Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā BAigars

Un kā ar vietām ne kā Baļote!?

Nu piemēram, Taurage, Punia, Iļģis, Vērgale, Valle utt? Kur ir liels lielo karpu blīvums. Arī šī kaņepju taktika varētu strādāt? Piemēram, pie liela presinga, kad visi sektori aizņemti, saber savu sektoru ar kaņepēm, lai pievilktu visas karpas sev, un tad jau ar laiku meklē, uz ko viņas varētu atsaukties..

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja viss būtu tik vienkārši, tad nevajadzētu rīkot sacensības...Piemēram, vietās ar lielu presingu bieži ir tieši otrādi, karpas izvairās no lieliem barības galdiem! Tie viņām asociējas ar āķi lūpā un foto krastā.

Atbildēts: 24.oktobris 2019, 16:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks.

Papildināšu iepriekšējo jautājumu par kaņepēm.

Ienāca info, ka tā esot LČ 3. posms uzvarēts. Sektors nobērts ar vairākiem spaiņiem kaņepēm un pa virsu dažas boilas.

Tas strādā tikai vietās kā Baļote, kur daudz 1-4kg tuziki?

Vietā ar lielu blīvumu 5-15kg karpām, tas nestrādātu tik labi?

Tiešām karpas ēstu tikai kaņepes, ja blakus būtu arī labākās kvalitātes boilas.. Bet skaidrs, ka pie sektora tas zivi "piesietu", pareizi!?

Atbild Aivars Rudzinskis

Jā, Baļote ir labs piemērs, kur tā var mēģināt strādāt. jāņem vērā, ka kaņepes ne tikai ļoti garšo karpām, bet arī slikti grimst. līdz ar to tās pēc iebarošanas ūdenī veido milzīgu barībās mākoni. vēl vairāk, kad karpas ņemas pa grunti, tās visas nogrimušās kaņepes saceļ "gaisā", un mākonis turpina veidoties un darboties. līdz ar to citas karpas no liela attāluma redz, ka "te dod ēst" un arī pievienojas ballītei. Tiesa, es pieļauju, ka daudzas karpas var izdomāt celties kaņepēm pretī, kas, savukārt, nozīmē zigrigu. ir nācies redzēt, ka tieši iebarošana ar lēni grimstošu barību uz vairākām stundām izslēdz copes no grunts, kuras atgriežas tad, kad visa barība beidzot nogrimusi. cita lieta, ka kaņepes nav vienīgais veids, kā sasniegt minēto makoņa efektu. bet, ja strādā, tad nav jau arī lielas vajadzības eksperimentēt. un, jā, man arī ir gadījies vinnēt mačus ar pieklājīgu kaņepju proporciju kopējā barības katlā. visbeidzot, tas lielākoties tomēr attiecas uz siltu ūdeni, vasaras beigas un, jo īpaši, dienvidu zemes - rumānija, horvātija. kaņepēs ir eļļa un aukstā ūdenī, kā zināms, tā gremojas lēni.

Atbildēts: 24.oktobris 2019, 13:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Sveiki ko jūs varētu teikt par tādu taktiku. Iebarot ar lielu daudzumu kaņepēm, kā arī mazliet boilas ar kobru un uz mata likt tās pašas boilas.

Atbild Aivars Rudzinskis

izklausās garšīgi, ne? karpām arī garšos, ēdīs pillu muti. tik viena bēda, tavu boilu liks mierā pavisam. ar lielu daudzumu kaņepju var barot tikai tad, ja karpu ir ļoooti daudz, tās ir sīkas un staigā bariem apkārt.

Atbildēts: 23.oktobris 2019, 22:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā diametrs

Sveiki !

Gribēju pajautāt par karpu copi vēsā laikā, aktvitāte, barība, piebarošana, utt. Krievu raidījumos - ķer karpas pat ziemā, kad vēl nav aizsalis ...

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas ziemā ķer ne tikai krievu raidījumos. īsumā - viss ir krietni lēnāk un mazāk. vienīgi aromatizatoru var būt vairāk. Tomēr pirmais, ar ko jārēķinās un par ko nerāda raidūjumos, ir tas, ka mazāk ir dienas gaismas. nakts ir ļoti gara, laiks ir auksts un bieži līst. Vienam otram tā ir liela problēma. milzīgs risks nomirt no garlaicības. pamēģini pats un tad jau redzēsi, vai tev to vajag. labākais, ko varu ieteikt, ir turpināt regulāri copēt, vēlams katru nedēļu, kaut vai pa vienai dienai. Tad pats redzēsi, kā mainās daba un kā karpu uzvedība mainās tai līdzi. un spēsi izstrādāt un pielāgot pats savas stratēģijas un taktikas. un arī pats pamazām pielāgosies laika maiņām, nebūsvair pārsteigums, ka piecos vakarā ir jau melna tumsa. nav pat obligāta telts un gulta, var arī vienas dienas sesijās saķert gana kaifa un karpu. Labumu ir daudz. pirmkārt, nav zāļu. otrkārt, nav konkurentu, visi sēž mājā un skatās hoķi. treškārt, karpas ir krietni lielākas, saēdušās uz ziemu. prieks par noķertajām noteikti ir krietni lielāks!

Atbildēts: 25.septembris 2019, 10:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Sveiks, ko zināt par fox winter suit kostīmu!? Copei no laivas, rudens-ziemas-pavasara laikā?

Atbild Aivars Rudzinskis

Par kostīmu neko nezinu, bet vispār fox man patīk.

Atbildēts: 24.septembris 2019, 21:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Sveiki vai varat pastāstīt, ka realizēt copes kad zivs nāk uz krastu? Parasti no 10 copem izdodas realizēt ne vairāk kā 4 copes. Un vel viens jautājums, par vientuļiem signalizatora pikstieniem. Vai ir jēga tam pievērst uzmanību. Teiksim naktī guļjot peidžerī atskan viens pīkstiens, vai ir jēga reaģēt uz tādu?

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas uz krastu nāk reti. vai skaidri zini, ka tas nav, piemēram, amūrs? vai breksis? lai nu kā arī būtu, karpai pašai nevajadzētu spēt atbrīovies no āķa neatkarīgi no tā, kurā virzienā tā izdomā doties. nogājieni tavā gadījumā nozīmē pārāk neasu āķi, pārāk vieglu svinu (vai arī pārāk smagu, gadījumā, kad copē ar laivu un lieto vairāk nekā 6 OZ svinus). āķim ir jāiecērtas droši karpas lūpā jau ņēmiena brīdī un tur jāpaliek līdz tam laikam, kad makšķernieks to pats krastā izvelk ārā - neatkarīgi no tā, vai karpa skrien uz krastu vai nē. Vēl grūtāk karpai izkratīt āķi tādā situācijā būs tad, ja lietosi nost krītošos svinus. Svins, kas atdalās no sistēmas copes brīdī, vairs neļaus karpai iespēju kratot galvu izkustināt un izpurināt āķi ārā. tādā veidā piekērusies karpa paliks uzāķēta ļoti ilgi un makšķerniekam ne par ko vairs nav jāsatraucas - cik atri var uzvilkt bikses un cik ātri izlidot no telts copes brīdī. kas attiecas uz pīkstienien, tad tādiem var būt ļoti daudz iemeslu. un arī paši pīkstieni ir dažādi. Vispirms vajag izpīpēt, no kā tie rodas un tad jau domāt, kā reaģēt. nereti, tiekot galā ar pirmo jautājumu, pazūd arī otrais.

Atbildēts: 22.septembris 2019, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Andruha

Sveiki. Varbūt zināt kā uztaisīt ko līdzīgu boilam ar manna. Bez nekādādiem speciālajiem maisījumiem.

Atbild Aivars Rudzinskis

jautājums - kāds ir mērķis? ja liekas, ka labāk ķersies, tad diez vai. ja gribas ietaupīt, tad ir arī jēdzīgāki risinājumi. manna neturēsies kopā un boila juks ārā. vienīgais variants, likt kaut ko reāli līmējošu klāt. bet tad vispār nav saprotama jēga. manna ir tie paši kviešu milti, tikai rupjāki. karpai ir pilnīgi vienalga, cik tas malums ir smalks vai rupjš, viņai būtisks ir sastāvs. tādēļ ņem parastus kviešu miltus, olas un darbojies.

Atbildēts: 17.septembris 2019, 20:39 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā egilss

Pirms mēneša pirmo reizi ķēru un noķēru karpu. Man uzdāvināja dāvanu karti Viesites dīķī Mārupē.

Tagad gribu aizbraukt uz vēl kādu karpu vietu. Jautājums, vai pie patreizējiem laika apstākļiem un vēlāk rudenī ir cerība ko noķert.

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, tagad ir vislabākais laiks! karpas aktīvi barojas, lai uzkrātu enerģiju garajai ziemai. visu septembri var ķert, arī oktobrī. pacietīgākie pat novembrī ķer. Tādēļ lai veicas!

Atbildēts: 16.septembris 2019, 00:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AndisR

Labdien Aivar,

Es esmu iesācējs karpu makšķerēšanā. Domāju iegādāties kātu un spoli. Ko Jūs sakāt par šo kātu - Sonik Vader X Abbreviated 12ft, 3lb? Doma kādu no šīm spolēm - Daiwa Crosscast QD vai Shimano Aerlex XTB. Cik internetā meklēju Fox warrior izpirkts.

Atbild Aivars Rudzinskis

izskatās, pats jau būsi visu izpētījis un sabalansējis ar budžeta iespējām. noteikti ir ok, sliktu mantu jau mūsdienās karpu inventārā grūti atrast. jā, un fox lietas noteikti prātīgi pajautāt copes namā, pasūtīs un atvedīs izdevīgāk nekā interneta veikalos. un aptaustīt varēsi. un gan jau warioru arī sadabūsiet.

Atbildēts: 9.septembris 2019, 01:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mihevskis

Kam dosi priekšroku tēmējot tieši uz lielo karpu? Kas būs efektīvāks - zig rigs vai heli (cieta grunts, bez zālēm)?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. kas ir liela karpa? 2. kas ir heli? 3. kādēļ tieši tāda izvēle? katrā ziņā pavadiņa un montāža ir daļa no kopējās taktikas (vieta, barošana stratēģija utt.). Sākumā ir jādomā par taktiku, pēc tam atbilde par pavadiņu pati nāks rokā. Zigrigu izmanto tad, ja ir aizdomas, ka karpas kaut kādu iemeslu dēļ negrib baroties no grunts. Tāda situācija nav bieži un nav visur, tādēļ to parasti tur kā rezerves variantu. kaut gan es noteikti ieteiktu vismaz pāris makšķerēšanas izbruacienus gadā veltīt zigrigam. kaut vai tādēļ, lai apgūtu šo taktiku. Tur ir ļoti daudz nianšu, ar uzsiešanu un iemešanu ūdenī nepietiek. Un, jā, tā nav klasiska lielo karpu taktika, lai arī ir pierādīts, ka pat trīsdesmitnieces zigu ņem. Helikoptera sistēmu izmanto praktiski tikai tālmetienam. no efektivitātes viedokļa tā ir visneefektīvākā. tas tādēl, ka parasti tiek izmantots garanais vai pilinveida svins lielākas metiena distances sasniegšanai. pavadiņa helikoptera sistēmā ir pievienota pie šāda svina tievā (vieglākā) gala. līdz ar to copes brīdī svins pagriežas un it itkā amortizē āķa ieduršanos karpas lūpā. sevišķi izteikti tas ir uz cietas grunts. (pamēģini pats uz līdzenas galda virsmas iedurt sistēmas āķi sev pirkstā - viņš nedursies) līdz ar to ar šādu sistēmu ir ļoti daudz tukšu copju un nogājienu. Ainu varētu uzlabot superass āķis un barošana un ķeršana ar vienām un tām pašām boilām, lai karpas ņēmiens būtu drošāks. bet tad atkal problēma ir tāda, ka distance, kurā var iemest helikoptera montāžu parasti ir krietni lielāka, nekā var iemest pilnu spodu. par kobru nemaz nerunājot. paliek vēl čodrigs, kas tehniski arī ir helikopter, bet tā nu ir pavisam cita opera. un katrā ziņā visa šī padarīšana nav nekāda lielo zivju taktika. īsumā, uz lielo karpu tēmējot es došu priekšroku makšķeres ievešanai ar laivu, kur vien tas ir iespējams.

Atbildēts: 5.septembris 2019, 12:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager