Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Abavnieks

Sveiks. Jautāšu Tev, jo uz burciņas bija rakstīts "Carp", varbūt Tev bijusi saskarsme ar šo.

Runa par Sensas soft pellet. Šķiet, bija 6mm.

Tātad jautājums, kā šāda veida mīkstās peldēties uzmaukt uz āķa? Es darīju pa vienkāršo, uzvelkot uz auklas caur āķi, gabalas 4-5, ar domu, ka kādu breksi tas ieinteresēs.. Par rezultātiem neko neteikšu, bet man radās šaubas, ka šī ēsma vispār paliek uz āķa - auklas.

Varbūt vari ieteikt, kā pareizi tās lietot?

Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas makšķerē izmantojot mata sistēmu. Ievadi googlē hair rig un būs tev bildes un video.

Atbildēts: 23.jūlijs 2019, 13:40 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā AKulA1991

Labdien Aivar. Tā kā jūs esat karpu eksperts es rakstu jums. Man jautājums: Vai ir Daugavā noteiktas vietas kur es varētu ķert savvaļas karpas!? Negribas visu laiku maksāt 15-20 EUR prīvātajos dīķos par iespēju noķert kādu karpu.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, Daugavā var ķert karpas visur, kur vien nav aizliegts. ir daži aizliegumi pie hesiem un tiltiem, par tiem jāizlasa makšķerēšanas noteikumos. Turklāt Daugavā dzīvo ļoti pieklājīgi karpu eksemplāri, pie 20 kg trofejas ir ķertas gan pie Ogres, gan pie Daugavpils un Pļaviņām, gan arī tepat Rīgas teritorijā. Noķert savvaļas karpu ir daudz prestižāk nekā dīķī, tas prasa vairāk domāšanas, meklēšanas un pacietības. Lai veicas!

Atbildēts: 23.jūlijs 2019, 13:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 11vecis1

ja makskerejot ar elektronisko signalizatoru -runa iet par karpu ir isi aprauti signali- vai tas ir zivs pieskarsanas esmai- vai kas cits.

Atbild Aivars Rudzinskis

iemeslu var būt daudz. lai pilnvērtīgi atbildētu uz jautājumu, būtu jāņem vērā: 1. montāža - slīdošā vai ar fiksētu svinu? 2. aukla - monofilā vai pītā. 3. auklas pozīcija ūdenī - nogremdēta vai nostiepta 4. vai īsie pīkstieni mijas ar normālām copēm vai ne 5. makšķerēšanas attālums. 6. vai pīkstienam nāk komplektā svingera kustība. 7. vējš un/vai straume 8. pīkstienu biežums, regularitāte. 9. makšķernieku presings, cik skolotas tās karpas pieņemot, ka tas ir parasts dīķis bez liela vēja, aukla nostiepta un svins fiksētais, tad visticamāk, ka kaut kas nav labi ar pavadiņu un āķi. karpa ņem, bet neuzķeras. vai varbūt tā nav karpa,bet breksēni, kuriem āķis vai boila par lielu. otrs variants, zivis tusējas un aizskar auklu. turklāt tās var būt jebkādas zivis, ne tikai karpas. katrā ziņā visbiežāk pīkstieni liecina par zivju aktivitāti konkrētajā vietā un to, ka kaut kas nav kārtībā ar montāžu. trešais, karpas ir redzējušas daudzas montāžas un iemacījušās ar tām tikt galā un neuzķerties. Tad nu ir daudz variantu, ko darīt.

Atbildēts: 22.jūlijs 2019, 15:29 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā rainerslagzb

Sveiks,Meistar!

Man ir problēma,ja tā to var nosaukt... Sākšu ar to,ka karpu makšķerēšanā nav nekāda lielā pieredze,bet nu cenšos progresēt... Lieta ir tāda,ka sāku makšķerēt jaunā dīķi,kur karpas boilas nav redzējušas,mēģinu piebarot ar tām,bet izskatās,ka pagaidām tās nemaz vēl nav izdomājušas ēst viņas... Jo sākumā metu viņas pa visu dīķi un tad galvā ienāca doma,vai tās vispār ēd viņas,tad sametu pie krasta,lai redzētu,vai tās ir apēstas,bet viņas pa 24h nav ar viņām tikušas galā... Karpas tur ir,to es zinu,jo uz pludiņa uz kukurūzu ķeru karpas,lielākā pagaidām bijusi 5kg... Un kādas ir Tavas domas par method feeder,jo ar to pagaidām cenšos ķert...? Vai labāk pāriet uz to sistēmu ar sviniņu?

Atbild Aivars Rudzinskis

čukča staigā naktī parkā zem laternas turpu šurpu un skatās uz zemi. pienāk ments, prasa: - ko tu te staigā? Čukča: meklēju pazudušo pulksteni. Ments: a kur tas pazuda. Čukča: a tur aiz stūra. Ments: a kapēc tu te meklē? Čukča: a te gaišāks. Visticamāk, karpas nav apēdušas boilas, kas neatrodas tur, kur atrodas karpas. pareizāk sakot, barot vajag tur, kur ir karpas "ēdnīca". Dīķos ar dūņainu gultni par "ēdnīcu" liecina cietas gultnes pleķīši, kurus karpas barojoties ir iztīrījušas. ja dīķī ir pietiekoši daudz dabiskās barības, tad novirzīt zivi no tradicionālā maršruta nav nemaz tik vienkārši un ar sauju boilu tiešām var nepietikt. ja negribi meklēt karpas "ēdnīcu", tad otrs variants - uztaisi pamatīgi aromātisku barības kokteili, kurā ir gan birstošas, gan šķīstošas sastāvdaļas, sasmalcinātas un veselas boilas, kukurūza, kaņepes utt. un ieber to kādā perspektīvā vietā- aromāts piesaistīs zivis, tās tur barosies un sāks ēst arī boilas. otrkārt, vai boilas ir gana kvalitatīvas? mēdz būt nopērkamas tādas, kuras vairāk par vienu karpa diez vai gribēs ēst. gadās negaršīgas. gadās, ka nepatīk krāsa vai aromāts. visdrošāk ir barot ar t.s. barības boilām. tomēr arī ar krāsainām augstas atraktivitātrs boilām var būt labs rezultāts, ja dara kā iepriekš rakstīts. treškārt, varbūt karpām tajās dienās vispār nav apetītes. mēdz būt tā, ka vairākas dienas tās gandrīz neko neēd - vai nu skābekļa trūkums ūdenī, vai zems atmosfēras spiediens vai vēl kaut kas. toties pēc tam tās atgūst nokavēto:)

Atbildēts: 22.jūlijs 2019, 15:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks. Latvijā ir kaut kur dabūjams tas, ko Koļesņikovs par TTX sauc? Malta kaltēta saldā kukurūza?

Vai arī, kur varētu meklēt, pasūtīt?

Ir pašam kāda pieredze ar to?

Kādu efektu tas dod, ar kādu domu tiek lietots?

Atbild Aivars Rudzinskis

Firmas Traper sortimentā ir, bet Latvijā diez vai ir nopērkams. var jaukt pie iebarojamās barības, ne vairāk kā 15% no kopējās masas. Kādreiz volgā rotaļājāmies ar visādām ražošanas atliekām, kad nekā prātīgāka nebija. Kaut kad jau var arī atgriezties pie saknēm... Turklāt noteikti nav dārgi.

Atbildēts: 8.jūlijs 2019, 15:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingusama

sveiks.kā labāk sagatavot lopbarības kukurūzu iebarošanai priekš karpām un kviešu graudus arī.

abus vāra kopā vai atsevišķi.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

kopā gan labāk ne.

Atbildēts: 28.jūnijs 2019, 10:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Pinkariks

Liels paldies, bet zirņus pārvaritus, bet lai mav putra?

Atbild Aivars Rudzinskis

Atkarīgs, kā tu gribi viņus dabūt iekšā ūdenī un tur līdz zemei.

Atbildēts: 21.jūnijs 2019, 10:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Pinkariks

Sveiks Eksperts.

Jautājums.

Vai var likt baribas maisijuma,rupja frekvence, priekš karpam vāritos zirņus?

Ja var, tad kādiem zirņiem jābūt pārvarītiem vai puscietiem?

Un ja neieteicams, tad kāpēc?

Atbild Aivars Rudzinskis

kādēļ ne. Kas attiecas uz sagatavošanu, tad triks ir tajā, ka jo ātrāk ēdiens sagremojas, jo ātrāk karpai gribēsies vēl. un otrādi. kurš variants ātrāk sagremosies - puszaļšzaļš vai pārvārīts? Pareizi! Un vēl labāk, ja viņš ir kādu dienu vai divas pastāvējis un sācis fermentēties.

Atbildēts: 21.jūnijs 2019, 08:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingusama

sveiks! Man radās tads jautājums, kādu aulu labāk izmantot barojot ar spommbu mono vai pīto un kāds diametrs būtu labāks, distance 80-100m

Atbild Aivars Rudzinskis

Visbiežāk izmanto pīto. galā tai sien 10 metrus garu šoklīderi no labas un resnas monofilās auklas. Vislabāk, protams, izmantot par pamatauklu tam paredzētās auklas, piemēram fox exocet braid mk2. Tās labi peld, tādēļ tās ir daudz vieglāk ietīt. Šoklīderim, savukārt, vislabākie ir koniskie monofilie, piemēram fox edges soft tapered leader.

Atbildēts: 28.maijs 2019, 10:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jugla3232

Sveicināti! Man ir jautājums,kā pareizi pagatavot kaņepes karpām.

Atbild Aivars Rudzinskis

katram jau savi knifi, bet nu pamatā - mērcēt diennakti, tad vārīt.

Atbildēts: 22.maijs 2019, 14:22 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager