Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā JOHNNYR

Labdien Valdi. Pārlasot CL žurnālus vēlreiz izlasīju interviju "Holberga ūdeņu atrakcijas", kurā minēji ka esi makšķerējis Daugavā, zem Ķeguma HES, un vienmēr precīzi esi zinājis cikos un kāds būs ūdenslīmenis. Varbūt vari man izpalīdzēt un uzzināt kad šogad būs zemais ūdens līmenis posmā starp Pļaviņu un Ķeguma HES.

Atbild Valdis Holbergs

Diemžēl, nevaru. Tajā rakstā iet runa par Padomju laikiem un toreiz spēkstacijas strādāja tikai elektroenergijas patēriņa maksimuma stundās un burtiski, pirmajā stundā, pēc tam, kad tika atvērtas slūžas un ūdens gāzās, bija visveiksmīgākā cope. Tagad, spēkstacija strādā citādi. Tās daudz maz strādā visu laiku tur pat visu dienu. Vairāk tā nav, kā kādreiz, kad ūdens lielāko laika tiesu vispār netecēja un tad uz dažām stundām tecēja ļoti spēcīgi. Tagad tek ilgāk, bet ne tik spēcīgi. Atklāti sakot, es pats vēl neesmu piešāvies spiningot jaunajā ūdens režīmā.

Atbildēts: 31.augusts 2009, 10:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Henrijs

čau, kā Tev pašam ir veicies Juglas ezerā ar spiningošanu? Protams, ja vispār esi kādreiz tur spiningojies?

Atbild Valdis Holbergs

Pats Juglas ezerā neesmu spiningojis jau ilgu laiku. Uz turieni spiningot bieži brauc spiningot mans brālēns Igors un viņam līdakas ķeras. Vispār, kopš Egons Simsons L.Baltezerā ielaida ap pusmilliona līdaku mazuļu, tās ir paaugušas un pa kanāliem ir izklīdušas uz M.Baltezeru, Ķīšezeru un Juglas ezeru.

Atbildēts: 31.augusts 2009, 10:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kripsis

Labdien Valdi.Es vinu dienu braucu ar laivu pa upi uz velci.Un man ierava makskeri udeni itka bremze lidz galam bija vala vinu kadas 2 sekundes pavilka pa udens virsu un tad es redzeju kad vina taisni nogrima.Tas varetu but kads udens šķerslis vai zivs?Un ja ta bija zivs cik vina ilgi izdzivotu?Un vai to makseri kaut kada veida ir iespeja dabut?Upes dzilums no 3-4m.Bet man vinu udeni ierava pie krasta aptuveni kadi 1.5-2m tur vareja but

Atbild Valdis Holbergs

Ja tā ir gadījies, tad var peldēt pakaļ, bet var to dabūt ārā arī ar spininga un smaga vizuļa palīdzību. Man ir gadījies, ka velcējot vobleris aizķērās un spinings iekrita ūdenī. Es aizbraucu krastā. Paņēmu otru spiningu. Piesēju smagu vizuli un aizbraucu mētāt tur, kur spinings iekrita ūdenī. Tā dabūju ārā savu spiningu no 5 metrus dziļas bedres. Jāpiebilst, ka aukla man bija iztīta ap 150 metriem un atrast to nebija grūti.

Atbildēts: 26.augusts 2009, 15:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā plauso

Sveiks Valdi. Nesen skatījos vienu copes raidījumu pa asaru spiningošanu uz mazajām gumijzivtiņām tikai pa vēlu ieslēdzu un nedzirdēju pa spininga garumu ne testu ne spoli ne auklu ko veči izmantoja. ko Tu ieteiktu tādai copei. Cope bija no laivas ķīšezerā. jau iepriekš paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Lai izjustu baudu velkot katru asarīti ņem ar testu līdz 15 gramiem, bet var copēt arī ar lielāku, jo viņi tā spiningo uz vairākām mazām gumijzivtiņām un nereti pieķeras uzreiz divi asari. Spininga garumam nav lielas nozīmes. Spiningo ar to, kāds Tev ir. Asarus var spiningot uz samērā tievu auklu, piemēram monofīlo 0,20 vai 0,22 mm, bet var gadīties, ka ātri ir jāpāriet uz līdakām, tad labāk izmantot 0,28 mm. Tā ir universālāka aukla un uz to var ķert gan līdakas, gan asarus.

Atbildēts: 26.augusts 2009, 15:28 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā klinkis

Sveiki

Par tām auklām vēl - Es biju domājis, vai izmantojot pīto auklu sanāktu kādu reizi nezaudēt vizuli trāpot uz kāda nogrimuša koka utt.? kādu krāsu labāk pītajai auklai izvēlēties, spilgto, vai tumsho? Un vai pītās auklas nepinās vairāk kā monofīlās?

Liels paldies par info.

Atbild Valdis Holbergs

Pītā ir stiprāka un dažreiz ar to var pat atliekt vizuļa āķus. Visas pītās auklas ir labi redzamas zivīm. Viņām visām tas ir kopīgs trūkums un tāpēc es vairāk cenšos spiningot ar parastajām auklām. Pats esmu izmantojis pilnīgi baltu, pilnīgi melnu, zaļu un pat krāsainu pīto auklu. Rezultāti aptuveni vienādi. Neesmu nekad izmēģinājis atbaidoši dzelteno pīto, jo man šķiet, ka tā nevar būt diez ko laba.

Atbildēts: 26.augusts 2009, 15:17 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā kaza

Sveiki! vai ar roteri ir iespējams izmānīt lielu līdaku no bedres rotera spēle viņai neliekas pārāk garlaicīga ??Un uz kādiem vobleriem ventā labāk velcēt septembrī varat ieteikt kādu modeli ??

Atbild Valdis Holbergs

Lai izmānītu lielu līdaku ir jāvelk ļoti lēni. Venta vairāk ir piemērota spiningošanai, nevis velcēšanai. Velcēt var lejtecē. Sākumā izmēģini divdaļīgo Rapala Jointed ar melno muguriņu. Uz to var noķert ne tikai līdakas, bet arī zandartus un pat asarus.

Atbildēts: 26.augusts 2009, 15:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aispars

Vai esat spiningojis Stirnezerā aiz Ērgļiem?

Atbild Valdis Holbergs

Diemžēl, nē.

Atbildēts: 26.augusts 2009, 15:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā swedg

Kā jūs kā speciālists vērtējat copi šogad?Vai nav tā ka vai nu laika apstākļu vai sakritības pēc, šogad tā ir krietni sliktaka.Es domāju spiningošanu.Un kas jūsuprat ir tie celoņi.

Atbild Valdis Holbergs

Šī sezona maz atšķiras no citām. Tas, ka ir silts, ir ļoti labi visādā ziņā. Siltā laikā labāk ķeras asari, zandarti, sami, meženes, sapali. Līdakas gan ir jāmeklē dziļākās vietās.

Atbildēts: 24.augusts 2009, 15:51 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Kuto

Sveiki! ķidājot līdaku - kuņģī uzgāju vēzi. Tā ir nromāla parādība?

Atbild Valdis Holbergs

Normāla. Vēzis ir liels gardums daudzām plēsīgām un ne tik plēsīgām zivīm,piemēram, asariem un karpām.

Atbildēts: 24.augusts 2009, 15:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klinkis

Sveiki

Spiningojot izmantoju 0,22 monofīlo auklu, protams sanāk noraut vizuļus pret nogrimušiem zariem utt, tādēļ sāku domāt, ka varbūt vajag izmantot izturīgāku auklu - 0,18 pīto. Vai šis risinājums palīdzētu saglabāt vairāk vizuļu, ko Jūs varētu ieteikt? Un kādu krāsu labāk izmantot pītajai auklai?

Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Ja jau Tu upēs spiningo ar 0,22 mm monofīlo, tad tās ir nelielas upes un tad var izmantot arī tievāku pīto aukliņu. Viens mans paziņa Ventā spiningo sapalus uz pīto 0,08 mm. Pītā 0,18 mm ir derīga līdaku spiningošanai ezeros. Ja ir jāspiningo lielā upē un pavasarī, piemēram, Ventā un Salacā uz lašiem un taimiņiem uz smagu vizuli, tad var droši ņemt 0,18 vai pat resnāku, 0,22, 0,25 vai pat 0,28 mm. Ja spiningo ar multiplikātoru var izmantot arī pīto 0,35 mm.

Atbildēts: 24.augusts 2009, 15:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager