Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā valis1970

Vosals Normund. Ienāca ziņas, ka meklē pieeju Cieceres ezeram Brocēnos, labiem brekšukiem. Tā varētu būt?

Atbild Normunds Grabovskis

Jā, plānoju turp aizbraukt pamēģināt pierunāt kādu brekšu puiku, vai vismaz radīt kaut kādu saprašanu par ezeru :)))))

Atbildēts: 25.jūlijs 2023, 13:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā FishMV

Sveiks!
Biju Gaujā. Tikai tāpēc ka citi sastāstīja pilnas ausis [ ...tāāāādi brekši ķeras !! ], nu ko braucu arī, pirmo reizi, paskatīties kas tad nu tur ir reāli. Līdz tam tikai no taviem video redzēju, bet tik un tā Gauja kaut kā nevilināja, jo līdz Lielupei man dažas mīnūtes.
Labs ir, atbraucu uz norādīto vietu kopā ar kolēģi. Jā, ir jau priekšā daži makšķernieki norādītajās koordinātēs ( 57.101327, 24.332278 ) , un skatamies ka velk arī, bet vairāk velk tikai viens, pērējie blakus pa kādam. Vēlāk divi nozuda, palika tikai vilcējs un vēl viens onkuls blakus. Mēs no sākuma ķērām pa straumi uz leju kādus 100 m, bet tad vietējais onkuls-spiningotājs pateica ka jāiet tur aiz tiem makšķerniekiem uz līkuma tur esot bedre, tur jābūt breksim. Bet nekā. Tikai barības mētāšana ar fīderi pus dienas garumā un izmisums. Barība bija VDE melna, breksim + zeme, + grieztas sliekas + griezti baltie, uz āķa gan slieku gabaliņi, gan vesela slieka, gan slieka + baltais, gan slieku gabaliņi + baltie, gan baltie. I, dritvai kociņ, nevienas brekša copes!?!
No rīta tikai dažas raudiņas un asarīši, vēlāk vispār 0. Arī kolēģis nevienu copi neredzēja.
Nevarēju saprast, vai nu esmu nejēga, vai arī breksis tupēja konkrētā bļodā kur viens makšķernieks tad nu tos vilka (apm.15 gab kopā).
Kas par lietu?

P.S. Dusmīgs. Nebraukšu uz Gauju vairs. :)

Atbild Normunds Grabovskis

VOOOOTTTT!!!! Tā arī vajag tiem internetā vietu meklētājiem :)))))), toties mēs ar čomu sestdien 3 no rīta nobraucām gar upi kilometrus 3 līdz atradām vietu, kur divatā apsēsties, jo visas vietas bija pilnas ar “”interneta upuriem"" :)))), ap 10 jau krasti bija stipri retāki no večiem :)))

Gauja ir upe, kuru tās copmaņi kož vaļā visu mūžu, Gauja mainās savā gultnē tā, ka vietā, kur gadiem bija laba bedre pavasarī pēc paliem var parādīties sēklis metra dziļš u.t.t., līdzīgi mainās arī zivju stāvvietas, protams ir tādas daudz maz stabilas vietas, kurās kaut kādā noteiktā laika periodā stāv vienas vai otras sugas zivis, bet tādu vietu, kur zivis stāv visa gada garumā….. ja arī ir Gaujā, tad tādu ir ļooooooti maz, Gauja ir smilšais grāvis, lai arī breksis ir ļoti trekns, daudz treknākas kā Lielupes :))), zivis migrē ļoti lielus attālumus. Breksim ir vietas, kur viņš nakšņo un tad no rīta viss bars pieceļās un aiziet ganīties, bars var iet arī 2-3+ km barojoties un tad atgriežas uz savu naktsmītni, tā tas var būt 1-2 nedēļas, ja labas ganības, tad 3+ nedēļas, pēc tam breksis pārceļas uz citu vietu un copmaņi, kuri viņu meklē un gana, ceļas līdzi … un tādas vietas nevienam neatklāj :)))).

Lejtecē cilvēku pie upes vairāk, arī resurs upei lielāks, pateicoties līcim, ir pāris vietas, kur tas pats breksis ir aktīvs, ja viņš tajā gadā ir sanācis un apstājies daudz maz labā daudzumā, 3-4 mēnešus gadā, pārējās vietās viņš vienkārši iet garām un nav teikts ka pa to krastu, kur sēdi tu :))))), ar Gauju tā arī ir, ka reizēm velk 1-2-3, bet pārējie 10-20 pa kādam noķer :))) un vēl 30 nenoķer neko, bet bildes ieliek tie 1-2-3 :)))))))

Upe ļoti laba un interesanta, bet nu sarežģītā gan un tos lomus, ko var vilkt Varkalī, reizēm Lielupē, Daugavā u.t.t. Gaujā redzi reti :))), pietam… bilde neparāda to cik stundas cilvēks pavadījis pie upes :)))), zinu šī gada vienu 35+ kg lomu, kur cilvēks atsēdēja pie upes BEZ normālas zivs 14 stundas un tikai tad garām ejošais bars piestāja uz brīdi :)))))

mēs ar kolēģi arī sestdien apsēdāmies tur, kur nekad nebiju sēdējis, no 5 līdz 15 es noķēru 10 breksēnus 250-900 grami + ap desmi ašukus, kolēģis līdzīgi, no rīta vēl bija cerīgi, bet pēc tam 1 copes stundā +, nu gaaaaalīgi garlaicīgi, bija skaidrs, ka brekšuks tur nestāv, tikai eit garām, mājās braucot piebraucām citā vietā apskatīties un tur onkam 10 minūtēs redzēju 2 copes, viņš tikai nemācēja paņemt to zivīti…. tātad tur brekšuki bija pa dienu…

Atbildēts: 25.jūlijs 2023, 09:08 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Vakar centos saprast gultni ar marķieri un īsti nesapratu, kur man palikt. Iemetu velku saprotu, ka smilts, velku tālāk pārādas akmentiņi vai gliemeži. Nomarķējos arī, tad uz akmeņiem kādu metru no smilts. Pareizi vai nepareizi?

Atbild Normunds Grabovskis

NEZINU :)))), un kā tu atšķīri vai tie ir gliemeži vai akmenīši :))), es nemāku atšķirt :)))).

Tur daudz jautājumu ir uz kuriem 100% patiesi diez vai kāds tev atbildēs, BET ir tomēr tādas dažas vispārējas patiesības, ka ja jāmeklē ir kaut kādas izmaiņas uz grunts, nav teikts, ka tieši tevis minētās, parasti ja ir zāļains, tad meklējam tīru vietu, ja visur ir cieta grunts, tad meklējam kaut kādu biki mīkstākas grunts pleķi vai joslu, jo tādās vietās tomēr ir lielākas cerības satikt zivis :))), pietam…. ja makšķerē “bļodā", tas ir vienādā dziļumā ar līdzenu grunti, tad vispār izvēlamies sev ērtu distanci un tur klājam galdu, jo tādōs ūdeņos zivīm vieglāk ieraudzīt\sajust uzklāto galdu.

Tāpēc pateikt man tev vai tu darīji visu pareizi ir grūti, jo nezinu kāda grunts, kādi dziļumi u.t.t. bija tajā vietā, doma ir pareiza - meklēt izmaiņas, bet tā viennozīmīgi pateikt, ka breksi jāķer uz gliemežiem vai akmeņiem es gan neņemos :)))))

Atbildēts: 25.jūlijs 2023, 08:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arveens03

Sveiki! Kādu kātu (līdz 100 eiro) ieteiktu priekš samiem Daugavā no krasta uz grunts, lai arī reizēm varētu pielietot šo kātu arī uz karpām?

Atbild Normunds Grabovskis

Jebkuru lēto karpu kātu, met labi, paredzēti slodzei, praktiski nenogalināmi, ja vien speciāli nelauz, 40-50 eiro var iekļauties bez problēmām, pietam lielu starpību nesajutīsi būs tas kāts pa 40 vai pa 80, “labā” gala kātu cenas ir 150-200+, pietam tādās copēs kā samu gruntene noteikti nevajag baidīties no stiklaškiedras kātiem arī, ļoti izturīgi, tā, ka 100 naudiņās vari iekļauties ar kātu un spoli

Atbildēts: 25.jūlijs 2023, 08:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Swen

Sveiks atkal radās jautājumi.
1. Vai ir kādi zirņi ko var likt uz breksi uz āķa?
Izmēģināju joka pēc turku zirņus marinētus, liekas aktivitātes nebija.
2. Man te ieteica uz breksi likt garneli, nopirku, pameģināju, itkā ķeras, pat asaris pieteicās. Problēma tāda ka neturas īsti uz āķa, katrā otrajā metienā nāk ārā bez garneles(bez copes).
Ir tur kāds noslēpums kā viņu uzlikt uz āķa?
3. Gribu uzsiet augšējo āķi gruntenei(fīderim) virs barotavas. Esmu jau daudz ko mēģinājis, bet bez metāla atvada liekas kā piņķerējas ļoti.
Varbūt likt āķi pa taisno pie pamatauklas? Tas ir rezultatīvs pasākums?
Zinu ka var uzlilkt troiņiku, bet tad laikam shausmīgi īsu pavadu jāliek klāt?

paldies :)

Atbild Normunds Grabovskis

:))))) a slieku tu neesi mēģinājis :))))??? putuplastu\EVA\speķi - tātad peldošo ēsmu ???

pats esmu daudz eksperimentējis meklējot ideālo ēsmu :)), bet tik un tā esmu atgriezies pie tārpiem, reizēm papildinot tos ar kukurūzu vai makaroniem, biežāk gan alternatīvu tārpiem liek meklēt liels sīkzivju daudzums uz grunts vai pusūdenī, tad jā, jāmeklē kas cits, ko sīkzivis nenograuž, plus reizēm breksim un karūsai ir brīži, kad viņi virs barības grozās, bet ēsmu neaiztiek vispār, tādos gadījumos noteikti var iemest vienu makšķeri ar “putuplastu”, tātad peldošo, mākslīgo ēsmu, kura āķi nedaudz piepaceļ virs grunts, reizēm tas strādā vienos vārtos, bet ne vienmēr :) . Putuplasta bumbiņas 4-6mm ir populārākā ēsma, tur jāpaspēlējas ar krāsām, reizēm dzeltenas, reizēm zaļas vai sarkanas, retāk baltas, bet putuplastam ir liels mīnuss, tas ir ļoti trausls, tāpēc es iesaku sagriezt mazas “tabletītes” no EVA materiāla (pludmales čības, tūristu paklājiņi, mandulas )), tas materiāls peld tik pat labi, bet ir 100reiz izturīgāks, var sagriez mazos gabaliņos speķi, tas pilda tieši tādu pašu funkciju, bet visām šīm peldošajām ēsmām ir viens bet, ļoti īsas pavadas un speciāli jāpiemeklē āķi, jo ēsmai nevajag plivināties pa gaisu, bet tai ir jābūt tādai, lai tā ar mazāko ūdens plūsmu, kad breksis iesūc barību no grunts, iepeldētu breksim mutē, tur visa fiška :))).

  1. var mēģināt zaļos zirnīšus, sapals un ālants tos reizēm ēd, bet nebaidies reizēm 1 kukurūzas graudu uzlikt uz āķa, reizēm nostrādā un tieši uz lielāku breksi
  2. griezt tabletēs garneles, ņemt veikalos atdzesētās, nevis pārsaldētās, tad garnele ir biki staipīgāka\gumijotāka, BET galvenais saprast priekš kam tev garnele…., jo visādas tārpu kombinācijas + iegriezts tārps jebkurā gadījumā strādās labāk un stabilāk :)))
  3. :))))) krieviski ir tāds labs teiciens - žadnostj gubit frajera :)))), grozi kā gribi 2 garas pavadas tu neuzliksi fīderim, augšējā būs īsāka, vienkāršākais veids kā to izdarīt ir tevis minētais trīnieks griezulis, tiesa es pats viņus vispār neizmantoju nekur, nepatīk man viņi, ja tu izmanto monofilo auklu kā pamatauklu, tad vari uztaisīt 1 pīni(skrutku) augstāk, tad uzvērt uz auklas karabīni barotavai un uztaisīt otru, apakšējo, pīni, tāda sistēma strādā, bet nu abas pavadas ir ne pārāk garas, bet strādā. Pat ja pamataukla ir pītā, tad var sasiet no resnāka monofila tādas divu pavadu sistēmas, aptuveni 50-70-100 cm garas un tad pamatauklas galā ir tikai neliela karabīne, kurā ieliec iepriekš sagatavotu sistēmu, piekar barotavu, pieliec pavadas un aiziet, tā daudzi veči dara

Atbildēts: 24.jūlijs 2023, 08:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Finnstraum

Sveicinati,

1)Pasakiet ludzu vai ir iespeja fiderot ezeros? Teiksim Babites ezera- Spunupe? Jo es zina ka ezeros ir daudz udens zales.
2) kadu labaku baribas brandu prieks fidermakskeres? Jo vinu tik daudz:)

Atbild Normunds Grabovskis

  1. protams ir iespējams fīderēt ezeros, pašā Babītes ezerā gan to vietu, kur tīra grunts, ir maz, bet Spuņciema kanālos fīderēt var un ļoti labi tur var fīderēt
  2. Ja tev ir pats fīderēšanas sākums, mācīšanās process, tad labāk ņem Universālā vai Fīderis Ezers (Fīderis Medium) barības, tās strādās uz visām zivīm un būs ok, galvenais pareizi samitrināt barību, piemēram es strādāju ar Lorpio barībām, tās ūdeni dzer labi uz 1 kg barības es uzreiz leju 500 gramus ūdens un tad rūpīgi maisu, bet katra ražotāja barības dzer ūdeni biki savādāk, tāpēc vajag to pārbaudīt, sākumā liet ūdeni mazākās porcijās, ezeram noteikti neizvēlies gaišas barības, tādas izteikti dzeltenas vai sarkanas, ņem klasiski brūnu, pelēku barību un viss būs kārtībā

Atbildēts: 19.jūlijs 2023, 08:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā agnoss

Labdien, meistar! Ko varētu ieteikt no starpsezonas kostīmiem copei pavasaris- rudens. Lai būtu sauss un elpojas labi.
Paldies

Atbild Normunds Grabovskis

Diemžēl šī tēma tagad man ir pilnīgi garām, uzņēmums, kurā strādāju, nopietnus apģērbus pagaidām netirgo, bet kas notiek citur es īpaši neesmu pētījis.

tomēr to “spēlētāju” apģērbu tirgū nav nemaz tik daudz, sevišķi vidēji siltajos kostīmos, NORFIN noteikti būs lētākais, sevišķi, ja tiec uz kādu akciju un ar lielāko piedāvājumu, ir daži veiksmīgi kostīmi GRAF , ir GAMAKATSU kostīmi daudz maz saprotamās cenās, ja vari atļauties kostīmam tērēt 500+naudiņas, tad FHM, SIMSS, SHIMANO vai kādas eiropas firmas GORE-TEX kostīmi

Atbildēts: 13.jūlijs 2023, 08:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dzerve1955

Vasals Normund!Gribētu zināt Tavu viedokli par šoklīderi.Es uz fīderi sienu fidergamu 20 cm 0,8 un viss notiek, bet kad puika 2+ tā jūtu viņš pie uztveramā itkā izstiepj gumiju un aiziet uz leju, jāmet sačoks un jāsāk no jauna bet ir arī ir zaudētas labas it īpaši labi līņi. Ko Tu teiksi par šoku:flukarbons,vai mono bez gumijas.Flukarbonam nav stiepsanās kāds no viņa labums?Man nava ar viņu pieredzes, izved gaismā tumsoni.

Atbild Normunds Grabovskis

man gan pašam deļ fīdergumijas nav aizgājusi neviena zivs, tieši otrādāk :))), tiesa ikdienas copei vairāk lietoju 1 mm fīdergumiju, jo 0.8mm rupjākai zivij var būt biki pa mīkstu, 1mm gumija ļauj arī pavadas likt resnākas, pietam mīnusu tai nav, jo noamortizē labi arī 500 gr zivi.

sportā daļa izmanto mono vai flurokarbona šoklīderus, es no tiem atteicos jau sen, pirmkārt jau mezgls uz auklas, tas mani tracina :))) un ja ir pūkas un zāle, tad tas viss ķerās uz tā mezgla, pietam mono aukla nogurst un to regulāri jāpārsien, ja šoku sien no resnākas mono, tad mezgls ir vēl lielāks :))).

atceries vienu - šoklīderis ir RESNĀKAS auklas gabals, lai metiena brīdī varam guldīties ar spēku metienā, šoklīderus izmanto parasti super tālajiem metieniem, kad smagu barotavu\svinu vajag aizmest ļoti tālu, tad uzsien 1,5-2 kāta garumā resnāku auklu, parasti resnu pīto (0,18-0.20mm) uz kuras sien sistēmu, jo metiena brīdī vis lielākā slodze ir tieši uz to auklas posmu uz kura ir uzsieta montāža\svins\barotava un uz vietu, kas ir riņķos metiena brīdī, citas funkcijas šoklīderim nav. Ienākot fīderim kaut kā ieviesās 0,23-0,25mm mono šoklīderu mode, kur mono vairāk pilda amortizatora lomu nekā šoka, bet …. barotavas atšaujas diezgan labi ar tādu montāžu :)))

manuprāt tev jāsāk ar fīdergumijas paresnināšanu vai pilnīgu pāriešanu uz 0,27-0.30mm monofilo auklu (breksim, līnim, karpai ir pat ļoooti ok) , āāā vēl varu ietiekt pameklēt biki citus āķus, jo iespējams, ka ne tik daudz mīkstā gumija ir pie vainas cik āķis ar mazu atskabargu, ļoti bieži pamainot āķi aiziešanas problēma atrisinās pati, jo dažie āķi it kā ir ok, bet tomēr biki griež zivs lūpu un atskabarga maza, paņemot , uz aci, biki biki savādāku āķi šīs problēmas risinās pašas no sevis :))))

Atbildēts: 11.jūlijs 2023, 08:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Guntiz

Labdien eksperta kungs. Vai būtu tāda iespēja ar jums sarunāt meistarklasi uz feederi? Galīgs iesācējs neesmu, bet noteikti ir daudz ko uzlabot. Esmu gatavs samaksāt, par copi ar jums.

Atbild Normunds Grabovskis

Tādas iespējas ir, bet…tas viss nostājas diezgan padārgi vienam cilvēkam, parasti mani nolīgst draugu kompānijas (3-5 cilvēki), firmas u.t.t., tad es pats necopēju, bet gan strādāju tikai ar klientu, mēģinu sakārtot inventāru, parādīt kas un kā sasienas, kā meklējas perspektīvās vietas u.t.t., godīgi nostrādāju 6-8 stundas , raksti man uz normunds@finnex.lv, izstāstīšu kas ir kas

Atbildēts: 11.jūlijs 2023, 08:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā auzins97

Sveiks.
Doma brīvdienas ir pameklēt brekšus Gaujā ar fideri.
Varbūt vari ko ieteikt no barībām? Kādu labāk ņemt. Un kā ar zemi. Vajag vai nevajag?
Un kā ar rupjajām sastāvdaļām( zirņi, grūbas, kukurūza)?

Atbild Normunds Grabovskis

Laba doma, pamazām puiki sāk atkal ēst, lai arī lielie nav visi iznārstojuši un īsti nav saprotams kas būs ar lielo breksi, slimos vai ēdīs, bet pusaudži ēd :)), vēl ir daudz sīkā pliča un citu briesmoņu, kuri kaitina :))))

mans ieteikums ar barībām ir ļoti vienkāršs, ņem jebkuru upes vai brekšu barību, kārtīgi samitrini un būs ok, tagad jūlijā un augustā, vēl pus septembrī var strādāt arī bez zemes, lai gan sajaucot barību ar zemi 1:1 vai 1:2 nekas uz slikto pusi nemainīsies :)))), barībā rupjāka frakcija būs aktuāla līdz pat septrembra beigām\oktobrim, zirņi, kukurūza, līdz galam neizvērīta prosa, plaucēti graudi u.t.t. var sastādīt pat 1\3 no barības

es nu jau 2 sezonu strādāju ar Lorpio barībām, konkrēti ar Grand Prix un Magnetic sēriju barībām, labas barības, zivis ēd to ļoti labprāt, arī visi copmaņi un copmanītes, kuriem esmu ieteicis šīs barības, ir apmierināti

Atbildēts: 7.jūlijs 2023, 08:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager