Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā salvisozols

Sveicināti! Gribētu pajautāt kā ilgāk un labāk uzturēt motiļus svaigus?

Atbild Normunds Grabovskis

Nekas labāks par veco labo avīzi nav izdomāts, tikai nevajag motiļus glabāt slapjā avīzē, bet gan sausā, motiļi paši izdala mitrumu, avīzi jāmaina reizi divās dienās, tārpus vajag izklāt plānā kārtiņā. Ja tārpus gribi saglabāt vairākas nedēļas, tad bez speciālā skalojamā sietiņa neiztikt, reizi dienās piecās izskalo tārpiņus, tas aizņem minūtes 15 uz 100 gramiem tārpu, apžāvē uz avīzes, tad ietin sausā avīzē un atpakaļ ledus skapī, ar motiļiem ir ko noņemties, bet nu bez viņiem arī nekādi nevar.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

Sveiki ekspert, gribēju pajautāt kā labāk tagad ķert sapalus upē ar normālu straumes ātrumu, upe ir plata, apmēram 5m, un dziļums ap 2m. Gribēju pajautāt ar kādu gruntenes sistēmu, lai es ķeru, jo viņas ir tik dažādas, bet kura labāk ir priekš sapaliem nezinu, un vai tas ir labi ka pie monofīlas auklas atbilstoši pievienoju pīto ka pavadu uz sapaliem (pīta aukla 0,18) Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

Sapalu copei piemērotāka būs gruntsmakšķere ar slīdošo svinu, ja es tevi pareizi saprotu, tad tu pie monofilās auklas gribi siet pītās auklas pavadiņu, priekškam? Pītās auklas pavadiņai nav nevienas priekšrocības, pietam vēl tik resnai auklai, pīto parasti liek kā pamatauklu un tad no monofilās uzsiet pavadiņu. Sapalu īstā cope sāksies nedaudz vēlāk , kad parādīsies maijvaboles, patreiz var izmantot mizgraužus, spāru kāpurus.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā belyz

Es gribētu pavaicāt, kādu barību labāk izmantot pavasara nelielai cope mazā upītē(ezera ietekā).Varbūt var ieteikt tādu barību ko var pagatavot mājās? Ir doma uz brekšiem pasēdēt.Un varbūt jūs varat ieteikt kādu auklu, labāk lietot?

Atbild Normunds Grabovskis

ja tavā vietā nav daudz makšķernieku un zivis nav izlepušas, tad vari izmantot barībā praktiski jebko, kaut vārītu prosu, putraimus vai grūbas, protams es vienmēr esmu teicis un teikšu, ka šīs putras nav labākais barošanai, bet ja galīgi nekā cita nav pie rokas, tad tas ir labāk kā nekas. Vari sajaukt rīvmaizi ar saulespuķu spraukumiem, pielikt nedaudz vaniļas, vai kādas citas garšvielas un tas jau strādās labāk, bet pats labākais ir izmantot gatavās barības, kuras var pašķaidīt ar zemi un strādā praktiski vienmēr, patreiz pavasarī ļoti labi strādā SALMO barības un SENSAS sērija CLUB, tās ir barības, kuras veikalā maksā zem 2 latiem kilogramā.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā markuss999

Sveiki! Mani ļoti interesē zelta karūsiņas, vēlos tās ielaist piemājas dīķī. Vai Latvijā ir kāda audzētava, kur tās varētu nopirkt?

Atbild Normunds Grabovskis

Zelta karūsa ir smuka zivs, bet tās neviena audzētava neaudzē, tavā gadījumā ir jāmeklē kāds dīķis kur tās saķert ar tīkliņu vai makšķerīti

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā falkors94

Sveiki! Esmu pilnīgs amatieris, un neesmu izvilcis nevienu zivi lielāku par 500 g., tādēļ domāju, ka pajautāšu kaukto ekspertam. Vēlējos uzzināt vai ap šo laiku jau var sākt ķert asarus ar pludiņmakškeri Gaujā, un ar ko vislabāk likt uz āķa!

Jau iepriekš pateicos par atbildi!

Atbild Normunds Grabovskis

Ar pludiņmakšķeri var sākt makšķerēt uzreiz pēc ledus iziešanas, sākumā labākā esma noteikti ir slieka, ūdenstārps , mušu kāpurs un motiļi, meklē krasta atsraumītes , tas nekas, ka ūdens vēl ir duļķains, zivis grib ēst arī duļķainā ūdenī.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā uuggyy

Labdien! Vai tiešām džerkošanas ekipējums ir tik bieži jāmaina! citi saka, ka kāts un spole bieži jāmaina, citi saka, ka tās ir muļķības! Kāds ir Jūsu viedoklis?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja sākotnēji tiek izmantots pareizais inventārs, attiecīgi ciets kāts un piemērota, laba spole, tad neredzu iemeslu kaut ko mainīt, bieži inventāru maina tie copmaņi, kuri meklē vai nopietni pilnveido savu copes stilu. Es pats parasti kaut ko mainu tikai tad, ja inventārs ir nolietojies, tā ka es teikšu, ka tās ir muļķības.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā uuggyy

Labdien! Mans jautājums ir par Džerkošanas inventāru! Gribu zināt cik garu kātu vajag, ja augums pašam ir 180? Kāds būtu jūsu ieteikums uz kāta testu? Cik lielu vajadzētu Latvijas ūdeņiem? No 20 - 70 būtu pietiekoši?

Atbild Normunds Grabovskis

Es pats nedžerkoju, nepatīk tie lielie mānekļi un arī līdakas ne sevišķi cienu, tāpēc uz šo jautājumu pilnvērtīgi atbildēt nevarēšu.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mar.oz

Sveiks! kur var dabūt lukturi ar vismaz 100 diodēm??? man ir ar 130 diodem !!! Vnk nekur es vairs nevaru atrast tik lielu!!

Atbild Normunds Grabovskis

Saku godīgi, nezinu

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ainars.dz

Sveicināti!:D Es jums vēlējos pajautāt par piemājas dīķi.....? Lieta tāda, ka toka 2.g atpakaļ izrakts dīķis un pat līdz šim brīdim nav zāļu, (izrakts mālainā vietā), vai ir iespējams nopirkt speciālas sēklas, kuras iesēj dīķī...?

Un vai ir iespējams, ka šogad daļa karpu šajā dīķī izslāpa (līņi arī slāpa), vai var būt ka tieši slāpa tāpēc, ka nav zāļu un nav skābekļa....? Es šajā vasarā pievērsos pie samu ķeršanas uz Daugavas, vai jūs varat pateikt kurā mēnesi (kad) var mēģināt ķert samus (daugava)....?:):):)) :D Paldies par uzmanību.....

Atbild Normunds Grabovskis

Es savos pamatos esmu tikai un vienīgi makšķernieks, tāpēc uz jautājuma pirmo daļu atbildēt nemācēšu, ieej portālā zive.lv, tur ir sadaļa par dīķiem, pieredzējuši veči atbildēs. Bet samus varam sākt ķert jau maijā, kad sākās spiningošanas sezona.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Evardsons

Sveiks Normund! Gribētu zināt ar cik resnu auklu copēt brekšus līdz šim lietoju 0.20, vai arī var ar mazāku???

Atbild Normunds Grabovskis

Viss atkarīgs no tā par kādu makšķeri runājam, ja par pludiņmakšķeri un runa iet par copi ezeros, kur nav čakārņi, tad var lietot arī 0,14 - 0.16mm pamat auklu un 0.10-0.12mm pavadiņu , upēs un vietās, kur bieži aizķeras pamat auklai jābūt tomēr biki resnākai, lai āķim aizķeroties to ir vieglāk noraut un nevajadzētu zaudēt arī pludiņu un atsvarus.

Atbildēts: 20.aprīlis 2009, 13:21 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager