Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copēju jau otro dienu .pirmajā naktī 2 copes bet pa nullem.no rita 6 pirmo izvilku.vējš ļoti stiprs .esmu tanī pusē kur pūš vējš.viena gruntene uz kuru izvilku bij kādus 2 metrus no krūmiem.pārējās abas stāv 5m un 7m.copes uz viņam nav.ko ieteiktu šinī jautājumā.pārmest turpat vai mainīt copes galda vietu .paldies.cope Vācijā

Atbild Aivars Rudzinskis

Patiesībā tas vējš un lielie viļņi izskatās ļoti karpīgi, zivju aktivitāte noteikti pieaug un vajadzētu ķerties. ja nav copes, tad noteikti nav pareiza vieta. Manuprāt, 7 metru dziļums galīgi nav tas, kur vajadzētu tagad meklēt karpu. seklums, piekraste, burtiski metru vai divus no krasta -tur ir siltāks ūdens un vairāk skābekļa nekā dziļumā. Visdrošākais veids, kā šādos apstākļos atrast karpu, ir mērīt ūdens temperatūru. Ja ūdens piekrastē pretējā pusē ir siltāks, kāp mašīnā un brauc riņķī. vai ved makšķeri pāri ar laivu. tomēr, ja pēdējās dienas ir bijis silts laiks, tad vējš silto ūdeni būs sadzinis tavā virzienā un jautājums ir tikai, kurā dziļumā tas siltais ūdens krājas. Ilgstoši, vairākas dienas pūšot vējam vienā virzienā, siltais ūdens tiek sadzīts arī dziļumā, bet tās noteikti ir dienas nevis dažās stundas. tāpēc es 7m makšķeri pārceltu kaut kur piekrastē.

Atbildēts: 13.marts 2021, 13:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KristapsT

Sveiks Aizvar es gribeju zinat kadu feeder katu var izmantot prieks karpam piemeram kata garums, tests, kata akcija utt.

Atbild Aivars Rudzinskis

galvenais ir tests. klasiskajai karpu makšķerei izmanto svinus vismaz 100 grami, līdz ar to ir nepieciešams atbilstošs kāta tests. Pilnigi noteikti labāk izmantot tos kātus, kas ir paredzēti karpu copei, jo fīdera kātam ir savas nianses, kas karpu kātam nav un nav vajadzīgas.

Atbildēts: 1.decembris 2020, 11:29 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Kādu barību tu ieteiktu lietot ķerot karpu ūdens temperatūrā 9 grādi,kādus likvidus un dipus labāk izmantot aukstā ūdenī.kur varētu uzturēties aukstā laikā karpas,dziļums kur viņas varētu uzturēties.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

aukstā ūdenī noteikti jācenšas izvairīties no eļļām (izņemot lašu eļļu), jo tās ir grūti sagremojamas un aizsprostos karpas ēstgribu uz ilgu laiku. arī visi pārējie gardumi gremosies daudz lēnāk, tādēļ barošanas daudzums ir noteikti jāsamazina. cita lieta, ka pie ezera varbūt būsi viens pats, kas nolēmis karpas pacienāt. tad viņas visas var izdomāt sapulcēties pie tava galda un tad jau atkal var sākt domāt par daudzuma palielināšanu. Katrā ziņā auksts ūdens ir laiks, kad par barības kvalitāti ir jādomā jo īpaši. karpas ir mazkustīgas, taupa enerģiju un katra mēsla pēc apkārt neskraidīs, kā vasarā to mēdza darīt. Par atraktoriem runājot, visdusmīgākie ir uz spirta bāzes veidotie. tie parasti ir šķidri un apzīmēti ar EA. tie labi šķīst aukstā ūdenī un labāk izplatās, pievilinot karpas. klasiskā ziemas smarža ir ananass, arī zemenes. tomēr jāsaprot, ka nekādu lielo attālumu tā smarža nenoies, ja nav straumes. tāpēc ir ļoti svarīgi atrast vietu, kur karpas tiešām mēdz uzturēties. savādāk paliksi tukšā. Par to, savukārt, vislabāk palīdzēs saprast ūdens temperatūra konkrētā punktā un dziļumā. Karpas noteikti meklēs, kur siltāks ūdens, un šajā laikā tas noteikti nav vienādā temperatūrā pa visu ūdenstilpi. atradīsi vai izštukosi, kur siltāks, tiksi pie copes.

Atbildēts: 15.novembris 2020, 21:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā EdgarsPriede

Sveiks, Aivara!

Kāds, pēc Tavām domām, ir mazākais pieļaujamais auklas diametrs tālmetienam, lai nevajadzētu izmantot šoklīderi? Svins 100-120g.

Atbild Aivars Rudzinskis

Ļoti atkarīgs no metiena tehnikas. ja metiens ir līgans, ar vienmērīgu paātrinājumu, ar abām rokām utt, tad pārraut auklu metienā ir mazākas izredzes. tomēr jebkurā gadījumā darbošanos bez šoklīdera grūti nosaukt par tālmetienu. Ja uzliksi resnāku pamatauklu, lai varētu iztikt bez šoklīdera, cietīs metiena attālums auklas resnuma dēļ. ja uzliksi tievāku pamatauklu, nevarēsi tik jaudigi mest. līdz ar to ne viens, ne otrs nav saucams par tālmetienu. Savukārt, ja cope nenotiek ļoti tālā distancē, tad no šoklīdera noteikti ir vērts pamēģināt izvairīties. karpas šoklīderis nepievilina pilnīgi noteikti.

Atbildēts: 15.novembris 2020, 20:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bocmanis09

Sveiks Aivar.

Var būt vari ieteikt Spoda spoli

? Kāts man ir Fox Horizon XT Spod 13fts.

Spoles esmu noskatījies

Daiwa Emblem Spod vai Shimano ultegra XTD Spod.

Kuru labāk pirkt.?

Atbild Aivars Rudzinskis

Sveiks, es parasti neatbildu uz šādiem jautājumiem. Abi ir augstas klases produkti un atšķirība ir vien maznozīmīgās detaļās. Shimano ir vieglāka un, iespējams, nedaudz elegantāka, smalkāka spole. Daiwa noteikti ir smagāka, robustāka. Varbūt varētu nedaudz teikt, ka daiwa būtu piemērotāka iesācējam, bet shimano mazliet pieredzējušākām rokām. Līdz ar to jāskatās, kāds stils tev pašam ir vairāk piemērots.

Atbildēts: 6.oktobris 2020, 22:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gints6663

cik smagam jabūt svinam boilu sistemaij ,laij karpa uzcirstos ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Parasti ar 100 gramiem pietiek, ja svins ir Inline tipa. Piekarināmo vajadzētu smagāku - 120-140 gr.

Atbildēts: 4.oktobris 2020, 10:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Karpu

Sveiks!

Kāda barība šobrīd uz karpam visslabāk strādā.Un kādas piedevas ieteiktu pievienot barībai.

Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

šobrīd nav nekādu īpašu izmaiņu barošanā salīdzinājumā ar vasaru. ūdens ir pietiekoši silts un ķeras labi. karpas aktīvi barojas, gatavojas ziemai. tādēļ jābaro ir čakli.

Atbildēts: 29.septembris 2020, 10:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mambodambo

Sveiks,Meistar! Ļoti gribās kārtīgi noslēgt karpu copi... Būs vairāki jautājumi-

1.Pusotrs kilograms ar divu veidu boilām (15mm,20mm),kilograms ar pelešu mixu,bundžiņa kukurūzas ir pietiekami uz 24h savvaļas karpu copi,vai par maz? Ja par maz,tad ar ko varētu papildināt?

2.Vietā,kur maksķerējām parasti ir tikai viena cope un viss,tā pati vienmēr naktī,kad guļ,ja paveicas,tad var izvilkt kamēr nav ieskrējusi galīgi zālēs. Kāpēc varētu būt tikai viena cope un ne vairāk un kā varētu mēģināt uzlabot copju skaitu?

3.Iebarot ik pēc divām stundām ar divām lāpstiņas ir par maz? (barojam ar laivu,ievedam makšķeres ar laivu)

4.Vai karpas neizbīstas no laivas?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. noteikti par maz. ar to varētu pietikt vienai karpai tagad, kad viņas ļoti čakli barojas. es tik daudz uzliktu uz vienas makšķeres. 4. nē, man ir bijušas copes jau tad, kad vēl neesmu paspējis ar laivu izbraukt krastā. 3. nu, ja makšķeres ievestas, tad braukt vēlreiz tām pa virsu barot gan nav diez ko prātīgi. savukārt, tik bieži pārvest - kāds iemesls? 2. mana hipotēze (bet tikai hipoteze), ka jums tā boila ir pārāk aromātiska, smaržīga. nostāvot vairākas stundas ūdenī, tā zaudē savu ķīmisko un visādu citādu atraktivitāti un nereti karpas izvēlas tieši tādas, mazāk aizdomīgas boilas. Esmu par šo tēmu rakstījis daudz, man pašam patīk turēt boilu ūdenī līdz pat 24 stundām. bet nu tur jābūt 100% pārliecinātam, ka ielikts ir labi un tad baigos nervus... Otrkārt, jums vajadzētu uzlabot nevis copju skaitu, bet gan samazināt pazaudēto zivju skaitu sākumā. iemācieties negulēt pa nakti un tad gan jau arī galvā izštukosies, kas un kā. Labākās domas vienmēr atnāk naktī:) Treškārt, karpu sezona vēl ir ļoti gara priekšā. Visu oktobri un pat novembri varat savas savvaļnieces dzenāt. Turklāt tās tagad paliek arvien resnākas un spēcīgākas.

Atbildēts: 24.septembris 2020, 20:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janexi

Sveiks! Makšķerējot karpas dīķī ar pludiņmakšķeri, vai var mēģināt esmu likt paceltu no grunts? Vai karpa barojas arī uz paceplu ēsmu?

Vai karpai uz rudeni var likt naktstārpu uz āķa?

Atbild Aivars Rudzinskis

karpa var paņemt ēsmu jebkurā augstumā virs grunts. pat pa virsu peldošu. par naktstārpiem - protams, var likt. turklāt, jo aukstāks paliks ūdens, jo labāk strādās.

Atbildēts: 14.septembris 2020, 17:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Sveiks Aivar! Kur jūsuprāt labāk izvēlēties copes vietu septembra beigās? Bazēties dziļumā, vai tomēr vēl seklajā ūdenskratuves galā? Ūdens tilpnes platība 60 hektāri.

Atbild Aivars Rudzinskis

nav tik vienkārši ne septembrī, ne kādā citā mēnesī. ir ļoti daudz faktoru, kas nosaka karpas barošanās vietu un mēnesis nebūt nav tas galvenais. Palasies iepriekšējās atbildes, ļoti daudz esmu rakstījis par to, kur meklēt karpu. tas viss attiecas arī uz septembri.

Atbildēts: 14.septembris 2020, 17:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager