Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā kody

Sveiks!

Tā kā līdz aktīvas sezonas atklāšanai atlicis salīdzinoši maz laika, gribēju pajautāt par auklām. Vai vari ieteikt kādu labu auklu, kuru praksē esi mēģinājis. Interesē vairāk auklas no sērijas, kas labāk un ātrāk nogrimst uz grunts! Būtu jauki, ja arī vari nokomentēt šādu auku + un -.

Iepriekš paldies.

P.S. Paldies par rakstu uz meilu par ehalotiem un GPS. Ļoti noderēja.

Atbild Aivars Rudzinskis

no aukām jau daudzus gadus lietoju tikai Kristonite, kas ir ar flurokarbona pārklājumu. vismaz tā tur rakstīts. lietoju tieši tādēļ, ka labi grimst, jo cenšos makšķerēt ar noslīcinātām auklām kad vien iespējams. tieši flurokarbons ir tas, kas piedod auklai svaru. vēl smagākas būtu tīra flurokarbona auklas, bet mazliet vājākas. kristonite arī labi lido un visādi citādi esmu apmierināts, pārrāvis uz zivi pa pieciem gadiem neesmu ne reizes. pie pamatīgas slodzes var sākt parādīties bojājumi, tad tos galējos metrus nogriež.reizi gadā mainu visas auklas. šogad varbūt pamēģināšu Berkley Sensation, kas ir ļoti jūtīga, vismaz tā raksta, un kādas pītās auklas.

Atbildēts: 24.februāris 2009, 21:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zans

Sveicināts Aivar, gatavojoties karpu sezonai man radās viens jautājum: Kādu matu vislabāk lietot grimstošo ēsmu (boilu, makaronu u.t.t.) piestiprināšanai. Esmu izpētijis diezgan daudz video un literatūras un viennozīmīgu atbildi neesmu atradis. Kāda veida matu tu pats lieto monofīlo vai pīto, varbūt vari ieteikt kādu speciālu auklu, kuru var nopirkt makšķernieku veikalā mata sistēmas izgatavošanai?

Atbild Aivars Rudzinskis

visbiežāk matu gatavo no tā paša materiāla, ko lieto pavadiņai, resp. sienot bezmezgla mezglu sākumā uzsien matu un tad turpina uz mezglu. lietojot kombinētās pavadiņas materiālu, matam noņem izolāciju. ir arī speciāli mata materiāli, piem. Kryston Samson 6lb, bet var izmantot jebkuru vistievāko un mīkstāko pīto auklu.

Atbildēts: 17.februāris 2009, 20:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā artursap

Sveiks Aivar!

Iesakat Trigga ice boilas gatavot pašam. Var būt ir iespēja izstāstīt sīkumos gatavošanas recepti. Kāds miks, atraktors, cik olas un kas vēl jāpievieo, kādos daudzumos? Var būt ir informācija kad būs "Karpu nams " vaļā. Paldies par atbildi.

Atbild Aivars Rudzinskis

pagājušajā jautājumā es gan runāju par trigga boilām. anyway, pagatavošana ir ļoti vienkārša - nopērk miksu (Trigga mix), nopērk šķidrumu (Trigga liquid), nopērk olas. un izdara visu tā, kā rakstīts uz iepakojuma, resp. sakuļ 4-6 olas, pievieno 5-10ml šķidruma (jo vairāk, jo labāk un dārgāk), kārtīgi samaisa un tad ber klāt miksu pa porcijām un mīklu maisa. miksu ber tik ilgi, kamēr mīkla kļūst pietiekoši bieza un vairs nelīp pie rokām. tad sarullē bumbiņās un vāra tik ilgi, kamēr uzpeld, parasti 1-2 min atkarībā no boilu izmēra. ar trigga ice tieši tāpat. par "karpu namu" diemžēl nezinu.

Atbildēts: 16.februāris 2009, 23:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā profesors

Sveiks ekspert.Jautājums sekojošs uz ko ziemā var copēt karpas maksas dīķī?Vasarā vislabākie rezultāti ar kukurūzu,bet ziemā nulle.

Atbild Aivars Rudzinskis

domā, no ledus? īsti nezinu, man salst uz ledus... bet čoms savā personīgajā dīķī vilka uz mormišku vienu pakaļ otrai, tikai copes vispār nejūtot, karpas pinīgi aizmigušas. bet noteikti vajadzētu arī boilas pamēģināt.

Atbildēts: 10.februāris 2009, 22:48 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.pēc manām domām karpas agrā pavasarī var sākt ķert dziļumā un tad pāriet uz seklākām vietām,kur dienā saule sasilda ūdeni,kādas būtu jūsu domas?

esmu pieradis iebarot ar triga boilām,laikam sākumā labāk būtu barot ar triga ice,jo tās itkā ir vairāk aukstam ūdenim?šeit man rodas jautājums,vai iebaro;sana pavasarī atšķiras no iebarošanas vasarā,kam vairāk pievērst uzmanību(daudzum,cik bieži),varbūt sākumā mēģināt copēt bez iebarošanas,jo laikam jau grūti noteikt,kad pavasarī karpas sāk baroties?

varbūt ir kādas labākas alternatīvas triga boilām pavasarī?atļaušos prognozēt-vasarā par trigu nekas labāks nevar būt,ilgtermiņā.

Atbild Aivars Rudzinskis

trigga tiešām ir ļoti laba ilgtermiņa boila. starp citu, iesaku rullēt pašam un barot paralēli ar gatavo triggu. efekts būs vēl lielāks. es tā daru jau vairākus mačus pēc kārtas un, liekas, ir labi, ja mači ir 6 dienas.

pavasarī trigga ice tiešām dod labāku rezultātu, jo tā ir aktīvāka un ātrāk pievelk zivis. pavasarī ir ne tikai grūti noteikt, kad karpas sāk līst āŗā no dziļuma, bet arī kur tās atrodas. aprīļa beigās uz lieldienām, kad likās jau bija ļoti silts un saulains, viņas vienalga ķērās no dziļuma. tāpat nav pilnīgi nekādas nojausmas, cik daudz viņas ir gatavas apēst. tādēļ vislabākā taktika būtu viena boila plus mazs pva maisiņš ar granulām (piem. trigga ice) vai boilu gabaliņiem un regulāri pārmetieni uz dažādām vietām. tad, kad ir cope, to vietu jau var pamazām piebarot, bet arī ļoti nedaudz, pa saujai un regulāri.

principā, izmantojot tikai vienu boilu, var karināt uz āķa visādas krāsainās un super atraktīvās, tas bieži nostrādā. ananass, piemēram ir ziemas smarža. vislabāk, ja atraktors ir uz spirta bāzes, nutrabaits to apzīmē ar EA, arī uz gatavajām boilām. arī popaps, pāris centimetru virs grunts var pamodināt karpas interesi. pagājušā gada pavasarī vienas dienas laikā joka pēc izmēģināju kādas 10 dažādas alternatīvās popup boilas no Frank warwick kolekcijas un uz visām bija pa karpiņai. bez iebarošnas. bet trigga ice vienlaga deva labāku rezutātu un zivis bija lielākas.

Atbildēts: 10.februāris 2009, 22:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kirmis

cik burkānam( mezgls šoks+mono) būtu optimālais turp un atpakaļ kā izvairīties no mono savīšanās mezgla savilkšanas beigu stadijā slapinot ne vienmēr tas izdodas ...mono krystons 12lb šoks 50lb arma-kord un cik garus vajadzētu atstāt abus galus,vai līmējot šo mezglu vajag nostiept, vai tas nav būtiski

Atbild Aivars Rudzinskis

ja tu sien tikpat labi, kā liec pieturzīmes, būs grūti. vispār man liekas, ka dažādām auklu un līderu kombinācijām varētu būt dažāds vijumu skaits. es laikam sienu 10 turp un 7 atpakaļ, bet es nelietoju tik resnu šoklīderi. pat volgā metot 10oz svinus man pietiek ar 35lb šoklīderi. ar 50lb jau kokus var celt ārā no ūdens....

šis mezgls ir jāsavelk lēnām, bet vienā kustībā. jau kaut kur aizķeras, tad parasti nesanāk. ja gadās kaut kāds tizls materiāls, pa kuru tik labi neslīd, tad es pavelku uzmanīgi pa mazam gabaliņam un tad piebīdu vijumus ar nagu, un tad vēl savelku. katrā ziņā nepareizi sasiets mezgls savelkot pārtrūkst; savukārt, ja nepārtrūkst, tad ir uz mūžu. ja vairākas reizes pārtrūkst, kad itkā viss ir ok, tad jāmaina vijumu skaits, piemēram 8 atpakaļ.

mezgls ir labs ar to, ka galus var apgriezt pilnīgi uz nulli, līdz ar to tie neķeras aiz riņķiem iemetienā. savilkts mezgls ir tik ciešs, ka līmējot nekas nav jāstiepj, tur jau bez līmēšanas visam būtu perfekti jāturas. ja godīgi, es pat ne vienmēr līmēju, jo dažreiz līme beigusies vai vēl kaut kas, bet mezgls nekad nav atsējies. visideālāk sienas ar kryston šoklīderi, tas nu fakts. arī pēc krāsas tas ir ūdenī vismazāk redzams, kā liecina kordas filmas. un neviens gliemis to arī neņem.

uz pirkstiem, protams, būtu vieglāk parādīt, nekā izstāstīt...

Atbildēts: 10.februāris 2009, 22:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā wiessturss

Sveiki,vēlējos pjautāt kā izvēlēties āķa lielumu attiecībaa pret boilas diametru.Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

tādas stingras sakarības nav, parasti āķa platums ir aptuveni puse no boilas diametra. tomēr, ja ir daudz nogājieni, kad karpa noiet no āķa izvadīšanas laikā, vajag ņemt lielāku āķi vai mainīt tā formu. savukārt, uz mazāku āķi vajadzētu copēt biežāk. vietās, kur nav zāļu un citu ķērāju, var izvēlēties tievākus un mazākus āķus, tie labāk aizķeras karpai mutē. āķi no 4. līdz pat 10. izmēram ir biežāk lietotie.

Atbildēts: 8.februāris 2009, 22:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā chesterfield

sveiki a kur ir kads labs ezers kur nem karpas un kad labak uz turieni braukt,paldies...

Atbild Aivars Rudzinskis

sāc kaut vai ar populārākajiem - Vitkopiem, Valli, Pāli, utml. ja arī neko milzīgu pirmajās reizēs nedabūsi, vismaz satiksi sev līdzīgos, ar ko parunāt un padomu paprasīt. arī pie Alberta esot labas vietas, tad Zaņa, Simsona dīķis ādažos, vēl ir Venta, Daugava, Rēzekne un lielie ezeri ar lielām karpām, bet mazākā koncentrācijā, tipa Lubāns, Rāzna, Burtnieks, Ludza, Valgums, Mordanga, Božu, Kaķītis, Kāla utt. pavasarī dodies uz mazajiem un seklākajiem ezeriem un dīķiem, tie ātrāk uzsils, vasarā - uz lielajiem un upēm. galvenais, lai nav pārāk tālu no mājām un vari regulāri iebarot.

Atbildēts: 6.februāris 2009, 18:30 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā automeistars

Sveicināti.Jau rudenī nopirku boilas,nesanāca izprovēt.Varbūt Jūs zinātu,ko teikt pa šiem izstrādājumiem,Berkley-Swiss White Chokolate,Pelzer Baits-Sushi Imperial,Pelzer Baits-ķiploku mērce un kartupeļi,JENZI-GOLD-Sahne-Vanille-laikam krējums un van.Pirku Vācijā,jo uz vietas nezinu,kur ir tik liela izvēle,kā tur,ir doma šogad nopirkt lielākā daudzumā,tik nezinu ,kuras un kad,būtu labāk.Pa TV esu redzējis,kā slavē balto šokolādi !?

Atbild Aivars Rudzinskis

man nav pilnīgi nekādas sajēgas par Berkley boilām. vienīgais, ko varu teikt ir fakts, ka white chocolate no vienas firmas un tāds pats nosaukums no citas firmas ir totāli dažādas lietas, jo aromāts ir tikai viena maza daļiņa no boilas sastāva. mēģini dažādus variantus un skaties, kas tur sanāks, pēc tam padalies pieredzē! vēl varu piebilst, ka pat tad, ja būs copes uz kādu no boilām vai to kombinācijām, tas vēl nenozīmē, ka tā boila ir laba ilgtermiņa iebarošanas kampaņai. Un otrādi. anyway, jebkuru daudz maz sakarīgu boilu regulāri barojot var padarīt par rezultatīvu, vismaz uz kādu laiku.

Atbildēts: 6.februāris 2009, 18:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Marci

Karpa ir Lielupee pie Priedaines???

Atbild Aivars Rudzinskis

Ir. Ziemā guļ. Vasarā atpūšas.

Atbildēts: 5.februāris 2009, 22:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager