Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Zupa1980

Sveiks. Jautājums par sensas barībām. Makšķerēju ezerā. Dziļums 2.3 - 3m. Vai var būt ka sensas kkur nestrādā, varbūt pārāk koncentrēta. Izmantoju jaucu kopā bremes 3000 ar spilgtām daļiņām, carp large particles, un bremes black , pie škidruma aroma bremes sirups. Ko teiksi , varbūt no sevis kko iesaki. Bet vispār izmantoju visvairāk lorpio vai traper barības.

Atbild Normunds Grabovskis

uhhhhh kā tu niomauci, uz tumšās šokolādes uzliki balto šokolādi, vēl biki pieliki piena šokolādi un visu vēl ar šokolādes mērci pārlēji :)))), cik tu pats daudz šādu maisījumu apēdīsi ???? :))))))

SENSAS bija ir un būs SPORTA barība, kura tiek ražota Francijā un 60-70% viņu produkcijas ir tomēr paredzēti siltajām zemēm, kur pat ziemā ūdens ir 10-15 grādi, mūsu 18-20-25 grādos tās barības tīrā veidā var nestrādāt, precīzāk pārsātināt zivis ļoti ātri, sevišķi stāvošos ūdeņos.

Tas ka vari atļauties lietot labas lietas ir labi, bet… pārspīlēt arī nevajag :)), visu tevis minēto vajadzētu atšķaidīt ar zemi vai kādu tukšāku barību vismaz 1:2, labāk 1:3 un viss notiksies

Ik pa laiciņam copmaņu starpā dzird runājam, ka poļu barības (Traper, Lorpio, Salmo) brīžiem strādā labāk par franču vai itāļu barībām, kuras sporta pasaulē skaitās 3 galvas augstāka līmeņa, zināma taisnība tur ir, jo Polija ir tepat, salīdzinoši netālu, copes tradīcijas +- līdzīgas mums, copmaņu 100reiz vairāk un attiecīgi arī barības ir labas, man, pamainot darbu, sanāca pēc 20 gadiem copes ar SENSAS pārslēgties uz LORIO un …. nesajutu starpību, tikai iemaisīt barību kļuva vieglāk (500 gr ūdens uz 1kg barības un ir tas ko vajag ) un mazāk rokas bojājas no ķīmijas .

tā, ka ja strādā ar sīrupu (SENSAS), tad atceries, ka limonāde ir garšīgāka par tīru sīrupu, tāpēc pašķaidi :))))

Atbildēts: 5.jūlijs 2023, 08:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bezdarbnieks

Sveiks! Jautājums par krāsainajiem "cepumiem", uz breksi pēdējos gados modē zaļie cepumi, vai pieliekot citas krāsas cepumus tas kko bojās, mainīs vai uzlabos ?

Atbild Normunds Grabovskis

Es arī brīnos par to zaļo modi :)))), lai gan loģiskāki liekas dzeltenei vai mix :))), neko būtiski tā krāsa nemainīs, krikumi neatvilks zivi no 1000m :)), atzīšos, ka pats krikumus vairs izmantoju , reizēm, tikai vimbās, vasarā cenšos vairāk barībā likt caur rupjo sietu izdzītus zirņus vai kukurūzu, kaut kādus graudu maisījumus, nedavārītu prosu, vienu vārdu sakot padarīt barību rupjākas frakcijas izmantojot ēdamas lietas, jo vasarā galvenokārt tēmēju tomēr uz brekšveidīgajiem :))))

tā, ka liec droši tos krikumus, kas tev ir :))), bet nu MIX (dzeltenie ar sarkanajiem), ja tos liek klāt, tad vienmēr ir sapalu, vuimbu, arī raudu mutēs

Atbildēts: 5.jūlijs 2023, 08:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā girtsb

Sveiciens!

Izlasīju iepriekšpēdējo jautājumu par Lorpio barības miksēšanu Traper un radās jautājums.

Ko praktiski tas var var dot - dažādu barību (kaut vai no vienas firmas) sajaukt kopā? Kā jau esi teicis, zivis nelasa kas rakstīts uz iepakojuma - noķert var visas zivis ar dažādām barībām.

Vai nesanāk tā, ka šī barību miksēšana ir drīzāk tāds mūsu izdomājums, ka drošības pēc vajag sajaukt daudz ko kopā - ja neķeras viena, varbūt ķersies otra...

Un kāds būtu vēlamais mērķis šādai miksēšanai?kas ir jāpanāk? nu iejauc divas barības un katrā fīderīti liek savu. Kur jēga jaukt visu kopā un domāt kā to pareizi darīt?

Atbild Normunds Grabovskis

daļēja taisnība tev ir :))), var vispār nopirkt 1 barību un visu gadu ar to copēt, bet…. gribās tak kaut ko pamainīt :)))), es jaucu dažādas barības kopā vairāk sev nekā zivij :))), man patīk un rodas ticība, bet vispār to var nedarīt, brauc uz upi, nop'[erc upes barību un viss, brauc uz ezeru nopērc barību ezeram un arī ok, bet…. ezeri ta ir dažādi, dziļumi dažādi, sīkzivju daudzumi dažādi u.t.t. un to visu zinot ut mēģini uztaisīt barību tieši tai vietai, kur copēsi, tieši tām zivīm, kuras gribi ķert , kā piemērs ir upe aprīlī un upe jūlijā, straume 2-3 reizes mazāka, ūdens 5 reizes siltāks…

ja īsi, tad JĀ, var neko nejaukt un labi copēt, BET…. :)))) tik pat daudz “dzejnieka ” argumentu man būs pretī :)))), barība ir tāds fantāzijas izpaušanās veids :))))

Atbildēts: 3.jūlijs 2023, 08:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

kāda biezuma feeder gum Tu izmanto?

Atbild Normunds Grabovskis

lielākoties 0.8mm , vienā kārtā, retāk, kad gandrīz garantēta tikšanās ar puikiem 2-3+kg un sarežģīta gultne (akmeņainas kantis, gliemeži u.t.t.)tad lieku 1mm

Atbildēts: 3.jūlijs 2023, 08:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā PIRTNIEKS

Te vīrs nesen jautāja par fīdera iegādi. Atbildēji,ka firmā, kur Tu stādā, ir. Jautājums. Kādu firmu Tu tagad pārstāvi un reklamē.

Atbild Normunds Grabovskis

Saistībā ar fīderi tagad vairāk esmu saistīts ar sekojošiem brendiem :

FLAGMAN, TRABUCCO, KONGER, MITCHEL, BRAIN, NYTRO, SHAKESPEARE

Atbildēts: 30.jūnijs 2023, 12:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bezdarbnieks

Sveiks, kā lorpio barība sadzīvos ar traper ?

Atbild Normunds Grabovskis

Neesmu maisījis, bet domāju, ka labi, jo abas ir Polijā ražotas un poļu barošanas, arī barību ražošanas skola\tradīcijas ir +- vienādas, barībās vispār tikai itāļi, spāņi, horvāti, vienun vārdu sakot ļoti siltās valstis, izceļas ar citu skolu\tradīcijām barību ražošanā

Atbildēts: 30.jūnijs 2023, 08:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Karlis223

Labdien, vēlējos iegādāties jaunu fīderi, bet tā kā tuvumā nav neviena nopietnāka veikala, domāju sūtīt, bet bez rokās paturēšnas nav prāta darbs, varbūt jūs varat ieteikt kādu kātu, vēlams līdz 90 eur, tests ne vairāk par 120 ar garumu 3,90 būtu ļoti feini ja vidējā akcija būtu. Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

noteikti varētu ieteikt kaut ko no tiem zīmoliem, ko tirgo uzņēmums, kurā strādāju, tos kātus redzu ikdienā un varu arī speciāli izkratīt un pārbaudīt, bet…. mums pašiem pagaidām nav vēl interneta veikala un citos veikalos lielākā vairuma šo kātu vienkārši nav…. diemžēl pagaidām tāda situācija , citu veikalu sortimentu nepārzinu un nesekoju īpaši ko kurš tirgo

Atbildēts: 29.jūnijs 2023, 16:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raudivs

Sveiks!
Paldies par visām iepriekšējām atbildēm:)
Šoreiz radušies atkal pāris jautājumi, par barībām.
Brīvdienās ir doma aizbraukt uz ezeru ar Fīderi un Pludiņu(patiesībā šie jautājumi interesē gan ezeram,gan upei:
1. Iebarošu ar tīru barību(varbūt kādu 1kg pielikšu klāt zemi, lai bišķi vairāk sanāk) -Doma ņemt Sensas(bet varbūt arī iesakiet kādu citu Sensas vietā 1kg un 3kg kādas citas lētakas barības(kas ir abas uz vienu pusi piem. breksis, upe un tamlīdzīgi)-tik jautājums kuru labāk ņemt?(Brudas,Dragon,Salmo,Milo (šīs tikai ieskatam, vartbūt ir pat kāda cita firma laba-ko labu Jūs ieteiktu).
2. Doma ir arī piešaut krāsainos(sarkans,dzeltens) krikumus-tikai cik daudz apmēram viņus liek klāt uz manu barības daudzumu(4kg kopējais svars)? a varbūt man viņus nemaz nevajag?
3. Iedomājos par melasi, cik saprotu viņa saldina barību(laikam izmanto saldo barību, kad ūdens ir silts), bišķi arī strādā, kā līme(šis laikam vairāk upei der) un padara barību tumšāku, - cik daudz apmēram viņu vispār jālej klāt ūdenim ar ko mitrināšu barību? un varbūt man nemaz viņu arī nevajag?
4. Un Tad nu pēdējais jautājums :) doma piebērt barībai klāt mušu kāpurus, tikai atkal jautājums :D-cik daudz viņus jāpieber? un varbūt viņus nemaz nevajag piebērt?
Doma ir par breksi, bet galvenais ir pavilkt priekam nevis vēderam un ledusskapim:)

Atbild Normunds Grabovskis

Ezeram, breksim

  1. droši vari likt zemi 1:1 un nekas slikts nebūs, tikai labāk, zeme NEKO sliktu neizdarīs, es pats nu jau otro sezonu strādāju pamatā tikai ar LORPIO barībām, tas arī ir poļu ražotājs, bijušais TOP sportists, labs Bruda čoms, pēc 20 gadiem copes ar SENSAS pārejot uz Lorpio manos lomos nepamainījās pilnīgi nekas :))), zivis ķerās, arī sacensībās izmantoju to pašu barību, tiesa lietoju pamatā Lorpio Grand Prix un Magnetic sēriju barības, saprotamas, prognozējamas, labas barības, ļoti silti iesaku tev pamēģināt šīs, ikdienas copei Lorpio Magnetic sērija ir ļoti ok, barības 2 kg pakās, aromatizācijas pilnīgi pietiek, bet ja nu pašam gribās, tad vari kādu brekšu aromatizatoru pielikt copes procesā, lai pārsteigtu breksi, es pats jebkādus papildus aromatizatorus lietoju ļoti reti, āāāā Lorpio barību mitrinot ūdeni lej 500 gr uz 1 kg ūdens, tas sākumā, pēc tam visu laiku atceries, ka tu ķer breksi un ķer no grunts, tātad arī uz grunts, tātad ar smagu un lipīgu barību, uz grunts jābaro :))).
  2. pats vasarā krāsainos krikumus neizmantoju, jo lieku klāt caur sietu izberztus zirņus vai kukurūzu, kas jau padara barības galdu interesantāku, es eju citu ceļu brekšu barībās, cenšos padarīt barību maksimāli rupju, tāpēc labāk pieberu nevis krikumus, bet gan 2 vai 4 mm mikro granulas, bet tās jau ir manas izvirtības :))), vari piebērt kādu sauju krāsainos krikumus un būs ok, bet…. bundža kukurūzas , izberzta caur sietu, noteikti netraucēs :)))
  3. tagadējā ūdens temperatūrā melasi var likt droši, lielāka jēga no tās būs upē, bet ja ezerā ir daudz sīkzivju, tad papildus līpīgums netraucēs, bet … lielu starpību nesajutīsi
  4. gaļu - griezta slieka, griezti vai vienkārši baltie u.t.t. brekšu copē netraucē nekad, bet pārspīlēt nevajag, tev vienkārši jāpasaka priekšā breksim ko viņam ēst :))), ja tu pērc sveramos tārpus, tad ir ok, cena laba, paņem tur 200 gramus pa 5 eiro un copei vai pat vairākām pietiek atliektiem galiem, ja pērc viņus mazajās bundžiņās, tad sanāk padārgi barošanai…, bet nu atceries vienu, ja liec veselus baltos, tad var tos bērt barībā uzreiz un pēc kāda laika āķim 'tos ņemt tieši no barības spaiņa, es tā daru karpu copē, bet ja gribi likt klāt barībā grieztus tārpus, kas strādā labāk, tad griez tos ar šķērēm mazās porcijās, tik cik vajag 3-5 barotavām vai vienas reizes barības bumbām, jo siltā laikā griezti tārpi ļoti ātri sabojājas un tad var panākt pretēju efektu.

Atbildēts: 29.jūnijs 2023, 10:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā keshatron

sveiks. jautājums par karūsām. copēju vecdaugavas attekā (airu iela) , tur kur vidējais dziļums 2m un bedrē 3m. Izmantoju grunts sistēmu , veikalā pirktu jau gatavu , atsperes veida horizontāla atspere ar 2 āķiem pa sāniem. ēsmā sliekas 3 izmērs. barība pirktā , testēju visādas , bet pievienoju klāt ķiploku piedevu. Tātad,
problēma: 3 gadus pēc kārtas ar tieši šādu sistēmu , barību un ēsmu katru dienu varēja izvilkt pa 8-10 karūsām virs 1kg , šogad piekto dienu sēžu un pa 5 dienām 2 karūsas virs 1.5kg. copēju gan dienā gan naktī , naktī pa kādam zutim pieķeras , bet savādāk pilnīgs klusums , tāds ka var nosēdēt 10 stundas un pat neparausta. pārmetu ik pēc 30-40 min. kur varētu būt problēma ? grunts aizaugusi un jāmaina sistēma ? jāliek pluds vai parastais fīderis un uz putuplastu ? jāmet citā vietā ? jo parsvarā metu tajā bedrē kur 3m. barība jāmaina ? ēsma ?

paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

gads no gada var atšķirties ļoti stipri, šis ir dīvains gads, vismaz brekšiem jā, kaut kur dažās sugas iznārstoja ļoti agri un viss ok, bet tur pat citas sugas, kurām bija jānārsto agrāk, neiznārstoja…, arī brekši daudzviet nav vēl sākuši īsti ķerties, jo vēl pirms nedēļas bija pilni ar ikriem…., ar ko tas viss saistīts nepateikšu, jo šogad it kā ar ūdens temperatūru viss bija daudz maz kārtībā

bet par Daugavas un attiecīgi arī Vecdaugavas karūsām… šogad to ir izteikti maz visās vietās ap Rīgu, to gan saka arī Kurzemes copmaņi, ka šogad lielo karūsu aktivitāte visur ir mazāka un neregulāra, nesaprotama, ļoti iespējams, ka arī karūsām ar nārstu kaut kas nesanāca un tāpēc šogad viņas “bremzē” :))))

tavā gadījumā ēsmu maiņa noteikti varētu palīdzēt, karūsai arī baltie tārpi ir ļoti laba ēsma, kaprīzai karūsai putuplasts vai cits popaps var nostrādāt , jo būt jau viņai tur jābūt…

Atbildēts: 29.jūnijs 2023, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jusis

Sveiks Normund,

Rakstu sakarā ar līņu copi uz pludiņu no krasta. Atceros, kautkad pasen atpakaļ tev bija raidījums par līņu copi naktī no krasta Lielupē-kkur ap Babītes ezera rajonu.
Lieta tāda ka gribu sievastēvu aizvest līņos, bet īsti nezinu kur lai brauc (laivā viņu nedabūšu-tikai no krasta) dikti tālu negribas braukt- pagaidām varianti ir Babītes kanāli no Lāču ceptuves puses, lielupes kanāli Priedainē pie dzelzeļa tilta vai kāda vieta pašā Lielupē ap Spuņciemu un Bāžciemu. Lūdzu iesaki kur tomēr labāk braukt,lai reāli noķertu kautko-reti sanāk kopā ar sievastēvu uz copi tikt. Liels paldies jau iepriekš

Atbild Normunds Grabovskis

Vosals !

labprāt kaut ko ieteiktu, bet pats līņos braucu ļoti reti, Lielupē ap Ventspils šosejas tiltu, ir labas vietas, bet tur vienmēr ir aizņemts, par Babītes kanāliem nezinu neko, neesmu tur bijis …., savulai labi līņojām Upesciema dīķos, Alberta dīķu garajā meža dīķī, bet kas tur tagad notiek nemāku teikt…., cerēsim, ka veči te kaut ko nokomentēs.

Atbildēts: 27.jūnijs 2023, 14:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager