Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā katikdaba

Sveiks, Normund!

Vēlreiz par un ap vimbām. Šoreiz gribu pamēģināt copi ar grunteni. Esmu palasījies info, ka ir 2 veidi: aktīvā grunts cope un pasīvā. Tātad kura no šīm būtu piemērotāka vimbu copei Mēmelē atrp Bausku un Skaistkalni (posmā straume paliela, dziļums ap 1,7m). Parasti pludinu, bet nu ir vēlēšanās pamēģināt arī citas metodes.

Parasti gruntsmakšķerei izmantoju 0,25mm pamatauklu, tad 3-niks griezulis pie kura piesienu pirmo pavadiņu 0,16mm ap 40cm, tad turpinu ar pamateni un lieku otro 3-niku griezuli-piesienu tādu pašu pavadiņu. Galā 50cm pamatene ar atsvaru 30-60gr. Šī sistēma ir pietiekama vai nepieciešama savādāka? Kādas mormišķas (plastmasas vai metāla) lietot?

Atbild Normunds Grabovskis

tevis aprakstītā sistēma vairām velk uz aktīvo gruntenīti, kuru jātur rokās, jo 30-60 gr svariņi ir mazi tevis minētajiem posmiem, tos noteikti nesīs, un ja runa iet par soļojošo grunteni, tad, tīri manuprāt, pirmsnārsta periodā pludināšana būs rezultatīvāka,'

vēlreiz pārlasīju tavu sistēmu un .... kaut kā rodas iespaids, ka pie pirmā zacepa paliksi tu bez visas sistēmas, jo pie tiem 3niekiem griezuļiem tu taisies siet mezglus, tā'tad tev uz sistēmu ar 2 āķiem būs 5 mezgli pamatauklā, ja var iztikt ar 1 mezglu pie svina, paskaties MN raidījumus netā par gruntsmakšķeru sistēmām, tur redzams kā trīnieku griezuli likt, lai nebūtu mezglu.

pats copējot ar soļojošo grunteni izmantoju tikai vienu pavadiņu, tas krietni samazina aizķeršanās iespēju, pietam soļojošajā gruntenītē ēsmu tu vadi līdzīgi kā pludinot, vajag fīdera vai pikera kātiņu, kuru visu laiku turam rokās un vērojam spicīti

ja gribi pamēģināt grunteni, tad jau labāk pasīvo sākumam, liec labāk 0.3 -0.33mm pamatauklu un gramus 80-120 apakšā, divas pavadas ar plastmasas mormiškām galā un aiziet

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 11:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marchelo55

Sveiks.Vai nevari pateikt Svētupē no Talinas šosejas pret straumi ~15-20km drīkst copēt?Paldies par atbildi

Atbild Normunds Grabovskis

MN grāmatiņas ir pieejamas visos lielākajos makšķernieku veikalos :), pietam pilnīgi pa brīvu :):), tā no galvas nemāku pateikt par tavu upi

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 11:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pickers

Sveiks! šogad sākšu feedera copi apgūt, esmu iegādājies pirmo kātu 3.9m ar testu līdz 80gr.

kādu tu man ieteiktu iegādāties otru kātu?

piem, ja ņemšu 3.6m vai vienlaicīgi copējot neradīs problēmas?vai tomēr arī otru ņemt 3.9m garu?

Atbild Normunds Grabovskis

:):) nu godīgi sakot pirmajai fīderēšanas sezonai es tev otru kātu pirkt nemaz neieteiktu :), precīzāk pirkt jau vari, bet copēt ar diviem kātiem vienlaicīgi gan neieteiktu, tur biki vajag piešauties un ir ko nostrādāties jau pie vidējas copes :) ,nepieredzējušam cilvēkam pāris kārtīgas sapīšanās ir garantētas :)

ja runa iet par otru kātu vispār, tad te jāsaprot kur copēsi pamatā, ja tās ir upes, tad labāk ņem 3,6 m kātu ar testu līdz gramiem 100, lai ir biki jaudīgāks katram gadījumam, ja copēsi pamatā pa ezeriem un dīķiem, tad vari ņemt arī 3.3 m kātiņu ar testu līdz gramiem 60-70, lai ir mīkstāks

ja copēsi upē un abi kāti būs vienāda garuma, tad būs grūti tos turēt uz viena turētāja, toties, ja copē ar dāžadu garumu kātiem, tad pastrādāt ir vieglāk un piešaujoties nekas nekur nepinās, tiesa ar diviem fīderiem var pastrādāt sēžot uz lielajiem brekšiem vai līņiem, tad copes ir biki retākas, ja vienkārši tāpat copējam visu pēc kārtas, tad jau copes ir uzreiz pēc barotavas nogrimšanas, tad ar dieviem kātiem nav ko domāt copēt, čakars lielāks kā jēga :)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 11:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā elvijs86

Sveiks.

Gribēju nopirkt spolīti līdzīgu šai (Salmo ELITE MAGFORCE) ,bet vai ir pieejams uz labo roku!varbūt kautko līdzīgu tavā bodē var iegādāties līdz 50ls! Vajadzība spiningam jo mānekļi līdz 50gr.vai var iztikt ar bezinerces spoli?paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

šajā cenu kategorijā mazo "ziepju trauku" labajai rokai Salmo veikalos nav un vis ticamāk, ka arī šogad nebūs, tavā gadījumā gribētos saprast kāpēc gribi tieši multiplikatoru, jo 'tādu būtisku plusu tādā klasiskā spiningošanā viņam nemaz nav, jā ir veči, kas ir piešāvušies un smuki "šauj" mānekli ar vienu roku, bet vai tāpēc viņi arī noķer vairāk vai lielākas zivis ? ja neesi vēl ar multiņu spiningojis, tad var būt pagaidām arī nesāc, paņem labu bezinerces spoli, pa šo naudu jau var nopirkt itin labu spoli, un strādā, 50 gr māneklis nav nemaz tas milzīgākais.

ja tomēr gribi atrast sev labās rokas multiņu, tad budžetu vajadzēs palielināt par latiem 30 +, tad atrast ir reāli

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 11:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā tupesins

Nopirku spinninga kātu. Cormoran carb-o-star X 2,70m 7-25g. Kādu jūs ieteiktu spoli? Itkā nevienmēr tiek spiningots,bet dažreiz tiek arī pavelcēts.

Atbild Normunds Grabovskis

nu šis nu noteikti nav velcējamais kāts, ja nu vienīgi ar kādu mazu šūpiņu vai voblerīti ar airīšiem lēnām pa ne pārāk dziļu ezeru , cita veida velcei kāts būs pa mīkstu

spole, der nu praktiski jebkura spole, kura tev iepatīkās, izņemot mač un runner sistēmu spoles, protams :), ņem jebkuru 3000-4000 (30.-40.) izmēra spoli, vēlams ar augšējo bremzi un būs ok, ja tas tev ir vienīgais spinings, precīzāk būs visvairāk lietojamais, tad spolei jābūt diezgan laba līmeņa, jo spiningojot kāts protams ir svarīgs, bet spole ir svarīgāka, jo tieši spole dabū pastrādāt ne pa jokam, tāpēc uz spoles rēķina nežmiedzies :)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nezinitis123

sveiks Normund! vakar iegādājos spoli abu garcia cardinal 303i salmo veikalā pie nīcgales ielas. vaiJus varētu raksturot šo spoli? kāda svara mānekļi būtu piemērotāki šim modelim un kāda aukla ??? paldies !

Atbild Normunds Grabovskis

ehhhh stāsti vai nestāsti, bet ik pa laikam aktieri ,līdzīgi tev, uzrodās :):):), es saprtou, ja tev to spoli būtu uzdāvinājuši, bet pats taču pirki, pats izvēlējies, tātad pēc kauit kādiem kritērijiem taču tu to darīji ??????? vai galvenais iemesls pirkumam bija tas, ka spole piestāv pēc krāsas tavam jaunajam ancukam :):):), nu nedrīkst tā pirkt inventāru, NEDRĪKST , spole ir visādi laba, bet iespējams, ka var neatbilst taviem spiningošanas ieradumiem, šajā gadījumā tā ir klasiska spininga spole

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:42 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā petja

Sveiks, vai ar bezriņķu mašķeri (6m, 3-15 tests), es izvilkšu karpu?

Atbild Normunds Grabovskis

nu karpas ir visādas, ir 300 gr karpas un 5 kg karpiņas :):), pats ar 5 m bezriņķi esmu izvilcis 2,4 kg karpiņu, bet tikai tāpēc, ka dabūju tā veiksmīgi viņu pagriezt tīkliņa virzienā, viss ir atkarīgs no auklas resnuma, tā kā tu pats uzvedīsies un veiksmes, var teikt tā, ka izvilkt karpiņas līdz kilogramiem 2 tev ir izredzes tīri palielas, tālāk jau sākās loterija tev un anektdote skatītājiem :):)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā asaris1997

Sveiks,meistar!!!Man ir jautAjums.Ko darīt ar barību, ja esmu iemaisijis visu un paliek pāri.

Atbild Normunds Grabovskis

iebērt maisā un sasaldēt, ar visiem tārpiem, saldēta barība var stāvēt arī pa pus gadam un nekas, nav jau tā kā tikko iemaisīta, tomēr strādā labi

ja nesaldē, tad ilgāk par 2 dienām vēsā laikā un stundām 12 vasarā barību uzglabāt nevajadzētu, tā sāks pamazām skābt, sevišķi, ja esi pielicis klāt kādu sauju kaut kā vārīta (grūba, prosa u.t..t)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā gachooz

Labdien! Skatoties tavu peedeejo raidiijumu, ieintereseeja taa upe kuraa kjeeri baltos sapalus, bet tu tur taa arii neatklaaji, kas taa ir par upi! Varbuut tomeer vareetu padaliities ar informaaciju par to upi,kas ietek juuraa? :-)

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) lai es tur varētu vēl rādīties un lai veči man kādreiz vēl kādu labu copes vietu parādītu es tomēr šo upīti neatklāšu :):), tur liels copmaņu spiediens nav vajadzīgs, jo tas copējamais posms nev nemaz tik garš, pietam nu jau sāk iesilt, šīs nedēļas nogalē vajadzētu paraut vaļā copi arī visās citās vietās :):):)

ja būsi ievērojis, tad copes vietas neatklājam tīri bieži, jo iedomājies kas notiks ar mazu upīti vai ezeriņu, ja turp brauks vismaz 0,5% no raidījuma skatītiājiem, ja izejam no tā, ka vienu raidījumu noskatās ap 70 000 cilvēku, tas 0.5%=350 cilvēki :):):), tādam Peipusam tas ir nekas, bet mazai upītei katastrofa, arī 9\10 veču aplauzīsies un būs neapmierināti, tāpēc ..... :):):)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:28 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā antonsb

Sveiks meistar!man tads pastulbs jautajums cerams nesmiesies!iet runa pa to Salmo Match spoli ar prieksejo bremzi kuru jus ieteicat man!biju vakar veikala un skatijos to spoli kad tinu spolu likas un ta bija ka pasmagi griezas tad pameginaju iegriezt lai pati griezas un tikai biski pati pagriezas tad panemu citu spoli shimano kas pirma pagadijas iegriezu vinu un ritigi krietni ilgak pati griezas un tad ieraudziju lidzigu pec arejas uzbuves ka ta Salmo Match spole bet firmu neatceros un ta ari samera viegli griezas!vai ta tai Salmo spolei ir jagriezas un ar laiku vieglak griezisies varbut vienkarsi smere ir satecejusi viena vietaa???

noskatijos pagajusa gada raidijumu pavasara raidijumu un jus tur tiesi Match spoli radijat un ari iegriezat un vina ari ipasi ilgi pati negriezas kad jus vinu iegriezat!!!

jo vispar man ta spole loti iepatikas!!

Jau ieprieks paldies pa atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

:):):) jā šis spoles modelis brīvgaitā griežās it kā stīvāk :):), bet.... kur tev copējot vajag brīvgaitu, man nekur :), man galvenais, lai spole arī pēc 3 gadiem strādātu ne sliktāk kā jauna, pagadām par šīm spolēm to varu teikt, tieši tāpat kā avru droši apgalvot, ka šajā cenu kategorijā šī ir viena no labākajām mač spolēm ko esmu redzējis, jā ir krietni labākas spoles, bet.... jau pavisam citās cenu kategorijās,tur izvēle paliek tavā ziņā :)

Atbildēts: 10.aprīlis 2012, 10:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager