Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Ashulis

Sveiks, vai ir kas labs iesakāms no budžeta klases spolēm priekš pludiņmakšķeres? Galvenokārt tiks izmantota uz līni, karūsu.
Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

lielos vilcienos jau tur ir vienalga :))), man pašam patīk Mitchell spoles, kaut kā , tajā ne pārāk dārgajā segmentā, man ar viņām ir ļoti laba pieredze salīdzinot ar citām

Atbildēts: 13.aprīlis 2023, 16:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dropeens

Sveiks, meistar!
Vai breksis ir spējīgs padzīt malā vimbu? Un kā šinī laikā likt viņam ēst gaļu? Pēc sajūtām liekas ka breksis padzinis malā vimbu un vienkārši sēž uz mana galda un neko neēd izņemot zaļo biskvītu (tas nāca brekšiem ārā pa visiem galiem). Bet manu piedāvāto ēsmu negribēja tikai pa retam kāds indivīds pieteicās. Devu puikām grieztus baltos un pinkas, kā ari slieciņu grieztu pie barības, bet tas viņu ēstgribu īsti nemainīja. Motilis gan nebīja. Ko darīt tādās situācījās labāk? Varbūt makarons jāliek? Ir dzirdēts ka tas breksim garšo. Tikai nav ne jausmas kāds der un kā pagatavot. Makšķerēju ar fīderi.

Atbild Normunds Grabovskis

ja blīvs brekšu bars, tad tas var nostāties uz barības un vimbu padzīt nost no paša galda, pietam puiki var stāvēt un neēst, viss kā tu apraksti, ja tu dod iekšā grieztos tārpus un uz tiem pašiem tārpiem arī ķer, tad jau nu kādam puikam vajadzēja paņemt, skaidrs, ka aukstā ūdenī motilis ir super ēsma, tas var rādīt brīnumus, teikšu godīgi, ka es pats šajā laikā brekšos nemaz nebraucu, ja man nav motiļa, tad labāk braucu raudās vai karūsās :), vēlāk, kad biki iesils, tad gan motilis bieži vien nav vajadzīgs, tad arī makaroni un citas līdzīgas ēsmas sāk labi strādāt, bet tad ūdenim jābūt stabili jau virs grādiem 12+.

Bet mēs ar čomu brīvdienās saskārāmies ar citu problēmu - pirmsnārsta līdakas, tās nostājas uz barotā galda un baida nost zivi, beigās čoms vienu , zem 3kg, izvilka uz pludu un zivis atkal atgriezās , pats esmu piedzīvojis, ka Ventā, Bārtā, arī Nabas ezeros uz barotā punkta nostājas karpa (dīperis zīmēja monstrīgu zivi\zivis) vai sams un arī cope izbeidzas, tādas retas pieskrējiena copes bija, līdz sāku mērķtiecīgi “bombīt” ar barības bumbām vai 10 barotavas pēc kārtas, kas lika lielajai zivij paiet malā un pamazām cope atjaunojās, lai gan vienu reizi Ventā tā arī čupa čupu dabūju, uz punkta grozījās lielas karpas un viss :))))

tavā gadījumā var būt vēl viena lieta - ne līdz galam samitrināta barība un zivis vienkārši aiziet līdzi barībai, ja gadās līdzīga situācija, tad pamēģini vienkārši kādu brīdi paķert ar tik stipri saspiestu\salīmētu barību, ka tā vispār neskalojas no barotavas, tas paātrina copi, ja gadījumā breksis aktīvi ēd barību, kura aiziet pa straumi, vēl leita, kuru noteikti vajag pārbaudīt, ja cope pārtrūkst procesā, vai pēc 2\3 copes laika, ir ķeršana ar tukšu barotavu vai sviniņu, vienkārši zivīm iestājas pārsātinājums no stipras barības, aukstā ūdenī, pie ne pārāk lielas zivju koncentrācijas, tā mēdz būt bieži, vienkārši tādā pašā tepmā pamakšķerē ar tukšu barotavu vai uzliec sviniņu barotavas vietā, 6-8 gadījumos no 10 tas palīdz, ar tukšu var ķert reizēm stundu +, reizēm 15-30 minūtes, tad atkal iedod 1 -2 barotavas un atkal ar tukšu.

fīderī tas, ka pie makšķeres piesieta barotava noteikti nenozīmē to, ka to katru reizi jāmet ūdenī pilnu ar barību :)))

Atbildēts: 13.aprīlis 2023, 09:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā IngEih

Sveiks! Jautājums par bolonēzi līņu copei.
Kaut kad minēji, ka Jums tirgošanā parādīsies bolonēzes ar lielākiem testiem šim nolūkam. Pagaišgad iegādājos Salmo River Heavy 10-40 gr, 5 m garu. Viss ir ok, pat ar zivju izvadīšanu. Bet prasās kātu uz 4-4,5 m garu. Vai jūsu sortimentā šogad parādīsies šāda tipa kāti?

Atbild Normunds Grabovskis

mums deļ būvniekiem biki aizkavējas veikala atvēršana, bet vispār jā būs kāti ar 40-60 gramu testiem

Atbildēts: 11.aprīlis 2023, 15:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Madars30

Sveiks Normund,jautājums varbūt vari padalīties ar metodēm ka efektīvi atsijāt sīkzivis copējot ar feederi?, Biju vimbu cope un sanāca noķert pa kādai vimbai,bet liela problēma bija mailes kuras bojāja visu copi,mainiju pavadas garumu liku uz āķa lielu kumosu un tapāt nevarēju atšauties no viņām .

Atbild Normunds Grabovskis

kur tad tu jau uz mailēm trāpīji, “manos” ūdeņos pat raudas vēl īsti nekustās :))), tikai rupjās zivis pagaidām…

ar to sīkzivju atsijāšanu ir tā, ka par to jādomā jau pērkot barību, pēc tam par to ir jāatceras mitrinot barību un protams, ka izvēloties ēsmu, un visbeidzot izvēloties copes vietu , es pat teiktu, ka ar vietas izvēli jāsāk, ja jau viss pārējais ir kā parasti izdarīts :))

barībai jābūt rupjai, stipri samitrinātai un uz grunts paliekošai, ir bijis, ka uz vimbu perfekti nostrādā barības ar vieglu zivju miltu aromātu, kas ļoti nepatīk mailēm

mailes\auslejas parasti nāk uz mutuli, tātad barība vai nu nedamitrināta un baigi skalojas vai pārmitrināta un taisa mutuli vai nu tu piegāzi klāt kādu spilgtu smaržas atraktoru :))), nu nav vēl tik silts, lai mailes ietu lejā uz barību vienkārši tāpat :))

ja ar ēsmu šķirot, tad vimbai - garneles gabaliņš, nakstārpa galvas daļa vai aste, mazu slieciņu pušķītis, ūdenstārpi\maksteņu kāpuri (tos gan arī mailes ēd)

Atbildēts: 11.aprīlis 2023, 09:18 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Zupa1980

Sveiks. Jautājums par karūsām es domāju par tām kurām virs 400g. Ir dīķis kurā makšķerēju , uz sliekām, ķērās labi un lieli eksemplāri copes arī ilgi nebija jāgaida. Ap šādu laiku ūdens vel nebija iesilis. Tagad gadus trīs pēc kārtas knapi pa 4 stundām 1-2 zivīm. Gribētu zināt kad īsti sākt karūsas ķert, kā pievilināt kā viss notiek. Runa iet par dīķiem?

Atbild Normunds Grabovskis

tu esi pārliecināts, ka zivju tur mazāk nav palicis ? kormorāni, ūdri, sami un līdakas var ļoooti stipri , pirmie divi arī ļoti ātri :))) paretināt zivju daudzumu dīķos

pašas karūsas šādā, vēl aukstā ūdenī, bieži vien baidās no jebkādas barošanas, tāpēc tās ķert vai nu uz slieku vai mannā mīklu\grūbām ar ķiploka piedevu, aukstā ūdenī karūsām ļoti patīk ķiploka aromāts, tūlīt, kad iesils ūdens virsējie slāņi, dīķos būs moments, ka karūsas stāvēs tikai pašos ūdens augšējos slāņos, tur kur siltāks, tur kur kritīs visi kukaiņi u.t.t., pietam dīķos bieži vien karūsas būs tajā pusē uz kuru pūtīs vējš, jo siltais ūdens būs sapūsts uz to pusi

Atbildēts: 11.aprīlis 2023, 08:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā VernersV

Sveiks, tagad drīkst ķert asarus ar spiningu?

Atbild Normunds Grabovskis

Jā, visur, kur nav kāds makšķerēšanas vai mākslīgā mānekļa liegums (kanāli, lašupju licenzētie posmi)

Atbildēts: 11.aprīlis 2023, 08:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zupa1980

Sveiks. Man jautājums par zemi , nau velmes pirkt , kā ir ar parasto zemi

Atbild Normunds Grabovskis

viss kārtībā ar parasto zemi, pirktā ir ērtībām un reizēm, kad copē tur, kur zemi sarakt nevar (pilsēta, Gaujas krasts-smilts, cope naktī u.t.t.), vajag rupjo sietu 4mm un spaini, sāc ar kurmju rakumiem, tur jau uzirdināta zeme,

smiltis ir smagas, bet nelīp - neder

melnzeme viegla un nelīp - neder

tīrs māls ir smags un pārāk lipīgs, slikti jaucas ar barību un bumbas var nedēļu neizjukt - neder

visa pārējā zeme un to sajaukumi der un strādā ļoti labi

Atbildēts: 4.aprīlis 2023, 16:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā M.Snikeris

Sveiks, man kādus 6gadus atpakaļ vel bija Salmo atlaižu karte. Man viņa ieplīsa un veikala arī aparāts vairs nevareja nolasīt. Vai ir iespejams kaut kā atjaunot? Kartes man vairs nav..

Atbild Normunds Grabovskis

ar šo jautājumu tev jāgriežas pie Salmo, es jau otro gadu tur nestrādāju un nezinu kas un kā tur notiek, domāju, ka nav problēmu, bet uzraksti tepat Salmo ekspertam jautājumu

Atbildēts: 3.aprīlis 2023, 09:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā drunk_gnome

Sveiks, Normund!
Par cik mana brekšu sezona nav aiz kalniem, jasāk pēc iespējas ātrāk gatavoties.
Interesē Lorpio barība, 1T(tonna), Laikam palete, domaju uz sezonu vajadzetu pietikt, ņemot verē pagājušo sezonu. Ir iespeja runāt cenu ar tevi?

Atbild Normunds Grabovskis

raksti man uz normunds@finnex.lv, šeit darba lietas neapspriežu :)))),

no savas puses varu teikt, ka tonna ir ļoti daudz arī priekš 3 nopietniem sportistiem, kuri izmanto daaaudz barību, man pašam, copējot vidēji 2-3 reizes nedēļā gada griezumā, tas ir 120140 copes reizes iziet ap 200-250 kg barības un ap 500+ kg zemes

bet raksti savas vēlmes un tad visu sarunāsim

Atbildēts: 3.aprīlis 2023, 09:26 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā hecs7

Sveiks, jautājums par pavasara rudens apgērbu. Gribās nopirkt jau īsti tik bikses , jeb kombinzona bikses, nez kāpēc tās nolietojas ātrāk nekā jaka. Vai jūsu uzņēmums Finnex ko var piedāvāt lieliem kungiem xxxl apmēram?

Atbild Normunds Grabovskis

uzņēmums , kurā patreiz strādāju, diemžēl pagaidām nepiedāvā nekādus apģērbuss, drīzumā tiks atvērts interneta un fiziskais veikals Rīgā, tad būs arī apģērbi un tā kā es pats esmu stabils 4XL izmērs:))), tad noteikti mēģināšu atrast kaut ko arī “lieliem puikām” :)))

Atbildēts: 31.marts 2023, 09:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager