Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā EdgarsEG

Labdien! Sadūšojos pavaicāt sevi un arī iespējams citus interesējošus jautājumus par copi Karēlijā! Tā nu ir sanācis ka šonedēļ (precīzāk rīt) dodos uz Karēliju un sanāks arī paspiningot. Līdzi gan ņemu tikai 2 kātus (ar pīto auklu un monof) - jautājums- kādus vizuļus man izmantot copei Karēlijas ezeros, un kur šādu info meklēt?

Atbild Normunds Grabovskis

krievu valodā ir ļoti daudz informācijas par copi karēlijā, iesit googlē un viņa visu izstāstīs, pats tur neesmu bijis, bet vienu tev varu pateikt droši, 3. izmēra rotiņš ar apaļīgo lapiņu,( no Lucky John sērijas tā ir MA sērija ) strādā vienmēr un visur

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā spocinsh

Labdien

Vai brejksi pa nakti labak keras neka vakara?

Atbild Normunds Grabovskis

kā kurā vietā un kā kurā laikā, parasti brekši uz nakts 'barošanos pāriet vasaras karstumā, bet arī tas ir ne visur, es pats tomār vairāk brekšoju no rītiem un pa dienu

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zarans1

Nedaudz sanāca pacopēt ar fīderi.

Sanāca tā, ka dabūju dāvanu karti veikalā crabis. Tad nu tur arī iepirku fīderi 3.6 m ar testu līdz 120 gr. Šie tirgo ungāru ražojumu. Nav ne jausmas cik labs vai slikts tas kāts ir. Pacilāju rokā, tīri labi patika. Iekrita acīs, ka ļoti daudz riņķu. Bet nu tas tāds, nopirkts ir un dāvinātam zirgam zobos neskatās.

Bija plāns brīvdienās laist uz Lielupi izmēģināt, bet piektdien tapa skaidrs, ka nekas nesanāks.

Tomēr nemiers tirdīja. Tā kā dzīvoju pie Ķīšezera, tad piektdien ap 23.00 izlēmu, ka tomēr piecelšos no rīta un kādas 2 h aiziešu uz ezeru.

Tā kā tārpi nebija iepirkti, nekas cits neatlika kā iet un lasīt naktstārpus, ko veiksmīgi arī izdarīju. Sameklēju mājās divas pītās auklas. Viena 0.16 salmo otra bija uztīta uz spoles kasetes, bet nebija lietota. Nedaudz tievāka, nezinu kādi 0.14 vai 0.12, arī Salmo.

Jau pirms pieciem biju pie ezera.

Jāsaka, ka nekādi neveicās noteikt dziļumu. Bija neliels vējiņš. Iemetu un auklu nedaudz vējš aizpūs, līdz ar to bija problēmas saprast, kad barotava ir uz grunts. Nospļāvos un iebaroju pie zāļu malas vienu pleķīti.

Tā auklas aizāķēšana reāli darbojas. Tiešām perfekti. It sevišķi ņemot vērā, ka tās zāles bija priekšā. Respektīvi ezera līcītim pa vidu ir riktīga zāļu audze. Līdz kurai tad arī metu. Ja kāds metiens lidotu tālāk, tad būtu zālēs.

Uzreiz jāsaka, ka neko nenoķēru. Copes bija gandrīz uzreiz un turpinājās kādu 1.5h, bet acīm redzot tārps bija pa lielu. Biju salasījis gan tādus nelielus tārpus, bet tik un tā sanāk tāds labs kumoss. Vēlāk sāku lipt tārpu gabalus, bet cope bija cauri. Biju gan rēķinājies, ka šāda problēma ar kumosa lielumu būs, bet citu variantu nebija.

Copes laikā norāvās divas barotavas. Tas bija ar to tievāko auklu, uzliku 0.16 un problēmu nebija.

Pēc copes daudz emociju un daudz jautājumu!

Ko ieteiktu dziļuma noteikšanu? Ko darīt ja vējiņš un to auklu nedaudz pūš prom, vai uzreiz pēc iemetiena pieturēt ar roku?

Par auklu – laikam tievāku par 0,16 pīto likt nevajag.

Vai ir kāds tāluma ierobežojums metienam. Respektīvi vai varu mest cik tālu lido, jeb tomēr prātīgi un tad cik būt tas max attālums?

Izmantoju Tavā pēdējā raidījumā rādīto sistēmu (ar diviem stoperīšiem). Dažas reizes bija nedaudz sapinies. Kura Tev sistēma vis labāk patīk? (zinu ka var ar asimetrisko cilpu un arī ar pretsaverpēju).

Vēl veči sāka pamācīt, ka fīders jāliek paralēli krastam. Tā esot labāk redzēt copes. Es gan liku ar spici uz metienu vietu, nu nedaudz ieslīpi un nebija nekādu problēmu redzēt copi. Arī aukla gandrīz vienmēr bija ļoti labi nostiepusies. Kā īsti ir ar to fīdera turēšanas virzienu?

Atbild Normunds Grabovskis

par optimālāko auklas diametru fīderim es uzskatu pīto 0.14-0.15mm , pietiekoī izturīga, lai mazāk zaudētu barotavas un pietiekoši tieva, lai veiksmīgi nogremdētu un nostieptu auklu stāvošā ūdenī

tev jāpiestrādā pie iemetiena tehnikas, nekāds vējš neiespaido barotavas lidojuma trajektoriju, tātad arī ar auklas nostiepšanu problēmu nav, iemet, utzreiz spole ciet, (iespējqams te ir tava kļūda) noliec kātu uz turētāja, spice tajā laikā ir noliekusies, jo barotava grimst, kad barotava atsitas pret grunti spice to ļoti labi parāda, iespējasm, ka tu liki pārāk vieglu barotavu vai esi ielicis resnāko spici

matiena attālums ir atkarīgs tikai no tava spēka un kāta jaudas, ja vari vienmēr iemest vienā un tajā pašā vietā, tad met kaut 150 metrus, nekādu ierobežojumu nav, tas ir pie nosacījuma, ka vari vienmēr trāpīt vienā vietā :)

pēc jaunās stoperu sistēmas atklāšanas es vairs citas sistēmas redzēt negribu, vismaz līdz tam brīdim, kad sākšu piedalīties fīderu sacensībās, var būt tad es mainīšu domas par sistēmas jūtību, pagaidām es uzskatu, ka stoperu sistēma ir vis vienkāršākā un un vis efektīvākā

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:37 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā spocinsh

1)Ar ko atskiras breksi no plica?

2)Ar ko atsciras feederesana no gruntenes?

Atbild Normunds Grabovskis

plicis un breksis ir divas pilnīgi atšķirīgas zivju sugas, plicis ir ar mazu, taisnu muti, sarkanīgām spurām, izaug parasti līdz 300-500 gramiem, retāk līdz 1kg, breksis ir ar pelēkām , pat melnīgsnējām spurām, uz leju vērstu, lielāku muti, izaug līdz 5-8 kg , tas tā ātrumā, bet ja gribi vairāk, tad parocies internetā

fīderis ir viens no gruntsmakšķeru veidiem, ir speciāls kāts ar jūtīgu spicīti, uz kuru skatoties arī redz copi, cope notiek ar barotavu un barošanu, parasti visa montāža ir krietni smalkāka kā klasiskai gruntsmakšķerei, fīderējot neizmanto citus copes signalizatorus, pie mums gan daudzi makšķerē ar tādu fīdera-gruntenes miksējumu, jo liek vēl papildus zvaniņus u.t.t., bet tas jaua rī nav tik svarīgi, galvenais, ka zivis ķerās

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:24 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā spocinsh

Sveiks!

Ko tu doma par manu pastaisito baribu?-auzu parslas iebert spaini pieliet verdoshu udeni pagaidit kadu 1H tad piebert samaltas saules puku seklas.

Varbut vbari ieteikt ko pielikt vai ari kautko nonemt.

Pec manas pieredzes kad gaju cope uz liniem manu prat liniem loti garsoja mana bariba jo bija pilns ar burbulishiem;)

Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

bet var būt, ka tur tava barība sāka rūgt???/ :), par to vai bar'[iba zivīm patīk vai nē var spriest tikai un vienīgi pēc loma lieluma un tā vai noķertās zivis barību ēd, burbuļi un citas lietas tikai rosina fantāziju, tevis veidotais maisījums var strādāt, sevišķi vietās, kur nav daudz makšķernieku un zivis nav pieradušas ka viņas kāds baro, bet ja skatās uz tavu barību no daudz maz profesionālas puses, tad tā ir tāda paplāna barība, ja biki pāršauj ūdeni, tad arī lipīga, no otras puses labi, ka tu kaut ko mēģini veidot, nākošreiz pielic klāt vēl kādu sastāvdaļu, kaut ko aromātam un rezultāti uzlabosies

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā biezlupis

lasiju tavus rakstus un pamaniju ka pie atraktoriem bij minets anīss !gribeju pajautat cik lielu postu tas nodara vēzim jo ir dzirdets ka vini no anīsa izmirstot ?varbut tev ir kada informacija par to?

Atbild Normunds Grabovskis

par izmiršanu es gan neko nezinu, zinu, ka vēži uz anīsu nāk klāt, es domāju, ka baumas ir stipri pārspīlētas

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gogag

Sveiki! Gribētu uzdot jautājumu ekspertam.

Vai brekši jau šogad ir iznārstojuši un var jau braukt copē vai arī vēl kāds laiciņš ir jāpagaida? Jo īsti jau ilgstoss siltums nav bijis. Ir doma aizbraukt pasēdēt ar fīderīti Daugavā.

Un vispār kad brekši parasti nārsto, pie kādas ūdens temperatūras un cik ilgi šis periods turpinās??

Atbild Normunds Grabovskis

Lai arī Latvija ir maza valsts, tomēr situācija katrā valsts malā ir stipri atšķirīga, arī tagad breksis vairumā ezeru un upju jau ir iznārstojis, bet dziļajos ezeros un Daugavā viņi vēl ir procesā vai pat vēl tikai gatavojas procesam, brekšu nārsts parasti ir laika posmā no maija vidus līdz jūnija vidum, ja viss ok, tad pa nedēļu puikas tiek cauri, bet ja uznāk kāds aukstuma vilnis, tad process apstājas, šogad viss iet normālā tempā, nebija izteikta karstuma un puikas nobrieda pasākumam pakāpeniski un normāli arī iznārsto.

daudzviet Lielupē pagājušajā nedēļā bija vērojams brekšu nārsts, šonedēļ puiki jau sāk ēst , pietam viņi jau nārsto daļās, ne visi uzreiz, tāpēc copmaņi īpašu brekšu trūkumu nemaz nemanīja

Atbildēts: 30.maijs 2011, 12:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copmanis777

sveiks meistar,man tāds jautājums.kadus iebarojamos jūs izveletos brekšu pievilinasanai ezera?

Atbild Normunds Grabovskis

es savu izvēli esmu jau sen izdarījis, strādāju tikai ar gatavajām barībām, pat reiz vis biežāk lietoju Salmo lielais breksis un Sensas breksis

Atbildēts: 30.maijs 2011, 11:59 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā spocinsh

Vai breksi saija nedela vel kersies?

Vai ir verts uz breksiem iet pa nakti ar spidekli?

Vai spidekli neietekme zivs kersanos?

Atbild Normunds Grabovskis

brekši ķērās pagājušajā nedēļā, ķerās šonedēļ un ķersies arī nākošnedēļ

ja tu taisies iet copēt pa nakti, tad bez spīdeklīša būs grūti iztikt, kā tu savādāk copi redzēsi

ja vien tu to spīdeklīti neliksi uz āķa, tad copi tas neiespaidos ne uz labo, ne uz slikto pusi

Atbildēts: 30.maijs 2011, 11:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuller

Labdien! Gribētu uzzināt kā var cīnīties ar makšķer auklas pielimšanu pie makšķer kāta!? Vienmēr kad ir mitrs kāts tad aukla pielīp un vairs nevar normali iesviest ēsmu! Makšķere Salmo Taifun Ultima Telerod!

Atbild Normunds Grabovskis

tāda situācija ir ar visām teleskopiskajām makšķerēm, tas ir iemesls kāpēc es vienmēr iesaku paskatīties uz mačkātu, jo mačkātam ir daudz riņķu un aukla pie kāta nepielīp, cīnīties ar to principā nevar, tik cik uzlikt smagāku pludiņu, pirms iemetiena nostiept auklu u.t..t, bet čakars ir

Atbildēts: 30.maijs 2011, 11:53 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager