Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā Ogle

Labdien meistar!!!!

Lasot vairakus rakstus ļoti interesants likās POPERS, nupat esmu iegadajies un velos to nomēģināt. Kādas vietās ar to ieteicams strādāt un kāds dziļums ir optimalais, saprotu ka jabut seklam ezeram!!! Cik liela nozime ir vejam???

Atbild Valdis Holbergs

Ar poperiem ir jāspiningo seklos ezeros, vai seklos, žāļainos līčos. Cope ar poperi ir ļoti interesanta un aizraujoša, jo katrs līdakas uzbrukums būs ar skaļu plunkšķi. Es parasti ar poperi spiningoju seklās vietās, bet vienu reizi man ir izdevies noķert smuku līdaku velkot poperi gar meldrām, kur dziļums bija pāri 2 metriem. Poperi ir dažādu veidu. Mūsu līdakām vispiemērotākais ir tas, kuru velk ar īsiem rāvieniem, bet viņš ir mazefektīgs pat pie maziem vilnīšiem. Es to vienmēr cenšos iemest aizvējā aiz meldrām. Ja ir vilnīši, tiem ir domāti poperi ar propeleriem. Latvijā poperi ir kļuvuši populāri samērā nesen, tāpēc mums nav lielas pieredzes to lietošanā un katram būtu jāeksperimentē. Piemēram, Volgā uz poperiem lieliski ķeras ne tik daudz līdakas, kā lieli asari. Man stāstīja, ka Daugavā pie Daugavpils viens spiningotājs uz poperi noķēra pieklājīgu samu.

Atbildēts: 25.jūnijs 2008, 13:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RAIDER

labdien!!kuras Latvijas upes mit sami??vai kada latvijas ezera ari ir sami???paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Sami Latvijā mīt Daugavā un Aiviekstē. Tā ir samu dabīgā populācija. Pēdējos gados sami ir ielaisti ļoti daudzos privātos ezeros, jo tie ir ļoti rijīgi un ļoti ātri aug. Pagājušajā gadā daudz samu tika ielaists Kaķīša ezerā. Šovasar viņi jau noteikti svērs ap 2 kg.

Atbildēts: 25.jūnijs 2008, 12:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gunisx

Sveiki! Jums nav sanācis copēt Papes ezerā? Ja ir, tad varbūt var pastāstīt - kā ar zivīm, kas un kā.

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Vispār Pares ezers ir ļoti līdzīgs pārējiem piejūras ezeriem: Babītes, Kaņiera, Engures un Liepājas ezeram. Tas ir sekls un pamatīgi aizaug. Agrāk Papes ezerā ķērās daudz vairāk un lielākas līdakas nekā Liepājas ezerā, bet pēdējos gados Papes ezerā reti kad trāpās lielāka par 2 kg līdaka. Copes ir daudz, bet līdakas ķeras zemmēra. Es par to esmu pārliecinājies pats. Vietējie saka, ka tas ir tāpēc, ka niedru pļāvēji mākslīgi pazeminot ezera līmeni. It kā, jo zemāks ezerā ir ūdens līmenis, jo garākas var nopļaut niedras.

Atbildēts: 25.jūnijs 2008, 11:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā braucejs

Sveiki!

Vai Rāznas ezerā atļauts laivai izmantot motoru, jeb tikai ar airiem?

p.s. kautkur dzirdēju ka nedrīkst ar motoru, bet nekur nevaru atrast informāciju kas to apstiprinātu.

Paldies jau iepriekš!

Atbild Valdis Holbergs

Arī es nekur nevarēju atrast par to nekādu informāciju, tādēļ piezvanīju vienam makšķerniekam, kurš dzīvo Rāznas ezera krastā un viņš man pastāstīja, ka it kā jau divus gadus esot aizliegts braukt ar benzīna motoriem, tāpēc viņš izmanto elektrisko motoru. Arī viņš neko precīzāku par šiem ierobežojumiem nezināja, lai gan viņam ir augstākā izglītība un viņš Rēzeknē ir diezgan ievērojams cilvēks. Diemžēl, tagad Latvijā katrs pagastvecis izdod savus noteikumus un par tiem ir maz kas zināms un informācija praktiski nav pieejama. Lai tam visam izsekotu ir jālasa LATVIJAS VĒSTNESIS.

Atbildēts: 25.jūnijs 2008, 11:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis...

Labdien!

1)Es gribeju pajautat, ar kadu vizuli vissekmigak varetu nokert lidaku(pec jusu domam), es esu dzirdejis, ka ar vobleriem esot labi!?

2)Vai "Shimano" spiningi ir labi?

3)Kur Riga vai Rigas rajona varetu braukt spiningot, vai labak ir spiningot piem. Daugava vai zivju audzetavu dikos?

4)Kadu auklu labak izmantot spiningam, pito vai parasto?

Jau ieprieks, Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Līdakas var ķert uz jebkuru vizuli,-vobleri, šūpiņu, poperi, gumijzivtiņu, tvisteri vai rotiņu. Es visvairāk līdakas esmu noķēris uz rotējošo vizuli, bet tas ir tāpēc, ka es galvenokārt spiningoju seklos ezeros, tai pat laikā dziļākos un lielākos ezeros dažreiz labākas sekmes ir uz voblera vai šūpiņa. Shimano ir milzīga firma un tās piedāvājums ir grandiozs. Shimano piedāvā gan ļoti dārgu un ekskluzīvu inventāru, gan arī lētākas, bet diezgan kvalitatīvas mantas. Sūdzības par Shimano kvalitāti neesmu dzirdējis. Vienīgais, ka paši labākie instrumenti tiem ir padārgi. Rīgas apkaimē vislabākais spiningošanai ir Babītes ezers, bet tur spiningotājam ir nepieciešams zināms meistarības līmenis. Ja esi iesācējs labāk brauc uz mazo Baltezeru pie Simsona. Ar parasto auklu ir patīkamāk mētāt, bet pītā labāk der velcei.

Atbildēts: 18.jūnijs 2008, 09:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mvrjs

Sveicinaati Gribeetos uzzinaat kaa kjert uz pludinja ezeraa Kur dziljums kadi 2.5, 3 metri un apakshaa viss ar dunjaam

Atbild Valdis Holbergs

Tādās vietās parasti makšķerē līņus. Sākumā atrod īsto vietu, tad to atzīmē ar boju vai vienkārši iesprauž kārti, lai tā vieta būtu atrodama un tad sabaro. Pats es ar pludiņa makšķeri copēju ļoti reti. Labāk pavaicā par to Normundam Grabovskim.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 14:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā siguldietis

Sveiki!!!

Varbūt zinat tādu Vaidavas ezaru, starp Cēsīm un Valmieru.Ir doma sesdien braukt makšķerēt.Taka šis ezars ir diezgan dziļš, kur un ar kādiem mānekļiem labāk strādāt.

Atbild Valdis Holbergs

Mētājiet ar rotiņu gar krastu. Visperspektīvākās vietas ir tur, kur uz dziļuma un sekluma robežas aug lēpju lapas.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 14:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Blondais2002

kaada parnesuma spole vajadziga spinigojot

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot līdakas var lieliski iztikt ar 1:3, bet lašveidīgajām zivīm, piemēram, strauta forelēm vajag krietni ātrāku spoli, piemēram 1:6. Arī lašiem spolei ir jābūt ātrai. Ja spiningo tikai līdakas, tad var iztikt ar lēno 1:3, bet ja sapņo par lašiem tad 1:5 vai 1:6. Lielākā daļa spiningotāju arī līdakām izmanto ātrās spoles, jo ar tām arī var ķert līdakas, tikai ir lēnāk jāvelk.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 14:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ARCHA

Sveiki,

Dīķī kurā spiningoju līdakas un asarus pēdējā laikā ir ļoti duļķains ūdens tumši zaļā krāsā. Nevaru piemānīt nevienu līdaku :)

Kādus mānekļus izvēlēties. (Pārsvarā tagad mētāju gumiju baltu ar sarkanu galvu, Blue fox 3-4 izmēra rotņus)

Atbild Valdis Holbergs

Kad ūdens zied cope ir švakāka. Noķert līdakas var tā pat, tikai viņas neķeras tik bieži un ja uzbrūk vizulim, tad to kārtīgi ierij tikai reti. Man nav receptes, kā labāk ķert zivis ziedošā ūdenī. Parasti spiningotāji cenšas izvairīties no tādām vietām, kur zied ūdens. Kad ūdens zied lielos ezeros, piemēram Babītes ezerā, var atrast kādu līci, kur ūdens ir dzidrs un tad tur var noķert kādu smuku zaļsvārci.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sviki.! Gribēju pajautāt par pītajām auklām! Ar kādu silikonu viņas smērē un vai vispār ir jēga smērēt? Var arī izmantot to silikonu ko smērē mašīnu durvis?

Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Nekad neesmu dzirdējis par to, ka pīto auklu būtu jāsmērē. Priekš kam tas ir vajadzīgs?

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:49 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager