Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā andzinss

Par vēja virzienu utt skaidrs.

Pēc kā labāk vadīties marķējot, potenciālo karpu makšķerēšanas vietu.?

Atbild Aivars Rudzinskis

klasiska marķējamā vieta ir kāda kante, kur ir dziļuma strauja izmaiņa. makšķerēt var gan kantes apakšā, gan augšā, gan pa vidu - karpas atkarībā no apstākļiem var būs visos trijos dziļumos. dīķos tā nereti ir vecās upes gultne, kas piesaista. noteikti ir labi, ja atrodas kāds zemūdens uzkalns, sēklis. Tā nereti ir ļoti laba barošanās vieta, sevišķi, ja atrodas kaut kur patālāk no krasta. trešais, ko meklēt, sevišķi dūņainākos ūdeņos, ir tīras no dūņām, smilšainas vai akmeņainas vietiņas. tās var būt ļoti mazas, kvadrātmetru vai pat vēl mazākas, toties tās noteikti liecina, ka karpa šeit barojas. visbeidzot, tie var būt kādi zemūdens koki vai krūmi, vai virspusē neredzamas zāļu saliņas. tādās vietās arī karpas noteikti var meklēt tuvumā.

Atbildēts: 28.aprīlis 2020, 23:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Mēģināšu aprakstīt situāciju.Ezers dziļākā vieta 4 metri Es copēju līcītī dziļums 3m .Ir man ehalots lieku ēsmu uz kanti ezers savienojas ar upi mēģināju pie krūmiem .apstaigāju ezeru visapkart nekādas pazīmes no karpām neviena iznāciena no ūdens.karpas ir un lielas .Paldies.Tas vis notiek Vācijas ūdenos.

Atbild Aivars Rudzinskis

Tādēļ jau tās lielās karpas ir tik prestižs loms, ka ar pāris teikumiem to atslēdziņu neatradīsi. Pirms daudziem gadiem CL žurnālā rakstīju par vienu vācieti, kas līdzīgā ezerā noķēra pasaules rekordu. īsumā stāsts tāds, ka viņš brauca uz to ezeru visu vasaru, gandrīz katru nakti. pa dienu strādāja. katru vakaru viņš savas makšķeres nevis iemeta, bet nirstot nolika tik perfekti, cik vien tas iespējams. Izvēlējās labāko vietu, glīti izkārtoja pavadiņu, lai tā vispār nebūtu redzama, maksimāli noslēpa auklu un visādi eksperimentēja ar ēsmām un barībām. un zini ko? Rudenī beidzot sagaidīja PIRMO copi!!! kaut kādi 38kg laikam bija, detaļas vairs neatceros. Tā kā mums vēl garš ceļš priekšā. Es saprotu, tev ir samērā daudz laika un iespēju to ezeru apstrādāt. Tad nu es ķertos pie tās lielās karpas pieradināšanas pirmkārt. izvēlētos svaigu (saldētu vai pašrullētu) augstas kvalitātes BARĪBAS boilu. barotu ar to ļoti nelielām porcijām un ļooooti izklaidus. lielās karpas NOTEIKTI izvairās no lieliem barības galdiem. vienā reizē iebarotu 300-400 gramus un ļoti izklaidus pa pēc iespējas plašu teritoriju. Ja viņai garšo, lai staigā un meklē. barotu vismaz nedēļu. vispār bez makšķerēšanas. dažādās vietās. noteikti NELIEC to boilu, kuru baro, uz āķa mata. ja šausmīgi gribas makšķerēt, liec virsū kaut ko citu, tikai ne to boilu, ar kuru baro! citādāk sačakarēsi visu plānu. barojamo boilu liksim uz mata ne ātrāk, kā pēc nedēļas. tomēr ar laiku vajadzētu sākt saprast, KUR viņa barojas. kante tā nav, tur diez vai ir kas ēdams. kante parasti ir maršruts, pa kuru karpa pārvietojas, bet tā nav ēdamistaba. jāmeklē kaut kādas pazīmes, kur viņa ēd. ja ezers ir zāļains, tās varētu būt kādas ejas vai tīrāki lodziņi starp zālēm. ja gultne dūņaina, tie varētu būt mazi tīras gultnes pleķīši, ko viņa iztīrījusi barojoties. Varbūt ezerā dzīvo gliemenes? vēži? kur tie uzturas? karpa noteikti nāk ar tiem baroties. katrā ziņā vislielākā iespēja ir noķert karpu tur, kur ir viņas barības vieta. kā jau teicu, ar čaklu barošanu pie sevis to neatvilināsi, tev pašam ir jāiet viņai pakaļ. Kādā veidā? eholote ir vājš palīgs, vajag mēģināt redzēt ar acīm, kas notiek uz grunts. akvaskops būtu ideāls, zemūdens kamera arī der. Kā minimums, pītā auklā iesiets svins, ko no laivas var klaudzināt pa zemi un meklēt atšķirības grunts struktūrā. Būsi pārsteigts, cik daudz var tādā veidā uzzināt. Visbeidzot, izdomā, kur ir viņas mājas. Vislielākā karpa ezerā vienmēr izvēlas VISLABĀKO vietu. atrodi to, un jau būs puse no uzvaras. Ja ar visu šo būsi ticis galā, dod ziņu, domāsim tālāk.

Atbildēts: 20.aprīlis 2020, 22:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā runers

Labdien!

Vai 6ft 3lb nash scope kātu var slogot tāpat kā 12ft fox,jeb, vai ir kādas knifiņi?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

3lb ir kāta tests, tātad 3 oz būtu tas svins, ar kuru var vicināties bez bēdu. palielāks pva jau prasītos pēc vieglāka svina. tā tādas standarta atbilde, lai es nebūtu vainīgs, kad salauzīsi. ja nopietni, diez ko nespēju iedomāties vajadzību to īso kātu baigi slogot. Kāts viennozīmīgi paredzēts copei tuvā distancē, bieži vien no aizaugušām vietām. šādos apstākļos prioritāte ir precizitāte un maksimāls klusums. otra opcija, kad es labprāt lietotu tādu kātu, ir cope ar laivas palīdzību. abos gadījumos nav nekādas vajadzības kātu slogot lielākai distancei.

Atbildēts: 20.aprīlis 2020, 22:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Jautäjums sekojos Otro reizi braucu uz vienu un to pasu ezeru ienemu vietu kur vejs pūš sejā.izmeģināju visa veida boilas ,kukuruzu , tigerriekstu dzilums 4 m 3 nedelas temperatura ap 18 gradiem udens ari apmeram 10 .nu nevaru es karpu izmānit.ko tu varētu vel ieteikt.copēju Vācijā.Pa visu ezeru nevienam nav vel izdevies nokert pavasara karpu.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

izklausās pēc sarežģītas misijas. ja jau nevienam nav izdevies, tad karpas tai ezerā ir ļoti gudras un viltīgas. visticamāk arī iemācījušās tikt galā ar ierastajām pavadiņām, neuzķerties ņemot mutē kaut ko nepazīstamu. Lai kaut cik sakarīgi atbildētu, man vajag maksimāli daudz informācijas. pacenties uzrakstīt jautumā visu, ko vien vari un cik vien vari. tad domāsim tālāk.

Atbildēts: 20.aprīlis 2020, 12:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Paturpināšu par 2-3 dienu iepriekšēju piebarošanu..

Vai siltākā (12-15grādu ūdens tempr.) laikā piebarot ar Spod mix, respektīvi, ar kukurūzu, kaņepi, peletēm, sasmalcinātām boilām, utt.? Vai tomēr šīs 2-3 dienas pirms copes tikai ar veselām boilām? Un copes dienā sajaukt spod mix (ar samaltām boilām, peletēm) priekš PVA maisiņiem un spomba?

Paldies vēlreiz!

Atbild Aivars Rudzinskis

iepriekšējās iebarošanas galvenais mērķis ir "uzsēdināt" karpu uz tavas konkrētās boilas. karpa to pamazām sāks atrast, atzīs par garšīgu un veselīgu esam un čakli ēdīs, pat intensīvi meklēs. Pēc pāris dienām atbraucis uz copi, uzliksi to pašu boilu uz mata un pasākums aizies. tāpēc barot ar jebko citu nav nekādas nozīmes. cita lieta, ka svarīgi ir iebērt tās boilas tur, kur karpas uzturas. pretējā gadījumā rezultāts var nesanākt tik labvēlīgs. man ir bijušas reizes, kad šādu iebarošanu veicu vienā dīķa malā (kur ir silts un pūš iekšā vējš), bet pēc pāris dienām copēju otrā, jo vējš ir mainījies. karpa seko siltam ūdenim un tev ir jāseko karpai. Pēc tam, copes dienā jau var iebarošanā izmantot visas pārējās tevis minētās sastāvdaļas. it sevišķi, ja ir labs laiks un gribas noturēt uz vietas palielāku karpu koncentrāciju.

Atbildēts: 15.aprīlis 2020, 13:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Paldies par atbildi.Tie 20 gradi plusa ir patreiz Vacija kur ari zvejoju.Tātad es pareizi sapratu uz doto bridi man karpas meklet tuvak krumiem netālu no krasta.Dziļumā tu man neiesaki meklet.es atrodos tadā ka ezera kabatā dzilums 5m lidz dzilakai vietai 16m.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

pilnīgi noteikti. vai nu seklums, pie paša krasta, vai vēl labāk - ja silts vējš pūš iekšā krastā siltu ūdeni. ja ir tāds vējš, tad var ķert arī mazliet dziļāk. bet nu 5m pavasarim ir ļoti dziļš, mēģini atrast seklākus punktus.

Atbildēts: 13.aprīlis 2020, 12:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raineruu

Sveiks! Ir doma braukt uz upi (abavu) makšķerēt karpu. Palasot atbildes saprotu,ka šajā laikā nav ieteicams vispār barot,bet citā atbildē Jūs sakāt,ka galvenais ierocis ir transports uz ūdenstilpni trīs dienu garumā. Tad kā būtu labāk rīkoties,braukt trīs dienas pa bišķītim barot,vai tomēr tam nav jēgas? Un Jūs iesakat,ka šajā laikā ieteicams uz spilgtiem pop upiem, bet upē neesot vēlams ar pop up strādāt,jo straume utt... Tad risinājums no mana skatpunkta būtu braukt tās trīs dienas pa bišķim barot un ķert uz to pašu boilu ar ko tās dienas baroja. Vai tomēr šis mans domu gājiens ir pilnīgi nepareizs?

Atbild Aivars Rudzinskis

pavasara taktika ar spilgto popapu ir domāta vietām un reizēm, kad pagrūti izpīpēt karpas atrašanās vietu. upē tomēr tas nav tik sarežģīti, kā ezeros un dīķos. otrkārt, regulāra barošana ir labākais veids vienmēr un visur. arī pavasarī un arī ziemā. atšķiras tikai daudzumi, ar kādiem būtu jābaro. ja vasarā tādā Abavā vajadzētu iebērt vienā vietā, teiksim, pa puskilo vai kilo boilu, tad šobrīd vajadzētu nepārspīlēt un dot pa saujai, varbūt divām. tas tādēļ, ka aukstā ūdenī karpai gremošanas procesi notiek daudz lēnāk un ir pavisam vienkārši to pārbarot. un pārbarotas karpas, kā zināms, neķeras. visbeidzot, tad, kad tās sāk ķerties, var dot pa mazai porcijai visu laiku klāt.

Atbildēts: 12.aprīlis 2020, 12:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar .Arä 20 gradi jau 3 dienu udens temperatura 9 gradi.esmu jau izmeginajis daudz variantu .zivs nav aktiva ko tu ieteiktu darit ,kur meklet karpu kadu esmu piedavat.vel 2 dienas copesu.apjautajos blakus copmaniem nevienam neka nav pat piesitiens nav bijis.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu gan, kur tie 20 grādi radās. un arī 9 grādi ūdenī visticamāk ir pašā piekrastē, nevis dziļumā, kur iemestas makšķeres. Meklē, kur ir vissiltākais ūdens - pašā piekrastē, kur vējš pūš iekšā. Varbūt pat pusmetra dziļumā. tikai klusi un uzmanīgi, maksimāla montāžas kamuflāža, un vairāk koncentrācijas uz vakaru, nakts pirmo pusi. neko nezinot par ezeru, tavām barības stratēģijām un izvēlētajām metodēm, neko vairāk pateikt te nevarēšu.

Atbildēts: 11.aprīlis 2020, 14:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Liels paldies par iepriekšējām atbildēm!

Jautājums par savvaļas karpām. Vēlos aizbraukt uz Kālu, izmānīt kādu karpu. Kā ir ar copi tagad pavasarī, kad pa dienu ir +10-15 grādi; vai tomēr lielākas copes iespējas būs, kad paliks siltāks?

Kā tik lielā ezerā izvēlēties barošanas un makšķerēšanas vietu? Meklēt karpu kādā seklākā punktā pie salām/pussalām? Ar to pašu marķieri/deeper sameklēt kanti un barot tieši pirms tās?

Ja ir iespēja dienu vai divas iepriekš sabarot (braucot uz 24-48h), tad labāk izvēlēties vienas garšas boilas? Barot vienā vai vairākas vietās?

Atbild Aivars Rudzinskis

Kāla ezerā tiešām ir skaistas karpas un noteikti ir vērts uz tām piestrādāt. iepriekšēja iebarošana, vēlams kādas 2-3 dienas vienmēr un visur ir vislabākais veids, kā nodrošināt, ka copes dienā būs aktiitāte. un jā, vislabāk barot ar viena veida boilu, lai zivs pie tās pierod un ņem drošāk. Tikai svarīgi, lai tā boila ir labas kvalitātes. šajā laikā, protams, vislielākās iespējas ir pa seklumiem, pie salām un pussalām, kur ūdens iesilst vairāk. un, protams, iestājoties siltākam laikam, karpu aktivitāte ievērojami pieaugs. tomēr gaidīt diez vai vajag, ja ir brīvs laiks un iespēja - jābrauc un jāķer.

Atbildēts: 11.aprīlis 2020, 14:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

Biju aizbraucis divreiz uz Baļoti, pirmajā reizē neko nedabuju, otrajā pašā vakarā divas skaistas karpas, abas peld tālāk.

Abas reizes biju no plkst. 8iem līdz 21iem, pa dienu ne vienas copes, pat ne mazākais pīkstiens (meklēju zivis gan ar zig-rig, gan chod-rig, ar pva, mainīju ēsmas, utt.).

Otrajā reizē cope sākās ap kādiem 19iem. Pagājušajā gadā arī lielākā daļa copes bija vakarpusē. Vai tas nozīmē, ka Baļote ir vakara/nakts copes ezers? Vai tomēr ir vēl kāds veids/ieteikums kā pa dienu "uztaustīt" to zivi?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

visticamāk, tajās vietās, kur ir tavas makšķeres, zivis pa dienu neuzturas. tās lielos baros pārvietojas pa ezeru, tām ir savs maršruts un laiki, kad tas bars iet tev garām. apturēt to baru ir ļoti grūti. otrs iemesls - ūdens pa dienu sasilst un pa nakti nedaudz atdziest. iespējams, viņas vienkārši kļūst aktīvākas uzsilstot ūdenim. trešais - tagad ļoti dzidrs ūdens un saulains, iespējams, viņas pārāk labi redz visas tavas montāžas. katrā ziņā no pāris copēm vēl nevajag izdarīt secinājumus. drīzāk mēģināt noķert vairāk tajās stundās, kad viņas ķeras. patiesībā gandrīz vienmēr un visur būs kaut kādi diennakts laiki, kad ķersies labāk un laiki, kad sliktāk. bet tas neattiecas uz visu ezeru, bet uz konkrēto vietu drīzāk.

Atbildēts: 11.aprīlis 2020, 14:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager