Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā jonas

Labdien.Kā uz kā un kad jāmakšķerē meža vimbas Daugavā.

Atbild Valdis Holbergs

Meženēm patīk stipra straume. Rāmos ūdeņos tās ganās retāk. Daudzi tās ķer ar vizuli Coasmaster, jo to var ļoti tālu aizmest, bet man vairāk patīk tās ķert uz rotiņu. 12 līdz 18 gramus smagu rotiņu arī var aizmest diezgan tālu. Nez kāpēc meženēm labāk patīk baltas krāsas vizuļi,- gan Coastmaster tipa, gan rotiņi ar baltu lapiņu.

Atbildēts: 18.augusts 2008, 17:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā liepajniecins

kadus maneklus jusuprat vislabak butu izmantot stipra veja liepajas ezera? tapat ari lietus laika. un vaijusuprat lidakas atbaida/pievilina smakas?

Atbild Valdis Holbergs

Stiprā vējā var mētāt uz jebkuru vizuli, izņemot poperi. Stiprā vējā, galvenais ir atcerēties, ka lielā līdaka noteikti izies ārā no zālēm, jo zāles līdz ar viļņiem kustas un tas milzenei nepatīk. Stiprā vējā var uzķerties īsts krokodils. Smakas līdaka noteikti atšķir, tikai diez vai spiningotāji to var izmantot, jo vizulis ūdenī kustas pārāk ātri.

Atbildēts: 18.augusts 2008, 17:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KRIKS

Labdien!vai Jus nevaretu pastastit uz kadam esmam viss labak spilingot Burtnieka ezera uz lidakam?

Atbild Valdis Holbergs

Burtnieku ezerā labāki lomi tiek gūti nevis spiningopjot, bet velcējot. Daži spiningo un velcē uz šūpiņiem, citi ar gumijzivi, bet trešie uz vobleri. Tas ir atkarīgs no tā, kam, kas labāk patīk. Ja brauksi uz Burtnieku ezeru, tad vispareizāk būs gan pavelcēt, gan arī pamētāt.

Atbildēts: 18.augusts 2008, 17:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zelts

Labdien Cien.God.Meistar.Kādas klases mušiņmakšķeri Jūs ieteiktu līdaku makšķerēšanai.Kādas pavadiņas tiek lietotas?

Atbild Valdis Holbergs

Ir speciāli mušiņkāti līdaku ķeršanai. Tie ir īsi, ap 2,50 m, vienrocīgi un ar ļoti augstu AFTM klasi, 10 vai 11. Speciālie līdaku for pike mušiņu kāti ir ļoti līdzīgi tiem kātiem, kurus izmanto kastingā. Par cik es ar līdaku ķeršanu neaizraujos tā, kā piemēram Rihards Grosfogels un vēl daži fani, iztieku ar diezgan garu, 2,80 m AFTM 8 klases vienrocīgo kātu uz kuru kādreiz ķēru lašus Kolas pussalā. Līdaku ķeršanai izmanto speciālas pavadiņas pike leader un mušiņa tiek piesieta un pavadiņa piededzināta. Atklātas liesmas iedarbībā tā sakūst un izveidojas gluds mezgls.

Atbildēts: 8.augusts 2008, 11:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Davx1992

Es gribētu uzināt kā un uzko ķer babītes ezerā? Kādās krāsās un uz ko?

Atbild Valdis Holbergs

Es parasti Babītes ezerā spiningoju uz baltu rotiņu uz kura āķa spraužu dzeltenu tvisteri, bet citi spiningotāji Babītes ezerā veiksmīgi spiningo uz burkānu krāsas mūdzi. Uz rotiņu Babītē ķeras visādas līdakas. Gan lielas, gan mazas, bet uz mūdzi tikai paprāvas. Vienīgais, kad spiningo uz mūdzi ir ļoti lēni jāvelk un tik lēni cik vajadzīgs ne katrs spēj novilkt. Ir jābūt ļoti lielai ticībai, ka uz mūdzi agri vai vēlu, bet prāvā līdaka noteikti pieķersies, savādāk ir neiespējami to tik lēni novilkt.

Atbildēts: 8.augusts 2008, 10:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valdis1

Sveicinats!

Paris gadus nodarbojos ar samu copi,daudz ir izvilkti un daudzi nee.

viens no iemesliem makskere salust.lietoju cormoran ar testu 100-200gr bet tomer ari sii saluz pie piecertiena.kadu juss man ieteiktu.

PS:ja jau butu tas naudinas tik daudz nemtu par 70 ls un problema atrisinata bet jaieklaujas uz 25ls.

Atbild Valdis Holbergs

Man ar samiem nav lielas pieredzes. Vienu reizi spiningojot Daugavā noķēru lielu samu. Tas ūsainis bija gandrīz tik pat liels, kā es pats. Pārējie sami, kuri man ir trāpījušies spiningojot, bija krietni mazāki. Spriežot pēc tā, kā pretojās tas mans noķertais lielais sams, tad tur vispār nebija nekādu problēmu to izvilkt, jo viņš vilka diezgan stipri, bet lēni un truli, tikai uz savu bedri, tāpēc es ar viņu noņēmos diezgan ilgi (vienu stundu un 45 minūtes) un galu galā pieairēju pie krasta un izvilku to uz sēkli ar parastu spiningu ABU Diplomat 752, kurš bija 2,10 metrus garš un kura tests bija 10 līdz 30 grami un parastu bezinerces spoli ABU Cardinall 66 uz kuras bija uztīta parasta, monofīlā aukla ar diametru 0,35 mm. Ja Tu speciāli copē samus uz kvoka vai kaut kā savādāk un tie Tev lauž kātus, tad visdrīzāk Tev ir nepareizi noregulēta frikcijas bremze. Noteikti Tu izmanto resnu pīto auklu un, lai drošāk piecirstu griez ciet frikcijas bremzi. Sams laivu velk lēni, bet ja viņš ir pacēlies aukšā uz leju viņš metas ļoti ātri un tas moments, kad var kaut kas salūst ir tieši tas brīdis, kad sams. kurš ir piepeldējis pie pašas laivas pēkšņi metas dzelmē, vertikāli uz leju. Ja bremze ir par ciešu, tad var salauzt kātu vai saraut auklu, tāpēc palaid vaļā frikcijas bremzi.

Atbildēts: 8.augusts 2008, 10:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kristapz

Labdien Godātais ekspert.

Sestdien ir ieplānots nedēļu ilgs makšķerēšanas brauciens uz Ālandu salām.

Kas pēc Jūsu domām būtu noteikti jāiegādājas no spiningošnas inventāra (mānekļiem), lai būtu arī kāds vērā ņemams rezultāts. Spiningotājs neesmu, tāpēc būtu kauns tur aizbraukt ar diviem bleķiem. Ne asakas!

Atbild Valdis Holbergs

Pirmām kārtām nekādā gadījumā neņem pīto auklu. Nopērc labu un mīkstu monofīlo auklu ar diametru 0,25 mm. Ālandos vidēji ķeras 1,5 līdz 3 kg smagas līdakas un nedēļas laikā var piecopēt kāda 5 līdz 8 kg smaga, bet tur ar tievo aukliņu jebkuru krokodilu var izvilkt diezgan viegli, jo jūrā tam taču nav kur sprukt. Galvenais ir nesteigties un pareizi noregulēt frikcijas bremzi. Tad jebkuru krokodilu nokausēsi mierīgi. Ālandos nekas šausmīgs nenotiek, ja piemēram, astotniece, kura ir pieķērusies uz vizuli, kurš ir piesiets pie 0,25 mm monofīlās auklas, ieskrien niedrās. Pie mums, kaut kur Babītē vai Engurē lielo dabūt ārā no niedrām ar tievo aukliņu ir nereāli, bet Ālandos to var izdarīt pavisam mierīgi, jo tur niedrām nav kur ielaist savas saknes un tās aug uz plānas dūņu kārtiņas, kura ir izveidojusies uz granīta. Nepārspīlē ar spiningu un spoli. Tā saucamie "pieredzējušie" spiningotāji ņem uz Ālandiem baigi garos un smagos spiningus, lielas spoles, tin virsū pītās auklas un spiningo ar baigi lieliem vizuļiem. Tu izdari visu otrādi. Ņem spiningu ne garāku par 2,40 m un ar testu ne augstāku par 30, max 40 gr, vieglu bezinerceni un tin virsū monofīlo auklu ar diametru 0,25 mm. Vislabākais vizulis Ālandiem ir BLUE FOX baltais rotiņš ar mazu voblerīti. Ir divu veidu tādi BLUE FOX vizuļi. Viens ar voblerīti, kurš atgādina stagaru un otrs, kurš ir līdzīgs vīķim. Man vislabāk ķērās uz to, kurš atgādina stagaru un ir stagara lielumā, lai gan esmu labi vilcis arī uz to, kurš ir ar voblerīti vīķīša izskatā. Ar tādu mazu vizulīti tur var spiningot jebkurā dziļumā. Ja ir dziļš, tad tas ir jācenšas pietopīt un jāvelk cik vien lēni ir iespējams. Vēl, nezin kāpēc, Ālandos līdakām patīk tādi rotiņi, kuriem ir divas lapiņas,- pirmā nazāka un aizmugurē lielāka. Iesaku paņemt līdzi uz Ālandiem vismaz vienu Rapala poperi, kuru ir jāvelk pa pašu ūdens virsmu, to raustot un ar to droši var spiningot tādos līčos, kur dziļums ir ap metru. Galvenais princips vizuļu izvēlē Ālandos ir tāds, ka nevajag pārspīlēt ar vizuļu lielumu. Tā ir pati lielākā kļūda, jo šajā laikā tur ir miliardu miliardi stagaru un vīķu, kurus, starp citu, var redzēt no steķa vai no laivas un līdakas, kā arī asari ar tiem barojas. Var gadīties, ka jau vakara copē savilksi desmit vai pat trīsdesmit pieklājīgas līdakas, tāpēc uzreiz pārtin auklu uz otru pusi un no rīta brauc copēt ar tās otru galu. Es Ālandos pilnīgi jaunu auklu izmantoju tikai divām copēm un tad to metu miskastē un uztinu jaunu auklu. Ar monofīlo auklu ir ļoti patīkami mētāt, bet tai ir viens liels trūkums, ka tā zem slodzes izstiepjas un zaudē izturību, tāpēc ja drilēsi ar vienu auklu visu nedēļu var gadīties pēc Mērfija likuma, ka tā astotniece pieķersies pēdējā dienā, kad Tava aukla jau būs zaudējusi izturību. Vispār, ja Tu neesi spiningotājs paņem līdzi parastu pludiņa makšķeri, tārpus un zivju barību, jo tur ir ļoti daudz tā saucamo balto zivju, kuras somi par zivīm vispār neuzskata: brekši, raudas, ruduļi utt.

Atbildēts: 6.augusts 2008, 10:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā morati

Ta upe ir pietiekami gara lai galinieki atrastu istos posmos!!! ::))

Atbild Valdis Holbergs

Nu,nu! Kā uz to paskatās? Lai izstaigātu visu upi vienam cilvēkam ir vajadzīga aptuveni nedēļa.

Atbildēts: 6.augusts 2008, 09:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā morati

Mazaja juglā foreles ir pietiekama daudzuma!!!!Protams atseviškos posmos....Šajā vasarā ir noķertas 7 gabalas.Lielaka 1,7 kg!!!

Atbild Valdis Holbergs

Dīvaini. Parasti forelisti nemēdz stāstīt svešiniekiem par konkrētām upēm.

Atbildēts: 5.augusts 2008, 15:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā worpis

sveiks velreiz ieprieksh tev jautāju par daugavas vizuļiem gribēju zināt vai to vobleri ko pieminēji gadījumā tagad nedēvē par banāniņu ??

Atbild Valdis Holbergs

Neesmu tādu nosaukumu dzirdējis. Iespējams. Pēc muguras izliekuma viņš atgādina banānu, tikai ļoti mazu.

Atbildēts: 5.augusts 2008, 15:39 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager