Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Unkas

Sveiks! Man radās viens pavisam mazs jautājums! Ezerā no laivas makšķerēšu brekšus, līņus. Apmēram dziļums tur 1 metrs. Cik garai jābūt pavadai, kādam pludam? Kā labāk sataisīt makšķeri?

Atbild Normunds Grabovskis

Pavadiņas garums varētu būt 15-20 cm, tad uz pamatauklas maziņš kontrolsvariņš, kurš parādīs katru mazāko kustību uz sāniem vai augšu un tad kādus cm 20-25 augstāk tad izvieto pamatsvinus, pludiņam vajadzētu būt nelielam, teiksim 1-2 gramu celtspējā, ņem izturīgus pludiņus ar paresnu antenu, lai cīnoties ar līni pludiņš zālēs nesalūzt

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ricards

Labvakar! Nopirku makšķeri 2m kāts pludiņu 2g + 3g spoli. Brīvdienas grasos braukt copēt, bet nezinu kāda izmēra āķus izmantot, kāda dziļumā makšķerēt un kā izvēlēties dziļumu ezerā, ko likt uz āķa, cik resnu piesienamo aukliņu izmantot? Makšķerēšu pārsvarā no krasta. Varbūt varētu kādu padomu kā tikt pie nedaudz lielāka loma kā 15 cm asariem. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Nepaslinko un palasies vismaz daļu no tā, kas rakstīts šajā lapā, tevis uzdotais jautājums ir tik nekonkrēts un pašs, ka uz to atbildot man nāktos neiet uz darbu u tu taču man algu nemaksāsi, vai ne, tāpēc sarunājam, ka tu palasi to, kas te ir sarakstīts un tad kad radīsies konkrēti jautājumi, tad atgriezīsimies pie šīs sarunas, pie reizes izstāsti kas tev tā pa spoli +3, es tādu nezinu

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:19 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā apovits

Sveiks. Saki, lūdzu, kas jāliek klāt mīklai, kas taisīta no miltiem un ūdens, lai tā būtu stingrāka, sīkstāka.. Vai tikai milti? Makšķerēšana notiks nedziļā upītē. Prieks brekšiem, plaužiem...?

Atbild Normunds Grabovskis

Vispirms izstāsti man ar ko breksis atšķirās no plauža, patiesība tā ir viena un tā pati zivs, atšķirīgais ir plicis, tam ir nelielas sarkanas spuriņas, brekšukiem spuras ir pelēkas, plicim ir taisna , cieta mute, breksim vērsta uz leju, ar garām lūpām, sajaukt šīs zivis, ja tās ir lielākas par maza bērna plaukstu, nevar.

Par mīklu, pats ūdens vietā miltiem pievienoju olu, ieber bļodiņā miltus, iesit tur vienu vai divas olas un mīci , mīkla sanāk daudz stingrāka, precīzāk staipīgāka kā lietojot ūdeni vai pienu, arī uz āķa tā turās labāk, viss ir vienkārši, arī frikadeklēm un kotletēm pievieno olas, lai tās labāk turētos kopā.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raimonds81

Sveiki!...Vai tu lūdzu nevarētu sīki aprakstīt kādai vajadzētu izskatīties zušu gruntsmakskeri - kāts, aukla, pavadiņa, montāža, āķi un kur tos vislabāk meklēt - seklumā pie zālēm vai labāk pie dziļuma kants. Un ja liek naktstārpu uz āķa, vai ir svarīgi, lai āķis būtu nosegts pavisam, vai arī tārpu var maukt virsu izdurot to cauri pāris vietās tā lai āķa gals būtu pliks? Jau iepriekš pateicos.

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl neesmu zušu speciālists, esmu tos ķēris, bet tā kā pa naktīm copēt nemīlu, man dikti miegs nāk, tad arī ar zušu copi neaizraujos

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Girts

Sveiks! Man tev radies jautājums. Kā tu skaties, ja gruntenēm uz pavadiņas liek gumijas trubiņas, lai pavadiņa nepiņķerētos ap auklu, vai tas kaut kādā veida ietekmē copi?

Atbild Normunds Grabovskis

Nu tas tāds pretsavērpēja paveids vien ir, tādu izmanto gan karpu makšķernieki, gan citi gruntsmakšķeru cienītāji, pats pieturos pie klasiskajiem līkajiem plastmasas pretsavērpējiem un patreiz neredzu nevienu iemeslu kaut ko mainīt.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā matuziks

Labdien man ir tāda problēma man ļoti aizaug dīķis esmu dzirdējis, ka palīdzot baltais amūrs, bet vai tā ir? Un kur to varētu dabūt? Lūdzu palīdzat! Jau iepriekš paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Tā ir taisnība, tikai....., tikai ar balto amūru mazuļiem ir palielas problēmas, to vienkārši nepietiek, jo līdzīgas problēmas ir lielākai daļai dīķu, kuru nupat mūsu zemē ir dikti daudz palicis, vienīgais ko varu ieteikt ir sameklēt lielākās zivju audzētavas , apzvanīt visas un jau uz priekšu pieteikt kādu daudzumu šo zivju mazuļu, daudz jau nevajag, jo amūri aug ātri un izēd zāli diezgan labi

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ga_rais

Sveiks! Man ir tāds nopietns jautājums. Mans hobijs ir makšķerēšana jau kādus 20 gadus, bet ir ļoti vēlēšanās strādāt kādā uzņēmumā, kas ir saistīts ar šo hobiju-dabu, copi, dzīvnieku un zivju aizsardzību utt. Vai jūs nevarētu kā palīdzēt vai ieteikt ko? Ļoti gaidīšu atbildi. Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Šādu darbu ir daudz, bet diemžēl visi tie ir diezgan mazapmaksāti darbi un skaitās ne pārāk prestiži, lai gan patiesībā kas var būt labāks par to, ka cilvēks ar prieku iet uz darbu un dara to, kas viņam patīk, es to zinu, jo man ļoti patīk tas ko es daru. Ieej ar šo jautājumu Stikuta Jāņa mājas lapā fishing.lv un uzjautā viņam, zinu, ka kādu brīdi atpakaļ viņš cītīgi meklēja cilvēkus darbam saistītam ar tevis minētajām jomām.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kasparsb

Iegādājos fīderi - ļoti patīkama cope. Jautājums - vai sistēmas jūtību nevar palielināt vēl vairāk aiz "maršrutētāja" pie pamatauklas piesienot barotavu un pie karabīnītes pavadiņu ar āķi? Paldies, KasparsB

Atbild Normunds Grabovskis

Kur tad tu redzi lielāku jūtību, zivij jārausta barotava, kura reizēm sver 100 gramus, visas fīdera montāžas pamatā ir tas, ka zivis copi parāda uzreiz uz kātu, tāpēc arī daudzi, es tajā skaitā, lietojam pītās auklas, ka tā nestiepjas un parāda katru vismazāko piegrabināšanu, tas ka tevis aprakstītajai sistēmai pavadiņa iznāk tuvāk kāta spicei vēl neko nedod, jo tu jau nemaz nezini kurā virzienā tā zivs ies ar tārpu mutē.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raimonds81

Sveiks, Normund! Mans jautājums saistīts ar līņiem. Makšķerēju gandrīz tikai ar pludiņu, bet gribētu pamēģināt pasēdēt uz līņiem ar grunteni, bet ir dažas neskaidribas... Kādu kātu vislabāk izvēlēties (garums, tests), spoli (50 līdz 100Ls robežās kopa)? Auklas, pavadiņas resnums un garums? Varbūt vari ieteikt kādu sistēmu ar barotavu? Un kā notiek iebarošana makšķerējot uz gruntenes (ar makšķeri sēžot parasti baroju sensas+salmo līnis), kāds signalizators jālieto (zvaniņš)? Visbeidzot, vai līņus ir vērts mēģināt ķert uz boilam?

Jau iepriekš pateicos! Raimonds.

Atbild Normunds Grabovskis

Vispirms jau jānoskaidro kur tu tos līņus gribi ķert, ja ezerā, tad ar to fīderi ir kā ir, ja upē, tad viss var notikties, pietam ļoti veiksmīgi, tevis minētajā summā var iekļauties jau ar pavisam labu inventāru, kātu ieteiktu 330-390cm garu, ar testu līdz gramiem 80, tas būs kāts, kurš dos visvairāk kaifa velkot zivi, bet nebūs paŗāk mīksts, spoli iesaku ātro, pašam uz fīderiem stāv SALMO DIAMOND MATCH spolītes, nekas, man patīk. Pamatā 0.12-0.14 pītā vai 0.22-0.25mm monofilā, pavadiņa monofilā , līnim 0.18-0.20mm, barotavu sistēmas klasiskās, palasies manā lapā, tur šogad daudz par šo tēmu runājam.

Papildus signalizatorus likt nevajag, tur jau tā fīdera sāls, ka copes redzi uz mīkstās spices, visi citi signalizatori jau ir solis atpakaļ pie klasiskās smagās gruntenes. Līņus mērķtiecīgi ķert uz boilām var kādos Zviedrijas vai citas valsts, kur šīs zivis nekad neviens nav ķēris, ūdeņos, pie mums jau liels līnis skaitās 2 kg, tāpēc līņu ķeršanu(nevis netīšām noķeršanu, bet tieši ķeršanu) es nosauktu par aklās zarnas operāciju caur muti, tātad par pilnīgi nelietderīgu laika kavēšanu.

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kults20

Labdien. Ar kādiem āķiem būtu labāk noķert līni vai karpu? Ar kādu barību būtu labāk barot šis zivis? Paldies jau iepriekš.

Atbild Normunds Grabovskis

Šīs un citas zivis jāķer ar asiem āķiem, ja nopietni tad āķa izmērs un forma ir atkarīgi no ēsmas lieluma un paredzamo zivju izmēriem, tevis minētās zivis visbiežāk tiek ķertas uz atšķirīgām ēsmām, līņus tomēr pamatā ķer uz dažādiem tārpiem, tādēļ nepieciešami vidēji resni āķi ar pagaru kātiņu, lai var savērt tārpu pušķīti, savukārt karpas visbiežāk ķer vai nu uz kukurūzas graudiem , dažādu aromatizāciju mīklas un maizes bumbiņām, makaroniem un citām „virtuves” lietām, tāpēc šeit nepieciešami āķi ar īsāku kātiņu, bet ar platāku liekumu, lai ēsma labāk turās un veidojās lielāks kumoss.

Par barībām palasies citās atbildēs

Atbildēts: 2.jūnijs 2008, 21:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager