Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā waffen

Sveiki! Lieta tāda, ka nedēļu upē gaidīju brekšus. katru gadu viņi te pieturējās ap nedēļu. Vienu vakar likās, ka ir. Dabūju divus pēc kārtas 1,5 un 1,9 smagus, bet nu jau otro nakti ņem lielas raudas uz metiena. kas varēja nepatikt un kurš tad īsti skaitās brekšu laiks? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Brekši upē staigā, pie tam staigā ļoti lielus gabalus, tāpēc nebrīnies, ja tie no tavas vietas kaut kur ir pagājuši nost ,uzklāj galdu un viņi atnāks, ko ko, bet nu paēst viņi mīl. Man brekšu laiks ir no mirkļa kā nokūst ledus līdz pat oktobrim, protams, ka runāju par dažādiem ūdeņiem, sāku ar SALACU, beidzu ar Gauju, brekši vairāk vai mazāk ēd visu gadu, tikai jāatrod kur viņi ir un ko viņi grib.

Tavā gadījumā es varu ieteikt barot un gaidīt, nezinu gan kāpēc tu to dari naktī, bet droši vien kaut kāds iemesls tam ir, pats brekšus ķeru tikai pa dienu, pat var teikt pa dienas vidu, sevišķi lielos brekšus, runa iet kar pludiņmaķšķeri.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nitaurietis

Patīrīju uz līņiem sev vietiņu, samaucu velēnas ar melnzemi iekšā un tagad eju copēt, tomēr pagaidām dabūju tikai vienu līni un tas pats nebija nekāds dižais....

Vispār jau viņi tur apakšā ir, ja piebaro rokās pa apakšu kā traki, bet manas žirgtās mēslu slieciņas, kuras bez maz vai varētu pats aprīt, viņi tikai pabiksta!!! Varbūt paprovēt ar kādu aromātisku mīkliņu vai žiperīgiem mušeniekiem?

Atbild Normunds Grabovskis

Mušu kāpuri manā skatījumā ir vieni no vislabākajām līņu ēsmām, reizēm tos izmantot neļauj sīkzivis, kurām arī tie labi garšo, ēsmas kombinācija vispār ir liela lieta, pats makšķeri ilgāk par minūtēm 5-10 iemestu neturu, izvelku, apskatu tārpus, kaut ko nomainu, pirmkārt pašam nav garlaicīgi un otrkārt klusiņām darbojoties arī līnim ir interesanti, ka kaut kāds kumoss te ir te pazūd. Vai tu pie barības slieciņas pieliec, vēlams tās sakapāt vai sagriezt 3-4 gabalos , tad līnis kopā ar barību sāk ēst arī sliekas, arī mušu kāpurus, sajūt to garšu un sāk pievērst uzmanību arī kumosam uz āķa, citādāk ja viņam barība garšo labāk, tad viņš nemaz uz to slieku neskatās.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rumbins

Labdien! Jūs lūdzu varētu man pateikt kā es varētu tikt iekšā šajā makšķernieku asociācijā kur esat Jūs un Pēteris Lideris un pārējie Latvijas labākie makšķernieki. Es domāju, ka es varētu gūt labus panākumus, jo man pašam ir 19 gadi un makšķerēju jau no 5 gadu vecuma! Es domāju, ka tas ir pietiekoši ilgs laika periods, lai es sevi varētu uzskatīt jau gandrīz par profesionālu makšķernieku. Ar cieņu Jānis no Siguldas!

Atbild Normunds Grabovskis

Te nu tu vecīt krietni maldies, ne es, ne Pēteris neesam nekādā makšķernieku asociācijā un arī netaisāmies tur būt, mēs esam sporta makšķerēšanā, asociācija ar sportu nenodarbojās, tā ir vienkārši domubiedru kompānija, nekas vairāk.

Ja tu gribi pamēģināt spēkus sporta makšķerēšanā, labprāt palīdzēšu, bet tev ir jārēķinās, ka tas ir dārgs prieks, tuvākās sacensības Latvijā ir Latvijas čempionāta 2. kārta, tā notiks Vallē, tas ir ja nemaldos Aizkraukles rajons, karpu dīķis, kurā ir vesels lērums visādu citu zivju arī, vari ieplānot aizbraukt uz turieni, redzēsi visu savām acīm, piektdienas treniņā varēsi ar visiem izrunāties un visu tev parādīs, pats gan tur ieradīšos tikai pašā vakarā, darbs sāk traucēt makšķerēšanai, bet Ritas varētu šefību pār tevi paņemt, domā.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karina21

Pasakiet, lūdzu, kādu iebarošanas recepti karūsām! Dīķa grunts sastāv no māla, puse dīķis aizaudzis no ūdenszālēm, dziļums vidēji 2,5 metri. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Vienkāršākais ir nopirkt gatavo karūsu barību jebkurā makšķernieku veikalā, es ieteiktu SALMO līnis\karūsa vai Bruda karūsa, šīs barības maksā ap 1.7 latiem kilogramīgā paka, ja tas ir par dārgu, tad mēģini rīvmaizes, saulespuķu spraukumu maisījumu, ko papildini ar kādu medus karoti, ko izšķīdini ūdenī un iemaisi barībā, kā aromatizatoru iesaku ķiploku, ja izmanto svaigus ķiplokus, tad nepārcenties, lai barība nav rūgta, aromāts var būt pat ļoti spēcīgs, karūsām, arī karpām, pat asariem patīk.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Chest

Sveiks! Vēlējos pajautāt, kāda varētu būt brekšiem vislabākā barība, kuras sastāvdaļas ir brīvi pieejamas gan veikalos, gan makšķernieku veikalos (pēc iespējas vieglāk pagatavojamu, lētāku un efektīvāku)?

Atbild Normunds Grabovskis

Kāpēc tu gribi visu sarežģīt, kāpēc kaut ko vajag pārtaisīt no tā ko gudri cilvēki jau sen ir izdomājuši, runa iet par gatavajām barībām, nopērc jebkuru vidēja līmeņa brekšu barību, samitrini to un pieliec tai divreiz vairāk zemes, sakapā nedaudz sliekas un viss notiksies, ja gribi pavisam lēti tikt cauri, tā sacīt kaut ko iemest ūdenī, lai sirdsapziņa liek mieru, tad nopērc visparastāko kombikormu, aplej to ar verdošu ūdeni un atkal viss notiksies, patiesība jau ir vienkārša, dod breksim ēst un viņš atnāks, liels breksis grib daudz ēst, ja barā ir vismaz 10 virskilo brekši, tad viņi piecās minūtēs kā putekļu sūcējs nosūc pat pāris kilogramus barības, ar to ir jārēķinās.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā magis

Es gribētu uzzināt kādu vienkāršu recepti barībai visām baltajām zivīm kopumā? Kādas sastāvdaļas vajadzīgas utt.?

Atbild Normunds Grabovskis

Nav vienas barības, kas der visam, nav vienas valodas ko saprot visi, ja gribi makšķerēt pēc principa, ka aiziet kaut kur, iemest kaut ko ūdenī, lai pienāk kaut kas, tad nopērc jebkurā makšķernieku veikalā kilogramu vislētākās barības, izdari tā kā rakstīts instrukcijā un kaut ko noķersi.

Pret zivju iebarošanu un makšķerēšanu jāizturas ar mīlestību, tieši tāpat kā pret jebkuru darbu, katrai zivij un katriem makšķerēšanas apstākļiem ir savas barības, pat viskvalitatīvāko barību var sabojāt jau mitrināšanas procesā, nemaz nerunājot par tās pasniegšanu zivīm, tāpēc nevar tik vienkārši, gribētos teikt pat prasti izturēties pret šīm lietām.

Rīvmaize 1\2 , saulespuķu spraukumi 1\2.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mazulis

Sveiki! Vai Jūs varētu pateikt kā pareizi ir jāklāj tā saucamais "Līņu Galds", esmu dzirdējis visādus veidus - noberot granti, noslīcinot bleķa loksni un tml. Pēc tam kārtīgi esot jāpiebaro! Vai tā ir tiesa? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja gribi tādu kārtīgu galdu uztaisīt, tad abi varianti kopā, vispirms izravē zāles, tad nogremdē bleķa loksni, šīferi vai kaut ko līdzīgu un tad saved virsū grants slāni, šāds galds regulāri jābaro, ar laiku tur sāks nākt pusdienās visas zivis, sākumā barot var ar parastāko kombikormu, ik pa laikam uzjaucot pa kādai kripatai kādas barības, lai zivis pierod, ka ir iespējams kaut kas labāks par pliku kombikormu, makšķerēšanas reizēs baro tikai ar labo barību un viss notiksies. Ir viens bet, šāds galds var nesākt strādāt arī divas trīs nedēļas, runa iet par nopietnām zivīm, tāpēc paralēli šādam galdam jātaisa arī vienkārši ravētie lauciņi, kur zāles ar grābekli izrauj ar visām saknēm, šādu vietu barojot tā var sākt strādāt jau pēc dažām dienām.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:21 | Komentēt | Adrese atbildei

Sveiki! Vai varētu sarunāt satikties un pamakšķerēt Gaujā pie Siguldas? Uzzināt kaut ko jaunu!

Atbild Normunds Grabovskis

Ar mani noteikti nē, pirmkārt jau tāpēc, ka Gauja ap Siguldu nav mani medību lauki, otrkārt arī laika ziņā esmu ļoti ierobežots, tagad tā vienkārši pacopēt man izdosies labi ja jūlija pēdējās brīvdienās, bet arī tas vēl ir jautājums, jo 1. augustā mēs ar Ritu aizbraucam uz Krieviju uz sacensībām, un tālāk uz Volgas deltu. Gaujai varēšu pievērsties labi ja septembra vidū, vienīgais ko varu tev ieteikt ir sazināties ar Ritu un pašam tikt uz Valmieru, tad viņa tev var mācību stundu kādu izvest, vai arī gaidi rudeni

Atbildēts: 18.jūnijs 2007, 01:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klesis

Sveiki! Nekādīgi neizdodas izvilkt brangu līni, it kā baroju un regulāri braukāju, bet nekā. Lūdzu padomu, kādu lietot pamatauklu un pavadiņu, un vai pludam ar ir liela nozīme? Pluds man ir 2,5gr slīdošais ''LARUS BALSA". Cik apmēram daudz jāiebaro 1kg, 2kg vai vairāk, varbūt varētu kādu savu recepti atklāt? UN vai ir vērts dūņainā ezerā taisīt galdu, kā veči saka bleķis un apber ar smilti un tad baro. Iepriekš PALDIES!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja runājam tikai par līņiem un to makšķerēšanu zāļainā vietā, tad daudz maz optimāls varētu būt šāds komplekts – pamat aukla 0,20 mm, pavada 0.16-0.18mm, āķis 14.- 10. atkarībā no kumosa lieluma. Spriežot pēc pluda, tu makšķerē netālu no krasta, ja makšķerē ļoti seklā vietā, nu pusmetrs, biki vairāk, tad nevajadzētu likt pārāk garu pludu, lai līnim nekas gar acīm nemaisās, pludus vēlams izmantot garenu formu, ja copē zālēs, tad ar vienu stiprinājumu apakšā, tam nav obligāti jābūt slīdošam, viens stiprinājuma punkts ļauj pludu „dzīvu”vieglāk izdabūt no zālēm. Līnis grib ēst, tie nestaigā tādos baros kā brekši, tomēr uz barības stāvoši 3-5-7 līņi nav retums, tāpēc galds ir jāuzklāj pieklājīgs, uz rīta copi ne mazāk par 1 kg barības vietās kur līņu ir maz un vismaz 2 kg barības vietās kur to ir daudz, runa iet par sausu, vēl nemitrinātu barību, recepšu ir daudz, pats vieglākais un efektīvākais ir ņemt gatavās barības speciāli līņiem un pielikt klāt nedaudz tās ēsmas ko liksi uz āķa, t.i. sliekas, gaļiniekus, u.t.t., no copmaņiem vislabākās atsauksmes nāk par SENSAS firmas līņu barību, tā nav lēta, bet efektīva, to var 1\1 jaukt ar nedaudz lētākām barībām, teiksim SALMO līnis \ karūsa vai BDRUDA līnis.

Ar to galdu ir tā kā ir, ja tev ir daudz laika un zini, ka varēsi regulāri šo vietu kopt un barot, tad tas atmaksājās, bet ja copēt varēsi tikai epizodiski, tad labāk ir kādu pleķi vienkārši izravēt un barot ar vieglu barību, tāds pleķis sāk strādāt ātrāk kā smilšu kalns un dažu stundu laikā var sev uztaisīt 3-4 šādus galdus, kurus tad nu var apbraukāt ar laivu un apmakšķerēt.

Atbildēts: 18.jūnijs 2007, 01:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klesis

Sveiki! Pagājušo gadu regulāri nobraukāju uz vienu ezeru, gribēju noķerti līni, bet nekā. Šogad gribētos sākt daudz veiksmīgak, tāpēc lūdzu jūsu palīdzību. Skatoties visus raidījumus, kur jūs piedalāties ir tāda sajūta, ka jūs pat akā izmānītu zivi.

Cik tievai ir jābūt pavadiņai, vai var arī likt pīto? Pamatauklai pludam laikam arī jābūt vieglam, ja līnis sajūt pretestību tad tas vairs neskatās virsū? Kā atrast līņu ceļu, un vai liela nozīme ir taisīt galdu, tā kā runā jālaiž bleķis jānober ar smilti un tad barojam. Ezers ir mazs un dūņains. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ir viens pamatnoteikums makšķerēšanā, zivis var noķert tikai tur kur tās ir, tāpēc pirms censties kaut kur tikt pie loma jānoskaidro kādā koncentrācijā tur ir vienas vai otras zivis. Runājot par līņu galdu, viss jau ir pareizi, tikai ir viens bet, to var darīt ja ir pārliecība, ka tev atnākot makšķerēt kāds jau tavā vietā nesēdēs, ak jā arī laiku vajag, lai to darītu, jo šādi izveidots galds ir regulāri jābaro, citādāk zivīm interese par šo vietu zūd. Es jau nu ieteiktu darināt un mitrināt barību tā, ka tā neiegrimst dūņās, tas nozīmē, ka barības bumbai ir jāizšķīst jau atsitoties pret ūdeni, to var panākt gan barību pārmitrinot(nav labākais variants, jo tas rada duļķi, kas patīk mazajām zivtiņām) gan barības bumbas tikai viegli saspiežot, šādi rīkojoties barība smuki noguļās uz dūņu virskārtas. Par makšķeri, nav jau tik traki ar tām līņu makšķerēm, nav jālieto super tievas auklas un citi ļuriņi, pats pluiņmakšķerēšanā pītās auklas neizmantoju, bet ir veči kas to ļoti veiksmīgi dara, man tas nepatīk, jo man patīk pati cīņa ar zivi, tas process, kad zivij ir izredzes mani uzvarēt(pārraut auklu, atliekt āķi u.t.t.), tāpēc parasti lietoju monofilās auklas pavadiņas 0.12-0.16mm diametrā ,atkarībā no makšķerēšanas vietas zāļainības un līņu izmēriem šajā ūdenstilpnē. Pludiņa izmēriem noteiktu standartu nav, bet vienmēr jācenšas likt pēc iespējas mazākas celtspējas pludiņus, galvenais lai var aizmest līdz makšķerēšanas vietai, lai vējainā laikā vējš to nepūš nost no iebarotās vietas, pārējais , t.i. antenas resnums un garums, forma u.t.t. jau ir otršķirīgi, to var pielāgot jebkuras celtspējas pludiņiem.

Atbildēts: 26.maijs 2007, 13:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager