Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā copetajs001

Sveiks meistar. Ieintreseja tas teleskopiskais mach kāts ar ko copēji pēdeja makškerešanas noslepumu raidijuma,kur tādu nopirkt,aptuvena cena un varbūt caur Tevi var izdevigak pie tada tikt?

Atbild Normunds Grabovskis

kāts universāls un reāli labs, veikala cena ap 99,90 eiro, noliktavā vairs nav, bet zinu, ka ir Copes Lietas veikalos Ogrē, Ķekavā, Cēsīs un Madonā, ir sezonas beigas un domāju, ka jebkurš veikalnieks būs gatavs parunāties par cenu :)))), raksti man uz normunds@finnex.lv, varu apstāstīt kas un kā ar šo kātu u.t.t.

Atbildēts: 13.septembris 2022, 13:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Guntars777

Sveiks! Man iepatikās tas slīdošais pludiņš melnais ar balto līniju apkārt(8gr) ar kuru kanāla copēji. Kur tādu var iegādāties? Vēlams interneta veikalā.

Atbild Normunds Grabovskis

Baidos, ka Latvijā konkrēti tādu pludiņu nav pagaidām, ir citas konstrukcijas un citas formas, es parasti tos pludiņus, kuri man patīk pērku uzreiz pa 10 gb iepakojumiem, arī šos savulaik nopirku no Sensas , jo ar šādas konstrukcijas pludiņiem reizēm nācās ķert sacensībās Eiropā

bet tu šādu konstrukciju vari uztaisīt ļoti viegli praktiski no jebkura pludiņa…. uzliekot augšā un apakšā pa dubultā vada izolācijas gabalam vai izmantojot tievu, mīkstu kapara drātīti, kādas izmanto floristi, es rādīju pašu ideju

Atbildēts: 13.septembris 2022, 09:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā agnoss

Labdien.meistar.
Intresē kostīms copei rudens - pavasara sezonā, ko varētu ieteikt. cenai liela nozīme nebūtu. Augumā esu 2m.
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Nebūšu īstais kam to prasīt, jo es pēdējos gadus 18 esmu staigājis tikai Norfin un Sensas apģērbos, izvēle jau gana plaša arī garajiem, bet ja esi arī plats, ne tikai garšs, tad gan var būt problēmas ar izmēriem :)))).

Tev jabkurā gadījumā būs jāmēra kostīms, tad sāc ar Salmo Skandu ielā 7 un ar Ehalotyes.lv veikalu, papēti internetā ko piedāvā citi, lielajiem cilvēkiem ar copes kostīmiem nebūs viegli :)))

Atbildēts: 12.septembris 2022, 15:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bimbas

Sveiks meistar! Ņemot vērā, ka brekši rudenī barojas, ir doma iebarot vienu punktu Daugavā virs Pļaviņu HES, ilgstoši ar kombikormu un pēctam braucot makšķerēt iebarot ar parasto makšķernieku barību. Cik lielā laukumā ieteiktu barot, kaisīt to kombikormu un cik daudz vienā dienā? Dziļums 3-3.5 metri, doma barot katru dienu kādas 2 nedēļas. Vai būtu jēga pievienot uzbriedušam kombikormam melasi?

Atbild Normunds Grabovskis

virs Pļaviņu hesa bija nolaists ūdens, tātad tu taisies barot vietā, kur pie nolaista ūdens bija mazāk par metru dziļuma, gandrīz ar 1000%garantiju saku, ka tur tu breksi nedabūsi, tas ir ja runājam par ūdenskrātuvi vai rajonu ap Pļaviņām, ja baro, tad baro vietā ar dziļumu 6-8-10+ metri, breksis iet dziļumā un seklās vietās, kā pavasarī un vasarā, viņa vairs nebūs drīz un neiznāks viņš arī uz kombikormu.

ja baro vietu, tad nevis futbola laukumu, bet gan konkrētu punktu kur makšķerēsi, tātad ar NOFIKSĒTU attālumu, ja barosi no laivas, tad ieteicams ielikt boju, ja barosi ar fīderi\spombu no krasta, tad nomērīts attālums uz mietiņiem vai pa krastu (no šitā akmens līdz tam kokam :) ), tad būs jēga no iebarošanas, ja nenomērīsi attālumu, tad var sanākt, ka barība un zivis ir vienā vietā, bet tu viņu gaidi citā vietā un ar Daugavas grunts nelīdzenumiem pietiek ar 2-3 metru starpību attālumā, lai dziļums nomainītos par 1+ metriem un tas ir pietiekoši, lai breksis neceltos augšā.

pirms barošanas iesaku pārliecināties, ka zivis tur mēdz uzturēties, jo izbarot zivis tur kur gribi tu, bet kur viņām nepatīk ir praktiski neiespējami, viņas tur var īslaicīgi iznākt, bet patstāvīgi netusēsies noteikti

barot vajag tā, lai barība noteikti nonāk uz grunts konkrētajā punktā, tātad, ja no laivas, tad smagām bumbām, pat granulēto kombikormu biki aplej ar ūdeni un ļauj minūtes 15-20 pastāvēt, tad var veidot tādas granulu bumbas un laist lejā, ar barotavu tas pats, ja barosi katru dienu, tad pilnīgi pietiks ar 1-2 kombikorma kilogramiem dienā, galvenais atzīmēt vietu un pieradināt breksi

tagad , laikam un ūdenim dziestos, breksis daudzviet “vērsies” tikai uz gaļas pievienošanu barībai, tās var būt 5-10 sakapātas sliekas, pietam copes procesā, nevis sākumā, var ierosināt brekša, kurš tur pat stāv, bet nereaģē uz ēsmu, ēstgribu, jāeksperimentē :)

Atbildēts: 8.septembris 2022, 09:37 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā onkyo

Sveiks!

Kādi Tev rezultāti šogad Gaujas lejtecē?
Jautājums par Boland barībām - ko saki par miksu Boland Breksis ar Carp strawbery? Kādi ieteikumi, ko likt klāt kā rupjo frakciju septembra un oktobra mēnešos?
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Sogad tur viss ir ļoti slikti :), daļa zivju pa lielo maija ūdeni uzgāja augšā, un zivju blīvums lejtecē ir neliels, var šo to izsēdēt, bet bez loģikas, biju divas reizes un vairs nebraucu, laika žēl :))), braucu citur, kur cope biki loģiskaka

Boland breksi ir ļoti labs, bet karpu, sevišķi zemeņu karpu dziestošā ūdenī es tomēr nemestu, plus tas, ka drīz jau vajadzēs barību krāsot tumšu, lai nebaidītu jau tā retos brekšus :)

Atbildēts: 7.septembris 2022, 10:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Didzeeens

Sveiks, zinu ka reti ķer Karpas bet jautāju Tev jo zinu ka mans Karpu stils ir tāds pats. 1-3x gadā aizbraucu paākstīties pie Karpu dīķiem. Ar Method Feeder man viss ir skaidrs, kas un kā, bet negribu baigi neko trakot un provēt noķert karpu uz parasto Inline Feeder vai Paternoster sistēmu. Pamataukla parasta Mono un par pavadiņu domāju flurokarbonu, cik garas pavadas izmantot? Dīķis diezgan aizaudzis, cik resnas auklas iesaki izmantot? Karpas tur mīt pat līdz 15kg.

Atbild Normunds Grabovskis

klasiskais fīderis būs ok karpiņām līdz 3-4 kg, tīrā ūdenī var arī ar lielāku padarboties, bet aizaugušos ūdeņos sevišķi lielu izredžu veiksmīgi izvilkt zivi maz :))), es gan neieiteiktu flurokarbona pavadas, jo flurokarbons ir cietāks un smagāks, tev vajadzēs 0,20-0,25mm pavadas un tas jau ir diezgan paciets fļuriks, ja karpa ir pie labas apetītes, tad nekas, apēdīs kumosu un nemanīs, bet ja viņa būs kaprīza un kumosu gribēs pazelēt, tad var sajust auklu, tāpēc labāk liec parastās monofilās auklas pavadas, vai pītās auklas pavadas, ja pītā, tad 0.14-0,18mm, atgādinu, ka runājam par mazām karpiņām līdz 3-4 kg.

Pavadiņas garums ….. no 10 līdz 50 cm, atceries, ka nevajag pārcensties ar starta barošanu, tev galvenais ir uztaustīt kur karpas tajā brīdī vairāk uzturās, ja vieta stipri aizaugusi, tad protams, ka karpas būs zālēs un tev jāķer\jābaro viņas būs uz pašas zāļu robežas, jo viņas var negribēt nākt ārā dienas laikā, bet tas nozīmē, ka piecērtot zivi viņa 100% durs iekšā zālēs, attiecīgi pašai montāžai ir jābūt tādai, lai tev ir kaut teorētiskas izredzes zivi noturēt un apgriezt sev vēlamā virzienā :)))), ļoti iespējams, ka jātaisa fīdera montāža tikai uz pamatauklas, ar stoparu palīdību, bez mezgliem……

Atbildēts: 5.septembris 2022, 09:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KRISTERS08

Sveiks!Cik kg zemes ir jāliek klāt 1 kg barības?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja barība pati lētākā, tas ir uz doto brīdi zem 3 eiro, tad 2kg, ja biki jaudīgāka aromātos, tad 3

Atbildēts: 5.septembris 2022, 09:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Swen

sveiks, es vēl par tiem lielajiem brekšiem nevaru likties mierā. Man interesē kā tu saliktu topā lielupi gauju salacu un ventu, saprotu ka daugavas augshtece ir top 1, un liepājas kanālos uz trofejam ar nevar cerēt?

Atbild Normunds Grabovskis

tu TOPā tikai upes esi ielicis, lai gan ir vesela virkne ezeru, kur 4-5 kg brekši ir un ŗeizēm pieķerās :))), nu bet ja upes, tad upes :))), bet runājam tātad par reālu iespēju satikt breksi 4+ kg, nevis gadījumu reizi 10 gados

  1. Daugava virs Jēkabpils un līdz robežai
  2. Daugava virs Aizkraukles, Pļaviņu HES u.t.t.
  3. Gauja no Cēsīm līdz Valkai
  4. Lielupe no grīvas līdz Kalnciema tiltam
  5. Buļļupe, ir brīži, kad tur izšauj kāds ap 4kg
  6. Venta līdz 3 kg jā un daudz, par 4-5+ pat īsti dzirdējis neesmu
  7. Salaca ir pa mazu, līdz 2,5-3 ir pa kādam, bet lielāki jau ir loterija
Liepājā diemžēl paliek aizvien mazāk vietu, kur tiek klāt vietām, kur ir lielie brekši, lielākie , arī līdz 5+kg, trāpās jūrā no moliem, bet tur jāsakrīt daudziem faktoriem, galvenais vējiem, iekšējos kanālos tomēr pamatā līdz 2,5, retāk 3 kg ķerās

Bet…. tā tāda makšķernieka spriedelēšana, jo ja parunājas ar zemūdens medniekiem vai tīkliniekiem\murdiniekiem, gan oficiālajiem, gan neoficiālajiem, tad tas skats uz lielajiem brekšiem ir daudz labāks :))), protams Daugava ir TOPa augšā ar saviem 6-7kg+ milžiem, bet ir lielie daudz kur, es domāju, ka lielajam jau ir pilnīgi cita ēdienkarte un daudzviet viņš ir pus plēsējs, noteikti ēdienkartē ir vēži, gliemeži u.t.t., pietam ēd viņš ne katru dienu….

ehhhh…… pietrūkst laika un naudas, lai nodotos lielo brekšu pētīšanai, lai gan es ļoti labprāt to darītu :))), pietam tādās vietās kā Gauja un Daugavas augštece ļoti gribētos kādus lielos brekšus, kaut vai 3+kg, nočipot un papētīt viņu migrācijas ceļus, jo patreiz liekās, ka viņie ceļo desmitiem kilometrus pa upi…..

Atbildēts: 2.septembris 2022, 09:23 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks ko tu varētu pateikt par Benzar mix barībām? Ieinteresēja pameiģināt viņu ražotās barības, precīzāk šokolādes un apelsīna smaržas brekšu copē

Atbild Normunds Grabovskis

nav nācies strādāt ar šādām barībām, par šokolādi īsti pārliecināts neesmu, bet citursu aromāts reizēm siltā ūdenī izšauj baigi labi, lai gan man pašam kaut kā viņš nepatīk barībā, bet breksis ne vienmēr man piekrīt :))))

Atbildēts: 31.augusts 2022, 12:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sahramandzi

Sveiks Normund!
Nesen bija Tavs raidījums, kurā ķēri asarus uz atvadas sistēmu un uz āķi liki garneles. Vai vari padalīties, kur labāk meklēt šīs garneles un vrbūt ir ideja, kur lai meklē uztveramo tīkliņu ar tik mazu aci?
Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

tas man bija ļoti smalks uztveramais tīkliņš, veči ķer garneles ar daudz rupjākiem, ar parastajiem trīstūra formas saliekamajiem tīkliņiem, garneles ir visā jūras piekrastē un daļā līča arī, tās smeļa pie un zem akmeņiem, var pabradāt ar tīkliņu, var pacilāt akmeņus un tur parasti ir vairāk un lielākas, garneles imanto arī brekšu un vimbu copē jūras piekrastē un arī upēs\kanālos netālu no ietekas jūrā, ļoti laba ēsma

Atbildēts: 31.augusts 2022, 12:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager