Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā valis1970

Aivar, jautājums. Salmo karpu kāts 3,6 m, 3 lb un rakstīts, ka lēnas akcijas. Tāds varētu būt labs, vai tomēr jāmeklē vidējas akcijas. Iemetiena tālums reizēm arī virs 100m,svars 100-120g.

Atbild Aivars Rudzinskis

100 metri ir samērā liels attālums, tur ir, ko mest. turklāt nepietiek domāt par attālumu, karpu copē vajadzīga arī metiena precizitāte. Jo grūtāk būs sasniegt vajadzīgo attālumu un vairāk tā sasniegšanai būs jāpieliek fizisks spēks, jo švakāk būs ar metiena precizitāti. Tāpēc nepieciešams rīks ar pietiekošu rezervi, lai pašam metējam nebūtu pārāk jāpārpūlas. Bet nu, šobrīd jau praktiski ar jebkuru kātu var pārsniegt 100 metrus.

Katrā ziņā kāta akcija nav gluži tas, kas nosaka metiena attālumu. drīzāk tas nozīmē, kāda metiena tehnika būs vairāk nepieciešama. tā vienkāršoti runājot, lēnas akcijas kātam nepieciešama lielāka kustības amplitūda, ātram kātu pietiek ar īsāku metienu, bet toties jaudīgāku. Tapēc lēnas akcijas kāts vairāk būs piemērots plānākai rokai, plecam un mugurai.

Atbildēts: 17.februāris 2022, 22:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks-paldies,par barībm apmēram skaidrs uz ko tiekties:)Nākamais jautājums par kēršanas stratēgiju.Pagājušo gadu sāku karpu copi,baroju un uz barotās vietas ķēru.Bij labākas,bij sliktākas reizes. Tad nu šogad gribas jau kautkādās taktikas pamainīt.Doma tāda- viena barotava 45 m kur nāk no 9 m uz 4 m un ir galds,otru tādu pašu ezera pretējā pusē- tur nāk no 12 m uz 3,5 m.Otra vieta 250m to ar laivu ievilkšu.Uz katra punkta pa 2viem kātiem.Ja nu gadījumā viens punkts strādā otrs nē ,vai ir jēga pārslēgt trešo kātu uz strādājušo punktu,vai varbūt tas var vispār zivis aizbaidīt?

Atbild Aivars Rudzinskis

es arī divus kātus uz viena punkta neliktu, kur nu vēl trīs. Vairākus kātus vienuviet var likt tikai tad, ja ir ļoti daudz zivju un ļoti aktīva cope.

un - ja ir tāda dziļumu pāreja, noteikti vajag vienlaicīgi meklēt gan augšā, gan lejā. dažādos laikos dāžādos laikapstākļos karpa var būt gan dziļumā, gan augšā

Atbildēts: 7.februāris 2022, 22:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks meistar.Jautājums par barošanu.Doma ir šosezon pamēgināt barot divas vietas makškerēšanas dienās.Šosezon jau 2vas naktis gatavojos palikt:)Vienu tuvo distanci ar zivju miltu saturošām boilām Source ,Complex-T.Otru uz augļu bāzes boilas zemene ,tiger nut red-amo,Tutti frutti.Tīgerrieksti,kaņepe.Pagājušo sezonu divas copītes pa dienakti- gribas uzlabot rezultātu:)Tagat ziemā pastaigāju ar kameru,grunts nav cieta,kādi 3-5 cm mīksta kārta virs grunts.Varbūt popaspus vajadzētu pamēgināt,jo ar parasti boilu tik mēģināju .Man bik galvā putra ar tām barībām,jo youtube,labāk neskatīties,cik karpinieki tik viedokļi:)Iepirku kādas 4 veidu boilas un peletes(pva maisiņiem)tīgerriekstus,graudu mix,kaņepes.Varbūt varat bik palīdzēt no savas pieredzes,kā pareizāk to visu apvienot.

Atbild Aivars Rudzinskis

Tā ir, ar plašo barību sortimentu ļoti viegli ir iebraukt putrā. klausīties jutūbes vispār vajag ar ļoti lielu piesardzību. Protams, katrā no tām ir kāds grauds, bet parasti ļoti maziņš un to vēl vajag spēt sadzirdēt.

kā no tās putras tikt laukā? pirmkārt, jāsaprot, ka visas barības, gan boilas, gan visas kukurūzas, kaņepes, rieksti utt. ir labas barības. tās visas ir dodamas karpai un neko sliktu tai nenodarīs un prom no iebarotās vietas nedzīs. BET - ja gribi būt labs karpinieks, tev nepietiek apzināties to, ka barība ir laba. Ir jāuzzin, ko tieši tā barība dod, kāds ir tas efekts, kādu ietekmi tā atstāj uz karpu. Ja neesi kārtīgi izkodis konkrētā barības veida plusus un mīnusus, nemokies, tev viņu nemaz nevajag. Patiesībā, pilnīgi mierīgi var makšķerēt ar vienu boilu. kaut vai to pašu Complex-T, kas ir super kvalitatīva barības boila. Baro to tik iekšā un karpas ķersies! nevajag tur neko baigi papildināt. ja tomēr gribas ko padarboties, tad zem complex-T nosaukuma ir dažāda izmēra boilas, popapi, dumbeļi, wafteri, peletes, pastas, šķidrumi, kurus visādi kombinējot jau būsi sev nodrošinājis lauku eksperimentiem uz pāris gadiem. un nevajag tur likt iekšā nekādas kaņepes, riekstus vai vēl nezinko! Tas tikai sajauc galvu gan tev, gan, galvenais, karpai! tiešām.

ja tev somā būs 3-4 tādas barībiņas (boilas, peletes, pasta un šķidrums) no viena nosaukuma, tu dažādi eksperimentējot, dažādos apstākļos varēsi mēģināt atkost, kad kas strādā labāk. kad labāk pielikt pva maisiņu ar peletēm un kad labāk nelikt. kad vairāk barot, kad mazāk. Kad likt lielāku boilu, kad popapu vai wafteri, utt. Tur vismaz kaut ko var izpīpēt, ja visu smuki pieraksta un pēc tam paanalizē. ja tev somā būs desmit un vairāk sastāvdaļas, tu neatkodīsi nekad un neko. jo vienkārši tev nav tik daudz laika, lai visu to spētu analizēt. un, kā jau teicu, nav arī vajadzības.

makšķerējot ar vienu boilu (barības sēriju), tu mācīsies un sapratīsi nianses, kuras tev noderēs turpmāk un tādā veidā pilnveidosi pats savu stiu un tehniku. bakstoties riņķī un klausoties visos pēc kārtas, tu nesapratīsi tieši neko.

Atbildēts: 6.februāris 2022, 23:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar, karpu kātiem kā fīderim arī ir ātrās akcijas, vidēji ātras un lēnas akcijas kāti? Ja ir, tad vai ir kādi marķējumi, kas uz to norāda, vai tas ir tikai uz lokanumu. Vai arī testi kātiem to nosaka?

Atbild Aivars Rudzinskis

Ir ļoti dažādi, gan ātrākas akcijas, gan lēnāki. Konkrēts marķējums nav, jo akcija ir samērā stiepjams jēdziens un katrs ražotājs to saprot nedaudz atšķirīgi. Kaut kādas norādes par akciju var meklēt kātu aprakstos, tomēr vislabāk ir ņemt pašam rokās un testēt, kas labāk patīk. Ļoti no svara ir fiziskais spēks un tehnika, bez tiem ātras akcijas kātu un vēl ar lielu testu nemaz nevar ielocīt metienā.

Atbildēts: 6.februāris 2022, 23:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Briedis12

Sveiks ,vēlētos dzirdēt jūsu viedokli ,jau divus gadus ķeru karpas vienā ūdenskrātuvē ,kur par dienu nekad neviens nav noķēris nevienu karpu ,karpas šeit ir lielas ,ķeras no saulrieta ,līdz pulkstens 8:00 no rīta ,pa nakti viduvēji 2-5 copes .
Kāds varētu būt iemesls šādai karpu uzvedībai ?,dienas vidū var redzēt ,ka karpas aktīvi dzīvojas par zālēm ,bet neķeras .

Atbild Aivars Rudzinskis

Situācija interesanta, bet šur tur tiešām tā ir. Un mēdz būt arī otrādi. Piemēram, Volgā naktī vispār neķerās. nekad. nu, vismaz vasarā.

Ļoti iespējams, karpas tiešām diennakts gaišajā laikā salien zālēs un no turienes ārā nelien. Visticamāk, tā jūtas drošāk. Ar barošanos tam nevajadzētu būt sakaram un arī ar ūdens temperatūrām šoreiz ne, šajos aspektos tomēr situācija mēdz mainīties no dienas uz dienu. Atliek vienīgi drošības aspekts. Varbūt kādi plēsēji, varbūt kādas cilvēka darbības tā ir iespaidojušas karpu dzīvi.

Vai arī, un tas ir ļoti iespējams, karpas ir iemācījušās sasaktīt briesmas mūsu makšķerēs un gaišā laikā tajās lamatās nekrīt. iestājoties tumsai, modrība zūd un/vai mūsu montāžas ir grūtāk pamanāmas. Tā notiek aktīvi apmakšķerētos ūdeņos, kur karpas tiešām ir lielas un to nav daudz. Tomēr šādās vietās, mainot montāžas, kamuflējot visu, ko var noslēpt, slīcinot auklas un pārejot uz krietni vieglākiem materiāliem var tomēr to copi izcīnīt arī dienas laikā.

Atbildēts: 26.decembris 2021, 19:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Briedis12

Sveiks,man radies jautājums par auklām ,visu laiku esmu makšķerējis maksas dīķos ar Trabucco XPS Longcast Fluo,aukla man patīk izturīga,labi redzama tumsā ,bet ir doma pamēģināt noķert kādu karpu savvaļā,draugi saka,ka ar šo oranžo auklu karpu nenoķeršo ,jo karpa to labi redzot ,kā tur īsti ir ?

Atbild Aivars Rudzinskis

nez, karpas galvā jau nevar ielīst. es domāju, liela karpa to auklu redz (jūt ar sānu līniju) neatkarīgi no krāsas. tādēļ ļoti svarīgi ir piespiest to auklu pie zemes, ļaut nogrimt nevis stigri nostiept. otrs jautajums ir par šoklīderi - ja tas ir un ir pietiekoši garš, tad varbūt karpa pa to oranžās auklas teritoriju nemaz nedzīvo? Tāds ir aukas ražotāja domu gājiens, vismaz. Tādēļ, ja negribi mainīt auklu, uzsien garāku to šoklīderi. no fluorkarbona, piemēram. kaut vai 15 vai 20 metrus. Visi būs laimīgi.

Atbildēts: 29.oktobris 2021, 14:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copes sesija 4 dienas.divas dienas bez cope tresä rìta pieteicas karpa .vai tas bütu pareizi ja es vel vienu makskeri novietotu netälu no tas vietas kur izvilku karpu.vai atstät kä ir.un ko tu mvarètu ieteikt kä šādā situācijā rīkotos tu.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Labs jautājums, paldies. Normālos apstākļos es noteikti neliktu otru makšķeri blakus tai, kas ir nostrādājusi. Visbiežāk tas dod otrādu efektu - copes pazūd pavisam. Ir jāsaprot, ka karpa ir gudra zivs un pēc iespējas cenšas izvairīties no mūsu makšķerēm. Saliekot divas makšķeres vienu otrai tuvumā mēs tikai atbaidām nevis pievilinām karpu. Ja karpa ir kaut cik aktīva, tā noteikti agri vai vēlu atradīs to tavu vienu makšķeri un noliekot otru klāt tas process nebūt nebūs daudz ātrāks. Vienīgā situācija, kad varētu likt makšķeres tuvu vienu otrai ir tad, kad karpas ļoti aktīvi barojas un to ir daudz. Tad, konkurējot savā starpā par barību, karpas zaudē modrību un vairs nav tik uzmanīgas. Tomēr savvaļas makšķerēšanā, kur ir viena cope pa dienu, tādas situācijas parasti gadās ļoti reti.

Atbildēts: 16.oktobris 2021, 14:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Ezers ar cietu grunti.Baroju ar spodu.Pagaodām izmantoju fīderi 180 gr tests,baroju ap 40 m ,bet tālāk būtu grūti kāts pārslogots līdz maksimumam.Nu sākumā līdz 100 m iemetiens būtu ok.Svins ar ko makškerēju no 100- 113 gr.Vidējā karpiņa 7- 8 kg.Lielākā pagaidām 11,7.Spods Fox,lielais,cik gr nezinu:)Doma par 2viem kātiem + 1 kātu spodam.Skatījos Fox horizont,ja nemaodos un shimano.Cenu kategorijā ap 170 euro viņi padaudz 3,60 ,ap 4m. Pagaidā ķeru ar 3 fīderiem,zivtiņa krastā jau tāpat nāk,bet gribas jau pēc iespējas vairāk tās emocijas no tā procesa:)Un ar fīderi pagrūti karpiņu nolikt tur kur vajag,jo pagaidā viņas iet kur grib:)

Atbild Aivars Rudzinskis

Līdz 100 m var mest praktiski ar jebkuru karpu kātu. Tāpēc es ieteiktu skatīties uz 2.75 lb vai, maksimums, 3 lb kātiem. Jaudīgākus diez vai vajadzētu, zudīs vilkšanas prieks un parādīsies nogajieni vairāk. Tālāk janolemj par kāta garumu. 12 pēdu kāti ir mazākiem cilvēkiem, 13 pēdu garākiem. Īsāks kāts ir arī vieglāks, toties ar garāku ir vairāk opciju stūrēt zivi. Ja par modeļiem tad labs, protams, ir fox horizon, tur ir izvēle starp x3, x4 un x5. Tavā cenā ir x3, kas ir ļoti Ok par to naudu. Spodam gan vajag spoda kātu, par to nav šaubu. Kaut vai to pašu horison x3 spod versiju.

Atbildēts: 5.oktobris 2021, 21:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks meistar.. Pirmaa sezona aizvadiita karpu copee.Iista karpu maksskere nav neviena:) Tad nu uz naakamo sezonu gribas iegaadaat karpu maksskeres.Skatos uz tiem kaatiem man visi vinni vienaadi.Gribas 2vus kaatus + vienu kaatu spodam,to laikam vajagot jaudiigaaku. Cena par kaatu nu 150-170 euro. Varbuut varat ieteikt.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Tā ir, pirmos kātus grūti izvēlēties. Dažādi kāti ir piemēroti dažādām copes situācijām. Vislabāk būtu sākumā noformulēt, kur un kā taisies copēt. Tad varēšu vairāk palīdzēt.

Atbildēts: 5.oktobris 2021, 16:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gribulis

Ne asakas un siltas zeķes. Beidzot man parādījās laiks druksku karpai pievērsties. Palasot tavus padomus, pirms kāda mēneša sāku iebarot vienu bedrīti Abavā. sākumā kukurūzu tīģerriekstu sīrupā un boilas, paliekot vēsākam tikai boilas pa 300-400grami. Reizi divās-trīs dienās. Pirms pusotras nedēļas upe mani atalgoja ar 7.kg. karpu, kas ņemot vērā, ka reizes trīs nedēļā pa 3-4 st. pasēžot man šķiet ļoti labi. Jautājumi divi. Pirmais- šobrīd upē ūdens nt. ir bik virs 10 grādiem. Pie kādas t. ieteiktu pāriet uz Trigga Ice boilām. M ontāža man ir 100.gr. flet barotava kā inline svins, jo kā iesācējs vēsā ūdenī negribu vēl ar PVA stikiem darboties.To ar pavasari. Otrs jautājums- kas īsti ir Robin Red? Ir nojausma, ka tas ir kāds asāks aromāts. Konkrēti kā likvīdu barotavai doma izmantot.

Atbild Aivars Rudzinskis

Manuprāt, 10 grādi ir ļoti piemērots laiks pāriešanai uz trigga ice. Robin Red ir slepena sastāva samērā asa barības piedeva. Ir cilvēki, kas to lieto vienmēr un visur. Vari mēģināt.

Atbildēts: 5.oktobris 2021, 16:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager