Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā eesma25

Sveiki! Vēlos uzzināt kad salmo e katalogs atsāks darbību?

Atbild Normunds Grabovskis

uzzvani uz Salmo ofisu un uzprasi, šeit runājam par copi un inventāru............

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 16:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Moss

Sveiks, Normund!

Pagājušā nedēļas nogalē biju Ventā uz vimbām ar grunteni un man radās vairākas problēmas-novērojumi.

Pirmkārt, šobrīd joprojām baigā straume, kurā pat 100-120g! svina gredzenu nes prom tikai tā. Man vispār nav poņas, kā sistēmu noturēt tādā ūdenī.- Nu, negribas vieglas gruntenītes (fīderkātiņš ar 140 g testu) vietā ņemt resnu slotas kātu ar 160-200 g svina kluci. Ar tādu zivi vispār nejūt un nav nekāda kaifa. Aber tā vimba kā reizi ņēma tikai trakajā straumē, nevis tuvāk krastam, kur varētu likt arī 60-80 g svinu.

Otrkārt, jau pēc pāris iemetieniem ārprātā sāka vērpties pavadiņa ap pamatauklu! -Sistēma man "gruntene parastā": pamatauklas (0.35mm) apakšā ar griezuli piesiets svina gredzens (100-130 g) un augstāk caur trijnieku griezuļiem, kas uzvērti un fiksēti ar stoperiem, divas pavadas (0,18 mm) ar plastmasas mormiškām. Uz āķa pusgarnes gabals.

Kas varētu būt par problēmu?- Vai pārāk liela pamatauklas un pavadas diametru atšķirība, vai pārāk mazi (nekvalitatīvi) griezuļi, vai pārāk garas pavadiņas (40-50 cm), pārāk liels kumoss, kas mežonīgi plivinās un visu savērpj?

Un, kādas formas svinu Tu ieteiktu, lai straume to tik dikti nenes un varētu likt mazāku izmēru? Vispār jau tai vietā daudz „zacepu” un pa dienu 4-5 lielos svinus aprāvu. Dārgi sanāk! :)

Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

es gan teiktu, ka jāmaina vieta uz tādu, kur nav vajadzīgi tik lieli svini, paejot metrus 100-200 sāņus noteikti ir vieta, kur ir mazāka straume, nu cik es ķeru vimbas, tiesa pamatā ar pludu, tad viņas tomēr stāv biki mierīgākās vietās, nevis pašā lielākajā mutulī, kur stāvēt prasa daudz vairāk spēku :)

tā jocīgi izklausās, viegla makšķerīte ar 0.35mm auklu :), tāda resnuma aukla stipri plivinās straumēun attiecīgi prasās lielāks svins, bet nu tievāku monofilo auklu akmeņos arī likt nevar, tad svinus rausi vēl vairāk

ja vērpjas pavada, tad griezulis nedara savu darbu, pa visu copes dienu būtu pieļaujams savērpties pavadai 2-3 reizes, bet ne vairāk, liec lielāku griezuli, atsakies no trīsdaļīgā griezuļa, kurš parasti vairāk čakarē prātu, nekā dod labumu, pavadas, vismaz viena, toč ir pa garu, un vispār man kaut kā liekās kaut kāda monstrīga un nepareiza tā tava sistēma :):):), it kā visas iespējamās kļūdas pats esi uzskaitījis, pamaini, sistēmu un man domāt process aizies stipri raitāk.

par svinu formām, gredzens noteikti nav tas labākais, ņem piramīdas, tās ļoti labi tir grunti un ir kompkatas formas, mazāk planē straumē, pameklē viteas, kur vari mest grunteni vairāk pa straumi, tad i svinu varēsi likt mazāku i izjūtas būs citas, jo skaties kā gribi, kāpēc vietējie pludinātāji brien uz salām, brien upē, to pašu var darīt arī ar vieglo(noisacīti) grunteni

ja tu makšķerēšanā norautās lietas rēķini naudā, tad .... tu vai nu neesi vēl pilnīgi slims vai esi baigais žmogs :):):)

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 12:12 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā inga87

Sveicināti!

Es vēlreiz par vietiņu, kur makšķerēt. Protams jau gribās arī kaut ko noķert. Iepriekš aizmirsu pierakstīt, ka vairāk interesē ezeri, jo upēs iepriekš nekad neesmu makšķerējusi, tā kā nesen tik sāku šo aizraujošo nodarbi. Doma bija braukt pludiņmakšķerēt un ķert kādas baltās zivis. Lai varētu paņemt visu nepieciešamo, tad ceļā došos ar mašīnu.

Jau iepriekš paldies par atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja neesi izlepusi zivju ziņā, tad ir pāris vietas, kur raudas, pličus un visādus citus brīnumus var saķert diezgan daudz, tiesa es nepatiekšu kā tur tagad ir ar piebraukšanu, jo šogad neesmu bijis, ir labas pavasara vietas Lielupē, kur pašā Jūrmalas centrā, pie stacijas(upes malā stacija) ir tādi betona vilņlauži, no tiem parasti copē diezgan daudz cilvēku, tur visa cope notiek nevis metot upē, bet gan paralēli krastam, zivis ir dažādas, bet var trāpīties arī labs breksis vai karūsa. Šonedēļ ir diezgan riebīgs laiks, grūti prognozēt ko zivis darīs ezeros vietās, kur var piebraukt, nav jau to vietu pārāk daudz, lai varētu piebraukt un vēl tur kaut ko noķert :), vienīgais kas man nāk prātā ir Ādažos Vējupe, tur seklajā galā noteikti raudas un finieri jau kustās pilnā sparā, a zivīti tur ir smuka, Babītes ezera otrā pusē, ja brauc caur Piņķiem, ir ļoti labi kanāli, tur ir ļoti daudz zivju, bet.... īsti nepateikšu kā tur ir ar atļauju makšķerēt, iespējams, ka tur ir liegums, pašos 'Piņķos ir labs ezeriņš, kur arī baltās zivtiņas ir daudz. Pavasaris vairāk ir tāds upju, upīšu un grāvju laiks, zivis dodas uz nārstu, salien visādos grāvjos, kur ir siltāks un vairāk brības, ezeros līmenis var būt pārāk augsts, lai tu varētu normāli tikt pie krasta klāt.

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karusa112

Sveiks

Pagasgad atlokot holiday laivu konstateju ka ventilim, kur ir atspere- ap atsper plasmasins mazis parluzis, vai butu iespeja atseviski ventili iegadaties jo izsakatas pec skata nav taisama ta vieta tikai nomainot ventili

Atbild Normunds Grabovskis

Holiday un Navigator ventīļi ir pārdošanā, cenu uz sitienu nepateikšu, bet nav kosmiskas cenas

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Elforado

Sveiks, meistar

Vai āķu krāsai ir nozīme, lasīju, ka pavasarī rauda labāk ņem uz sarkanas krāsas āķiem. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) nu ja citu nav ko vainot necopē, tad var vainot arī āķa krāsu :):):), bet vispār .... āķa krāsai nozīmes nav, izmēram gan jā, krāsai nē

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mexikanis

Sveiks! Vai nevarētu ieteikt kadu monofīlo auklu priekš līņu copes??? PALDIES

Atbild Normunds Grabovskis

kas tevi vairāk interesē, auklas nosaukums vai diametrs, teikšu godīgi, pēdējos gados, vairs neeksperimentēju ar savu maku un pērku sev tikai pārbaudītas auklas, tā kā pamatā lietoju tikai Salmo auklas, tad uz spoles tinu Specialist Feeder, nevaru tev nosaukt nevienu iemeslu kāpēc to daru :), man vienkārši šī aukla pēc savām īpašībām patīk vis labāk, tinu to uz visām savām pludiņmakšķerēm, kas kopā ir vairāk kā desmit un viss notiekās, šo auklu droši avru ieteikt arī tev, ņem 0.22-0.25 mmauklu spolei, liec nedaudz tievāku pavadiņu un viss notiksies

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:31 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā kasis1188

sveiks..

es gribeju pajautat par breksu copi..

No kura datuma varetu breksi sakt nemt uz makaroniem??

ps.paldies jau ieprieks.

Atbild Normunds Grabovskis

no 12. maija 12.38 :):), bet vispār nav tāda datuma, viss atkarīgs no ūdens temperatūras un brekšu apetītes, arī vietas, kur tu copē, ja breksis vairākās paaudzēs tur ir ķerts un barots ar makaroniem, tad iespējams, ka viņš tur tos ēd jau tagad, līdzīgi kā ir vietās kur veči gadu desmitiem baro un ķer uz grūbām, ir reizez, kad grūbas ir vienīgais uz ko zivis reaģē,

ej un mēģini, uz viena smakšķeres uzkar makaronus, uz citas slieciņas un breksis tev pats pateiks ko viņš grib

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:04 | Komentēt | Adrese atbildei

Sveiks Normund! Jautājums-vai Salmo veikalos motilis un baltie būs nopērkami arī pavasara/vasaras sezonā?neesmu rīdzinieks,tapēc jautāju.un par kādām naudiņām var iegādaties machkātu(no cik)?

Paldies jau iepriekš:)

Atbild Normunds Grabovskis

tikko runājos ar tārpistiem, pat reiz ir situācija, ka no ledus skalot motili vairs nevar, bet no plostiem skalot vēl nevar :), tomēr sola, ka tuvākajās dienās situācija stabilizēsies, Daugavgrīvas un Juglas Salmo veikalos motilis būs visu tevis minēto sezonu, tiesa motili drīz sāks uz Rīgu vest tikai reizi nedēļā un veikalos tas būs ceturtdienu vakaros un piektdienās.

mačkātu cenas sākās no latiem 25 , ir arī lētāki, bet normāli kāti no 25-30 un uz augšu

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 11:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Farnirs

Sveiki ! Es gribēju uzzināt, vai breksis iet seklumā, kur ir straumīte, vai arī kur ūdens mierīgāks ? Konkrēti Lielupē ir dažas vietas kur ~8 m no krasta ir mierīgs ūdens, bet uzreiz aiz tā sākās straume, bet es biju dzirdējis, ka breksim patīk straumē vairāk, tad kā tur īsti ir ? Un vai tā brekša nākšana seklumā pavasarī attiecas uz visu dienu, vai arī tikai agri no rīta un vēlu vakarā ?

Atbild Normunds Grabovskis

katra vieta ir savādāka, breksim izteikta straume patīk tikai vasaras karstumā, kad mutuļojošā straumē ir vairāk skābekļa, citā laikā breksis tomēr izvēlas straumei blakus vai pa vidu esošas vietas ar nedaudz mierīgāku straumi, parasti tās ir nelielas badrītes, dziļuma kantītes, jo straume tādās vuietās pie grunts ir mazāka

Breksis izteiktā seklumā ir vietās netālu savām nārsta vietām, Gaujā, Ventā, Salacā breksis daudzviet stāv tagad ļoti seklās vietās ,bet tas noteikti nav likums, jo pamatu pamatos viņam tomēr patīk dziļumi netālu no labiem barības laukiem, tāpēc sēžot šeit nevaru pateikt kur tieši tavā vietā breksis stāv, zinu Lielupē vietas, kur tagad breksi var pierunāt 2 metru dziļumā, bet zinu vietas, kur viņš stāv arī 5 metros, ..... tāpēc jau tas ir breksis, ka viņu saprast nevar :), es vienkārši pavasaros pats vairāk braukāju uz seklajām vietām, man pašam tāda cope labāk patīk, neliels pludiņš, n eliela straumīte un viss notiekās

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 10:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kucina

Sveiks Normond.Gribēju tev paprasīt vai tu lūdzu nevarētu uztaisīt kādu raidijumu prekš grunts makšķerēm.Kur būtu parādīts kā siet ko labāk izvēlēties un protams kā viss labāk sākt makšķerēt. Ja varētu tad tikai bez fīderiem,jo esu iesācējs un nedzīvoju uz sava reiķina.Palldies jau iepriekš. :)

Atbild Normunds Grabovskis

ja tu paskatītos arhīvā, tad atrastu tur tēmu par grunteņu siešanu un sistēmām, godīgi sakot par parasto grunteni laikam tomēr raidījuma nebūs, var būt vēl par zandartu copi, bet noteikti ne par balto zivju copi, jo ..... mēs tomēr cenšamies ar raidījumiem mācīt kaut ko jaunu, kā noķert zivis, bet klasiskā gruntene uz balto zivi fīderim zaudē vienos vārtos, tāpēc.... šo tēmu neaiztiksim, pietam fīderis noteikti nav tas dārgākais copes veids, svarīgāk jau ir sākt domāt :):)

Atbildēts: 17.aprīlis 2012, 10:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager