Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā jurisons

Labdien! Es vēlētos uzzināt cik sezonas iztur pītā aukla? Makšķerēju apmēram 3-5 reizes mēnesī.

Atbild Normunds Grabovskis

Nu vairāk par 2 sezonām jau nu to nevajadzētu lietot, sevišķi diametrus tievākus par 0,25mm, parasti pirmās sezonas beigās auklu no spoles notin un pārtin to tā, lai tas posms, kas visvairāk bijis ūdenī tagad ir uz spoles pašā apakšā, šādi pārtīta aukla pie tik retas izmantošanas nokalpos labi arī otru sezonu, vairāk gan to lietot nevajag.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 11:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kampans007

Es gribētu pajautāt par līņu copi Vecumnieku dīķos. Kādu barību izmantot, kur labāk ķert – kanālos, kur ir 4m dziļums vai dīķī kuros ir vairāk zāles? Es jau tur divas reizes esmu ķēris un katrreiz noķēru pa 3 līņiem, bet visi no atsevišķam vietām. Es ķeru kanālos, varbūt labāk ķert sekluma zālēs?

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl man nav sanācis tur makšķerēt, bet pēc aprakstiem zinu, ka tie purvi ir ļoti līdzīgi Sedas purviem Valkas rajonā, līnis ir zāļu zivs, tāpēc ja tu tos mānīsi seklajās vietās, tad rezultātiem vajadzētu būt labākiem. Ar ko barot jau ir stipri garāks un apjomīgāks jautājums, es, protams, iesaku lietot gatavās barības, ļoti labas atsauksmes ir par dārgo SENSAS līņu barību, veči to šķaida 1\3- 1\5 ar saulespuķu spraukumiem (Iecavnieka ražotiem) un viss notiekas, arī šī gada jaunums SALMO līnis\karūsa strādā labi, uz šo barību ir gūti labi Ventas un Nabes ezera līņu lomi, ja gribās kolētāku, tad nu parocies pa vecajiem žurnāliem, tur visa kā ir gana vai arī ienāc pie manis interentā.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fishfirer

Sveicināti! Sakiet, lūdzu, ar kādu ēsmu un smaržvielām (saimniecībā lietojamām) visefektīvāk pielietojamas brekšu, zušu un līņu pievilināšanai un ķeršanai. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Breksim ļoti patīk malta koriandra smarža, vasarā der visi sīrupi, medus, vaniļa, breksis nebaidās arī no diezgan stipra aromāta Zuti gan esmu vilinājis tikai ar kapātām sliekām, tā mēs Ungārijā dienas laikā ķērām zušus ar pludiņmakšķeri, parastākās sliekas sakapājām un kopā ar zemi nolaidām uz ezera grunts, tādā veidā angļi ķer zušus praktiski visu gadu, bet vai tas strādā arī pie mums nepateikšu. Līnim pats izmantoju to pašu koriandru, nedaudz maltas ķimenes, nedaudz anīsa sēklas, vasaras sākumā arī medu.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

1) Esmu pilnīgs amatieris makšķerēšanā (ne velti brīnījos, uzzinot, ka ķerot līņus, lieto pavadiņas, biju domājis, ka tās paredzētas tikai plēsīgo zivju ķeršanai).

2) Jautājums - ko īsti nozīmē uz spininga kātiem norādītais termins „casting action” (ja pareizi atminos nosaukumu), un vēl tie cipari, kuri dažādiem kātiem atšķiras. Ko tieši tie nosaka un cik liela tam ir nozīme zinot, ka neesmu milzu līdaku ķērājs? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

1) Šajā gadījumā runa iet par pavadiņu kas patiesībā ir tā pati monofilā makšķeraukla, tikai nedaudz tievāka diametra, lai āķim aizķeroties aiz siekstas vai zālēm varam noraut tikai āķi ar šo tievāko pavadiņu, nevis visu pludiņu un auklu. Plēsīgo zivju makšķerēšanai lieto pavisam citu materiālu, metāla, dažādu pinumu, pavadiņas, kas tad pasargā auklu no plēsēju asajiem zobiem.

2) Ar šiem cipariem ražotājs uz kāta norāda kāda svara mānekļiem kāts paredzēts, piemēram, 5-25 nozīmē, ka tas ir vidēji mīksts kāts, kurš paredzēts vidēja izmēra mānekļu izmatošanai ne pārāk lielu zivju (3-5kg) makšķerēšanai, ja ražotājs ir bijis godīgs, tad šos norādījumus ievērojot tu savu kātu varēsi lietot ilgi , bet ja sāksi likt smagākus mānekļus kā norādīts, tad vienā jaukā mirklī, kurš vairs neliksies tik jauks, atskanēs tāds pretīgs krakšķis un vis, kāta vairs nebūs. Nevajag domāt , ka esam gudrāki par ražotājiem, tur tomēr strādā cilvēki, kas savu arodu māk, nepērkam taču Jaunu Audi vai Mersedes lai ar to vestu malku no meža, tam ir paredzēti cita tehnika.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

Kādi ir Jūsu personīgie zivju rekordi (līnim, forelei, līdakai utt.)?

Atbild Normunds Grabovskis

Neesmu izgājis uz trofejas zivju ķeršanu, bet gan uz daudzumu, ne tikai smalku zivju, piemēram, man nav brekša lielāka par 3 kg, bet man ir vienā dienā noķerti 12 brekši virs 2 kg, līnis nedaudz virs 2 kg, foreles neķeru, ja neskaita dažas reizes dīķos noķertas līdz 3 kg foreles, bet tās pie trofejām nevar skaitīt, tad jau par medību trofeju varētu uzskatīt arī nokautu cūku. Makšķerēšana mani vairāk interesē kā process, mans princips ir labāk es noķeru 100 zivis pa kilogramam nevis vienu uz 100 kilogramiem.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Blaaviens

Sveiki! Esmu ieplānojis nedēļu pavadīt pie ūdeņiem, precīzi pie Drīdža ezera! Mans mērķis ir plaudis! Ko un cik daudz un kādā vietā vajadzētu iebarot plaudi nedēļas garumā? Esmu ieplānojis katru dienu iet copē. Kādā dienas laikā labāk to darīt! Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tu gribi katru dienu makšķerēt un nevis vienkārši makšķerēt, bet arī kaut ko noķert, tad vispirms velti vienu rītausmu brekšu uzturēšanās vietas atrašanai, tas atmaksāsies, tālāk jau jābaro un jāmakšķerē tad kad tev to gribās, pats jau sen vairs neceļos uz copi agros rītos, jo pa nedēļu darbā tā nogurstu, ka dikti jau nu gribās pagulēt, bet tas nenozīmē, ka es neķeru brekšus, ķeru un daudz un smukus , tiesa tas gan ir upē, ezeros tomēr tās rīta un vakara stundas varētu būt biki labākas. Es jau ieteiktu tev lietot gatavās barības, bet nedēļas copei vajag vismaz 15-20 kg sausas barības, kas veikalu cenās būtu līdz 30 latiem(SALMO BREKSIS, BRUDA BREKSIS), tad dienas deva būt 2-3 kg barības + 3-5 kg zemes, un visu laiku barot vienu vietu, uz beigām tur breksim vajadzētu būt ļoti lielā daudzumā, tikai nestiem visus mājās, paņem cik vari apēst, pārējie lai dzīvo. Ja šis variants ir par dārgu, tad ienāc internetā manā lapā caur www.fishing.lv un sadaļā - ar makšķeri varam dienas laikā atrisināt (virtuāli samaisīt) arī daudz lētākus maisījumus, tikai brīdinu uzreiz tie ir krietni darbietilpīgāki maisījumi, viss atkarīgs no tā kā tev ir vairāk naudas vai laika.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janiswww

Sveiks! Jautājums būs par brekšiem. Esmu liels to cienītājs! Tikai kopš pagājušā gada esmu tā nopietnāk pievērsies to piebarošanai. Gribēju vairāk uzzināt ar ko tieši breksi varētu pievilināt lielā ūdens tilpnē un ar ko regulāri piebarot, lai tas pieturās man vēlamā vietā ilgāku laiku? Un varbūt ko vari ieteikt attiecība uz brekšu copi Usmas ezerā! Jau iepriekš paldies! Ne asakas!

Atbild Normunds Grabovskis

Lasu tavu jautājumu un domāju, ka laikam pēdējos trīs četrus gadus, kurus es regulāri mūsu žurnālā publicēju rakstus par iebarošanu, barībām un visu kas ar to saistīts esmu nometis zemē, bet lai nu paliek tās manas emocijas. Breksis arī man ir mīļākā zivs, tāpēc par to iebarošanu varētu runāt stundām no vietas, pats vienkāršākais veids ilgstošai vietas iebarošanai ir izmantot granulēto kombikormu, to pāris kilogramus regulāri katru dienu ieber vienā un tajā pašā punktā, vietā kur uzturās brekši, lai to atrastu tev kādu rītausmu jāziedo vietas kur brekši „dejo” meklējumiem, kad nu esi nobriedis sākt makšķerēt, tad divas dienas vietu nebaro, bet atbraucot makšķerēt iebaro vietu ar kādu no gatavajām barībām , piemēram jauno SALMO BREKSIS vai mana drauga, Polijas lielmakšķernieka Bruda darinātajām brekšu barībām, viss notiksies. Protams, ka kombikorma vietā var izmantot plaucētus graudus, bet tas jau ir darbietilpīgāks process un siltam laikam mazāk piemērots. Pats Usmā nopietni copējis neesmu, tāpēc neko tuvāk pateikt nevarēšu.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā redrum

Jautājums par iebarojamo - kā pareizi iebarot, lai nepiesaistītu mazās zivis (mailes) un ko darīt, ja tās jau ir aplenkušas copes vietu un nedod lielajām zivīm darboties? Copes vieta - Engures ezers.

Atbild Normunds Grabovskis

Dalīsim tavu jautājumu divās daļās, lai nepiesaistītu barotai vietai mailes (auslejas) ir pāris labas receptes, pirmā un visvienkāršākā ir iebarošanai izmantot barību, kuru iemetot ūdenī nerodas duļķis, ja esi ar barībām darbojies vairāk, tad zini kā izmainās barības darbība(bumbu iziršanas ātrums, zivju sapulcināšana) atkarībā no tās samitrināšanas pakāpes, mitrināšanas procesā pievienojot barībai nedaudz vairāk ūdens var panākt to, ka barības bumba sanāk cieta un iemetot to ūdenī praktiski nav nekāda duļķa vai citu sīku daļiņu, kas piesaista sīkzivis makšķerēšanas vietai. Cits variants ir izmantot granulētās barības, tās vienkārši ieber makšķerēšanas vietā, tikai jārēķinās, ka šāda barošana nesāk strādāt uzreiz, jo granulām lai tās izjuktu un sāktu „strādāt” vajag vismaz 15-20 minūtes.

Ja nu mailes tomēr ir sanākušas tad vienīgais variants kā var pamakšķerēt ir lietot ēsmas, kas mailēm ne sevišķi garšo, t.i.kukurūza, 2-3 grūbas, rupjmaize, naktstārps, diemžēl neko citu ieteikt nevaru, var jau gāzt visādās plēsīgo zivju pievilināšanai paredzētas ķīmijas, bet tas ir makšķerējot brekšus, citas zivis vienkārši aizbēg.

Atbildēts: 21.jūlijs 2007, 09:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā waffen

Sveiki! Lieta tāda, ka nedēļu upē gaidīju brekšus. katru gadu viņi te pieturējās ap nedēļu. Vienu vakar likās, ka ir. Dabūju divus pēc kārtas 1,5 un 1,9 smagus, bet nu jau otro nakti ņem lielas raudas uz metiena. kas varēja nepatikt un kurš tad īsti skaitās brekšu laiks? Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Brekši upē staigā, pie tam staigā ļoti lielus gabalus, tāpēc nebrīnies, ja tie no tavas vietas kaut kur ir pagājuši nost ,uzklāj galdu un viņi atnāks, ko ko, bet nu paēst viņi mīl. Man brekšu laiks ir no mirkļa kā nokūst ledus līdz pat oktobrim, protams, ka runāju par dažādiem ūdeņiem, sāku ar SALACU, beidzu ar Gauju, brekši vairāk vai mazāk ēd visu gadu, tikai jāatrod kur viņi ir un ko viņi grib.

Tavā gadījumā es varu ieteikt barot un gaidīt, nezinu gan kāpēc tu to dari naktī, bet droši vien kaut kāds iemesls tam ir, pats brekšus ķeru tikai pa dienu, pat var teikt pa dienas vidu, sevišķi lielos brekšus, runa iet kar pludiņmaķšķeri.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nitaurietis

Patīrīju uz līņiem sev vietiņu, samaucu velēnas ar melnzemi iekšā un tagad eju copēt, tomēr pagaidām dabūju tikai vienu līni un tas pats nebija nekāds dižais....

Vispār jau viņi tur apakšā ir, ja piebaro rokās pa apakšu kā traki, bet manas žirgtās mēslu slieciņas, kuras bez maz vai varētu pats aprīt, viņi tikai pabiksta!!! Varbūt paprovēt ar kādu aromātisku mīkliņu vai žiperīgiem mušeniekiem?

Atbild Normunds Grabovskis

Mušu kāpuri manā skatījumā ir vieni no vislabākajām līņu ēsmām, reizēm tos izmantot neļauj sīkzivis, kurām arī tie labi garšo, ēsmas kombinācija vispār ir liela lieta, pats makšķeri ilgāk par minūtēm 5-10 iemestu neturu, izvelku, apskatu tārpus, kaut ko nomainu, pirmkārt pašam nav garlaicīgi un otrkārt klusiņām darbojoties arī līnim ir interesanti, ka kaut kāds kumoss te ir te pazūd. Vai tu pie barības slieciņas pieliec, vēlams tās sakapāt vai sagriezt 3-4 gabalos , tad līnis kopā ar barību sāk ēst arī sliekas, arī mušu kāpurus, sajūt to garšu un sāk pievērst uzmanību arī kumosam uz āķa, citādāk ja viņam barība garšo labāk, tad viņš nemaz uz to slieku neskatās.

Atbildēts: 15.jūlijs 2007, 23:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager