Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā onkyo

Sveiks, Normund!

Šogad biju nolēmis stipri vairāk laika veltīt fīdemakšķerēšanai, bet "laikam" bija citi plāni. Pāris jautājumi par copi Gaujā. Atradu padziļinājumu, baroju divas stundas, bet copju nav. Nomainīju vietu, bet rezultāts līdzvērtīgs, vien uz tumsas pusi izdevās tikt pie copēm (raudas un pliči), bet tad jau bija jāmet miers. 1. Iespējams esi lietas kursā, vai Gaujā joprojām aktīvākā cope naktī un rīta stundas? 2. Ja copju nav, ar ko pirmo eksperimentēt, pavadiņas garumu, āķa izmēru (lietoju mazus 10# āķus), sausāka un vairāk pa straumi peldoša barība? 3. kasteri, cik efektīva ir to pielietošana copē, gan uz āķa, gan kā griezta dzīvā komponente barībai?

Veiksmi copē!

Atbild Normunds Grabovskis

1. man Gauja vienmēr ir asociējusies tikai un vienīgi ar dienas copi, tur breksis ļoti labi ēd pa dienu, citas zivis vispār labāk pa dienu 2. ja copju nav, tad zivju tur nav, bet ja nav pat maiļu uz barības, tad tas vairāk ir labi nekā slikti :), jo tad ie iespējamība, ka tuvumā ir rupjāka zivs, vai tā ir plēsīgā vai "normālā" ir cits jautājums, 2 stundas nebarotā vietā gaidīt copi priekš Gaujas ir normāli, baro un gaidi, pamainam kumosu, lai pašam nav garlaicīgi :), bet lielos vilcienos ir tā, ka kad zivis pienāk, tad viņas ēd, ja redzi, ka kāds ieskrein auklā, bet copes nav, vai sāk likties, ka kāds tomēr kādu tārpu apsūkā, tad vajag sākt sp[ēlēties ar pavadas garumu, es uzreiz lieku 1-1,2 m garu pavadu, tad sāku spēlēties ar ēsmas lielumu\āķa izmēru, bet lai visu to darītu vajag pārliecību, ka zivis tur ir...., 10.tais nav mazs āķis :))), bet ikdienas copei ar to var pietikt šajā laikā 3. aizmirsti to vārdu un tos tārpus :))), nu nestrādā viņi , daudz un dikti viņi ir provēti, bet redzama efekta nekad nav bijis, pa to naudu paņem motili un 9 no 10 reizēm viss notiksies, slieciņu var pagraizīt, ja breksim, ja raudai sapalam, plicim, tad lielos baltos biki var pagraizīt, bet bez fanātisma

Atbildēts: 30.augusts 2021, 13:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā docis.

Sveiks, salmo akcija skolēniem un studentiem - kas īsti ir jāuzrāda pārdevējai lai tiktu pie atlaides? paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

jāatnāk uz veikalu :))) un jāuzrāda skolēnu vai studentu :), ar vārdiem, ka man mājās ir skolnieks īsti nepietiks :)

Atbildēts: 30.augusts 2021, 10:35 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā ralfjins

Sveiks, Normund! Jautājums par breksi ezerā augusta beigās. Kur viņu varētu atrast? 7m dziļumā, kas ir lielākais dziļums ezerā, vai vairāk seklākās vietās ap kādiem 3-4 metriem?

Atbild Normunds Grabovskis

nu vēl jau ir silts, es sāktu barošanu ar tiem 3-4 metriem....

Atbildēts: 23.augusts 2021, 09:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kukuls

Sveiks Meistar .skatos būs lv čempionāts pludiņā.ka tur var piedalīties,,?

Atbild Normunds Grabovskis

nu LČ pludiņā notiek katru gadu :))), LČ notiek 4 kārtās, šajās brīvdienās būs 3.kārtā, notiks Piņķu ūdenskrātuvē, šajā kārtā visa ķeršana tikai ar makšķerēm ar spolēm, nolikums atrodams LMSF lapā Facebook, pieteikties var līdz trešdienas vakaram pa e-pastu - normunds@salmo.lv

Atbildēts: 23.augusts 2021, 09:14 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks vai ir iespejams iegadaties atsevišķi spiningam Shimano Beastmaster otro daļu?

Atbild Normunds Grabovskis

to jums jāprasa Shimano, tiesa viņiem tuvākā pārstāvniecība tagad ir Polijā..., Salmo servisā ir tikai Salmo kātu rezerves daļas

Atbildēts: 20.augusts 2021, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā badapiicka

Sveiks!

Tev rakstīts zem bildes, ka "eksperts iesaka Heinola"- tad nu jautājums, bet galīgi ne augustam))))

Man ir krievu tonar nero(vai kaut kā tā saucas, tumši zils tāds) 150nieks- štukoju varbūt paņemt no labāka plaukta?- kāda ir starpība starp heinola speedrun comfort un speedrun sport urbjiem? Nezinu, kad ziemas precēm ir lielāko atlaižu laiks, bet ik pa brīdim kaut kas uzpeld, tāpēc aizdomājos). Doma ir par 115nieku, varbūt vēlāk piepirktu arī 135.galvu. Kāds viņš ir salīdzinājumā ar tiem pašiem tonariem? Ja neskaita cenu, tad internetā atsauksmes arī dalās. Vieni par skandināviem, citi- "ai, priekš kam tērēties, kas tur tads īpašs, tonar lučšij!" uttt))

Ar tām galvām(asmeņiem)- vai tiešām ir tik kritiski, ka kaut kur dažas reizes nedaudz trāpot, asmeņi fiksi vien notrulinās un tikai vairs "laiza" ledu? Esošajam es asmeņus smuki un prātīgi asināju pats, bet heinolas sfērisko asmeņu asināšanai laikam būs jāmeklē kāds normāls speciālists?

Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

atbilde būs pavisam vienkārša :))), HEINOLA urbju vairs nav un nebūs, Somijā rūpnīca ir slēgta, tāpēc..... aizmirstam šo tēmu :)

Atbildēts: 19.augusts 2021, 09:01 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Edvardss

Sveiks, skatoties tavus video iedvesmojos feedera copei , un pirms nedēļas beidzot iegādājos savu pirmo feeder makšķeri ļoti iepatikās jau pēc pirmās copes, un radās pāris jautājumi . 1. Cik liela nozīme ir barotavas izmēram, formai un svaram?

2. Cik daudz vajadzētu piebarot pirms copes un vai nepieciešams pēc laika atkal kārtīgi sabarot?

3. Plānoju copet Gauja, Daugava un Lielupe un kā tādās vietās pareizi uzjaukt barību , vai likt klāt zemi, vai kaut ko kas satur barību kopā lai neaiziet viss pa straumi un piemēram vai likt sliekas uzreiz klāt barībai vai ik pa brīdim pievienot svaigas ? Paldies :)

Atbild Normunds Grabovskis

^)))) tas labi, cope tiešām ir interesanta 1. viss atkarīgs no konkrētas vietas un zivju aktivitātes, tādēļ pat viena svara barotavas vajadzētu turēt ar vismaz 2 dažādu izmēru groziem, jo teiksim sākot copi , kādu stundu, pastŗadājam ar lielāku barotavu, uzklājam galdu, pēc tam pārejam uz mazāku, lai zivis ātrāk ierauga mūsu pasniegto ēsmu, nevis ēd barību, svaram stāvošā ūdenī nav pārāk liela nozīme, tik cik pārtāk smaga barotava vairāk grims dūņās un ar skaļāku plunkšķi kritīs ūdenī, ar pārāk vieglu barotavu būs grūtāk nospriegot auklu un vējā to pūtīs nost metienā, formai lielas nozīmes nav, tik cik tālajiem metieniem ieteicamāk izmantot lodes vai djuzas, tās nevērpj auklu, precīzāk lido un labāk uzpeld 2. viss atkarīgs kur un ko tu copē, breksim un karpai biki lielāku galdu vajag, arī stāvošā ūdenī, ja gribi pasaukt lielu baru zivju, tad vajag starttā iemest biki vairāk, bet vispār tas ir katrā gadījumā savādāk, es parasti sāku ar 3-5 barotavām, tad lieku āķi un sāku copēt, vienkārši pirmos metienus 10 pārmetu reizi 1-2 minūtēs 3. copējot upē barību vajag samitrināt labi, tad viņa nekur neliksies, tur pat vien izbirs uz grunts, es pats zemi lieku praktiski vienmēr klāt, pirmkārt jau tas palīdz uzklāt stabilu galdu, otrkārt aukstā ūdenī nepārbaro un ar aromātirm nepārsātina zivi, dzīvās piedevas NEKAD navajag likt uzreiz visai barībai klāt, tās porcijām liekam barotavā, pietam NEPĀRSPĪLĒJAM ar dzīvo piedevu daudzumu, atceries vienu, ka jebkura dzīvā piedeva rada konkurenci tavai ēsmai, biki dzīvo vajag, lai zivs sajūt garšu, bet nevajag pārāk daudz, ar dzīvajām piedevām ir kā ar sāli , bez tās ir negaršīgi, bet kad tās ir pa daudz, tad ir pavisam slikti :))) skaties Yotube manu kanālu Normund TV, tur ir video atskaites par visām manām copēm, tiesa krievu valodā, jo kanālu skatās no vairāk kā 30 valstīm

Atbildēts: 19.augusts 2021, 09:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ugononkuls

Sveiks, Normund!

Es makšķerēju ar fīderi ezerā kur dzīvo gan brekši, gan līņi.

Jautājums cik garu un kāda diametra pavadiņu ieteiktu likt un ja var tad āķa vēlamo izmēru arī.

Domāju vai ar smalkajiem āķiem sanāks izvilkt līni ja nu pēkšņi pieķeras. Paldies :)

Atbild Normunds Grabovskis

āķa resnums un forma bieži vien ir svarīgāki par āķa izmēru, abet āķa izmēru mēs parasti piemeklējam vadoties pēc ēsmas, kuru izmantosim :), nu nav pareizi 3-5 baltiem tārpei likt tādu pašu āķi kā naktstārpam :), tavā gadījumā (aptuveni nojaušot ēsmas) vajadzētu pamatā skatīties uz 10.-8.numura vidēji resniem āķiem, kurus tad siet pie 0,16-0.20mm pavadas, pavadu garums gan ir ļoti mainīgs lielums, sāc ar +- 40-50 cm, bet ja jūti, ka zivis ir, bet viņām kaut kas dikti nepatīk, tad vari pamēģināt arī metrīgu pavadu uzlikt, kas tai zivei būs galvā uzminēt ir pagrūti, bet sākumam un vairumam gadījumu tie 40-50 cm strādās

Atbildēts: 19.augusts 2021, 08:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā santastepina

Labdien, gribētu saprast vai gaujā ( ap Carnikavu) vajag licensi, ja plānoju fīderēt?

Atbild Normunds Grabovskis

nē nevajag, fīderējot Gaujā licenzi nevajag nevienā rajonā, licenzes vajag TIKAI spiningojot\mušojot laikā no 1.janvāra līdz maijam

Atbildēts: 16.augusts 2021, 09:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā A656

Sveiks Normund!

Fīdera pirmajā ievarojumā pavadu nav jāliek liek tikai kad ir iebarots?

Kuras barības no BB tu izmanto tagad?

Kuru Sensas atraktoru tu izmanto priekš BB?

Pludiņā arī gaļu liek pie barības?

Paldies iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

1. Tas mačos tā ir, ikdienā var gan gan, es pats arī, ja taisu startu, tad bez pavadas, lai nepinas lieki 2. Lielais Breksis, Fīderis smagais, Melnais breksis - izcilas barības 3. Neizmantoju ķīmiju ikdienas copē 4. nav starpība kāda makšķere, tu taču ķer konkrētu zivi un viņai vienalga kā tu savu mietu sauc :))), viņai svarīgi, lai garšīgais kumoss būtu smuks un neliktos aizdomīgs :)))

Atbildēts: 16.augusts 2021, 09:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager