Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā tomsg

Sveiks . Vēlējos pajautāt vai man var piemērot sodu ja pirmajā maijā keru līdakas un laižu vaļā?

Atbild Normunds Grabovskis

nē, līdakas nedrīkst paturēt līdz 10.05.,'ja ķerot asarus tev pieķerās līdaka, tad tu to atbrīvo un esi tīrs dieva un savas sirdsapziņas priekšā, arī likuma :):):)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 10:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cops67

Labdien: varbūt meistaram ir kāds info par Salacu,gribās aizlaist uz brīvdienām pamēģināt pakert kādu raudu pie tilta Salacgrīvā, bet kā tur sastāv ar līmeņiem un copi šobrīt nav jausmas.

Atbild Normunds Grabovskis

šodien runāju ar lašotājiem, esot ūdens vēl diezgan paaugsts, pie tilta tautas neesot daudz, par zivīm nezinu, no pieredzes varu teikt, ka īstu laba cope sāksies, kad ūdens biki biki vēl pakritīsies, es it kā arī apsveru iespēju braukt sestdien, bet vēl neesmu nolēmis :):)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 10:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā sirmais123

Sveiki!Paldies,tiku skaidrībā ar savējo Bezriņķeni,man viņa nau teleskopiska,bet saliekas pa posmam.Takā iesacējam varbūt vari man ieteikt kāda diametra auklu un pavadiņu man lietot,copeju Lielupe,Daugavā parsvarā?

Atbild Normunds Grabovskis

pirmkārt tev galā jāuzlīmē konektors, lai varētu vieglāk stiprināt auklu pie kāta

par pamatauklu droši vari izmantot 0.18-0.20mm auklu, pavadiņām 0.12-0.14mm, vairāk nevajadzēs, pavadas garums parasti būs ap 20-30 cm, ja mailes traucē, tad īsāka, ja struamē brekšuku ķersi, tad garāka

pludiņus vari sasiet sākot no gramiem 2, ja copē seklumā, tad arī 1 gr vajag, pamatu pamatos strādāsi straumē ar 3-4 gr pludiņiem

iepērc saiviņas un vari savlaicīgi sagatavot 5-10 rezerves saiviņas, tad aizejot uz copi novērtēsi copes apstākļus un uzliksi tādu saivu kādu vajag, nevis siesi visu no nulles, copē ir jāmakšķerē nevis jātamborē :):):)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 10:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edzus75

Sveiki!sory,nevis grimstošais pludiņš, bet grimstošā aukla!!!;-)))man neizdodas tik labi pieturet auklu ar tagadējo spoli!tad rodas man jautājums ,kāpēc veči Venta uz vimbam izmanto vecās ņevas spoles???pavasari makšķereju mersraga kanàlà,ventā,irbē

Atbild Normunds Grabovskis

kāpēc jāmeklē kaut kāda grimstoša aukla, jo mazāk sarežģīsi sev dzīvi, jo vieglāk būs dzīvot, ņem parastāko auklu un nebūs problēmu, pludinot ar kātu regulē auklas daudzumu uz ūdens, līda ar to arī pluda peldēšanas ātrumu

inerces spoles un mazos multiplikatorus izmanto veči, kuri pamatā copē stiprā straumē un kuru mēŗķis ir vimba, tieši vimba,. nevis cita zivs, ja tu braukā pa dažādām vietām un ķer dažādas zivis, tad tev multiņš vai inercene nav vajadzīgi, šo spoļu lielākais pluss ir tas, ka tās var noregulēt tā, ka pludiņš peldot vienmērīgi velk ārā auklu no spoles, nekas neraustās, nekas neplivinās, tas ir svārīgi copējot dzidrā, seklā ūdenī , kad vimbas ļoti aizdomīgi skatās uz uz katru jocīgu kumosu, pietam... šo spoļu lielākās priekšrocības ir ja copē iebrienot un pludini taisni uz leju no sevis, ja copē no krasta, tad priekšrocības nav tik izteiktas, šādu spoļu lielākais mīnuss ir tas, ka ar tām var iemest tikai salīdzinoši lielus, sākot no 9-10 gramiem pludiņus, kas ūdenim nokrītot bieži vien jau ir pa daudz

katrā gadījumā es savā copes mūžā, blakus stāvot, nekad neesmu sajutis vajadzību pēc šāda tipa spoles, visu to pašu izdaru ar bezinerces spoli, piepildīši gan taisnības labad, ka vimba nekad nav mans tiešais mērķis, vairāk tēmēju uz citām zivīm

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 10:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā steins.janis

kaads būtu vislabākais kāts priekš fīdera un kāda aukla un barība, ja es gribu ķert raudas upēē

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) tu vispār kaut ko lasi arī vai tikai zvirbuļus skaiti ?????

fīderim labākais būs fīdera kāts, jo fīdera kāti ir ļoti specifiski un citi kāti pilnvērtīgai copei nav piemērojami, fīdera kāti atšķiras pēc testa, jeb celt-mest spējas (jaudas)

kātus neizvēlas pēc zivs , bet gan pēc copes apstākļiem

vispār iesaku vispirms palasīt netā, pašķirstīt vecos CL žurnālus, ieiet feeder.lv saitā un tikai tad pirkt, citādāk iebrauksi ziepēs

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copespro

Sveiks!

Vai jau karpas un līņi Vidzemes ziemeļos varētu būt pamodušās? Un ar kādām ēsmām viņas tagad pavasarī būtu labāk ķert?

Atbild Normunds Grabovskis

tur jāskatās uz katru ūdeni atsevišķi, ja dīķis lauka vidū, tad jā, ja mežā, tad var arī vēl būt biki pa aukstu, bet vispār domāju, ka nu jau vajadzētu pamazām kustēties visām zivītēm, tomēr drošības pēc uzzvani dīķu saimniekiem vai apsaimniekotājiem :):)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā agnoss

labadiena.

kas notiek ar to līdaku copi?

kad tad oficiāli varēs ķert 1. maijā vai 10. maijā, vai varbut jāpārceļ viss uz rudeni?

paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

paturēt līdakas varēsi no 10.maija, ķert vari kaut tūlīt, laivošanas sezona sākās no 1. maija

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:52 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Janciigais

Sveiks!

Manām nestandarta vēlmēm būs nestandarta jautājums :) Salmo Deglava ielā redzēju atsevišķu uztveramā tīkliņa cilpu ar makšķerauklas tīkliņu, ne auduma. Diemžēl svītru koda nebija, taču ar darbinieci veiksmīgi atradām katalogā (laikam jaunajā) šādu tīkliņu un arī ka viņam ir nopērkams it kā arī kāts komplektā, pie kā pieskrūvēt pašu cilpu. Saki lūdzu, vai kādā veikalā ir aplūkojamas abas daļas? Vai arī Tev nav ne jausmas par ko runāju :) Saprotu, ka Salmo mājas lapā laikam nav vairāk katalogu.

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) tas nav slikts tīkliņa gals, bet iesaku paskatīties arī uz Browning un Sensas tīkliņu galiem, cenas, atkarībā no izmēra ir 5-10 lati, kāti ir gan teleskopiski (stiklašķiedra), gan štekerējami, cenas ļoti dažādas, sākot no kādiem padsmit latiem par īsāko un smagāko, līdz daudzdesmit latiem par garu, vieglu un stingru kātu, šos kātus izmantojam ne tikai tīkliņam, bet arī izkaptij, kad vasarā vajag izpļaut zāles, lai varētu copēt

ja gribi labu lietu un vari atļauties, tad iesaku meklēt (Daugavgrīvas iela, Juglas Salmo, Milo bode) 4-5 m garu grafīta kātu, reāli tādu tu pērc vienreiz dzīvē, tāpēc var arī samaksāt tik cik tas maksā, štekerējamā kāta pluss ir tas, ka tas sastāv no 3-4 daļām, attiecīgi lieto to 3-4 garumos, kā situācija prasa, teleskopiskam cik nu ir tik ir :):)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Asariene

Sveiks fīderim šādu spoli Baitrunner spole Salmo DIAMOND BAITFEEDER

Un ko nozīmē šitie 7430BR / 7440BR / 7450BR

Izmēri ? Pēc pēdējiem 2 cipariem varētu spriest size-30,40,50 ?

Atbild Normunds Grabovskis

tieši tā, tie ir izmēri, mazais un vidējais izmērs fīderītim būs ļoti ok, es teiktu, ka vidējais būs vairāk piemērots, mazo var likt uz vieglajiem fīderiem vasarai ,stāvošam ūdenim

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā doks1959

Labdien, meistar!

Mans jautājiens skar izglītošanos copes jomā. Youtūbē esmu redzējis ru. expertu (piem. Шанин) lekcijas tautai. Tīri interesanti.

Vai nav bijusi doma arī iekš LV kādas tematiskas lekcijas nolasīt tautai par dažādiem copes veidiem. Domāju, ka interesenti, kuriem TV un CL šķiet par maz pilnai laimei, būtu pulka. Protams, par adekvātu samaksu.

Un, otrs, ja to nevar noorganizēt. Varbūt, varētu padomāt par Copes Lietu žurnālam veidot pielikumus ar plašāku info par atsevišķiem copes veidiem.

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) nesalīdzini Krieviju ar Latviju, tur arī mani aicina uz meistarklasēm mačā un bolonēzē, tur tautai ir lielāka cieņa-bijāšana pret sportistiem, pret autoritātēm, tāpēc tur strādāt šajā jomā ir pateicīgāk, arī finansiālā ziņā, jo turienes mazākās firmas ir reizez desmit lielākas par mūsu lielākajām :):):)

teikšu godīgi, ka esmu sev saņēmies tik daudz darbus, ka nu jau sāk likties, ka kaut ko jāmet malā, citādāk sākās haltūras, rakstus sasteidzu un nododu pēdējās dienas pašā vakarā u.t.t., šogad mums arī TV 50 nedēļās ir jāuztaisa 70 raidījumi, 50 Latvijai un 20 Krievijai, pietam tas ir ārpus tiešā darba laika :):):), tāpēc nekādas papildus atrakcijas noteikti neplānoju..., vienmēr saku, veči, ja jums kaut kas interesē, tad brauciet uz pirms maču treniņiem un runājiet, neviens no vadošajiem sportistiem nekad neko neslēps, slēpj tie, kuri domā, ka ir kaut kādi slepenie ieroči, bet tie nekad nekļūst par vadošajiem :):):):)

CL varētu kaut ko veidot ja .... kāds to gribētu darīt, bet dzenāt tos kuri var ko sakarīgu pateikt kopā, sēdēt ar vīņiem un runāt, tad to visu sakarīgi izstāstīt ir smagi, jo sevišķi, ja pašam rakstītājam nav īstas saprašanas par tēmu, jo visi svarīgākie momenti ir sīkumos, kas daudziem liekās nesvarīgi :):):) (āķa izmērs, pavadiņas garums, podpasoka izmērs un attālums no āķa u.t.t.)

Atbildēts: 25.aprīlis 2013, 09:17 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager