Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā egilss

Sveiks Aivar,

Rudenī paskatoties dažādas youtube receptes, tehnoloģijas, uztaisīju 5.l pudelē fermentētu kukurūzu. Laika braukt karpās vairs, nebija un loģiski tā kukurūza tai pudelē atrodas joprojām.

Pēc smakas brāga, kaņdža. Paprovēju uz zoba, grauds mīksts.

Nav pieredzes, ko ar to darīt ? Izliet ārā, atdot bomžikiem, kas pērk odekolonus, vai doties uz copi. Barot un likt uz āķa.

Nesanāk tik bieži aizbraukt copēt lai riskētu aplauzties un aizbaidīt karpu, bet varbūt viss ir OK?

Būšu pateicīgs par Tavu viedokli.

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, pusgadu turēt kukurūzu man līdz šim nav bijis pacietības. dažas dienas jā, bet par vairāk nezinu. katrā ziņā fermentēta kukurūza jau nav nekāds brīnumlīdzeklis, it sevišķi tādos nelielos daudzumos. kā jau rakstīju, galvenais, ka tā ātrāk sagremojas un tāpēc karpa to var vairāk apēst salīdzinājumā ar svaigi pagatavotu. Bet teikt, ka karpas īpaši meklē ieskābušu kukurūzu, tur būtu vēl jāpaanalizē. Katrā ziņā es tavā vietā noteikti pamēģinātu. ja būs labi, būsi atkodis ko interesantu. ja nebūs, noķersi to karpu nākamreiz.

Atbildēts: 20.jūnijs 2021, 00:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gribulis

Labdien.

Kur labāk karpai galdu klāt tādos apstākļos kā tagad upē,konkrēti Ventā-bedrē, starp divām bedrēm seklākā vietā? Ventā nav seklu, plašu līču pilnu ar čakārņiem.It kā māja viņai būtu bedrē, bet ūdens siltāks seklākā posmā...

Un kā tu precīzi upē sešos/septiņos metros barību nogādā, lai neaiznes nākošā bedrē?

Gribas noķert, laivas nav, eholote- dīperis, taktika jāizpīpē.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja ir straume, tā parasti sanes visu barību bedrītēs. vai lielākas bedres izejā. tur arī karpas savācas. nereti metrs turp vai šurp var būt izsšķirošs. Svarīgi ir to bedrīti ne tikai atrast, bet arī viņā ietrāpīt svinu, jo tas grimstot arī tiek nonests ar straumi. straumē ūdens temeperatūras atšķirības dažādos dziļumos nav būtiskas, ūdens sajaucas un nav, kā erzerā.

Atbildēts: 13.jūnijs 2021, 00:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skunksts

Sveiks. Copes vieta, maksas karpu dīķi. Pagājušā gadā labi ķērās, bet šogad tieši manā iecienītajā dīķī ielaistas karūsas. Kā tas varētu ietekmēt karpu copi, vai karūsas draudzējas ar karpām,un uzturas kopā, vai netraucēs karpu copei? Iepriekšējā reizē likās ka karūsu bars tā kā vairāk izrādīja aktivitāti, tikai pāris karpu copes,bet ūdens arī vel bija auksts. Dīķis atkosts un negribu lēkāt citas vietas meklējumos. Varbūt ir kādi ieteikumi un nianses lai tā man būtu vairāk karpu cope, jo mērķa zivs nav karūsa. Paldies jau iepriekš. Ne asakas.

Atbild Aivars Rudzinskis

Nezinot copes metodi man būs pagrūti komentēt. Ja ķer un baro ar boilām, tad problēmu parasti nav - tur jau ir boilu galvenā priekšrocība, ka mazās zivis tās neēd. Lietojot visas pārējās barības - kukurūzu, kaņepes, graudus, kombinēto un birstošo barību, peletes ir jārēķinās, ka mazās zivis, tai skaitā karūsas šo barību ēdis. Cita lieta, ka karpas, kas ir lielākas, parasti šīs sīkās zivis no barības galda aizdzen prom. Līdz ar to - ja ķeras karūsas, tad karpas vēl nav pienākušas, bet drīz pienāks - tās redz mazo zivju aktīvo barošanos un noteikti gribēs pienākt pārbaudīt, kas tur tāds interesants ir. Tad nu ir makšķernieka kārta šo mirkli nenogulēt un turpināt barot.

Atbildēts: 2.jūnijs 2021, 21:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Sveiks ,Aivar.Gribēju uzjautāt-iebarošanai boilas atstāt ar savu dabisko aromātu,jebšu tomēr var arī sadipot,lai smarža spēcīgāka.

Atbild Aivars Rudzinskis

Var darīt abejādi. Dipošana parasti dod ātrāku rezultātu. Tikai nevajag dipot ar ķīmiskiem negaršīgiem dipiem, kas domāti āķa boilai.

Atbildēts: 14.maijs 2021, 23:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Pie necopes.cik bieži ir jāpārmet makšķeres.Iet ceturtā diena copes maratonam .Mes esam 4 copmani un nevienam nav copes.vari izskaidrot ko tas varētu nozīmēt.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Necopei var būt neskaitāmi iemesli, būtu jau forši, ja vienmēr varētu zināt, kur vaina. Runājot par pārnešanu, jāmēģina visādi. Ir bijušas reizes, kad karpai patīk tikai tā boila, kas diennakti nostāvējusi neaiztikta.

Atbildēts: 14.maijs 2021, 23:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copes sesija 7 dienas iet trešā diena.reālas karpu copes nav.pa nakti copēju no 3-5m.pa dienu 10-7m.un tā 2 dienas.jautājums vai man tā turpinat un gaidit karpu.vai tomer kaut ko vari ieteikt labāku.barību ar esmu ievedu ar kuģiti.kantes visas redzu monitorā.tur arī nolaižu savu montāžu.no baribam ir izmēģināts daudz kas gan boilas gan pop up,gan tīgerrieksts ar kukurūzu.dipi.mainu copenes 3 reizes dienā.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

ja ir kuģītis, meklē piekrastē - metra, pusotra dziļumā, kur saule silda ūdeni vai vējš pūš iekšā silto ūdeni. varbūt ir kādas salas, zāļu malas, puduri pie kurām piesieties. Plika kante nav tas interesantākais, pa ko strādāt. Ja tā ir upe, tad, protams, tas stāsts varētu būt savādāks.

Atbildēts: 13.maijs 2021, 12:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Kas bütu jäņem vērā pie laika apstākļa biežu maiņu.nu piemēram .bezvējš,lietus ,saule un tas vis vienā dienā.kur tādā laikā varētu atrasties karpa.pa visu ezeru nevienam no copmaniem nav bijusi cope.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpām, tāpat kā citām zivīm, mēdz būt laikapstākļi, kas nelabvēlīgi ietekmē aktivitāti. Ķert tādās reizēs kļūst grūtāk un nereti nekas cits neatliek, kā gaidīt, kad laiks stabilizēsies. Tomēr nav tā, ka vispār nevar noķert. Šādās reizēs daudz būtiskāk izpaužas tās nianses, par ko daudz runā, bet bieži aizmirst-barības kvalitāte, montāžas diskrētums, barošanas precizitāte utt.

Atbildēts: 12.maijs 2021, 21:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copeju nezinämä vietä.dziĺums apmèram 10m izgäjieni karpu ir redzami.iebaroju minimali.pa 24 stundam viena maza copite.ko tu varetu ieteikt.varbüt vairäk iebaror.ka ir ar stikiem.stikus ari lieku.copes nav bet zivtina stsiga.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

10 m dziļums ir baigi liels, labāk jau būtu meklēt seklākas vietas, kur ūdens siltāks. tad varētu arī vairāk barot. ja tomēr gribas copēt tādā lielā dziļumā, tad gan vairāk jāspiež uz atraktora vai dipa daudzumu nevis lielu barības apjomu.

Atbildēts: 12.maijs 2021, 12:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Sveiciens,Aivar.Šonedēļ laiciņš labs solās,arī udentiņš biku sasils.Nedēļas beigās braukšu karpās.Vai būs vērts barošanai pārslēgties tikai uz boilām?Boilas kukurūzas un tumši sarkanas ar ķiploka aromātu,bet tādu kreptīgu aromātu.Barošanai abas miksēt kopā,vai tiikai vienu konkrētu.Un vai var jau pie ne īsti uzsiluša ūdentiņa jau likt uz mata boilu,vai tomēr vēl labāk ņems uz naktenieku.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpās pilnīgi noteikti ir pēdējais brīdis braukt. Ūdens temperatūra tiešām ceļās un līdz ar to arī karpām apetīte. Tāpēc jābaro arvien vairāk. Ja boilas ir labas, tad noteikti labāk ar vienām un tām pašām, lai zivis pie tām pamazām pierod un drošāk ņem. Ja brauc uz ilgāku laiku, tad sākumā liec naktenieku un vēlāk pārej uz boilu.

Atbildēts: 11.maijs 2021, 17:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Davis_Pune

Sveiks. Zinam ka jums zaņā ir iecienita udenskratuve jautajums pa šo udenskratuvi. Varat iskaidro to ka visas copes šeit ir tikai no ritiem vai pa nakti bet pa dienu kluse ? Un katra točka strada plus minus savas stundu diapzonas ? Kāpec tajas pašas točkas nevar dabut copes pa dienu ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpām katrā ūdenskrātuvē ir izveidojies kaut kāds dienas maršruts, apmēram kā trolejbusam. Ar konkrētām pieturām. Līdz ar to Tev ir divi varianti - gaidīt, kad pienāks trolejbuss vai izkost visu maršrutu un apsteigt trolejbusu, cenšoties nolikt makšķeri tur, kur karpa būs pēc pusstundas. Tas viss ir saistīts ar ūdens temperatūras un skābekļa izmaiņām diennakts laikā. Un, protams, dabiskās barības galdiem. Karpai ir kaut kur māja, kur tā labi jūtas un ir drošībā un ir ēdnīca, kur tā barojas. Un tad ceļš uz ēdnīcu. Plus jau minētās temperatūras maiņas. Un skābekļa. Komplicēta puzle sanāk. Bet, ja koncentrējies uz vienu ūdenstilpi (kas, manuprāt, ir ļoti pareizi) tad centies izkost šos karpu maršrutus. Mēģini makšķerēt principiāli dažādās vietās un centies atrast kaut kādas sakarības.

Atbildēts: 8.maijs 2021, 18:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager