Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā vidijs7

Vai esat kadreiz makšķerējis Eiķēnu ezerā ? Skatos šīs lapas bildes,daudziem labi lomi no šī ezera. Varbūt ir nācies būt ?

Atbild Valdis Holbergs

Nē, Eiķēnu ezerā copējis neesmu.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 10:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsmaris

Labdien!

Plānojam 11.09.2008. doties uz Kaņiera ezeru. Jūsuprāt, godātais ekspert, kāda tipa un veida mānekļus man būtu nepieciešams pielietot. Varbūt varat ko ieteikt no Jūsu paša pieredzes!

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Es arī plānoju tuvākajās dienās aizbraukt uz Kaņiera ezeru. Šogad tur ir aizliegtas medības un copmaņi var izvērsties. Nesen satiku Rihardu Grosfogeli, kurš Kaņiera ezerā līdakas ķer uz mākslīgo mušiņu. Viņš teica, ka lomi ir OK. Es arī gribu aizbraukt un pacopēt uz mušiņu. Ja Tu plāno spiningot, tad Kaņiera ezerā diezgan labi ķeras uz baltu vai dzeltenu rotiņu, peldošajiem vobleriem, kuri nenirst pārāk dziļi un gumijzivīm.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 10:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Raaaa

Sveiks Valdi!

Vai esi bijis makskeret Irkutska, Krievija? Tur pat Baikala ezera vai kadas vietejas upes? Ja esi bijis varbut vari pastastit ka ir ar copi Baikala? Pazina aicinaja braukt nakamgad un tagad censos iegut info par to rajonu.

Jau ieprieks paldies par atbildi!

Atbild Valdis Holbergs

Sibīrijā copējis esmu, tikai ne Baikāla ezera apkaimē. Kādreiz es izskatīju iespēju uz turieni aizbraukt, bet galu galā izvēlējos citu maršrutu, jo pats Baikāla ezers patiesībā ir milzīga saldūdens jūra un visos Baikāla ezera ietekošajos strautos mīt galvenokārt vidēja izmāra alatas. Tā saucamie Baikāla omuļi arī ir vidēja izmēra sīgas, pie kam ezerā ar makšķeri vai spiningu tos noķert ir nereāli. Milzīgie Sibīrijas taimiņi, kuri ir galvenā makšķernieku sapņu zivis, tur ir ļoti liels retums. Manuprāt, ja brauc copēt uz Sibīriju ir jābrauc uz tādu vietu, kur ir iespējams noķert alatas, ļenokus(Āzijas foreles) un Sibīrijas taimiņus, kā arī citas zivis. Tādas vietas ir Hakasijā, Evenkijā un Jakutijā. Varenā Baikāla ezera apkaimē ar tādas zivis noķert ir nereāli.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 10:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

svieks!! Kadu atklu labak izmantot asaru, forelu spiningosanai?? es domaju kvalitativu 0,18 mm monofilo auklu vai ta butu pietikama? paldies

Atbild Valdis Holbergs

Ar 0,18 mm monofīlo aukliņu spiningot būs ļoti patīkami, bet ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo var pieķerties arī kaut kas liels, piemēram, 5 kg smaga līdaka, un tad to būs ļoti grūti dabūt krastā. Kad spiningo ar tik tievu aukliņu frikcijas bremzei ir jābūt vaļā.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 09:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kripsis

Labdien Valdi gribeju jautat vai normali nem uz vobleriem kuram aimugure ir rotiņš??

Atbild Valdis Holbergs

Nē, ar tādu copējis neesmu. Ar tiem, kuriem rotiņš ir priekšā pavisam cita lieta. Uz tiem ļoti labi ķeras līdakas un asari, it īpaši Ālandos vasaras vidū.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 09:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā asaris99

Sveiki...

Gribbetu zinat kadi maneklji (kraasas) labaak patiik lidakam ???

Paldies jau ieprieksh...

Atbild Valdis Holbergs

Līdakām patīk sudrabaini vai dzelteni (misiņa) šūpiņi un rotiņi, baltie ar sarkano galvu, kā arī baltie ar melnu, zilu, zaļu un dzeltenu muguru voleri un gumijzivis. Principā, līdaku ir iespējams noķert arī jebkuras citas krāsas vizuli.

Atbildēts: 5.septembris 2008, 12:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vidijs7

Sveiks! Vēlētos tev pajautāt vai Kādreiz esi spiningojis Limbažu Lielezerā ? Dzirdēju ka tur šī vasara esot bijusi baigi traka, ļoti daudzas 10nieces, un pat viens opis esot izvilcis 15kg. Ja esi varbūt vari pateikt šī ezera kādu specifiku, ka lasiju viens gals ir purva, otrs tīrs, peldvietas, airešaans bāze u.t.t. Otrs jautājums Vai ir iespēja, kaut kā speciāli mēģināt spiningot lai noķertu kādu vēdzeli ? Nevēlos sēdēt vienkārši uz grunteni, vienu reizi mūža noķēru vēdzeli, kas par spēku šai zivij, līdaka, zandarts nestāv blakus.

Atbild Valdis Holbergs

Lielezerā spiningoju vienu reizi, apmēram, pirms kādiem astoņiem gadiem, vasaras beigās. Es noķēru divas kilogramnieces, bet mans draugs Arnis vienu. Lai veiksmīgi spiningotu tik lielā un diezgan dziļā ezerā, kā Lielezers pie Limpažiem tas ir ļoti labi jāpazīst. Ja Tu tur tuvumā dzīvo, tad vismaz reizi izbrauc visu ezeru ar eholoti, lai zinātu visus sēkļus un kantes. Tad, arī Tu noķersi lielo līdaku. Par vēdzeļu spiningošanu nekad neesmu dzirdējis. Vienīgais, zinu, ka viens mūsu mušiņmakšķernieks ir noķēris vēdzeli uz mākslīgo mušiņu, tikai tas nebija Latvijā, bet Krievijas ziemeļos.

Atbildēts: 5.septembris 2008, 12:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GatisRie

Sveiks! Ko domā par šo http://www.copeslietas.lv/site/bildes/bilde/3858/

Liekās ļoti intresants caurspīdīgs, vai esi ko tādu provējis ?

Atbild Valdis Holbergs

Tieši uz šo vizuli copējis neesmu, bet vispār ar stikla vobleri esmu eksperimentējis Daugavā. Uz caurspīdīgo no stikla neko nenoķēru. Nomainīju to pret normālu vizuli un uzreiz noķēru vairākas līdakas. Vairāk uz stikliniekiem necopēju. Domāju, ka tādi vobleri vispār neder mūsu ūdeņiem, jo tie nav pietiekoši dzidri. Pa īstam dzidrā ūdenī var būt uz tiem kaut kas ķeras.

Atbildēts: 5.septembris 2008, 11:54 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Giross

Sveicināti!

Kāds kāta garums būtu optimālakais spiningojot foreles mazajās upēs?

Kāda diametra auklu izvēlēties (monofīlā un pītā)?

Liels paudies!

Atbild Valdis Holbergs

It kā varētu ņemt 1,9 m garo ar testu 2 līdz 15 gr., bet, patiesībā, vienkāršas atbildes uz šo jautājumu nav. Pat Latvijā foreļupes ir dažādas, tāpēc izlasi manu rakstu 2008.gada aprīļa žurnāla COPES LIETAS numurā. Tur šis jautājums tiek iztirzāts diezgan sīki.

Atbildēts: 1.septembris 2008, 17:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karmas

kā var iemācīties spiningot ar multiplikātora spoli? Varbūt ir kāda literatūra?

Atbild Valdis Holbergs

Pēc grāmatas to izdarīt ir pagrūti. Zīmējumi, par to, kā ir jāmet ar multiplikātoru ir Henrija Limuzīna grāmatā, tikai Latvijā es esmu redzējis tās tikai fraņču un zviedru valodās. Pats svarīgākais, spiningojot ar multiplikātoru ir pareizi noregulēt bremzes. Tas ir jādara, katru reizi, kad tiek piesiets citāda svara vizulis un to dara tā: piesien vizuli un to uzvelk līdz pašai spicei ( kādus 10 līdz 20 cm līdz gala riņķim), tad bremzi aizvelk pilnīgi ciet, tad paceļ kātu gandrīz vertikāli gaisā un atver spoli. Atverot spoli, vizulim ir jākarājas pie kāta gala riņķa. Tad ļoti lēni ir jāsāk griezt vaļā bremze, līdz spole sāk griezties un vizulis sāk krist lejā. Ja bremze būs par ciešu nekur tālu neaizmetīsi, bet ja pārāk vaļīga tad aukla var pīties. Mētājot ar multiplikātoru ir jāveic vienmērīgi vēzieni. Ja parausi, kā ar bezinerces spoli, aukla var sapiņķerēties tā, ka to būs jāgriež un jāmet miskastē. Nekādā gadījumā uzreiz necenties aizmest pārāk tālu. Metiena sajūta atnāks ar laiku. Multiplikātors ir lieliska spole. Sevišķi laba viņa ir ja ķeras lielas zivis.

Atbildēts: 1.septembris 2008, 17:06 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager