Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Saldsabols

Sveiks,Normund!
Cik noprotu esi pārgājis uz Konger feeder makšķerēm. Varbūt vari ieteikt kādu konkrētu modeli budžetā līdz 100€? Ar testu līdz 80,max 100g!?

Atbild Normunds Grabovskis

Jā, tagad strādāju, attiecīgi arī copēju ar Konger, Mitchell, ABU u.t.t. firmu inventāru, pamazām braucu iekšā kas ir kas, Konger ir daudz “tautas” klases fīderu cenās 45-80 eiro, un tikai viena sērija ap 100 eiro un vienas super sērija cenās ap 150-170 eiro, tavā cenu kategorijā ietilpst vairāki fīderi, ap 100 eiro, biki zem, būs TURION feeder 365cm\90gr, kompis rāda, ka varētu būt uz vietas, vidēji ātras akcijas kāts, tāds ļoti drošs liekās, pats gad neesmu ar to vēl copējis, bet pa noliktavu izvicinājos gana labi :))), ir ok, ja interesē, tad raksti uz - normunds@finnex.lv

Atbildēts: 9.maijs 2022, 09:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ChiLLin

Sveiks. Pirmo reizi biju makšķerēt ar fīderi. Viss forši, iepatikās. Vienīgi problēma bij ka dila nost zivis. Makšķerēju ar 8 numura āķi. Ko vari ieteikt? Vajadzētu lielāku vai mazāku āķi ?

Atbild Normunds Grabovskis

Stipri šaubos, ka vaina āķī :))), vairāk pašā copmanī, noteikti, ka cirti kārtīgi un vilki ar visu spēku :)), āķa izmēr s atbilst ēsmas izmēram, 8.numurs tas ir baltie ar slieku, 2 sliekas, 5-8 baltie u.t.t., liels kumoss

Atbildēts: 3.maijs 2022, 11:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Fireice

Sveiki! Iespējams, ka šāda tipa jautājums ir jau bijis bet nevaru atrast.

Ko nozīmē pludiņš 6+2g ?

Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

parasti šādi raksta uz vaglera tipa pludiņiem, tātad pludiņā pašā ir jau 6 grami svara iemontēti, tev jāpieliek 2 grami uz auklas, bet lidos šis pludiņš ļoti labi, tie ir stāvoša ūdens pludiņi, jūtīgi, garu antenu, pareizos apstākļos ļoti labi pludiņi, tevis minētais izklausās pēc seklu dīķu\ezeru pludiņa, rauda, karūsa, breksīts u.t.t.

Atbildēts: 2.maijs 2022, 11:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā VJM

Labdie, Grabovska kungs!
Tiko skatījos Jūsu raidījumu par Dubnas upi. Es saprotu, ka cūkas ir tie, kas piemēslo dabu, bet tālu neatpaliek arī tādi makšķernieki, kā Jūs. Fonā pie kājām Jums plastmasas pudeles, maisiņi. Vai tiešā grūti to savākt, rokas taču nenokritīs. Jums tiešām patīk makšķerēt cūkkūtī? Kad braucu uz Lielupi vimbās, man līdzi ier plastmasas 200L maisi. Katru gadu savā makšķerēšanas vietā savācu svešus atkritumus un aizvedu uz mājām. Jūs savos raidījumos ar personīgo piemēru varētu cūkmeņus pamācīt saudzēt mūsu ūdeņus un dabu. Kaut viens vai divi cūkmeņi ieklausītos Jūsu vārdos, arī tas būtu sasniegums. Ar cieņu, Viesturs

Atbild Normunds Grabovskis

Paldies par viedokli, droši vien, ka jums ir taisnība zināmā mērā, es to varētu darīt…., bet nedaru, ja kurinam ugunskuru copes vietā, tad sadedzinam tos mēslus, bet mājās gan nevedu….

Vienmēr aicinu savākt savu atkritumus, jo manuprāt jāsāk ar sevi…..

Atbildēts: 29.aprīlis 2022, 08:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zincc

Sveiks meistar. Vietējā veikalā parādījies Lorpio. Vari ieteikt kādas receptes šim brīnumam? Un vai labi sapas ar Sensas?

Atbild Normunds Grabovskis

esmu pilnībā pārgājis uz Lorpio un , bez reklāmas :), man tiešām ļoti patīk, patīk tieši rupjās barības, Sensasam nemaz tik rupju nav, pat reiz breksim, vimbai un vispār rupjākai zivij mani favorīti ir Magnetic sērijas Upes breksis, 2 kg paka, ļoooti laba aromātika un frakcijas izmērs, ļoti patīk EXTRA sērijas upes breksis, arī lielā paka 1,9 kg, šīs barības ikdienas copē jaucu ar Perfekt MIx sērijas upes breksi vai vimbu un sanāk ļoti laba lielo zivju barība, raudai tādu nejaukšu, bet breksim, vimbai , rupjai karūsai strādā ļoti labi.

es pats vēl neesmu visas Lorpio barības izmēģinājis, redzu, ka arī karpas daāzas ir ļoti rupjas, izvēlos barības pēc principa, lai ir labi līpoša un rupjas frakcijas, tad tā mazāk put\mutuļo un labāk strādā uz rupjo zivi

Atbildēts: 28.aprīlis 2022, 09:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā linards89

Čau,Normund!
Šodien atklāju šķidrā ūdens sezonu!
Cepēju ar feederīti(inlain 30 metru distancē,ezerā 5m dziļumā) lieta sekojoša copi galīgi nevarēja redzēt,bet kā ņem pārmest tā galā jau sēž!
Un tā bezmaz vai katru otro reizi!
Kas varētu būt par lietu?
Neteiktu,ka zive neaktīva,jo čomam ar pludi raudas gana labi ņēma!

Atbild Normunds Grabovskis

pieļauju, ka pavadas garums, vai nu tu pēc metiena blisinies apkārt :))), jo raudām copes ļoti bieži ir pirmajās 5-10-20 sekundēs pēc barotavas nogrimšanas, tāpēc arī tie biežie pārmetieni ir vajadzīgi, nav jau katru reizi jāmet barība, bet ja bieži noēd vai sēžas uz āķa bez copes, tad vajag biežāk pārmest, saprast kurā brīdī ir cope, jā un pavadu saīsināt, var pat līdz 20-30cm

Atbildēts: 22.aprīlis 2022, 09:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā retrosaint

Sveiks Normund !
Man tev tāds jautājums,iespējams spēsi rast,kādu skaidrību- vai feeder sačos likt zemi klāt barībai,vai tomēr nē , ja distance starp citiem ir ap 20-30m,ūdens vel auksts, barot vairāks ,,točkas'' vai tomēr sākt ar vienu un pie necopes meklēt citu,kam varbūt būtu svarīgi pievērst lielāku uzmanību ?
Paldies !

Atbild Normunds Grabovskis

ar zemi ir tā, ka svarīgi kāda līmeņa mači un kurā vietā, iespe'jams, ka zemi nevajag, bet jāpaspēlējas ar vieglākām, neitrālākām barībām, kuras it kā ir un un it kā nav :), bet tas neder straumē, bet nu jau zivis sāk ēst pilnām mutēm un mačos var iztikt bez zemes

es gatavotu 2-3 perspektīvus punktus, sevišķi, ja tuvajā punktā var būt sīkzivs, bet kādā no tālākajiem var izšaut kas rupjāks, rupjai zivjag vajag laiku, lai pienāktu un pierastu pie barības, lai sagribētos ēst tavu ēsmu, sīkzivis vienmēr ir badā, tās cvar sākt ķerties no pirmā metiena, tāpēc arī tālākas distance sbiki savādāk jābaro,

Atbildēts: 22.aprīlis 2022, 09:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Agnams

Sveiks Normund!
Ļoti dīvains jautājums! Pirmo reizi mūžā ķēru vimbas, un neslikti sanāca, taču jautājums - kāpēc es neredzēju nevienu vimbu copi? Domāju pārmetīšu, bet tur jau galā sēž 40cm vimba. Tādai taču būtu labi jākrata makšķere. Kā breksis galā, tā smuki redz copi. Tas ir normāli?
Un paldies par tavu ieguldījumu šajā nodarbē, tehniski, Tu mani arī ievilki un apmācīji! Paldies! :)

Atbild Normunds Grabovskis

tu vienkārši trāpīji uz brīdi, kad zivis bija “piespestas” ar aukstuymu, lielu ūdeni, spiedienu un tādās reizēs jā, zivs paņem ēsmu un turpina tur pat stāvēt, vispār jau vimbai cope ir ļoti jaudīga un nākošreiz redzēsi :)))

Atbildēts: 13.aprīlis 2022, 10:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zapins

Sveiks meistar! Lūdzu iesaki pirmo feeder kātu un spoli, makšķerēšu pārsvarā daugavā. Budžets nedaudz virs 100e.

Atbild Normunds Grabovskis

budžets ļoti ok, Daugava ir plašs jēdziens, ir HESi un lejtece, kur ar 100gr kātu var pilnībā pietikt, ir posms no Jēkabpils uz augšu, kur brīžiem arī 150nieks ir pa švaku, tāpēc tev pašam jāskatās uz kāta testu, lai gan pirmais fīderis var būt arī biki jaudīgāks :))), būs kļūdas un tik un tā tev tas liksies mīksts un jūtīgs :))), es tagad strādāju uzņēmumā, kurš tirgo daudz dažādu brendu inventāru, tajā starpā arī Konger firmas inventāru, sev uz šo sezonu izvēlējos 2 kātus, viens tāds jau krutāks un dārgāks, otrs veikalā ap 70 eiro, bet nu ļoti ok, man ir 120gramu testa kāts un pat ar 70 gramu barotavu jau strādā ļoti labi, domāju, ka, ja tu paņemsi tādu, bet teiksim ar 150 gramu testu, tad būsi ļoti apmierināts, kāts saucās Konger Spirado Big Eye, 150nieks būs 3,6m garš, vidēji mīkstas akcijas, kas sākumam ir labi, i met labāk, i pavadas rauj mazāk piecirtienā, jo piecirtieni noteikti būs :))).

šie kāti ir daudzos Latvijas veikalos, no man zināmajiem veikaliem šie kāti ir Ogres, Ķekavas un Cēsu COPES LIETAS veikalos, bet ja nevari atrast, tad raksti man uz e pastu : normunds@finnex.lv , mēģināsim kaut kā līdzēt

aaa, paskaties pēdējo Makašķerēšanas Noslēpumi raidījumu, tur es tieši ar šiem kātiem arī ķēru, visss ir ļoti ok

Šādam fīderītim tev prasās 5000-6000 izmēra spole, ne mazāka, ja metīsi fīderīti arī uz samiņu, karpu vai zandartu, tad vari ņemt spoli ar divām bremzēm - Baitrunneri, tad vari regulēt stāvbremzi tā, ka zivs var vilkt auklu no spoles nesajūtot pretestību, bet spoles tirkšķim skanot, tikko sāksi spoli tīt\piecirst, tā spole pārslēgsies normālā darba režīmā, ja domas par šīm zivīm nav, tad ņem vienkārši lielo spoli, kura iekļaujas tavā budžetā, no pioeredzes varu teikt, ka jau ļoti normālas fīdera spoles ir cenās no +-45 eiro, daudzu populāru ražotāju populārākie modeļi iz cenās 50-65 eiro.

Atbildēts: 11.aprīlis 2022, 09:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ChiLLin

Sveiks. Tā kā tuvojas 1. maijs esmu iegādājies gumijas mānekļus( LJ Basara 6collas un LJ Kubira 5collas). Vari ieteikt ar kādiem āķiem apāķot gumijas ?

Atbild Normunds Grabovskis

patiesībā tas ir baigi individuāli un vienas receptes nav, man pati līdaka nav tik svarīga kā cope un pats process, tāpēc es papildus āķus pavadiņās vai stingerus nelietoju tāda izmēra gumijām, nu 6 collu gumijai vēl iekaru reizēm papildus āķi tuvāk astei, 5niecei nē, man patīk 5nieci gumiju apāķot ar vienu garo divžuburi, ieveru to zivī, un čeburašku, var likt vienžubura ofsetnioeku kādu 5\0-7\0 un pavadā trīsžuburīti un pēc džig rig principa mainīt svinus karabīnē pēc nepieciešamības, var likt cietajā 'džigā un pavadā papildus āķi, ir vēl daudz citu variantu kā apāķot zivis un visi strādā :)))), tev vienkārši jāizvēlas savs. Zinu copmaņus, kuri tādai 5 collu gumijai liek ofsetnieku lielu un vēl 2 trīsžuburīšus astē, lai līdakai nav izredžu aiziet :))), tas viss ir ļoti individuāli :)

Atbildēts: 8.aprīlis 2022, 09:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager