Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā worpis

sveiks valdi nezini ar kāda tipa vizulīšiem vislabāk pashreiz copēt daugavā ?

Atbild Valdis Holbergs

Daugava ir milzīga upe un tajā ir dažādi apstākļi, lai varētu gūt labus lomus gan uz rotiņiem, gan šūpiņiem, gan gumijzivīm utt. Man visvairāk Daugavā ir veicies uz nelielu, ap 12 cm garu paštaisītu voblerīti. Kādreiz, vēl ap 1970 gadu tāda izskata voblerīšus varēja nopirkt veikalā un tos dēvēja par zutīšiem, vēlāk, ap 1980 gadu tie maksāja veikalā 1 rubli un 10 kapeikas un to nosaukums bija Baltika, bet tagad tos ražo kaut kur Krievijā un to forma nav mainījusies it nemaz. Starp citu, tieši tādas pašas formas voblerīšus izmanto spiningotāji Polijā, Vācijā un Čehijā. Tā galvenā priekšrocība ir tā, ka uz to ķeras ne tikai diezgan lielas līdakas, bet diezgan bieži arī lielie sami un citas zivis.Ja ar tādu voblerīti patstāvīgi spiningo Daugavā, tad lomos pārsvarā būs 4 līdz 6 kg smagas līdakas un pa vidu pa kādam pieklājīgam samam, meženei, zandartam un pat asariem. Diemžēl, es nevaru Te to voblerīti uzzīmēt.

Atbildēts: 5.augusts 2008, 10:00 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā mar4a111

Labdien!

Vai ir iespēja Mazajā juglā noķert foreles un ja ir tad ar kadu vizuli?

Atbild Valdis Holbergs

Mazajā Juglā strauta foreles ir, tikai to ir ļoti maz. Noķert tur tās var, tikai ļoti ir jāpacenšas. Es pirms kādiem pieciem gadiem ar vienu draugu tur spiningoju. Upe ir ļoti skaista, bet es noķēru tikai vienu strauteni. Es spiningoju uz MEPPS AGLIA LONG Nr.1.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 18:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ARCHA

Sveiki,

Mēģināju noķert sapalu ar maziem rotiņiem, bet viņiem par tiem interese nekāda. ūdens ļoti dzidrs un var redēt kā rotiņš aiziet gar pašu degunu, a šim interese 0. Mēģināju dažādu krāsu rotiņus ar pušķīšiem un bez. Doma pamēģināt uz sienāžiem. Vai varat ieteikt kā tas darāms? Vai var sienāzi likt uz mazas džigas, vai viņš jāpludina pa ūdens virsmu bez svina...

Atbild Valdis Holbergs

Sienāzi vienkāršāk ir pludināt ar stikla bumbiņu. Patiesībā sapali ir ļoti rijīgi un agresīvi un tos noķert uz vizuli nav nekāda problēma. Var būt Tu pārāk tuvu viņiem pietuvojies vai nepareizi vadi vizuli straumē? Kad es braucu ķert sapalus uz spininga tos noķeru vienmēr. Daudzas reizes vizulim vienlaicīgi uzbruka pat divi vai trīs sapali. Sapali ir negaršīgi un tāpēc tos visi ķer un laiž vaļā. Tāpēc to vēl ir diezgan daudz.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 18:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ediss

Sveicināti!

Dzīvoju Siguldā, tāpēc gribu pajautāt par veiksmīgas spiningošanas iespējām Gaujā šajā rajonā: vai ir kāda pieredze spiningojot līdakas vai asarus, kādus mānekļus labāk mēģināt? Gribās savam 14g. puikam mēģināt sagādāt kādu patīkamu pārsteigumu - rezultatīvu copi...

Paldies!

Edmunds

Atbild Valdis Holbergs

Gauja ap Siguldu ir ļoti interesanta. Spiningošanai tas posms ir ļoti grūts, tīri tehniski, jo ir rāmi posmi ar līdzenu straumi, atvari, krāces un ļoti daudz siekstu. Zivis šajā posmā migrē un spiningošanas sezonas laikā tur var noķert gan līdakas, gan asarus, gan sapalus, gan strauta foreles, gan alatas, gan mežoņvimbas, tikai 14 gadus vecam zēnam tas nebūs tik vienkārši. Viņam ir vajadzīgs labs spinings un ir nepieciešmas iemaņas, lai spiningotu tik grūtā upes posmā. Man pašam tajā posmā ir gājis dažādi. Vienu reizi maija sākumā spiningojām kopā ar Alekseju Gedercevu. Es noķēru netālu no Kaķīškalna trīs līdakas pa 1,5 kg katra un vēl kilogramīgu asaru. Arī Aleksejs noķēra kilogramīgu asaru. Citā reizē spiningoju alatas, bet mazo vizulīti paņēma 3 kg smaga līdaka un es to līdaku dabūju ārā uz 0,16 mm monofīlo aukliņu. Es tajā Gaujas posmā parasti spiningoju uz rotējošiem vizuļiem ar garām un šaurām lapiņām, kā MEPPS AGLIA LONG. Nr.3 un 2 līdakām, Nr. 1 forelēm un sapaliem, bet 0 un 00 alatām.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 18:44 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā breksis

sveiks valdi.,ka tev skiet kadu rotinu labak butu tagad nemt gauja/

Atbild Valdis Holbergs

Gaujā vienmēr ir labāki rezultāti copējot ar rotiņiem, kuriem ir garas un šauras lapiņas, kuras ir līdzīgas MEPPS AGLIA LONG rotiņam. Ja Tu ej uz līdakām tad vispiemērotākais būtu MEPPS AGLIA LONG Nr. 3, uz sapaliem, Nr. 2, strauta forelēm un alatām Nr. 1, 0 vai 00. Alatām ļoti labs ir Black Fury. Vienīgais MEPPS vizuļi ir pārāk dārgi, lai tos aprautu Gaujā pret siekstām, tāpēc iesaku pirkt līdzīgus MEPPS vizuļiem lētākus analogus.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 11:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eman

Labdien!

vēlējos jautāt, kā pareizi ķert meža vimbas un galvenokārt ar ko, jo par viņām gandriz neko nezinu un vēlos izmēģināt savu laimi Ventā.

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Tev ir jārēķinās ar to, ka šo zivju nav nemaz tik daudz, tāpēc iesaku iet spiningot uz Ventu ar plašāku mērķi,t.i. spiningot ar rotiņu un ķert visu, kas ķeras,- līdakas, asarus, zandartus, sapalus, taimiņus, strauta foreles, alatas un pa vidu, kaut kur var trāpīties arī mežene. Ja esi atradis vietu, kur meženes medī un sit mazās zivtiņas centies trāpīt uzreiz pēc sitiena pēc iespējas tuvāk plunkšķa vietai. Copējot meženes vienmēr ir daudz tukšās copes, jo viņas lūpās nav kur īsti ieķerties āķim, bet ja mežene pieķeras, tad sākumā ir ļoti spēcīgs rāviens, tad īsu laiku mežene pretojas diezgan spēcīgi un tad ātri padodas.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 11:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rauda

Ar kādu žilku jūs ieteiktu makšķerēt ?!

Atbild Valdis Holbergs

Tas ir atkarīgs no tā kuru zivi Tu gribi noķert, kur un uz ko.

Atbildēts: 4.augusts 2008, 11:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eerglis

Labdien! Man ir jautājums par uz copi līdzi ņemamo vizuļu, vobleru utt skaitu. Nesen satiku paziņu, viņam līdzi bija vairāk kā 100 dažādu vizuļu, vobleru utt. Gribēju jautāt vai tāda pieeja ir pareiza, sapirkt milzumdaudz ēsmu, un tad katrā vietā visu izmēģināt, kamēr ir īstais. Man ir kādi 20, ar kuriem tad arī es variēju, tie kas galīgi neiet tos palēnām lidinu ārā un iepērku, kas man liekas varētu būt ok. Cik daudz Jūs ņemat līdzi uz copi?

Atbild Valdis Holbergs

Man ir vairākas milzīgas vizuļu kastes, kurās, kā plaukti iekšā vēl ir četras atsevišķas, mazākas kastes, kā arī atsevišķas lielas kastes lielajiem vobleriem, kurus es rudeņos izmantoju velcēšanai. Neesmu skaitījis, bet vizuļu man ir ļoti daudz. Uz copi visus vizuļus paņemt nemaz nav iespējams, jo laivā tam nebūs vietas. Uz copi ņemu tikai tos vizuļus, kuri konkrētā vietā varētu noderēt. Tā, es esmu lielāko daļu savu vizuļu sadalījis atsevišķajās kastēs, kuras ir lielās kastes komplektā pēc sekojoša principa,- pirmajā kastē visus vizuļus, kuri ir domāti tādiem seklajiem ezeriem, kā Babīte, Kaņieris, Engure, Liepāja vai Pape, otrajā kastē salieku tos vizuļus, kuri ir domāti dziļākiem ezeriem, tādiem, kā Burtnieks, L un M Baltezeri, Jugla, Ķīšezers vai Latgales ezeri, trešajā kastē salieku gumijzivis, bet ceturtajā lašu vizuļus. Tādā veidā var sašķirot arī citus vizuļus,- lielajām upēm, strauta forelēm, Volgai, Ālandiem uc. Tad mājās ir kaut kāda sistēma un ja vakarā pēkšņi rodas ideja, piemēram, no rīta aizbraukt paspiningot uz Lobes ezeru, tad ir tikai jāpaņem pirmā mazā kaste no lielās, kurā glabājas līdaku vizuļi seklajiem ezeriem.

Atbildēts: 1.augusts 2008, 10:32 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā worpis

gribu uzzināt kā vislabaak ķert sapalus vai varat man palīdzēt ???

Atbild Valdis Holbergs

Sapalus šajā laikā lieliski var ķert gan ar spiningu, gan mušiņmakšķeri. Sapals, laikam ir vienīgā plēsīgā zivs, kura vasaras vidū lieliski ķeras dienas vidū un saules svelmē. Spiningo sapalus uz nelieliem, bet pasmagiem rotiņiem, piemēram, ABU Reflex 7 gr. Ar mušiņmakšķeri ir divas iespējas. Pirmā, ja upe ir klusa un nav plunkšķu, tad drošāk ir copēt uz F/S auklu un mušiņu Volly Bager, bet ja sapali dzīvojas pa ūdens virsmu, tad auklu F un sauso mušu.

Atbildēts: 1.augusts 2008, 10:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā flex

Nevaret pateikt kadu labu copesanas vietu blakus rigai kur varetu nokert palielas zivis?

Atbild Valdis Holbergs

Babītes ezers, Lielais un Mazais Baltezeri, Buļupe, Daugava, Ķīšezers.

Atbildēts: 30.jūlijs 2008, 10:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager