Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā balons432

Labdien!

Varbūt Jautājumos un to atbildēs jau ir runāts par ezeriem, Gaujas pietekām, Carnikavas tuvumā, bet es nevarēju atrast!

Lieta tāda, ka teorētiski zivīm vajadzētu būt, bet nav.

Vairākas naktis esmu aizbraucis ar laivu uz Dzirnezeru, tā, lai pirms saullēkta jau būtu uz ūdens, tomēr cope kā nav tā nav. Gaujas pietekās mēģināju, tomēr tur arī nekā! Lilastes upītē ar nekā nopietna.

Spiningojot izmantoju pārsvarā gumijas zivtiņas, rotiņus.

Jautājumi tādi -

1) Vai tas varbūt tāpēc, ka tuvu jūra?

2) Ūdens līmeņa maiņas? (kad no jūras vējš, tad baigi sadzen iekšā, un otrādi)

3) Varbūt varat padalīties ar savu pieredzi, informāciju un ieteikt kādu labu vietu.

Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Es Dzirnezeru, Dzirnupi un Gauju tajā rajonā pazīstu ļoti labi. Zivju tur ir pietiekoši. To aktivitāte ir atkarīga no straumēm un ūdens svārstībām. Vislabākā cope ir tad, kad pūš rietumu vēji un ūdens no Gaujas pa Dzirnupi tek uz Dzirnu ezeru. Ja ūdens krītas cope ir krietni sliktāka. Ja ilgstoši ir pūtuši astrumu vēji ūdens ir ļoti zems un copes gandrīz nav. Zivis tur migrē no jūras uz Gauju un Dzirnu ezeru, tāpēc var gadīties ļoti labi lomi, bet var būt arī tukšie periodi. Viens mans labs draugs 1. jūnijā Dzirnu ezerā noķēra 5,30 kg smagu līdaku.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Animaltm

Sveiki! Esmu iesācējs šajā jomā, bet vēlējos jums pajautāt. Uz kādu ēsmu vislabāk ķeras līdakas?

Atbild Valdis Holbergs

Vislabāk līdakas ķeras uz dzīvo zivtiņu, bet tāda cope nav diez cik interesanta un sportiska, tāpēc lielākā daļa copmaņu cenšas noķert līdaku ar spiningu uz vizuli.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1111111

ko juus sakiet par multiplikatoru spoleem??ir verts pirkt vinu spiningam???

Atbild Valdis Holbergs

Tās ir ļoti labas spoles, ja ir bieži jāvelk ļoti lielas zivis. Pats es izmantoju ABU Ambassadeur 6500 C multiplikātoru un ar to eju spiningot lielos lašus, copēju jūrā uz pilkeriem, rudeņos velcēju lielās līdakas un vēl to izmantoju, kad eju ķert ar grunteni lielās karpas. Vienkārši spiningošanai te pat Latvijā pēc multiplikātora nav lielas nepieciešamības.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Giross

Labdien!

Man nav īstas saprašanas par poperiem! Kurš ir tas moments, kad poperus izmantot, vai arī var mētāt kad grib? Būtu jauki, ja izklāstītu pāris poperu izmantošanas pamatprincipus!

Jau iepriekš pateicos!

Atbild Valdis Holbergs

Poperus plaši izmanto tālajās un siltajās jūrās, kā arī upēs, kuras plūst cauri tropiskajiem mežiem. Vienīgais, tur spiningojot izmanto poperus no ļoti cieta materiāla, par cik tiem briesmoņiem, kuri tur uz tiem copē ir baisi zobi. Sibīrijā taimiņus un ļenokus ķer naktī, uz tā saucamo peli, kas patiesībā ir popers, tikai spalvains. Mūsu klimatiskajā joslā uz tiem lieliski ķeras līdakas ļoti seklos ezeros un uz pilnīgi gludas ūdens virsmas. Ja ir vilnīši parastais popers tik labi nestrādā un ir jāņem poperis ar propeleri. Es pats ar poperiem spiningoju ļoti bieži. Tas ir ļoti interesanti un aizraujoši, jo var redzēt visus līdaku uzbrukumus. Ar parasto poperi spiningo tā: iemet cik tālu var kaut kur aizvējā aiz meldrām un tad parauj, patur, pievelk, parauj, parauj, pievelk... Parasti līdaka uzbrūk tad, kad poperis uz mirkli ir apstājies. Vienu reizi, man izdevās noķert četrinieci uz pilnīgi stāvošu poperi, jo to nebija kur raut, jo priekšā bija ūdenszāles. Man ir stāstījuši, ka uz poperi Daugavā ir noķerts diezgan liels sams, bet pats uz samiem ar poperiem neesmu gājis.

Atbildēts: 17.jūnijs 2008, 13:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā karotajs20

Nēsmu vēl nekad tā īsti špiningojis bet, vēlētos to darīt kādu aprīkojumu (Kātu, spoli, auklu, pavadiņu un gumijas zivtiņu) ieteiktu ņemt iekļaujoties 25 ls

Paldies jau iepriekš...

Atbild Valdis Holbergs

Es Tev ieteiktu neiet uz veikalu un nemeklēt spiningu un spoli par 25 latiem veikalā, jo par tādu naudu neko jēdzīgu nopirkt nav iespējams, bet pamēģini nopirkt no kāda pieredzējuša spiningotāja kaut ko second hand. Visiem spiningotājiem, kuri spiningo jau sen noteikti mājās ir gan spininga spoles, gan spiningi, kurus tie vairs nelieto, jo visu laiku parādās jauni modeļi, bet vecos nav kur likt, jo vairs nav komisijas veikalu, kur varētu veco inventāru pārdot. Par 25 latiem noteikti ir iespējams sameklēt labu lietotu spoli un iespējams remontējamu spiningu. Var būt Tev kāds vienkārši to uzdāvinās. Vienīgais ir jāpameklē pa paziņām. Ja veikalā nopirksi kaut kādu galīgu iesācēja komplektu tas ļoti ātri būs beigts.

Atbildēts: 12.jūnijs 2008, 12:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā reinism26

Sveiks,

Vēlētos uzzināt, kādas ir atsauksmes par copi Rindas upē. Vai ir vērts ar spiningu tur kko mēģināt? Uz dzīvo ēsmu sanācis noķert pāris smukus asarīšus,bet tas arī viss...

Paldies jau iepriekš.

Atbild Valdis Holbergs

Rinda ir ļoti interesanta upe. Tajā var gadīties jebkura zivs, kura ceļo no jūras uz nārsta vietām. Pazīstu vienu spiningotāju, kurš tur pavasarī bieži noķer lielas līdakas. Man pašam vairāk patīk Irbe.

Atbildēts: 12.jūnijs 2008, 12:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vildboy

Sveiks! saki, lūdzu, kā noverst voblera aķa aizķeršanos aiz pavadas, man biežī tā notiek? Spinigoju ar vidēji 10-12 cm gariem vobleriem. lābāk lietot mīkstās vai cietās pavadas? Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Ar dažiem vobleriem tā tiešām ir diezgan liela problēma. Ja āķi ķeras aiz pavadiņas centies mest tikai pa vējam un tajā brīdī, kad vizulis metiena laikā ir sasniedzis trajektorijas augstāko punktu un sāk krist, nedaudz piebremzē, piespiežot rādītāja pirkstu pie spoles, bet ja to izdarīt neproti vienkārši aizslēdz ciet spoles lociņu. Ja tas nelīdz, tad tāds voblers ir derīgs tikai velcēšanai.

Atbildēts: 12.jūnijs 2008, 12:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1111111

cik varetu maksaat beikings preks iesaceja??

vai es spratu parezi par leaderi??

sapin kopa dazadas auklas ???

Atbild Valdis Holbergs

Ja Tu tikai sāc copēt uz mušiņu, iztiksi ap vienu 100 m spolīti. Mazāk nopirkt vienkārši nevar, lai gan varētu iztikt ar īsāku backing. Tas ir atkarīgs no tā cik liela Tev ir spole. Iesākumā var nepirkt īsto backing line, bet iztikt ar parasto apmēram 0,25 mm spininga auklu. Leader var izgatavot pats nevis sapinot kopā auklas, bet tās sasienot. To dara aptuveni tā: pie pie 60 cm gara 0,60 mm monofīlās auklas piesiem klāt 40 cm 0,40 mm, tad 30 cm 0,35mm, pluss 25 cm 0,30 mm, pluss 20 cm 0,25 mm, pluss 20 cm 0,20 mm. Izmēri ir aptuveni. Leader ir gan īsāki, gan garāki un pats galvenais ir auklas diametrs ar kuru tas beidzas.

Atbildēts: 12.jūnijs 2008, 11:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1111111

sveiks...

man tads jautajums vai var MM nesiet beikingu??esu iesacejs...

un cik varetu maksaat leaders???

Atbild Valdis Holbergs

Backing line ir diezgan svarīga lieta. Fly line ir tikai ap 30 m gara, tāpēc backing line ir nepieciešams. Jo lielākas zivis ir plānots ķert, jo garākam ir jābūt backing. Ķerot lašus backing line ir līdz 300 yds garš. Leaders parasti maksā ap 3 latiem, bet iesākumā koniskā leaders vietā var izgatavot daudz vienkāršāku pavadiņu, sasienot kopā dažādu diametru auklas.

Atbildēts: 6.jūnijs 2008, 12:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1111111

cik aptuveni maksa 1 musa??es perku pa 60 sant. vienu un man ir viens musas komplekts pa 3 ls 12 musas

vai jums ir musu sieshanas koplekts , planoju tadu iegadaties un vvai gribeju uzzinat vai tadu ir jega pirkt?

jau ieprieks plds..

Atbild Valdis Holbergs

Man ir mušu siešanas komplekts un materiāli. Agrāk es mušas sēju ļoti daudz, bet tagad to daru diezgan reti, kad vajadzīgās mušas nav pārdošanā. Es uzskatu, ka tas no manas puses nebija pareizi, siet mušas pašam. Ja sien tikai priekš sevis, tad mušiņu pašizmaksa ir drausmīgi augsta. Ir taču jāpērk instrumentus, putnu spalvas, zvēru sari, vilna, diegi, tai skaitā ļoti dārgie montāžas diegi no kevlara, svina diegi, līmes, lakas utt Lētāk un izdevīgāk ir nopirkt pašu labāko un dārkāko mušiņu komplektu. Visdārgākās mušiņas esmu redzējis vienā specializētā mušiņmakšķernieku veikalā Norvēģijā un toreiz tās maksāja ap 6 USD gabalā.

Atbildēts: 6.jūnijs 2008, 12:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager