Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā mar.oz

Sveiki! Varbūt jautājums nav sevišķi pa tēmu, bet nezināt kādus ezerus, upes, karjeras Latvijā kur ir vēži? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Patiesībā jau vēžu Latvijā ir ļoti daudz, cits stāsts, ka tos ne visur drīkst ķert, no ūdeņiem kur ir licenzētā vēžu ķeršana un ir arī paši vēži varu nosaukt Vaidavas ezeru Valmieras rajonā, tur vēžu ir patiesi daudz, bet diezgan pasīki gan. Viņi tur pat ziemā uz mormišku reizēm pieķerās.

Atbildēts: 1.decembris 2007, 17:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jerk

Sveiki! Gribētu uzzināt Jūsu domas par jerkošanas inventāru! Jūsuprāt, ko vajadzētu izvēlēties: kāti, spoles, auklas, pavadas? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Džerkošana ir patiesi aizraujošs un arī rezultatīvs spiningošanas veids un interesa par to aug ar katru gadu, man ir bijusi tā lieliskā iespēja vairākas reizes makšķerēt kopā ar džerkošanas ieviesējiem Polijā un citās valstīs Pjotru Peskorski, ļoti interesants cilvēks un makšķerēšanas profesionālis, tāpēc varu izstāstīt tieši viņa viedokli par inventāru. Tas ir šādi, īss, ciets viengabala kāts,(140-160-180 cm garš ar testu 50-150), noteikti multiplikatora spole un paresna pītā aukla, parasti 0,16-0,20, pavadas garums atkarīgs no paredzamo līdaku izmēriem, no 30 līdz 50 cm, parasti mīkstas trosītes pavadas, bet var izmantot arī „stīgu” vai jaunās , modē nākošās titāna pavadas. Katrā gadījumā ja tu lasi krieviski, tad silti iesaku palasīt žurnālu RIBOLOV ELIT, tur Pjotrs visas sezonas garumā apraksta šo procesu , inventāru un tehniku, raksta labi un saprotami, ir paredzams, ka arī mūsu žurnālā, CL, nākamgad tiks publicēti daži no viņa rakstiem.

Bet ir viens bet, džerks noteikti nav universālākais māneklis, makšķerējot vienādos apstākļos man pāris reizes ir izdevies Pjotru apķert un apķert par vairākiem desmitiem līdaku dienā , un zini uz ko, uz LUCKY JOHN rotiņu . 4. izmēra baltu MAL rotiņu.

Tāpēc eksperimentē un domā.

Atbildēts: 1.decembris 2007, 17:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Girts7

Sveicināti. Es gribēju pavaicāt par ziemas copi upēs. Tā upe ir Barta un Vartāja. Kādas mormiškas jūs ieteiktu? Es izmēģināju vienu volframa, jo tā ir smagāka un vieglāk sameklēt grunti, bet cope nekāda. Ko jūs iesakāt?

Atbild Normunds Grabovskis

Ūūūū’ vecīt, no jautājuma saprotu, ka tu esi jaunās paaudzes makšķernieks, man patiess prieks, ka esi pievērsies makšķerēšanai, bet tu esi uzdevis tik apjomīgu jautājumu, ka pilnīgu atbildi šeit nevarēšu tev sniegt, pārāk daudz tad ir jāpasaka, ja īsumā, tad es ieteiktu lietot tikai un vienīgi volframa mormiškas, sevišķi jau runājot par upēm, bet vispār aizstaigā līdz bibliotēkai un pārlapo pēdējo gadu CL žurnālus, gan es gan citi autori ir ļoooti daudz par šo tēmu rakstījuši.

Atbildēts: 1.decembris 2007, 17:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks! Pirms 2 gadiem Valmierā nopirku Salmo spoli, šo divu gadu laikā tā ir pārcietusi var teikt gandrīz visu! 2 reizes peldējusi trikātas karpu dīķī, arī Gaujā kopā ar mani 1 reizi, šogad uz rudens pusi tā sāka čirkstēt (smiltis) jo copes karstumā makšķeri dažreiz nenolieku uz žāklītēm, bet gan nolieku zemē. Vienā vārdā sakot vai Valmierā kaut kur var iztīrīt spoli? Pašam negribas jaukt (labāk neprovēšu), Rīgā arī tik bieži neesmu, varētu tur atstāt, tikai cik ilgi vis tas process notiek? Nu labi tas nebija vienā vārdā! Liels paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Pats savām spolēm profilaktisko tīrīšanu veicu reizi gadā, savācu savas spoles, notīru no ārpuses visus pa sezonu uzaugušos netīrumus un vedu uz Daugavgrīvas ielu 31 a, tur ir SALMO makšķerlietu serviss, tur meistari, kuri pa gadu izjauc un saliek tūkstošiem spoļu, visu izdara ātri un labi, pie reizes apskatoties spoles vispārējo stāvokli. Šāda apkope , ja nav jāmaina ne bukses, ne gultņi, izmaksā 3 - 5 lati.

Valmierā šādu servisu neviens nepiedāvā, vari jau, protams, aprunāties ar pulksteņu meistariem, zinu, ka viņi labprāt šādus sīkumdarbus uzņēmās, bet konkrētu adresi iedot nevaru, vari ieiet pie Ritas veikalā Cope, var būt ka kaut ko sarunājat.

Atbildēts: 1.decembris 2007, 17:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā juniors

Labdien! Man radās jautājums par līdaku copi ziemā. Kādus rīkus labāk lietot? Kur līdakas meklēt ziemā? Jau laicīgi paldies par atbildi.

Atbild Normunds Grabovskis

No jautājuma īsti nevar saprast kas tevi vairāk interesē , vai makšķerēšana uz dzīvo ēsmas zivtiņu vai līdaku medīšana ar bļitku vai balansieri, abi veidi ir interesanti un rezultatīvi, pats dodu priekšroku līdaku ķeršanai uz dzīvo ēsmas zivtiņu izmantojot pludiņmakšķeri. Ja nebūsi slinks un paraksies iepriekšējo ziemu CL žurnālos, tad atradīsi gan dažādu makšķeru aprakstus, gan informāciju kā un kur meklēt līdakas ziemā. Šeit uz tik plašus jautājumus mēs neapspriežam.

Atbildēts: 14.novembris 2007, 19:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janisme

Sveiki. Man ir jautājums, vai ir iespējams nopirkt ledus urbjus ar motoru un ja ir tad kur tas ir iespējams? Vismaz redzēti viņi ir. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Ledus urbjus ar iekšdedzes dzinēju vai elektromotoru Latvijā vairumtirdzniecībā piedāvā SALMO firma, sazinoties ar viņiem uzzināju, ka pieprasījums pēc šiem urbjiem ir ļoti neliels, lai neteiktu, ka tā nav vispār, tomēr veikalā Rīgā Daugavgrīvas 31a tirdzniecībā šosezon būs urbji gan ar elektromotoru darbināmi(pārnēsājamajie akumulatori , sniega motociklu un automašīnu akumulatori) , gan arī urbji ar divu un četru cilindru iekšdedzes dzinējiem. Uzreiz gribu brīdināt, ka tie nav lēti, nu pavisam nav lēti, piemēram tikai pats elektromotors bez urbjošās daļas, kas pērkas atsevišķi, veikalos maksās ap 550 latiem, iekšdedzes divcilindru motors ap 400 latiem, četru cilindru motors ap 850 latiem, plus vēl jāpiepērk pašas urbjošās daļas, kas atkarībā no diametra , konstrukcijas un garuma maksā no 70, līdz pat 130, latiem.

Ciemojoties MORA rūpnīcā Zviedrijā esmu visus šos urbjus izmēģinājis, varu teikt tikai to, ka ir jau forši, kad tikai atliek nospiest pogu un āliņģis izurbjas, elektromotori ir arī klusi, ja tev ir sniega motocikls vai kvadrocikls un tu pamatā makšķerē Peipusā, Pērnavas līcī vai Ālandos, tad tev šāds aparāts ir vajadzīgs, Latvijas apstākļos to var salīdzināt ar zelta naktspodiņu, darīt var, bet vai vajag.

Atbildēts: 14.novembris 2007, 18:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!! Kur jūs parasti ķerat vēdzeles Gaujā? Kādus svinus lietojat jūras vai parastos? Cik gramu? Cik lielu āķi vajadzētu, veči saka, ka 6-4 numura esot labi! Un kā sačinīt to sistēmu, līdzīgi kā uz vimbām? Liels paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Teikšu godīgi, vēdzeles neķeru jau labu laiku, jo sēdēt visu vakaru deļ vienas divām copēm negribu, bet tur kur ir vairāk vēdzeļu, tas ir Salacā, tumšajā diennakts laikā makšķerēt nedrīkst un es cenšos aizliegumus ievērot, lai cik tie reizēm liekās jocīgi.

Atbildēts: 14.novembris 2007, 18:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mazaiseziitis

Sveiki! Visu pirms jau visu cieņu makšķerēšanas guru un ekspertam, ļoti interesanti sekot līdzi jūsu gaitām dažādās sacensībās un pasākumos! Liels prieks par sudraba medāli individuāli! Man tāds vienkāršs jautājums! Pats velcēju pārsvarā Pierīgas Baltezeros! Rezultāti normāli, līdakas ir vienmēr tomēr lielā virs 3,0 kg pagaidām nav saskatījusi manus voblerus! Vai māneklim priekš līdakas tiešām ir jāiet gar pašu grunti vai līdaka uzskries pakaļ arī tad, ja māneklis ies kādu 1,0 - 2,0 m virs ūdenstilpes dibena! Vēlētos dzirdēt kādu komentāru šajā sakarā, lai uzlabotu un gūtu vēl lielāku pieredzi savās rudens līdaku velcēšanas gaitās! Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja gribi velcēšanai pieiet tā pavisam nopietni, tad arsenālā jāsavāc visdažādākie vobleri, jo pat vienas dienas laikā plēsoņu uzturēšanās vietas un dziļumi mainās, nemaz jau nerunājot par dažādiem gadalaikiem u.t.t. . Neteikšu, ka Baltezerus pazīstu labi, jo tur makšķerēju tikai ziemā, bet principi jau vairāk vai mazāk visur ir vienādi, ja ar zandartiem ir skadrs, ka voblerim ir jābūt aktīvam, slaidam un ne pārāk lielam, un ka tam tomēr ir jārok dibens ar mēli, tad līdakām tas patīk ne vienmēr, bet lai vai kā celt vobleri augstāk par + - metru no grunts arī diez vai vajag, jo ja līdaka nav rijienā, tad viņa diez vai gribēs celties tos pāris metrus pakaļ kaut kādam grabošam trīcošam ķēmam(tavam voblerim). Baltezeros ir diezgan iztektas dziļuma kantes un visādi sēkļi, tāpēc manuprāt bez ehalota tur veiksmīga velcēšana diez vai ir iespējama, bet ja ir ehalots, tad jau tu lieliski redzi kur stāv lielās zivis, pusūdenī vai pie grunts, vadies pēc mūžsenās patiesības, ka zivi var noķert tikai tur, kur viņa ir un viss notiksies. Ir vēl viena patiesība, ko gribu atgādināt, uz velcēšanai paredzētu vobleri nedrīkst taupīt, ja vēl mētāšanai kaut kādos ne pārāk sarežģītos apstākļos var iztikt ar kaut kādu vobleri, tad velcējot tev jābūt 100 % pārliecībai, ka vobleris tiešām strādā tieši tā kā gribi un tieši tajā dziļumā, kurā tu gribi.

Atbildēts: 30.oktobris 2007, 13:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā confused

Mani paaicināja uz līdaku copi ar dzīvo zivtiņu, bet es nezinu kā sagatavot makšķeri... Man ir 18g pludiņš, 0.30 monof. aukla un 25 cm pavadiņa. Gribēju zināt kādu āķi ņemt, kādus svariņus utt.

Atbild Normunds Grabovskis

Katrā vietā vajadzīgi savi rīki, tas attiecās arī uz līdaku copi uz dzīvo, nezinot kur taisies makšķerēt, kāda izmēra dzīvās zivtiņas izmantosi un uz cik nopietnām līdakām gatavojies ir grūti iedot precīzu recepti ko un kā darīt, došu dažus padomus, var būt, ka tev noderēs.

  • Visupirms jau nedrīkst attiekties pret zivīm kā pret kaut kādu zemāku radījumu, tāpēc inventārs jāgatavo ar mīlestību pret darāmo, tam jābūt izturīgam, bet ne pārspīlēti rupjam, jo zivis nav dumjas, sevišķi jau lielās.
  • Ja izmantosi nelielas ēsmas zivtiņas, nu teiksim 5-7 cm, tad ieteicams izmantot 2.-6. numura cietu, klasiska liekuma vienžuburu āķi , parasti gan uz šāda izmēra zivtiņām ķer asarus, tomēr ir vesels lērums nelielu ūdenskrātuvju, kur arī līdakas virs 1,5-2 kg jau ir liels retums, tāpēc tādās vietās šāda izmēra zivtiņas ir pašā laikā, tikai tavs 18 gramu pluds gan te noteikti nederēs, jo pat labi izsvarots tas tomēr būs smagnējs un liels priekš nelieliem ūdeņiem. Šādās vietās parasti izmanto 4-8 gramīgus , apaļīgus pludiņus, vēlams tādus kuriem aukla iet cauri pa vidu un kuriem nav smalkas antenas, jo pieķeroties līdakai tā var ieskriet zālēs vai krūmos un smalki pludiņi vienkārši salūzt. Vienžubura āķi pats iekarinu tievā volframa vai speciālā pavadiņu materiāla pavadiņā, neliekot nekādas karabīnes vai riņķīšus, jo tas viss var padarīt līdaku uzmanīgu, mazās ēsmas zivtiņas ieteicams kabināt izdurot āķi caur nāsi, ja dursi āķi caur abām lūpām, tad zivtiņa nomirs ātrāk, tāpēc to var darīt tikai tad, ja jāizdara ļoti tāls iemetiens.
  • Ja runājam par tevis nosauktajām lietām, pietam ar nosacījumu, ka cita tev nekā nav, bet makšķerēt ļoti gribās, tad ņem 15-16 gramīgu slīdošo sviniņu, ver to uz auklas, pie pavadiņas pieliec trīsžuburu āķi, 2. vai 4. numura, izvēloties āķi ņem tādu kura žuburiem ir lēzenais, klasiskais liekums, nevis tāds ass , jo uz lēzenā liekuma zivtiņa daudz labāk jūtās un ilgāk dzīvo. Es ieteiktu ēsmai izmantot 10-15 cm garas raudiņas vai vēl labāk 7-10 cm garus plicīšus vai rudulīšus, uz āķa tos kabina aiz muguras, precīzāk gan jāsaka laikam, ka vienu āķa žuburu izdur aptuveni pus centimetru dziļi muguras spuras rajonā, šo procedūru jādara ļoti uzmanīgi, jo ja iedursi pārāk dziļi, tad var traumēt zivtiņas mugurkaulu un tā aizies bojā, ja iedursi pārāk sekli, tad iemetienā zivtiņa var norauties no āķa. Kļūdās visi, tāpēc sevišķi nepārdzīvo ja kāda zivtiņa aizlidos vienā virzienā, bet pludiņš ar āķi citā, kabini tik virsū citu zivtiņu un gan līdaka pieteiksies.

Atbildēts: 30.oktobris 2007, 13:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zulens

Sveiki! Man jums ir jautājums. Vai Valmierā varētu būt makšķerēšanas skola? Man ir 15 gadi un es vēlētos iemācīties sporta makšķerēšanas pamatus.

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl patreiz Valmierā nav makšķernieku skolas un visticamāk, ka tādas arī tuvākajā laikā nebūs, BET priekš kam tev skola, ja Valmierā ir RITA, kura parasti ir sastopama veikalā COPE, tici man vecīt, neviena skola tev neiemācīs pat desmito daļu no tā ko var dot Rita, tāpēc saņem visu savu vīra dūšu saujā un ej parunāties, nenožēlosi.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager