Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Piedalities

Sveiks!

Gribēju pajautāt par chod-rig, vai, ja lieto šo metodi, tad arī piebaro kaut kādā veidā? Piem., PVA vai ar spombu? Saprotu, ka chods domāts, lai paceļas augstāk virs zālēm, un, ja baro, tad parastā barība nogrimtu zālēs. Angļu forumos esmu lasījis ļoti dažādus viedokļus.

Pašam daudz maz viss ir skaidrs par dažādām sistēmām un to sasiešanu, bet vēljoprojām, īsti nesaprotu par to, kā pareizāk leadcore tiek savienots ar mono auklu. Ja leadcore galā ir cilpa, tad vienkārši piesiet klāt pie mono? Vai labāk izmantot double uni knot? Iespējams stulbs jautājums, bet šo līdz galam neesmu izpratis..

Atbild Aivars Rudzinskis

leadcore pie šoklīdera vai pie mono auklas es parasti vienoju ar vienkāršu cilpa cilpā. lai uzstietu cilpu uz monoauklas vai šoklīdera, izmanto perfection loop. sameklē internetā, kā to sien. tiesa, citiem varbūt ir citi mezgli. bet cilpa cilpā ir ātrs un drošs savienojums. par barošanu un chod-rig. mans personīgais viedoklis ir tāds, ka pavadiņu un montāžu pielāgo stratēģijai nevis stratēģiju pielāgo pavadiņai. mēģināšu izskaidrot. ja esi atradis labu punktu, kur karpas varētu uzturēties, iztaustījis gultni, atradis daudzmaz līdzenu vietu, tad parasti tur čakli baro un ķer ar grimstošām montāžām, sniegavīriem vai poapapiem, kas minimāli paceļas virs barības. ja nevari atrast tādu punktu kaut kādu iemeslu dēļ (neproti, nespēj, slinkums, punktu vienkārši nav, neviens diez ko nepārliecina utt), tad šauj uz dullo. tieši šaušanai uz dullo vispiemērotākais chodrigs. tāda cope ir mazliet līdzīga, piemēram, spiningošanai - pamēģini vienā vietā, pemēģini otrā un trešā, pārlieku nekoncentrējoties uz kaut kādiem konkrētiem virzieniem vai dziļumiem. loģiski, ka barot tur nav nozīmes. Nereti šī taktika tiek pielietota ļoti tālā distancē, kad izpētīt gultni vienkārši fiziski nav iespējams un arī kaut cik precīzi iebarot ne. vai arī ļoti īsās sesijās, kad atbrauc uz dažām stundām uz nepazīstamu vietu. trešais viskreizīgākais risinājums ir izvēlēties punktu uz dullo un to barot. tad arī var lietot čodrigu, jo gultne nav zināma un var gadīties visādi. bet nu šis ir tāds ļoti neprofesionāls variants. visbeidzot pēdējais variants varētu būt apzināta cope zālēs. Man gan būtu aicinājums ar šo neaizrauties. tas tādēļ,ka copējot zālēs karpai ir ļoti lielas izredzes kaut kur iestrēgt un sapīties. tev tas nozīmēs norautu auklu un montāžu, bet karpa tur piesieta var palikt pavisam un nomirt. ceru, ka saprati domu - sākumā izpīpē, kur un kā copēsi un tad atbilstoši apstākļiem un izvēlētajai strātēģijai izvēlies montāžu. nevis otrādi.

Atbildēts: 30.marts 2020, 12:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks.

Tātad biju atklāt sezonu vienā no populārākajiem Kurzemes dīķiem. Tur, kur Alatas agrāk brauca un saimnieks Tev vārdabrālis.

4dien pēcpusdienā sākām, paliku kā plānots, dziļajā pusē. Pirmās 24h spiedu uz čodu, heli, spilgti un smaržīgi, a vot ņifiga. Viss kā vasarā - strādā tikai plika boila, konkrēta zivs garša. Kad to sapratu, kolēģis seklumā jau bija 4 noķēris, man otrajā naktī 2gab ap 7kg, kolēģim jau 11 kopā, 4-9kg. Vēl citam seklajā pusē arī viena.

Pēdējā naktī uznāca labs sniegputenis ar brāzmām līdz 20m (vējš uz seklumu), man viena 8niece. Seklā gala kolēģim vēl 4gab līdz 11kg. Tā arī pēc 66h sesijas metām mieru.

Secinājums - joprojām ne reizi nav man nekur nostrādājuši spilgti popapi uz lielajām (nu kaut 5+), visas zivis tusē pa seklumu un jau diezgan aktīvi barojas, ūdens +5*.

Nākamā sesija aprīļa otrajā pusē turpat, tikai no seklās malas.

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, man arī tā ir bijis. spilgtās boilas čodriga galā ideja ir tieši karpas atrašanās vietas meklēšana. tā ir jālieto tad, kad nav īsti nojausmas, kur šobrīd karpa varētu būt. tas pilnīgi noteikti nav variants, kā noķert vairāk. tas ir variants, kā meklēt, noķert pirmo zivi. kad kaut kādā veidā karpu uzturēšanās vieta ir noskaidrota, tad vajadzība pēc spilgtā popapa taktikas sāk atkrist, jo konkrēto vietu jau var mēģināt izstrādāt ar ierastākām metodēm. tavā gadījumā ļoti iespējams, ja tur jau kāds bija kaut ko barojis, varbūt pat ķēris un jums izdevās mazliet uzsēsties uz astes.

Atbildēts: 29.marts 2020, 23:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Liels paldies par iepriekšējo atbildi!

Gribēju paturpināt nedaudz. Vai PVA maisiņā ir vērts likt klāt arī baltos vai citus tārpus? Un tad mata galā boilu ar mākslīgajiem krāsainiem tārpiem? Kā arī, vai īsā sesijā vislabāk barot ar vienām boilām, vai tomēr eksperimentēt ar vairākām garšām?

Atbild Aivars Rudzinskis

sacesībās dzīvās ēsmas nav atļautas un tāpēc arī ikdienas copē tiek lietotas retāk. bet principā pie iebarojamās barības likt var. es gan domāju, ka kaut kādi asarīši tos tārpeļus ātri uzlasīs vai arī viņi paši aizmuks kur kurais. karpu cope no vimbu copes tomēr atšķiras ar to, ka te viss notiek lēnāk un ilgāk. tāpēc vajadzētu, lai barība ir uz vietas, kad karpa beidzot ir pieākusi. par mākslīgajiem tārpiem - neredzu nevienu priekšrocību. mākslīgās ēsmas kaut cik strādā "method" tipa copē, kas pēc būtības ir līdzīga fīderim.Tas tapēc, ka tur āķis ar ēsmu ir vienā čupā ar iebarojamo barību un karpa nespēj īsti atšķirt, kas tur pēc kā smaržo vai nesmaržo un sūc iekšā visu kopā. par barošanu - noteikti īsā sesijā baro ar dažādām boilām - nepatiks viena, patiks otra. pieradināt karpu pie vienas konkrētas boilas vienas dienas laikā nevar. tam nepieciešamas vismaz 3 dienas. turklāt pavasarī karpas ēd samērā maz, tapēc nekāda pieradināšana vispār nespīd.

Atbildēts: 24.marts 2020, 11:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Sveiks! Tā kā nākas mājās sēdēt, tad vēlos atklāt karpu sezonu. Visticamāk, ka dienas cope Baļotē. 5-8 grādi āra temperatūra. Jautājums par vietas izvēli. Labāk sēsties tajā sektorā, kur sejā pūš vējš? Cik nopratu no Tavām iepriekšējām atbildēm, tad saulainā dienā jāskatās, kur vējš sadzen silto ūdeni,tur karpas, visticamāk, ka dzīvosies?

Domāju uz vienas makšķeres izmantot parasto mata sistēmu ar sniegavīru, un uz otras chod-rig, ar spilgtu pop-up. Barošu tikai tik cik ar PVA maisiņiem ar samaltām un pilnām boilām un peletēm. Vai, Tavuprāt, dažu stundu dienas copei šāda stratēģija pašlaik varētu strādāt? Un vai barot ar vienām boilām labāk?

Diemžēl vēl neesmu iepircis atraktorus un līdz copes dienai arī neuzspēšu, varbūt ir ieteikums kā varu mājas apstākļos kaut ko pagatavot, lai izceltu smaržu boilām?

Paldies jau iepriekš un lai laba veselība!

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, sola saulainu laiku un grēks sēdēt mājās. kas var būt labāks par pirmo pavasara karpu šajos apstākļos! pa lielam visu pareizi esi izdomājis. vien skaties, ka tās visas labās vietas vēja pusē jau nav aizņemtas, labāk ierodies laicīgi. barot to kvantumu ar zivīm, kas baļotē šobrīd ir, varētu būt visnotaļ nepateicīgs darbs, it sevišķi tik īsā sesijā. spilgti in smaržīgi ir pareizā taktika. par mājās gatavotiem atraktoriem - manuprāt nekas nav labāks par pva maisiņu ar smalki samaltām boilām. tur iekšā ir ļoti daudz visa kā un efekts būs tieši tāds, kā vajag- aromāts, kas izplatās ne pārāk ātri un ne pārāk lēni. plus veidosies krāsains barības pleķis uz grunts, kas tomēr ir vairāk nekā viena pati boila, tāpēc saskatāms no lielāka attāluma. Vienīgais, lūdzu uzmanies ar pva maisiņiem. tie aukstā ūdenī šķīst daudz daudz lēnāk. ja sasien mezglu, tas vispār var palikt neizšķīdis. ideāli, ja ir speciāli pva materiāli aukstam ūdenim. ja nav, paeksperimentē jau mājās, paskaties, cik ilgi tas maisiņš šķīst. nekādā gadījumā neliec klāt nekādas eļļas vai eļļainus šķīdumus, tie apturēs procesu pavisam. Vēl no mājās atrodamiem atraktoriem var pieminēt parasto sāli. labāk gan akmens sāli vai kādu citu kristālisko, kas ir pēc iespējas lielākos gabaliņos. To var ielikt maisiņā klāt. ūdens boilas tuvumā kļūs sāļāks, karpa to ļoti labi jūt un gribēs pārbaudīt, kas tur tāds interesants. pārbaudīts, strādā. Daudzi liek sāli iekšā boilās, turklāt lielos daudzumos. manuprāt, tas nav īsti pareizi domājot par karpas veselību. toties maisiņā ielikts kristāliņš gan nekādu ļaunumu nevienam nenodara.

Atbildēts: 24.marts 2020, 10:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Labdien. Vispirms jau lai laba veselība!

Jautājums tāds tīri teorētisks.

Nākamās nedēļas beigās sola siltu laiku, dienās līdz +10, naktīs gan joprojām ap 0. Dīķis 10ha, viena puse sekla, pārējais dīķis ap 2m, pie meniķa nedaudz dziļāks. Vēju sola uz meniķi. Kur šādā situācijā drīzāk brīvdienās karpu meklēt? Ies viņa jau 300m pāri dīķim uz seklo pusi, jeb tomēr joprojām sēdēs dziļumā, kur, iespējams, vējš arī silto ūdeni sadzīs?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Paldies, labs jautājums, katrā ziņā es pavasarī neliktu visas olas vienā groziņā, noteikti jāmēģina vairāki varianti. Sevišķi jau pirmajā reizē. kad sāk parādīties copes, tad jau var uz kaut ko koncentrēties, prognozēt karpas uzvedību. skaidrs ir tas, ka dziļumā siltais ūdens neiepūtīsies vis. Plus, pievērs uzmanību vēja stiprumam, Ja tāds kanpa brīze, nekāda baigā ūdens kustība tur nav. otrkārt, vai tiešām tieši uz meniķi? varbūt kādus grādus pa labi vai pa kreisi? uz vietas labāk redzēsi un prognozes arī var mainīties. tāpat der paskatīties, vai kāda daļa ezera neatrodas lielāko dienas daļu ēnā, tur noteikti ir krietni aukstāks. visbeidzot, šajā laikā vairāk jādomā nevis, kur tā karpa ir, bet gan no kurienes uz kurieni tā varētu doties. un atpakaļ. ļoti iespējams, no dziļuma gar krastu, gar kādu krasta kantīti vai drīzāk zāļu līniju sekluma virzienā. tur tad pusceļā arī viņa varētu uzdurties uz tava spilgti dzeltenā popapa. bet nu vienu kātu atstāj kādā dziļākā vietā vienalga:) un ziņo par rezultātiem. te drīkst rakstīt ne tikai jautājumus.

Atbildēts: 22.marts 2020, 14:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā copinjs2309

Sveiks! Vai ir kādi ieteikumi kā meklēt agrās pavasara karpas? Makšķerēt ar fīderi vai tomēr pamocīties ar pludiņu? Tik traki kā vasarā jau barot nevajag, vai ne?

Atbild Aivars Rudzinskis

barot noteikti nevajag daudz, ūdens ir auksts un zivs nespēj nemaz daudz apēst. labāk pa drusciņai, un, ka ķeras, pamazām pieliec klāt. kāda tehnika, pludiņš, fīderis vai varbūt kāda nopietnāka karpu makšķere - tas jau no vietas un zivīm atkarīgs.

Atbildēts: 22.marts 2020, 01:03 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā pike56

Aivar,Kā un uz ko labāk mēģināt noķert Balto Amūru

Atbild Aivars Rudzinskis

balto amūru ķer tāpat, kā karpas. uz tām pašām boilām un tām pašām metodēm. ir nianses, tās katrā ūdenskrātuvē ir savas, bet lielos vilcienos, tām nav lielas nozīmes.

Atbildēts: 11.marts 2020, 20:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā orbiiita

Sveiki!!! Gribu nopietni pāriet uz karpu copi. Mans jautājums tāds. Kādu auklu labāk izmantot karpu copei, pīto vai monolīta? Ja paņemt auklu 0.23 un šok līderu tad kādu labāk likt. Vai tomēr pitā būtu labāka? Paldies. NE ASAKAS

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja gribi pāriet uz karpu copi, nāksies samērā daudz palasīties apkārt. viena no versijām - palasi manas iepriekšējās atbildes, tur daudz jautājumi atbildēti. Arī šis. īsumā - tikai monofilā, vismaz 0.3mm un šoklīderis galā.

Atbildēts: 10.marts 2020, 10:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Sveiks, kadu copes taktiku izvēlēties agrā pavasarī, Ventā. Barot vai nebarot, cik daudz ja jābaro, ēsma spilgti popapi un boilas? Naktīs vērts palikt pie upes ja naktis vēl vēss?

Atbild Aivars Rudzinskis

Atvaino, bija paskrējis garām jautājums. Laikam jau neko baigi gudru nepateikšu, jo nav nekādas skaidrības, kad tas agrais pavasaris ir vai varbūt jau bija. Lai nu kā, upē viss gan jau ka ir mazliet savādāk nekā ezeros, Barību un aromātu pa straumīti nes uz leju, karpiņa pret straumīti nāk tai pretī. Vienlaga, silts vai auksts tas ūdens. tikai aukstā tas notiek lēnāk. vai nenotiek nemaz... Manuprāt, izšķirošais ir precizitāte. ja tava barība gulēs metru tālāk no krasta nekā āķis ar boilu, karpa var paiet tavai montāžai garām. un jo lielāka straume, jo izteiktāk šis notiek. Bedrēs, kur straume ir mazāka vai tās vispār nav, tur atkal viss kā ezerā. par popapiem viena piebilde - atceries, ka straumē tie tā stulbi tirinās. padomā, vai tev to vajag. varbūt vajag, varbūt ne. Par palikšanu pa nakti? Es domāju, ka katra stunda, katra minūte ir to vērta, lai paliktu pie ūdens. ko tu iemācies, uzzini guļot mājās divānā? neko. Pie upes tev ir tik daudz iespēju izmēģināt visādus variantus, analizēt rezultātus, domāt un saprast. Daudzām atziņām vajag ļoti daudz laika, lai tās atrastu vietu mūsu galvās. un neviens eksperts tev šīs atziņas ar karotīti neielies. Tāpēc brauc un salsti!

Atbildēts: 6.marts 2020, 18:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Laimīgu Jauno gadu!

Jautājums par Zigrigu. Uzgāju video, kur lietuvietis stāsta, ka zigu nevajag barot. Stāsta gan par 2011. gada PČ, gan Iļģi, gan kaut kādu ūdenstilpi Francijā, kur ķeras tikai tad ja nebaro.

Kādas ir jūsu domas par to? Iepriekš nekas tāds nebija dzirdēts, visi vienmēr baro Zigrigu, pietam ļoti intensīvi.

Doma, ka karpa tāpat pusūdenī nebarojas, barošana tikai viņu atbaida. Ja viņa būs sektorā tad paņems, ja nebūs, nekāda barība nepalīdzēs. Vai tiešām? Ar barību nevar pievilināt karpu? Pie nosacījuma, ka viņa tiešām tajā pusūdenī arī ir. Piemēram, tajā pašā Iļgī.

Atbild Aivars Rudzinskis

2011. gada PČ brāļu kungiem diez ko negāja, tādēļ tā īsti nopietni uztvert varbūt nevajag. Es domāju, ka neviens princips nekad nav jāuztver kā likums. Pilnigi noteikti būs reizes, kad barošana palīdzēs un būs reizes, kad ne. Viens no aspektiem - kāpēc vispār karpas uzturas pusūdenī? iemesli var būt dažādi. konkrētā PČ gadijumā iemesls bija acīmredzams - pārāk lielais presings no visiem krastiem, ar cieši samestām auklām utt. Karpām vienkārši nebija kur mukt, izņemot uz augšu. Tur augšā viņas jutās drošāk un tāpēc arī iekrita uz zigrigu. Nedēļu pirms un nedēļu pēc tu to zigrigu varētu ar zeltu apdarināt, neviena karpa to neņemtu, jo viņām vairs nebūtu nekāda iemesla atrasties pusūdenī. Citos gadījumos noteikti ir citādi. Visticamāk, ka parastā copē karpa atrodas pusūdenī tādēļ, ka tur ir siltāks. ēst tur parasti nav, ko, tādēļ sildīties viņa dodas jau paēdusi. Savukārt, sildoties, vēderiņš strādā, barība ātrāk gremojas. kad barība sagremota, var doties atkal uz leju, aukstumā kaut ko apēst. vai šādai karpai, kas sildās, vajag vēl dot barību? Domaju, ka pats saproti atbildi. atgriežoties pie konkrētā PČ. mums blakus komanda no DĀ baroja zigu un ķēra ļoti labi. BET - viņi baroja ĀRKĀRTĪGI precīzi, turklāt pusostra simta metru attālumā. Viens uzmet makšķeri, otrs tieši tai pašā punktā uzreiz raķeti ar barību. Tu tā vari? es ne. Savukārt, ja tu ar raķeti trāpi divus metrus pa labi vai pa kreisi, tad, pats saproti, labāk nebūtu barojis vispār. Tikai tapēc, ka mēs šo laicīgi apjēdzām, mēs arī ķērām. ne tik daudz, cik DĀ, bet medaļai saķērām. Visbeidzot, pēdējais aspekts - barošanas dziļums. cik metrus no ūdens virsmas būs tavs āķis? un cik metrus barība? un cik ilgi? un ja nu tā barība nogrimst? ko tad? ja tu nevari nodrošināt, ka tā barība ILGSTOŠI karājas PRECĪZI turpat, kur āķis, tad labāk nebarot. Ja vari - tad tev ir vieta valsts izlasē.

Atbildēts: 6.marts 2020, 18:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager