Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā johanson

Sveicināts Meistar!

Griezīšos pie Tevis ar 3 lietām – pateicību, jautājumu un uzmundrinājumu :)

1) Sākumā dribēju pateikt lielum lielo paldies par NG Match. 2 nedēļas atpakaļ sanāca iemēģināt. Tev bija taisība, kātiņš tiešām ļoti iepatikās. Lai gan esmu arī kaislīgs fīderists, tomēr upē copēr ar pludiņu un garo match kātu tas ir kaifs :). Pirkums, ko nenožēloju nevienā mirklī!

2) Tagad jautājums. Nesen forumā tika uzdots viens interesants jautājums un atbilde bija vēl interesantāka – par copi Ventā, kur ir bedre 4m un blakus seklāka vieta 1,5m... Kā varēja noprast pēc Tavas atbildes, tad šobrīd brekšus labāk mēģināt ķert seklākās vietās, nevis bedrēs? Vēl man gribējās pajautāt, kādas ir tās situācijas, kad pluds viennozīmīgi ir labāka izvēle par fīderi brekšojot (tas arī no Tavas atbildes)? Man bija izveidojusies pārliecība, ka galvenais breksim ir stāvoša ēsma, vai tas tiek panāks ar fīderi un barotavas svaru vai ar pludu (pieturot pludu vienā vietā) – it kā jau vienalga... Galvenais, lai breksim nav jāsrien pakaļ ēsmai... Varbūt kaut ko neesmu sapratis Tavā atbildē? Jebkurā gadījumā ļoti gribētos dzirdēt izvērstāku atbildi.

3) Nesen izlasīju vienu no Taviem pēdējiem rakstiem fishing.lv blogā – to par „ pusmūža krīzi” un pārmaiņām. Piefiksēju momentu, kad saki, ka 40 gados nekas īti nav izdarīts... Tad lūk, šeit nu gribētu nepiekrist un domāju, ka zem maniem vārdiem varētu parakstīties daudzi jo daudzi copmaņi. Pirmām kārtām ir izveidots kolosāks raidījumus, ko katru trešdienu gaida n-tie tūkstoši copmaņu. Daudziem, tai skaitā arī man, esi kluvis par neklātienes skolotāju, kam var vienmēr uzdot arī kādu jautājumu. Daudziem ar savu piemēru esi iemācījis kā ar cieņu izturēties pret dabu – neņemt zemmēra zivis, ievērot noteikumus, nemēslot dabā, atstāt copes vietu tīrāku, nekā tā ir bijusi. Daudz ko no tā var vispārināt arī uz citām dzīves jomām. Visus protams nekad nepārmācīsi, bet domāju, ka daudziem jauniem copmaņiem domāšana būs iegrozīta pareizā sliedē... Liels PALDIES par to, un tā tik turpināt!!!

P.S. Bet, ja tomēr depresīvo noskaņojumu pieveikt neizdodas un izdomā laist prom, tad sākumā lūdzu nopublicē savas copes vietas :) . Šo pēdējo teikumu neņem nopietni... :)

Atbild Normunds Grabovskis

1. :):):) es tā kaifoju jau gadus 12-13, tik man ir garais mačkāts, šos arī sev 2 paņēmu, šis ir pat biki cietāks, visi, kas'tika pie šī kāta ir ļoooti apmierināti :)

2. tu jautājumam esi piegājis stipri vienkāršoti, tā nav, breksis negrib skriet pakaļ ēsmai , tas tiesa, bet panākt pretī, nepārpūloties to noķert un līdzīgi izrādīties viņam patīk gan, tas viens, otrs ir tas, ka breksis un arī visas citas zivis labāk reaģē uz tikko iemestu, tātad grumstošu vai vertikāli pārvietojošos kumosu, jo tā pārvietojas barība, ko metam ūdenī, ja vēl sākumā brekšuks no plunkšķiem baidās, tad drīzumā viņš saprot, ka pēc plunkšķa parādās daudz ēdamā un sāk reaģēt uz jebkuru kritienu un tagad paskaitam cik iemetienu izdara pludiņnieks un cik fīderists, 1:0 . Tas ko mēs redzam stāvot krastā ir viens, bet kā tās straumes barību izskalo un kur nostājas breksis jau ir cits, ar pludu tu nopludini tieši pa to līniju, kur skalojās barība, fīdera barotava, lai cik precīzi tu strādātu, velk zivi pie sevis, nevis paiet pretī zivij 2:0 pludiņa labā, tādā ļoti kaprīzā copē vēl pluss ir arī salīdzinoši smalkāka montāža , kas reizēm arī dod ļoti labus rezultātus. Katrā gadījumā es vienmēr, kur normāli var pastrādāt ar pludu, labāk izvēlos pludu, nekā fīderi, jo uzskatu tomēr pludu par rezultatīvāku līdzīgos apstākļos, BET to ideālo pluda apstākļu nemaz tik daudz nav, reti vari noturēt ēsmu tur, kur gribi, esi atkarīgs no vēja stipruma un virziena, ierobežots pastrādāšanas dziļums, zināmā mērā arī attālums, tad fīderītis var izpausties visā savā krāšņumā

3. Paldies, nekur jau es dir...ā nelikšos no jums, es te pārāk dziļi esmu iestrēdzis :):):)

Atbildēts: 16.aprīlis 2012, 12:01 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā raimondo33

Sveiks Normund šeit izmisis makšķernieks no bauskas kas ir ar tiem rūpnieciskajiem tīkliem lielupē it kā esot žogs pāri lielupei un notiek valsts līmenī rūpnieciskā vimbu zveja esot jānoķer ap divsimt tonnām vimbu lai itkā eiropas naudas atmaksātu visa bauska šokā vai variet kautkā ietekmēt šo vājprāta procesu bet galvenais ka cilvēki ir sapirkuši licenzes un nekā sūdzesimies tiesā ja nekas netikts darīts

Atbild Normunds Grabovskis

piedod, bet jūs esat pilnīgi IDIOTI, ja spējat ticēt kaut kam līdzīgam :):):)

ieskaties kalandārā, ;sodien ir tikai 16. aprīlis, tu daudz gadus vari nosaukt, kad uz šo datumu, pie tik auksta laika būtu bijuši super lomi ???????

pamēri ūdens temperatūru, upē, vimbu vietās tas bija aukstāks nekā vietās kur zivis ziemo un barojās, daudz labas copes reizes vari atcerēties, kad naktī ir mīnusi un dienā labi ja pāris grādi plusā ???

viss ir ļoti loģiski un Bauska noteikti nav vienīgā vieta Latvijā, kur no copes viedokļa ir slikts pats sākums, bet...... kuros datumos mēs pagājušajā gadā sākām copēt atklātos ūdeņos?????????

Atbildēts: 16.aprīlis 2012, 11:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā endijs87

Labdien man jautājums kādu ēsmu likt ezera? Baltos tārpiņus vai motiļus ?

Atbild Normunds Grabovskis

ēsmu izvēlās pēc vēlamajām zivju sugām nevis ūdenstilpnes, tas ir viens, otrs ir tas, ka jo vairāk tev ir līdzi dažādu ēsmu, jo lielākas izredzes, ka kaut ko noķersi, jo mājās sēžot ir grūti saprast, kas tajā dienā zivīm ir padomā, protams, ir tādas puslīdz universālas ēsmas, arī tevis minētās, es teiktu, ka līdzi jābūt abiem, tad jau zivis pateiks ko viņas grib vairāk, zivis nav nemaz tik stulbas, kā daudzi copmaņi domā, sevišķi jau lielās zivis...

Atbildēts: 16.aprīlis 2012, 10:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā xman120

Sveiks Normumd, interesē šogad salmo veikalos būs jaunais 2012.g. kostīms norfin rapid?

Atbild Normunds Grabovskis

piektdien jau tika izvadāti pa veikaliem, domāju, ka šodien jau visur būs izlikti

Atbildēts: 16.aprīlis 2012, 10:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Larijs

Sveiks Normund !

Varbūt tāds dīvains jautājums,bet tomēr.Tīmeklī meklēju,kā audzēt parastās sliekas,bet met tikai ārā kalifornijas sliekas,tas man neder.Lieta tāda,ka īrijā,vismaz manā galā ir baigi švaki ar tām,un visu laiku pirkt arī negribas.Neesmu kapeikpisējs,bet kāpēc jāsvaidās ar naudu tur,kur var ietaupīt.

Kalifornijas sliekas jātur noteiktā tempretūrā,jo,kā rakstīts +4grādos un zemāk viņām ir kirdik.

Kur var dabūt,kādu pamācību,kā viņas audzēt.

apmēram ir skaidrība,neesmu galīgs auns,bet gribas skaidrību.

Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

par slieku audzēšanu informācija sir daudz, bet kultivētas tiek 3-5 slieku sugas, patiesībā tas ko tur raksta par to temperatūru ne sevišķi atbilst, man paziņam sliekas visus pārtikas atkritumus mājās apēd, tāda sajūta, ka māju arī drīz nograuzīs, tev te Latvijā jānopērk viena kaste ar sākuma porciju un tad jau viss pamazām aizies, varu pat iedot kontaktus , cilvēks vairs nezin kur sliekas likt, grib tikt vaļā pa normālu cenu, es pie viņa kilogramos sev copei pērku, kad nav motiļa

komposta kaudzē vēl neviena slieka nav nomirusi :):):), ja kas, ir daudz tādu sezonas audzētāju, ziemā, uja vajag, ienes biki pagrabā vai ieliek ķādud audzumu ledusskapī, bet vasarā sliekas pa kaudzi dod vaļā kā trakas, visa mauriņa zāle, pārtika u.t.t. viņām ļoti garšo

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 15:35 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Lidaka25

Cav, Cav!!!

Gribeju pajautat, kadu pludiņu tu man ieteiktu lietot daugava. Sodien biju uzmest aci ka tur ir parsvara tadi videji viļņi un ik pa laikam uzpuš kads vejiņš. Man ir viens 9gr, 6gr un viens 3gr vai kads no vinjiem man deretu, jo lidz maija beigam kad iesils labak gais un udens kļus siltaks negribu dižu neko tadu pirkt ja nu vienigi svinus, auklas, iebarotajus utt. Labi bet tas ta. Ceru ka tu man ieteiksi pareizako PLUDIŅU.

Liels paldies Normund!!!!!!!!!

Atbild Normunds Grabovskis

es gan nekādu sakarību laika iesilšanai ar pirkšanu neredzu, pludiņš arī āfrikā ir pludiņš, bet... darīšana tava :):):)

neredzot vietu, straumi u.t.t. nevar pateikt kādu vajag pludu, tas būtu tas pats kā pateikt cik lielu dziļumu cm jāliek :), sāc ar 6 gr pludu, būs pa mazu, uzliksi 9gr, cik tur tās bēdas :):), 3 gr derās pavisam mazai straumei vai seklām vietām, Daugavā tādu nezinu

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 15:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā antonsb

Skaidrs!bet cik tad tie spaini vispar maksa veikala??

jau ieprieks paldies pa atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

~ 7ls -17 litri

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 15:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā antonsb

Labdien te viens jautaja pa senses spainiem kada cena ir tie lielie??Zel ka nav tas Ekatalogs vel gatavs!

jau ieprieks paldies pa atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

ko tev dos e-katalogs, ja Sensas spaiņi tik un tā tur nebūs redzami ........, pagaidām, līdz tas nekļūs par e-veikalu, bet līdz tam vēl daudz ūdeņu aiztecēs :):):)

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 14:18 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Lems

Sveiks! Jautājums par monofīlajām auklām – vai diametri zem 0,14 mm lielajos iepakojumos ir deficīts un ja ne, tad vai zini, kur meklēt?

Atbild Normunds Grabovskis

deficīts tas nav, bet visam pamatā ir biznesa aprēķins un elementāri skaitļi, pat 0.16 un0.14mm auklas 100-150 m tinumos nepērk vispār, kur nu vēl tievākas, sporta inventāru ražojošās firmas vēl mēģina tīt arī tiēvās auklas lielajos tinumos, bet arī ne visas, diemžēl tāda ir patiesība, bizness ir bizness, ar labdarību var nodarboties pa svētkiem :)

kur Latvijā meklēt svaigu un lietojamu tievo uklu lielajos tinumos nezinu ,pats pārku mazos tinumus, jo tad vismaz zinu, ka tā ir svaiga aukla, jo mazos vēl kaut kā pērk :)

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 14:15 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā karusa112

Sveiks!

Aptam okumas spolem nav ta ka ir sacelta aziotaza tapec ka vinas tagad saks tirgot salmo veikalos, ieprieks citos veikalos tak ari tirgoja un tadas aziotazas nebija, vai ta nav tikai reklama kartejo reizi, tas nekada zina nav apvainojums Jums. Vienkarsi pienacis laiks ir pirkt divas pludin makskeres spoles un biju jau noskatijis shimano catanas, bet iestajas bet ........... saka paradities loti labas atsauksmes par okuma spolem un tagad skatos uz Okuma Octana FD spolem gruti izveleties, it ka shimano ir firma arvardu bet visiem labi zinams ka par zimolu mes labi parmaksajam, tad tagad it ka nosliecos vairak uz tam okumas konkretak uz Octanu spolem jo cena Catanai un octanai var teikt ir tada pati, bet iespejams okumas octana varetu but klasi augstaka (nezinu ), cik saprotu okumas spoles izmanto tos pasus shimano gultnus, un gultnu daudzums ar okumas spoles ir lielaka, bet zinu ka gultņu daudzums ne vienmer izskir spoles kavalitati , var centraltirgu nopirkt spoli ar 10 gultniem pa desmit lati, bet s..ds paliek s..ds. Doma ir taisit tadu palielaku pirkumu mackatu un divas spoles un drosi tas bus salmo veikala Jugla, varbut Jus varetu palidzet izdarit - ieteikt pareizaku izveli, saprotu ari to, ka Jus ar šim okumas spolem neesat stradajis, bet tomer...

Atbild Normunds Grabovskis

konkrētu spoles modeli noteikti neieteikšu, neceri :), jo neesmu tās visas ne grozījis ne vienkopus redzējis, tā, ka nāksies vien pašam izvēlēties

par reklāmu, pirms Salmo Okumu tirgoja firma, kurai pa lielam vispā rir vienalga ko tirgot, viņi vispār neko nereklamē un arī Okuma bija pārstāvēta ļoti šaurā sortimentā, tāpēc arī Okumas pārstāvji meklēja kādu citu, Salmo saņēma Okuma pārstāvniecību uz 8 valstīm, tajā skaitā Krieviju un Ukrainu. Okuma savu vietu tirgū, tieši vidējās klases spoļu tirgū iekaro ar to, ka viņiem ir paaugstināta kvalitātes kontrole pat lētajām spolēm, ļoti daudzus spoļu mezglus izgudrojuši un patentējuši ir tieši Okuma inženieri, neviens spoles modelis neparādās tirgū, ja tas nav pāris gadus testēts un pārbaudīts, piemēra pēc, mēs viņiem pagājušajā gadā pasūtījām džerka multiņu, jo visos mūsu tirgos džerks attīstās, bet pagaidām vidājā klasē labākie un praktiski vienīgie ir Abu multiņi, tad lūk, OKUMA inženieri jau strādā pie spoles, bet pimos testējamos paraugus sola tikai uz 2013. gada vasaru, lai līdz 2014. gadam pieslīpētu visu, kas jāslīpē, tāda piegājiena nav nevienam ražotājam, pasaulē tikai trijiem ražotājiem ir savas spoļu rūpnīcas, Shimano, Daiva un Okuma, pietam bezinerces spolēs , vidējā klasē Okuma savas pozīcijas ar katru gadu palielina par 30-35%, tas ir ļoti nopietns skaitlis.

Tā, ka reklāma vai nereklāma, bet tāds ļoti nopietns, vienkārši pie mums neattīstīts brends ir un būs, viņi pat spolēm dažādas rezerves daļas, bukses, gulņus, skrūvītes u.t.t., lietas, ko parasti copmaņi visvairāk sajāj vai salauž, atsūtīja praktiski pa brīvu, jo ļoti augstu vērtē savu brendu.

Noteikti nenoliedzu Shimano vai Daiwa spoļu kvalitāti, bet Okuma ir vienīgā, ko pasaulē uzskata par šo monstru konkurentu vidējās klases spoļu segmentā, ja tā runā copes lietu tirgotāju un ražotāju pasaule, tad nav pamata tam neticēt :), lai gan latvieši jau var paši savu notikumu versiju radīt :):)

Atbildēts: 13.aprīlis 2012, 14:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager