Roberts Koļcovs

Roberts Koļcovs

Pēc profesijas ir mākslinieks. Mušiņmakšķeri Roberts ir izvēlējies galvenokārt kā iespēju nodoties sevis meditatīvai pilnveidošanai. Nelokāms “ķer un atlaid” principa piekritējs. Savā nodarbē par vērtīgāko uzskata gadiem noslīpēto pieredzi gan mušu siešanā, gan kātu izgatavošanā, gan arī zivju un citu būtņu pētniecībā un novērošanā. Pēc dabas impulsīvs, bieži aizmirst piedzīvotās nepatikšanas. Ir lietas, ko uzskata par jaunatklājumu, nerespektējot visiem sen zināmo. Visbiežāk Roberts ir sastopams Lielupes un Abavas krastos un, vismaz reizi gadā, pie kādas no skandināvijas ziemeļu foreļupes.

Atbildes

Jautā ajdz50

Labdien Robert.Pēc nedēļas man ir iespēja doties makšķerēšanas tūrē uz Zviedriju .Netālu no Storuman ir tāds miestiņš Sorsele.Iespējamās zivis līdaka,asaris,forele,sīga.Par pirmajām divām itkā viss skaidrs, bet ko iesākt ar forelēm un sīgām nezinu.Domājams kā ūdenstilpnes varētu būt gan upes gan ezeri.Man pieejams gan tikai spiningošanai aprīkojums.Ko Tu ieteiktu ,kādu testu kātus tur vajadzētu,kādu garumu,kādas auklas,un protams kādus vizuļus?

Atbild Roberts Koļcovs

Vai forelēm nav liegums? Gadus atpakaļ biju Ammarnas , kas ir vairāk kalnos, bet turpat un atceros, ka augusta pēdējās dienās beidzās foreļu cope un sākās pirmsnārsta liegums. Par pārējām zivīm viss būs labi, auksti gan būs, bet ganjau, atceries, ka mazos roterīšus un mazus voblerīšus, vai gumijas, asaris novērtēs, bet iespējama ir arī alata, kas man šķiet vērā ņemama mērķa zivs. Tātad viens kāts ir garš un viegls mazajiem svariem, un viens jaudīgs līdaku kāts. Alatai , sīgai ezerā garajam kātam vajadzētu bombardi, un nedaudz grimstošas mušas. 14 un 16 izmēra Red tag, piemēram. Lai sokas un trofeju ik dienu, cope šajā reģionā ir lieliska. R.

Atbildēts: 6.septembris 2015, 21:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā K-Team

Sveiks, vēlos jautāt par Sapaļiem!

Esmu izvilcis 5 sapaļus pa kādiem 3 mēnešiem! Bet tgt viņi riņķo ap baļķi un neko nedara! Kā lai viņus izvelku!? Izņemot mušiņmakšķerēšanu!

Atbild Roberts Koļcovs

Pamēģini saķert sienāžus, nodari tiem pāri, pirms tam atvainojies, un palaid pa straumi, lai sapali redz. Tad izdomā veidu, kā bez pludiem un svariem atkārtot sienāža peldējumu, bet jau ar āķi. Tagad, kad sapals rokā, atceries, ka sapals aug lēnām, mazie ir ļoti asakaini, neņem tos bez vajadzības, un nākamgad tie būs turpat ap šo laiku! Lai izdodas, jo tas ir jau sarunāts! R.K.

Atbildēts: 6.jūlijs 2015, 10:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fedgars

Sveiks Robert K.

Diemžēl manā redzeslokā nav neviena mušiņmakšķernieka, meklēju iedvesmu youtube un sasāpējušos jautājumus esmu spiests uzdot Tev :)

Notika ķeza ar kātu, tagad meklēju jaunu..

Pārpalikušais inventārs spole Okuma Airframe Af 4/6

Uztīta aukla Rio Fly Lines Nymph Fly line WF6F (varbūt nedaudz varētu pakomentēt šo auklu, man viņa kaut kā negribēja lidot, bet varbūt tur mana kokainā roka vainīga :) ) -

Tad tas sasāpējušais jautājums kādu kātu piestiķēt klāt lai mušas atkal lidotu, cik saprotu 9ft

Vēletos divdaļīgu protams iesācēja cenā :)

Paldies!

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks! Esam ļoti līdzīgās situācijās. Nez kas mani pagrūda, tomēr laikam cena, nopirkt nimfošanai paredzētu auklu, nomocījos konkrēti, izmantojot to copējot parastajā ne nimfošanas režīmā, un šobrīd cenšos šo periodu aizmirst. Auklas ģeometrija (smags auklas gals) nav paredzēta normāla iemetiena tehnikai un mušas prezentācijai, tas arī viss. Nopērc klasisku WF auklu(RIO ir labs), un baudi savu attīstību saiknē ar dabu. Par kātu. Ja esi jau laiku ņēmies ar auklas organizēšanu copes nolūkos, tad apmēram saproti un zini savas nepieciešamības( ātrs kāts vai paraboliskāks), 5klases 9 pēdas kāts ir universāls lielums, un Tev var būt vairāki kāti, šādiem gadījumiem kā šis, kad sezonas vidū ir negadījums. Es ieteiktu pirkt kātu, kuram ir iespēja pie nelaimes gadījuma pasūtīt kāta daļu, kas cietusi. Tātad ērti būtu ražotāja pērstāvja klātbūtne. Tātad iesaku aiziet uz veikalu, kas tirgo mušas kātus,( tādu Latvijānav daudz) pataustīt, parunāt, tad pieņemt lēmumu. Ar lielajiem ražotājiem, kā VISION, SAGE, LOOP, utt nevajadzētu būt problēmas, tiem ir arī cenu segmenti dažādiem makiem. Par daļām, man pašam ir tikai viens divdaļīgs kāts, līdakām, un es šo vienību uzskatu par traucējošu transportējot, lai gan tas iespējams ir stiprāks , bet 5 klases kāts parocīgāks , manuprāt , ir 4 daļīgs un tubusā. ne asakas un lai perspektīvas...! ar cieņu R.K.

Atbildēts: 3.jūlijs 2015, 12:19 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Fedgars

Sveiks! Vaboles imitācija sapalam, cik lielu mm un garu cm aiz līdera liksim pavadiņu?

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiki, sveiki! Sapalam ar vaboli, lai gan ar jebkuru mušu, būtiska būtu prezentācija. Es pārsvarā piedāvāju sapalam vaboli ar paskaļu plunkšķi, un šajā gadījumā pavadiņas garums no pamatauklas(WF) līdz mušai kopumā ir ap metru gara. Iespējams, kāds teiks parupji, bet mana pieredze rāda, ka sapals paņem uzreiz pēc plunkšķa, šobrīd strādāju pie tā, ka skaitu līdz 4, un tikai tad pārmetu, šeit var paņemt lielais. Te jāpiemin, ka runājam par copi no laivas, kas slīd pa straumi. Pavadiņa ir resna , un tievākajā galā ir 6 kg izturīga, jo lielo nevar dabūt ārā no zālēm, ja ir smalkāki diametri, tātad liekam konisko pavadiņu(0><) 1 m garumā, kam cilpu cilpā pievienojam 30cm 6 kg pavadu, ko katrā copē mainam, jo sienam un mainam mušas. Bet ja sapals vaboli NĒ( kas ir reti), tad jāmēģina konisko pavadiņu kāta garumā un kādu GODDARD CADDYS, vai universālo WOLLY ti. Par vaboles lielumu, man kāds Krievijas mušotājs rekomendēja eksperimentu, kurā es piedzīvošot brīnumus, lietot mušas trešdaļu lielākas nekā līdz šim. Vēl neesmu šo eksperimentu veicis, bet rezultāti esot fantastiski. Pats lietoju 2,5-3 cm garas vaboles, ja negribīgi tiek ņemts, lieku mazākas, bet tad arī mazie sapali ir aktīvāki. Ne asakas ! R.K.

Atbildēts: 23.jūnijs 2015, 11:14 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā OskarsN

Sveiks. Gribēju vaicāt kā labāk sākt nodarboties ar musiņmakšķerēšanu? Vai ir jēga pirkt tos sākuma komplektus un ko darīt un ko labāk nedarīt? Ja ir iespējams tad arī kādu info kur pirkt "štrumus" priekš mušiņmakšķerēšanas ārzemēs jo pats atrodos Īrijā. Paldies jau iepriekš.

Ar cieņu, OskarsN

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks!. Domāju, ka svarīgi ir apzināt sev tuvāko perimetru, vai tā robežās nav kāds mušotājs. Ja nav, sākuma komplekts ir labs risinājums, ja steidzīgi gribi izdarīt kādu kustību sava mērķa īstenošanai, jo tad, kad būsi youtube apskatījies visus sev interesējošos skatus, sāksi kaut ko darīt, tavā perimetrā neizbēgami parādīsies kompānija, kam mušiņmakšķerēšana ir svarīga dzīves sastāvdaļa. Ko labāk nedarīt? - nemet mieru, pat tad, ja liekas ka nekas nekad nesanāks. Lai izdodas! R.K.

Atbildēts: 11.jūnijs 2015, 18:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fedgars

Sveiks Robert! Esmu pievērsies mušiņmakšķerēšanai, jāatzīst apgūstot tehniku un mezglus mušiņas zūd uz pilnu klapi :) Esmu sapratis, ka jaudīgāk būtu mušas sākt siet pašam. Domāju ilgu laiku strādāt tikai ar peldošajām mušām.. Jautājums, kādus materiālus izmantot peldošo mušu izveidei un kur tos visērtāk un vislētāk iegādāties vairumā..

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks! Tāda ir patiesība, sākumā mušas tiek atstātas kokos un pļavās, bet pēc tam divreiz lielāks skaits mušu doas uz draugu un paziņu kastītēm. Siet mušas pašam ir pareizs lēmums, un atkr't iespējas skumt no bezdarbības ziemā. Par sauso mušu. Mans favorīts savulaik bija GODDARD CADDIS, ko sēju 3 izmēros(8,10,12), kas ļāva risināt ganrīz visas ar strauteni saistītās idejas. Vēl vajadzētu kautko no viendienīšu imitācijas, teiksim ADAMSS. Materiālus Rīgā - Pludiņš, Forelīte. Materiālus vairumā- interneta veikali. Meklē sabiedrotos, būs lētāk, jo lielākas lietas , kā gaiļa kaklu dažādās krāsās var pirkt uz pusēm ar kādu. Lai izdodas ! R. K.

Atbildēts: 11.jūnijs 2015, 13:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zebis

Sveiki. Tāds muļķīgs jautājums, kā jau iesācējam. Vai flurokarbona auklu var lietot pavadiņai strādājot ar sauso mušu??

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks! Fluorakarbons ir labs, jo skaitās neredzams. Tas grimst , līdz ar to, nav pamanāms arī uz ūdens virsmas. Lietot var, taču tas ir stīvs, ciets, mezglos nenoturīgāks, pie līdzīga diametra monofilai auklai, tātad jāņem būs resnāks diametrs, kas būs vēl cietāks. Mans ieteikums ir lietot monofilo auklu, kas ir noturīga mezglos un pret abrazīvu ietekmi. Slodzes pavadiņai ir nopietnas, ja vēl zinām, ka esam iesācēji, un arī bez vējaina laika veidojas mezgli. Auklai jābūt svaigai. Lai sokas, un atceramies, ka pavadiņa nemitīgi jāpārbauda, jo nav lieta sezonai, bet stundai, maksimums dienai. R.K.

Atbildēts: 24.aprīlis 2015, 10:45 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā kakawolly

sweicināts ,vēlējos pajautāt kāds kāts būtu piemerotākajs uz lidakām :) es domaju ar 8#9FT komplektiņu varētu strādāt ,Grībetu sakomplektet kamer sezona nau sākusies :)Paldies jau iepriekš:)

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks! Ļoti precīzi, grūti ko iebilst. 7 klase būs par vieglu, ja ir lielākas mušas. Svarīga vienība ir aukla. Pašam man ir smaga peldoša galva, kas ir rezultāts dažādām versijām, kas bija iepriekš. Kopumā ir grūti nosaukt procesu par mušiņmakšķerēšanu ( ja uztveram stereotipiski) , bet priekšrocības ir ja tās spēj izmantot. Kāta izvēle vistiešāk ir saistīta ar budžetu, tikai pēc tam ar personīgo raksturu. Manuprāt līdaku ķeršanai svarīgi būtu arī kāta stiprums pret traumatiskām darbībām, jo zivs ir stipra, gadās arī liela, muša ir ar lielu āķi, zāles, pavasars, kad piemirstas iemaņas, runāju par to, ka veids ir samērā brutāls. Bet tas, ka varam lēnām vadīt mušu starp vecajiem niedru kātiem(ir atsitējs) un tiešām ar lielām pauzēm, ir pilnīga mušas prieksrocība, kas līdakai gandrīz neatstāj variantus. Lai izdodas un lai līdakām labs nārsts, par ko nevajadzētu aizmirst. R.

Atbildēts: 19.marts 2015, 10:55 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā kakawolly

Sweicināts gribēju pajautāt kā tu domā kad mazajās upītes varetu sakt aktīvak staigāt kāda baltā zivs :)

Atbild Roberts Koļcovs

tagad. TAGAD. PATREIZ. Arī lielajās upēs. Pietiek sēdēt mājās, mušas ir sasietas, lai iet slapjais. R.K.

Atbildēts: 17.marts 2015, 14:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janchux

Sveiks Robert!

Nākošā gada atvērto ūdeņu sezonā vēlos izmēģināt pazvejot ar MM Amatā, kkur ap Melturu rajonu. Gribētu pajautāt vai pats esi mēģinājis tur makšķerēt ar MM un vai ir kādu secinājumi no tavas puses. Vēl gribētu lūgt tavu padomu ar kādas klases un izmēra kātu būtu labāk mēģināt tādā upē kā Amata? Paldies. Ar cieņu, Jānis

Atbild Roberts Koļcovs

Sveiks! Par apņēmību un to, ka Tev izdosies, liecina savlaicīgā interese. Jāsaprot, ka MM prasa zināmas iemaņas, kuras nāksies apgūt, un pēc tam slīpēt visu mūžu. Mani ieteikumi par klases izvēli būs klasiski. 5klases, 9 pēdas garu MM kātu. Nemot vērā vietu, kur taisies praktizēt, varbūt vari paskatīties 8.6 pēdas garu. Īsāks kāts ir parocīgāks mazās upēs, un ir vieglāks . 5 klase ir universāla, un kamēr gūsti pamatiemaņas, tas būs parocīgākais no iespējamajiem. Pat tad, ja sezona sāksies, un Tu tikai pirmo reizi sāksi vicināt WF 5 klases auklu, vari mēģināt noķert kādu foreli ar senu paņēmienu, kas tiek lietots arī divroču praksē, down streem, kas ir līdzīgi, kā lašu spiningošana ar šūpiņu. Iemetiens 45 grādu lejup pa straumi, un vēdekļa veida straumes apsekošna, šajā gadījumā ar slapjo mušu, teiksim Wolly buger- manuprāt universālākā no mušām. Ceru ka esmu pieminējis lielumus, kur vari sākt pārdomas MM virzienā. ar cieņu R.K.

Atbildēts: 14.novembris 2014, 10:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager