Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Peks

God. Normund! Es vēlētos iegādāties eholoti (līdz Ls 150.00), tāpēc lūgšu Jūsu konsultāciju. Pārsvarā no pavasara līdz rudenim makšķerēju Daugavā, ziemā - ezeros. Kādu eholoti labāk iegādāties - ar kabeli vai bezvadu. Varbūt Jūs varētu ieteikt kādu konkrētu modeli. Paldies. Ar cieņu, Aivars.

Atbild Normunds Grabovskis

Tevis minētais cipars priekš ehalotes ir ļoti mazs cipars, pirms tev atbildēt es izšķirstīju vairākus katalogus, kur ir šīs ziemas cenas ehalotiem, šajā cenu kategorijā ietilpst aptuveni 4-6 modeļi, vārdā tos nesaukšu, jo nevaru ietekmēt to esamību veikalos, mans ieteikums ir nobriest un aizbraukt uz SALMO veikalu Daugavgrīvas ielā 31a, tur vienmēr uz vietas ir vismaz 30 veidu dažādu firmu ehalotes, tur pat arī varēsi piemeklēt akumulatoru, jo tas komplektā nenāk, kā arī visas citas „ekstras”, ja tādas gribēsi. Mans ieteikums būtu vispirms saprast ko tu no tā agregāta gribi dabūt ārā, tad aizbraukt uz veikalu izrunāties un apskatīties visu uz vietas, un tikai tad pieņemt to vai citu lēmumu, tajā skaitā arī par cenu līmeni.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks! Es parasti makšķerēju starp Strenčiem un Valmieru, ņemšu vērā ieteikumus! Bet vēl kas, kā tad īsti ir ar tiem pludiņiem es lietoju polonēzes, bet esmu dzirdējis par kaut kādiem it kā saplacinātiem pludiņiem speciāli straumei! Netālu no bedres ir Krāčupīte. Vai brekši varētu staigāt par turieni un vai to barību var dabūt Valmierā? Un nedaudz par vēdzelēm. Kādu ēsmu izmantot? Iepriekš neesmu ķēris, šogad gribu pamēģināt! Un kādu sistēmu činīt virsū uz auklas! Ne asakas un liels paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Plakanie pludi ir domāti TIKAI štekermakšķerēm, bolonēzei ir radīti viltīgas konstrukcijas pludi, bet Gaujā ar tās seklumiem tie noteikti nav izmantojami. Visas lietas, par kurām es rakstu ir nopērkamas Valmierā. Tevis minētais rajons ap Krāčupi nav tas „breksiskākais”, viņi tur gan reizēm piestāj, bet ne uz ilgu laiku, pamatā tur ir vimbu, sapalu un raudu vietas, arī asari tur labprāt dzīvojas.

Vēdzelēm vispopulārākā ēsma tomēr ir un paliek naktstārpi un citas lielās sliekas, tad nāk zivs gabaliņš vai mailīte, ir jau veči , kas izmanto arī visādas putnu iekšas un citus brīnumus, tomēr tev ieteiktu salasīt naktstārpus, ja viņi vēl lien vakaros , ja ne tad sarakt visādu kalibru sliekas , tā noteikti būs visperspektīvākā ēsma vēdzelei.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsr

Labdien! Gribētos nedaudz sīkāk uzzināt par to, kā notiek grunts izpēte vietā, kurā esat pirmo reizi. Visvienkāršākais laikam jau ir ar eholoti. Bet mani interesē, kā to dara ar makšķeri. Cik es saprotu, tad āķim tiek uzkarināts smagums un tad ... manas zināšanas beidzas. Varbūt īsumā pastāstiet, kādas darbības jāveic, lai daudzmaz iezīmētos konkrētās vietas grunts reljefs. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Vispār jau ļoti plašs jautājums, apstāstīšu vienkāršāko veidu, mēs tā parasti darām mačos , garai(7-8 metri) pacietai bolonēzei pieliek 10-14 gramīgu pludiņu ar spilgtu, labi redzamu antenu, auklas galā piesienas svins aptuveni 15-20 grami, uzliec dziļumu pilnā makšķeres garumā un met cik tālu vajag vai cik tālu vari, ja pludiņš noguļas, tad ar makšķeres vēzienu pavelc to sev tuvāk un atkal ļauj pludam vai nu nostāties vai nogulties, ja šādi izsoļojot visu makšķerēšanai paredzēto rajonu pludiņš visu laiku tikai guļ, tad samazini dziļumu teiksim par metru un visu procedūru atkārto. Šādi var ļoti precīzi atrast dziļuma kantes, sēkļus un citas interesantas vietas, protams, ja tur nav dziļāks par makšķeres garumu. Ja runa ir par copi no laivas, tad neaizstājams ir dziļummērs, vai teiksim ziemas barotava , kādu to izmanto nu jau ļoti daudzi makšķernieki, doma ir tāda, ka ik pa metram uz auklas ir uzsiets mezgliņš un uz šī mezgliņa ir uzvilkts neliels, krāsains kembrika gabaliņš, tad ir pavisam vienkārši , nolaid barotavu vai svina kluci līdz gruntij un redzi konkrētu dziļumu, slīdi pa vējam un vari perfekti izklauvēt visu interesējošo rajonu, pēc krāsainajiem kembrikiem redzi dziļuma izmaiņas, klauvējot pa grunti saproti kas tur apakšā ir , akmeņi, smiltis vai dūņas.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā briedis

Cik gramus vajag pludiņam, lai makšķerētu uz dzīvo?

Atbild Normunds Grabovskis

Viss atkarīgs no ēsmas zivtiņas izmēriem un attāluma kādā gribi makšķerēt, ķerot asarus tie var būt arī 2-3 gramīgi pludiņi makšķerējot no laivas vai nelielās ūdenskrātuvītēs, līdz pat 10-12 un vairāk gramiem metot 40 metrus no krasta. Tieši tas pats attiecās arī uz līdakām un zandartiem, ir tikai pāris nerakstīti likumi, kurus ieteicams ievērot,

  • pludiņam ir jābūt tik lielam, lai ēsmas zivtiņa to nevar pavilkt zem ūdens uz ilgu laiku, bet tas nedrīkst būt par lielu, jo lielāks pludiņš, jo stīvāk uzvedās ēsmas zivtiņa un jo ātrāk plēsējs sajutīs pretestību.
  • Pludiņam vēlams ir būt apaļīgu formu, sevišķi jau asaru copē, tad pat mazākie vilnīši kustinās pat beigtu ēsmas zivtiņu,
  • Pludiņa augšdaļai ir jābūt koši krāsotai, lai arī starp kritušajām lapām un jebkuras nokrāsa ūdenī tas jau pa gabalu būtu labi redzams.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Reinis

Laikam jau būs dumjš jautājums, bet tieši tāda situācija bija vakas (t.i. svētdienā): Tās zives spēlējas riņķī un visapkārt, šur tur riņķītis, šur tur resnais plunkšķis, bet piedāvājumam neviena pat virsū neskatījās :-( Lai arī iepriekš (tā ir 30-gados uzpludināta ūdenskrātuve) mani rāponīši + iebarošana strādāja. Pie visa klāt: bija bez manis vēl trīs copnieki dažādos krastos un no laivas ar tādu pašu rezultātu - 0. Pēcāk uz brīdi pieslēdzos spiningam un rezultāts „-2”: noķerts bērzs un noķerta laiva... Un vienīgā zive: zemmēra līdaciņa. Un blakus var redzēt, ka viņas ņirgājas un smejas par mani... Vai no rīta var pateikt: ir vērts iet slīcināt zivju brokastis, vai nevar?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tu neko nepamainīji ne ēsmā, ne barībā, ne pašā makšķerē un centies arī tagad rudenī makšķerēt tāpat kā vasarā, tad šāda situācija ir diezgan reāla, tomēr tik klaja zivju ņirgāšanās gadās reti, ir necopes reizes, kad zivis ķerās ļoti kūtri, bet tādās reizēs arī dīķis vai upe ir klusi kā izmiruši. Tu nepieminēji par kādu zivju copi iet runa, tad kaut ko varētu paanalizēt, nemini arī ne kas bija ēsma un ar ko baroji, es noteikti neesmu burvis un arī ne gaišreģis, bet gan makšķernieks.

Lasot tevis rakstīto man prātā nāk tikai viena doma, ka esi ķēris tās zivis, kuras jau sen guļ, jo ja būtu ķēris tās, kas peld un plunkšķinās, tad kaut ko arī būtu noķēris.

Atbildēts: 18.oktobris 2007, 21:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā briedis

Uz ko ķer samus?

Atbild Normunds Grabovskis

Uz ēsmas zivtiņu, uz naktstārpiem, uz vardēm, uz dažādu dzīvnieku un putnu iekšējiem orgāniem un praktiski uz visu veidu mākslīgajiem mānekļiem.

(kāds jautājums, tāda atbilde)

Atbildēts: 27.septembris 2007, 08:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klesis

Sveiki, Lielmeistar! Saki lūdzu vai breksis ziemā varētu tusēt 14 metros? Ezers nav liels. Un rudenī kur labāk viņus meklēt? Tur kur es zvejoju lielākais dziļums ir 10m. Ja es pareizi saprotu ir kante, jo pie krasta dziļums ir 2,3m un ļoti strauji aiziet 3,4,5,m. Ja tā ņem tad no krasta līnijas 4m ir ap 20m atāluma. Bet ir viena nianse, portālā ezeri.lv raksta, ka R daļā 5m dziļumā nav skābekļa, augusta vidus. Ko tad?

Atbild Normunds Grabovskis

Ar mazajiem, līdzkilo brekšukiem oktobrī vēl ir cerība atrast kopēju valodu, bet ar lielākiem pats esmu ticies tikai upēs un Daugavas ūdenskrātuvēs, ezeros to man praktiski nav izdevies izdarīt, tāpēc nekāds lielais padomdevējs par brekšošanu vēlā rudenī ezeros šoreiz nebūšu. No vispārējās brekšu uzvedības ābeces varu vien ieteikt viņus meklēt tur, kur beidzās tas tevis aprakstītais lielais slīpums, domāju, ka ap 6-8 metriem ir jābūt kaut kādam plauktiņam, kur pēc visiem loģikas likumiem ir jāturās zivīm, jo viņa lasa to kas noveļas pa slīpo nogāzi, tomēr visefektīgāk būtu veltīt pusi dienas ezera izpētei ar ehaloti, brekšu barus nevar sajaukt ar citu zivju bariem.

Ja tev pašam vai draugiem nav ehalotes, tad to var arī iznomāt, ko daudzi veči arī dara, paņem uz vienu divām dienām ehaloti, izpēta ezeru, uztaisa sev vien saprotamu ezera karti un kārtībā, par citām firmām nezinu, bet SALMO NOMA ehalotes izīrē.

Atbildēts: 27.septembris 2007, 08:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rio.

Jautājums ne par copi. Gribētu iegādāties apģērbu ziemas copei ,uz ledus eju arī pie mīnus 20. Kādas firmas un kādu modeli Jūs ieteiktu? Kādus apavus? Gribētu tērēt līdz 150 Ls.

Atbild Normunds Grabovskis

Aktuāls un prātīgs jautājums, uzreiz gribu pateikt, ka man vairāk ir darīšana ar NORFIN un SUNDRIDGE firmu ziemas apģērbiem, tāpēc par tiem varu izstāstīt daudz , tos arī varu ieteikt, BET nevienā vārdā nepasakot, ka citu ražotāju apģērbi ir sliktāki. Atbildot uz tavu jautājumu izšķirstīju katalogus un secināju, ka ja tu gribētu tērēt līdz latiem 200-220, tad varētu tikt jau pie pavisam izcila komplekta, tomēr arī manis nosauktais komplekts ir visnotaļ labs, arī pats tādā staigāju un esmu ļoti apmierināts, tātad – noteikti vajadzīga ir siltā veļa, tā silda ķermeni pat pie vismazākās kustības un perfekti novada mitrumu, iesaku NORFIN COSY LINE, veikala cena ap 15 latiem. Kā universālu, pavasarī, rudenī un ziemā izmantojamu apģērbu iesaku peldošo kostīmu, pats lietoju kopējo kombinezonu, tas pasargā no muguras apaukstēšanas, ir ērts un viegls, šīs sezonas jaunums NORFIN AQUARD veikalos maksās ap 110 latiem, no tādiem daudz maz universāliem apaviem , kurus var izmantot arī lietus , slapjdraņķa un citu kataklizmu laikā tevis noteiktajā cenu grupā ir vecie labie zaļie SALMO DE LUXE HUNT PACK zābaki, tie labi tur aukstumu līdz pat 25 grādiem un ir no biezas gumijas, kas neļauj tiem samirkt, cena veikalos būs ap 35 latiem, ir vēl vieni, nedaudz lētāki zābaki vārdā SALMO ICEBREAKER , to cena veikalos būs ap 25 latiem, paredzēti aukstumam līdz 15 grādiem, bet izskatās, ka turēs visus 25 grādus. Tāds nu būtu manis ieteiktais komplekts , kas ietilpst tevis nosauktajos 150 latos.

Atbildēts: 27.septembris 2007, 08:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis.

Es velētos iegādāties mačkātu! Cik tāds labs kāts varētu maksāt?

Atbild Normunds Grabovskis

Mačkātu cenas ir sākot no latiem 35 līdz pat vairākiem simtiem latu, tādi rokai jau tīkami maksā sākot no latiem 60-70, pa latiem 90-100 jau ir plaša , labas kvalitātes kātu izvēle, runa iet par cenām veikalos. Ne vienmēr kātā cena nosaka tā kvalitāti , jo patiesība, ka jo slavenāks ražotājs, jo kāts dārgāks šeit ir spēkā par visiem 100%, es ieteiktu mačķātu pirkt vispirms izvērtējot – kādiem mērķiem tu viņu izmantosi (tikai tālmešanai dīķos un ezeros(karpa, līnis, liels breksis) vai ķersi visur un visu), no šī lēmuma ir atkarīgs kāta garums, tad tev jāsaprot, ko vēlies, skaļu brendu (bet dārgu ) vai labu kātu ar mazāk pazīstmu nosaukumu, bet par jau smuku cenu (teiksim spoles cenu ieekanomēsi). Pats ķeru tikai ar SALMO kātiem, GRAND un ELITE sērijas, bet diemžēl tos vairs neražos, Rita šogad paņēma sev baigi feino BROWNING kātiņu karpiņu ķeršanai dīķos, izvēle veikalos ir laba, nu vismaz Valmierā ir, vajag tikai atrast to, kas „ieguļās rokā”, tad parēķināt cik naudas citiem iziet cigaretēs un citos s.... un ar vieglu sirdi nopirkt sev labu instrumentu, kuru lietojot slavēsi sevi par pareiza lēmuma pieņemšanu.

Atbildēts: 27.septembris 2007, 08:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4ikz

Es gribu pirkt Salmo spoli spiningošanai. Cik tas varētu maksāt?

Atbild Normunds Grabovskis

Ļoti plašs jautājums, jo SALMO piedāvā ap 70 dažādus spoļu modeļus cenās no 4 līdz 64 lati un praktiski visas šīs spoles ir izmantojamas spiningošanai, jo arī spiningošana ir ļoti dažāda, gan vieglie un supervieglie kāti ar mazajām spolītēm, kur pat 3 gramīgs vizulītis jau ir liels māneklis, gan smagie samu kāti, kur piekarot 100 gramīgu mānekli pat tā īsti nesajūti to galā, katram no šiem veidiem ir paredzētas kādas noteiktas grupas spoles. Tomēr aptuveni saprotot par ko ir runa varu tev teikt tā, ka jau labu spininga spoli var nopirkt sākot no aptuveni 20 – 25 latiem, modeļus nesaukšu, lai nesanāk lieka reklāma, mans ieteikums tomēr ir ņemt spoli ar augšējo bremzi, jo šīs spoles, savas atšķirīgās konstrukcijas dēļ, lielas slodzes apstākļos kalpo nedaudz ilgāk.

Atbildēts: 27.septembris 2007, 08:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager