Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā marispilegis

kapē tagat junija vidu karpas pa bariem pa aukšu ardās!!!????vai tad nārsto tagat?? tak ūdens ir auksts!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

tape, ka viņām tā patīk. ēst jau arī ēd pa laikam.

Atbildēts: 13.jūnijs 2009, 12:14 | 7 komentāri | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.vai varat ieteikt kādu spoli karpu makšķerēšanai ,kuras cena būtu līdz 150LS,makšķerēju pagaidām tikai Latvijā.

mans variants ir daiwa S BR5000,ko varat teikt par šo?

no kātiem domāju izvēlēties warior 13" 3,25lb-varat komentēt?varbūt šiem kātiem izvēlēties citas spoles?

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt par kātu - 3,25 lb ir stipri ciets. tas tiešām met tālu, bet visu latvijas karpinieku vēlme iegādāties viscietākos kātus ir nedaudz pārspīlēta. cietākam kātam ir arī mīnusi - ar to tomēr izvadīt zivi ir mazāk kaifa, turklāt pieaug risks izraut āķi ārā, arī auklas un pavadiņas vajag resnākas, jo kāts mazāk amortizē zivs rāvienus un auklai ir lielāka slodze. gadījumos, ja makšķerē ne pārāk tālās distancēs -līdz 100 metriem - es ieteiktu 2,75 vai maksimums 3lb kātu. ja nu tomēr gribas tālmetiena kātu, tad, protams šī ir laba izvēle par to cenu.

savukārt, ja gribas tālmetiena kātu, tad vajadzētu arī atbilstošu spoli. pamatā ar to tiek domāta big pit spole - ar lielo kaseti. Tevis minētais modelis ir ļoti labs, bet tas nav big pit - maksimālās distances ar to nesasniegsi (tomēr tas nav arī mazs un daudzās fīčas metiena attālumam palīdz). resp. viens ar otru diez ko nesader. es izvēlētos šo spoli ar 2,75 lb kātu - tas būtu ideāls variants normālai copei. savukārt, ja gribas tālmetienu (kas īstenībā ir vajadzīgs tikai sacensībās), tad meklē lielās spoles. 150 lati nav daudz, tomēr par to naudu var arī atrast normālas lielās spoles. sevišķi, ja vari iztikt bez BR mehānisma.

un vēl - vai tā spole tiešām maksā tik daudz?

Atbildēts: 10.jūnijs 2009, 23:46 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.man ir jautājums par fox varior kātiem,vai ir atšķirība starp varior marker 2,75lb un vienkārši varior 2,75 lb,cik saprotu tas viens domāts marķierim,bet kāda ir atšķirība pie iemešanas,vai marķieris būs lokanāks par parasto kātu?pēc cipariem un cenas neatšķiras?

Atbild Aivars Rudzinskis

marķiera kāts galīgi nav paredzēts makšķerēšanai, resp. zivju vilkšanai. tā galvenais uzdevums ir sniegt pēc iespējas daudz informācijas par gultnes struktūru, kas tiek nodota uz kātu velkot svinu pa gultni - pēc kāta spices vibrācijas arī nosakām, vai tur apakšā ir dūņas, zāles, smilts, akmeņi, gliemji utml. no iemetiena viedokļa atšķirības nebūs, jo gan marķiera kāts gan parastais ir jāmet vienlīdz tālu un vienlīdz precīzi. tomēr zivi vilkt ar marķiera kātu nevajadzētu.

Atbildēts: 3.jūnijs 2009, 23:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

Sveiks Aivar!

Mums te pirms pāris dienām vienā upītē bija skaistas izjūtas ar vizuli čoms aizķēra karpu svarā ap 8kg pirmo reizi kaut ko tādu redzējām tagad ir radusies doma vasarā pāris nedēļas pabarot vinā vietā cerībā uz kādu karpu! man interesēja ar ko lai baro? zinu ka te veči kad sagribas karpu pabaro 3 dienas ar katupeļiem un tad pēdējā dienā iet un izvelk savu 10nieci (lielākā ko esmu dzirdējis ir 12kg mazākā 5kg)

upīte tāda 5-20m plata un karpu bedrē ap 8m dziļš citur tikai 3m

mēs domājam barot ar granulām kukurūzu un kartupeļiem! nauda neļauj barot un copēt ar boilām tāpēc interesē tavas domas ar ko no lētajām lietām labāk barot

paldies :)

Atbild Aivars Rudzinskis

lai uzliktu uz mata vienu boilu, daudz naudas nevajag. barot varat ar granulām un kukurūzu, ar kartupeļiem gan ne - tie ūdenī saskābs. un vispār, vai obligāti jābaro, ja jums ir pārliecība, ka viņas tajā bedrē dzīvo? cita lieta - vai tajā dziļumā viņas arī ēd - varbūt tām pa nakti patīk pastaigāt pa seklākām vietām baroties.

Atbildēts: 1.jūnijs 2009, 02:58 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā pickers

kāds ir optimālais,universālais karpu kātu garums,un kāta tests?

360cm un 2.75Lbs ir ok?

un vai obligāti jābūt spolei automātiskajai bremzei,kad piecērtot ta aizcērtas?

Atbild Aivars Rudzinskis

Kāts būs ļoti ok. spolei nav jābūt obligāti ar baitrunner sistēmu. pēc iemetiena atgriez bremzi pavisam vaļīgi vai arī atstāj lociņu vaļā, pēc copes lēnām un uzmanīgi griez bremzi ciet.

Atbildēts: 30.maijs 2009, 18:49 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Fargus

Sveiki Lielmeistar! Man ir viens jautājums! Ekanomisku apsvērumu dēļ nevaru iegādāties dārgā gala Sensas barības, tāpēc nākas iztikt ar Sensas Club Range carpu barību! Vai būtu ieteicams pastiprināt šo barību ar kādu atraktoru, ja jā tad kādu ieteiktu?

Atbild Aivars Rudzinskis

uz šo jautājumu vislabāk atbildēs lielmeistars Normunds Grabovskis.

Atbildēts: 30.maijs 2009, 10:35 | Komentēt | Adrese atbildei

Sveiciināti Aivar.

Esmu iesācējs karpu makšķerēšanā ar boilām,bet mani tas ir ļoti aizrāvis!!! Esmu jau iztērējis kaudzi naudas par visādu aprīkojumu un arī literatūru,bet manis konkrēti meklētos jautājumus neesmu atradis nevienā no tiem!!!

Piemēram: Kā ir jāuzglaba Boilas; kā pareizi viņas ir jāurbj (sausā veidā vai mitrā) (man sausā veidā viņas jūk ārā); kaut ko esmu dzirdējis ka viņas ir jāmērcē eļļā; un kāds Boilu izmērs ir pats optimālākais pie zināma karpu izmēra vietām (1kg-...mm; 2kg...mm; utt.)

Jau iepriekš pateicos par sapratni un konsūltāciju.

Ar cieņu Kristaps Vecrumba.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja domā veikalā pirkto gatavo boilu uzglabāšanu, tad tur nekādas īpašas receptes nav - atplēs iepakojumu un izlieto. jācenšas pēc iespējas iegādāties tādi iepakojumi, kas vaļā pārāk ilgi nestāvēs. tomēr vienas vasaras laikā gatavajām boilām arī atvērtos iepakojumos nevajadzētu bojāties, ja tās neturēsi uz siltiem radiatoriem. protams, var arī sasaldēt, tad glabāšanas iespējas ir neierobežotas. pašgatavotas boilas vai nu saldē, vai izžāvē ēnainā vietā vai telpās tik ļoti, ka tās praktiski nebojājas un arī var stāvēt vairākus mēnešus, tikai nevajag tās turēt slēgtā iepakojumā.

es nezinu, kas tās par boilām, kuras ir jāurbj. man nav bijis saskarsmes ar gatavām boilām, kurām es nevarētu izdurt boilu adatu cauri. ja nu boila ir ļoti sažuvusi, tad varbūt. vēl daži pop-upi ir ļoti cieti, bet tur urbis palīdz perfekti.

boilu un jebkuras citas barības mērcēšana eļļā (zivju, kaņepju utml) varētu uzlabot to pievilkšanas spējas, tāpat kā dipi, spreji utml.

boilas izmēram nav pilnīgi nekāda sakara ar karpas izmēru. ja tā būtu, tad mēs visi makšķerētu uz 50mm boilām cerībā uz trīsdesmitnieci. karpa ļoti labprāt ņem mutē sīkas barības sastāvdaļas, piem, kaņepes un ar karpas izmēru tam nav saistības. vispār, Latvijā visi kaut kā par daudz iecentrējušies uz 20mm un pat vēl lielākām boilām. man ir aizdomas, ka šī tradīcija nāk no Volgas, kur bieži vien tiešām divas divdesmitnieces ir labākais risinājums. tomēr tur ir pilnīgi savādāki apstākļi - ļoti maza dabiskās barības bāze, tādēļ karpas (sazāni) izvēlas pēc iespējas lielākus kumosus, lai vienā paņēmienā tiktu pie vairāk barības. normālos apstākļos un pie mums tādi ir parsvarā, karpa tomēr ir ļoti uzmanīga zivs un daudz labprātāk un drošāk izvēlas sīkākas barības vienības. tādēļ reizēs, kad copes ir maz, daudz lielāku rezultātu dod 14-16mm un pat vēl mazākas boilas. un, jo lielāka karpa, jo gudrāka un uzmanīgāka. pastāv arī zināma sakarība starp iebarojamo un āķa boilu izmēru. bieži palīdz stratēģija, kad baro ar lielākām boilām, bet uz mata liek mazāku. ja cope ir aktīvāka, var pāriet uz lielāku boilu, jo tā izdala vairāk smaržas un līdz ar to ir vieglāk karpai atrodama.

lai apstiprinātu - tikai pāris piemēru - man ir 1,5 kg karpa uz divām 26mm boilām un divdesmitniece uz vienu 12mm.

Atbildēts: 28.maijs 2009, 22:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Marco78

Sveiks!

Izlasīju visu jautāt/atbildēt sadaļu un sapratu, ka "Karpu nams" būs tā vieta, kur visu sapirkt un noskaidrot vel neskaidrās lietas (pareiza boiliu siešana, u.c.). Šodien aibraucu, bet veikals slēgts un neizskatās ka atvērsies. Varbūt varat ieteikt kādu citu veikalu, kur kāds zinošs eksperts varētu apskaidrot sīkāk visu. Biju Salmo veikalā, trāpīju pie nepareizā "karpu eksperta", bet finālā tikpat zinošs cik biju pirms tam arī no veikala izgāju.

Atbild Aivars Rudzinskis

lasīt - tas ir labi, par to prieks. Karpu nams lielākoties ir atvērts gan, mēģini kādā citā brīdī vai iepriekš piezvani.

Atbildēts: 28.maijs 2009, 22:00 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Aigars82

Sveiks Aivar!

Radās pāris jautājumi. 1.Vai un kā ūdenstilpnes dziļums ietekmē boilu izvēli (es domāju aromāta ziņā)? Analizējot savas copes, esmu piefiksējis, ka dziļākās, tātad arī pēc grādiem vēsākās vietās labāk strādājušas zivīgās boilas Trigga, Marine Halibut. Savukārt normālā dziļumā (aptuveni līdz 4metriem) visas klasīskās zemene, ananās, tutti-frutti. 2.Vai esmu pareizi sapratis no ārzemju forumiem, ka Dynamite Baits Fluro Pop up boilas racionālāk izmantot seklās vietās, jo viena no šo boilu specifikām ir paņemt karpu uz izbrīnu tieši ar savu spilgto krāsu, kura lielā dziļumā vairs tādu lomu nespēlē? Liels Tev paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

pareizi esi sapratis. dziļumā ir tumšs un krāsas grūti atšķirt. turklāt tas attiecas arī uz tevis sauktajām "klasiskajām" - arī tur krāsa ir viens no galvenajiem elementiem. saviem novērojumiem pieliec dienas/nakts faktoru - naktī krāsai nav nozīmes. ar temperatūru gan tam nevajadzētu būt daudz sakara. ananass vispār ir ziemas smarža.

un vispār, kurš teica, ka zivīgās nav saldas? pie kādām tad būtu jāpieskaita BFM Fruit special? Techni Spice ir salda vai kāda? savukārt Triggai ar zivīm nav nemaz tik daudz tā sakara. un ko nozīmē - "strādā"? tas tāds ļoti stiepjams jēdziens. Trigga un citas barības boilas pa īstam strādā tad, kad esi pāris nedēļu laikā iebēris spaini - līdz tam par strādāšanu saukt pāris copes būtu pāragri. manā izpratnē "strādā" tas nozīmē, ka man ir boila, uz kuru ķeras daudz labāk nekā uz jebkuru (pilnīgi jebkuru) citu tajā konkrētajā vietā un laikā. esi mēģinājis iebērt spaini triggas seklumā un paskatīties, kā strādā?

Atbildēts: 22.maijs 2009, 16:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zuja

Sveiks! Gribēju Tev kā karpu specam pajautāt vai karpas boilu tiešām ēd vai tikai "paņem mutē un spļauj ārā? Karpas makšķerēju 4 gadus,bet nekad nevienai neesmu atradis vēderā boilu!

Atbild Aivars Rudzinskis

kādreiz mani satiksi, piesakies, polšs par tik superīgu jautājumu. ja jau tās boilas nebūtu apēstas, tad visi ezeri būtu pilni ar tām un ventas grīvā varētu smelt ārā boilas tonnām. lai saprastu, ko karpa ir ēdusi, tā nav jānogalina un jāuzšķērž vēders, pietiek paskatīties, kas paliek karpu uzglabājamajā tīklā pēc tam, kad tā tur ir pavadījusi pāris stundas - pa anālo atveri daļa no apēstā nāk ārā un krāsviela, kas parasti ir visās boilās, par sevi noteikti liecinās.

Atbildēts: 20.maijs 2009, 21:48 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager