiet par metra dziļumu. Pats uz balansieri pārsvarā ķeru asarus, līdakas tikai tā, starp citu, tāpēc lietoju 0.18-0.20 mm monofilo auklu, ja tikai asari, tad ar 0.14-0.16mm pietiek pilnībā. Ja runa ir par seklām vietām, tad problēma ir nevis auklas izturībā, bet gan tur, ka zivij vajag pastaigāties nedaudz, viņu vajag nokausēt un tikai tad vilkt ārā, ja uz dzīvo to izdarīt ir vieglāk, tur ir kādi lieki metri auklas, tad makšķerējot ar balansieri auklas ir tik cik ir, pārējā uztīta uz spolītes un tikai retam copmanim pietiek laika un saprašanas iedot lieku auklu zivij, lai izskraidās. Labs risinājums ir mazās bezinerces spolītes, to bremzi noregulē tā, lai var kārtīgi piecirst , bet lai līdaka skrienot tomēr var kādu metru auklas izvilkt, nedrīkst lietot pašas lētākās, 2-3 latu spolītes, tām bremzes nestrādā, bet ja ņemam vidējas klases mikro bezinercenīt (10-15 lati), tad izdodas noturēt lielāko daļu skrienošo līdaku.

Atbildēts: 6.janvāris 2008, 16:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager