Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā raibs

Pēdējos gados ir iegājusies tradīcija jūnija sākumā doties atpūsties ar spini uz kāda Latvijas ezera. Tā kā esmu svētdienas makšķernieks un lielākoties laiku ar kātu rokā esmu pavadījis pie upēm, nav īsti priekšstata, kurā Latvijas pusē meklēt normālu copi... Ir gadījies pabūt vairākās vietās Latgalē, bet lomi tur parasti nav lieli. Runā, ka Latgalē visu ar tīkliem nozvejojot. Varbūt jūs varētu ieteikt kādus apmeklēšanas vērtus ezerus Latvijā? Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Lai veiksmīgi ķertu zivis ar spiningu Latgalē jūnijs nav īstais mēnesis, jo ūdens vēl nav sasilis un tāpēc uz īpašiem lomiem nav ko cerēt. Maluzvejnieki te nav vainīgi. Lielajos un dziļajos Latgales ezeros (Rāznas, Rušons, Ežezers un citi) labākā cope sākas tad, kad ūdens jau ir paspējis iesilt un tas ir jūlija vidus un augusts. Jūnijā Latgalē ir jāmeklē mazi un sekli ezeriņi. bet tajos gadās ka ziemā zivis izslāpst. Vasaras sākumā labākā cope ir seklākos ezeros, tādos kā Liepājas, Engures, Kaņiera, Lobes un tamlīdzīgos ezeros. Ja ir siltāks tad labi lomi būs arī Burtnieku, Zebrus un Lielauces ezerā.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 15:26 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā nap3

Labdien

Ir vajadzība iegādāties pirmo multiplikātoru priekš jerka kāta.

Varbūt varētu ko ieteikt iesācējam (nekad ar multiplikātoru neesmu strādājis)

Varbūt ir kāds saits kur ir aprakstīta pareiza spoles izvēle un lietošana

Atbild Valdis Holbergs

Personīgi es copēju ar ABU Ambassadeur 6500 C multiplikātoru. Tas ir tīrākais lašu multiplikātors, jo uz to var uztīt tur pat ceturtdaļu kilometra monofōlās auklas ar diametru 0,42 mm vai tik pat daudz pītās ar diametru 0,35 mm. Par cik līdakas nekad netaisa 100 un 200 metrus garus rāvienus varētu ņemt mazāku multiplikātoru, piemēram, ABU Ambassadeur 5600 C.. Pēdējā laikā ASV un Kanādā spiningotāji vairāk dod priekšroku SHIMANO CALCUTTA multiplikātoram. Es ar tādu vienu reizi esmu bijis copēt, bet es neteiktu, ka tas ir labāks par Ambassadeur. Vēl veikalos var nopirkt daudz dažādu citu firmu multiplikātoru, kuriem ir dažādi konstruktīvi trūkumi, bet kuri ir daudz lētāki (Salmo, Balcer). Ja esi nolēmis mētāt džerku, tad noteikti var iztikt ar Salmo vai Balzer, jo to galvenais trūkums, kura dēļ tie ir samērā lēti, ir tas, ka ar tiem ir grūti iemest vieglus vizuļus. Cik zinu, tad visi džerki ir ļoti smagi, tad viss būs OK.

p.s. Vienīgais, visa tā džerkošana, manuprāt, ir pilnīga nejēdzība. Daudz sportiskāk ir noķert to pašu līdaku ar vieglo spiningu vai uz velci.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 15:15 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā treijjs

Vai Jūs,lūdzu,nevarētu dot kādu informāciju,kur varētu apgūt mušiņmakšķerēšanu no pašiem pamatiem?Man piedāvā iegādāties #6-7 klases kātu BromanoDell ar Shimano spoli par 200LS? Vai tas ir normāli?Vēl ļoti vēlētos redzēt,kā ir jāsasien mušiņaukla ar bekingu, pavadiņu un mušiņu.Jau iepriekš paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Ar mušiņmakšķernieku apmācību Latvijā nodarbojas licenzēti FFF instruktori Reinis Rutkis un Egīls Collenkopfs. Var būt ir vēl kāds, bet es pazīstu šos abus. Vēl, iespējams, ar to nodarbojas Rīgas mušiņmakšaķernieku klubs. Parasti, tie, kuri apmāca sākumā dod mest ar savu inventāru un vēlāk iesaka ko pirkt katram individuāli. Es domāju, ka kāts un spole iesācējam par 200 latiem ir stipri par daudz. Iesākumā vajadzētu iegādāties kaut ko pavisam lētu un tad, kad amats jau ir rokā pirkt kaut ko labāku. 6 līdz 7 AFTM kāts ar spoli Latvijā ir ne šis ne tas. Lašiem un līdakām, tas ir par vieglu, bet alatēm, forelēm un sapaliem pārāk smags. Labāk ņemt 5 - 6 AFTM. Par to, kā pareizi ir jāsien bacing, fly line, leader un tippet vienmēr ir uzzīmēts auklas lietošanas instrukcijā, kura ir atrodama katrā mušiņauklas iepakojumā.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 14:59 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā onslovs

Labdien ! Esmu nopircis laivu un došos vasarā ezerā . Doma pirkt eholotu, varbūt varat ieteikt kādu ?

Galvenais jautājums ir : visi pieredzējušie spinigotāji saka " kantes apmakšķerēt, apmētāt...." , bet man rodas mazs jautājums, man jāatrodas tieši virs sēkļa un jāmet uz dziļumu, vai jāatrodfas dziļumā un jāmetr "pret " sēkli ? Paldies ! ...un ne asakas VISIEM !

Atbild Valdis Holbergs

Eholoti Latvijā ir vērts izmantot tikai atsevišķās vietās, piemēram, Daugavā pie Kokneses vai Usmas ezerā, bet pārējās vietās no tās ir ļoti maz praktiska labuma. Kas attiecas par to, kur noenkuroties un no kuras puses labāk mētāt vizuli, tad tas ir atkarīgs no vēja virziena un diennakts laika. Rītausmā lielie plēsēji būs uz sēres, bet gaismai svīstot turēsies tur pat netālu, dziļumā pie kantes.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 14:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DaVinci

Labdien! makscereshana man ir maza pieredze uz ko labak kert lidakas kada veida un ar ko vizuli gumijas manekli kadu makskerkatu kadu auklu un spoli

Paldies jau ieprieksh

Atbild Valdis Holbergs

Līdakas parasti ķer ar vienrocīgu spiningu, kura tests ir aptuveni līdz 30 gramiem un bezinerces spoli. Auklu parasti ņem vai nu pīto ap 0,18 mm vai monofīlo ar diametru 0,28 mm. Līdaka ir spilgti izteikts plēsējs un to var noķert uz jebkuru vizuli. Ja Tev nav lielas pieredzes, sākumā spiningo ar smagākiem vizuļiem, kurus tu vari pietiekoši tālu aizmest. Ja ezers ir sekls, tad copē ar peldošu vobleri, bet ja dziļāks, tad uz šūpiņu vai rotiņu. Dziļākās vietās uz gumijzivi ar džiga galvu.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 12:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā nuzze

Kādas krāsas mānekļiem Jūs dodad priekšroku mutuļainā ūdenī?Paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Mums, Latvijā ir smilšaina vai mālaina augsne un tāpēc mutuļojošais ūdens bieži vien ir duļķains, tāpēc Latvijas upēs izmantoju spožus vizuļus, pat tādus ar spoguļpapīru. Ārpus Latvijas ir tādas upes, kuras tek kliņšainos apvidos un tādās upēs ūdens vienmēr ir kristāla tīrs, tāpēc tur tiek izmantoti tumšāki toņi,-kapars un misiņš.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 12:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aigaigars

sweix atkal

soreiz newis par taiminiem bet spolem

tu wari man ieteikt kadu spoli ko waretu izmantot gruntenei un spiningam esmu pusamatieris copeju 3 gadus bet par copi zinu diezgan welos spoli kkadiem breksiem wimbam mosk sikajam karpam un spiningam tadu apm. pa 20-30ls (kwalitatiwu ar zinamu firmu)

paldies

Atbild Valdis Holbergs

Nav iespējams piedāvāt kaut ko konkrētu. Es par tādu naudu paskatītos, ko piedāvā firma Salmo, Daugavgrīvas ielā 31. Pilnīgi universālu spoli, visiem gadījumiem, lai varētu spiningot, makšķerēt un vēl izmantot gruntenei, nopirkt neizdosies, bet tādu ar kuru var makšķerēt un spiningot atrast var.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 12:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā siguldietis

Sveiki.

Ko ju varetu pastastit par Zebrusa ezaru.Mītošajam zivim,to ķeršanas metodem,kadus manekļus izvēlēties.

Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Zebrus ezers ir bagāts ar zivīm. Pirms kāda gada dāmu makšķernieku kluba Alata priekšsēdētāja Ināra Koha Zebrusa ezerā noķēra vairāk nekā 7 kg smagu zandartu. No vērā ņemamām, sportiskām zivīm ezerā var noķert lielas līdakas, brekšus un asarus. Līdakas ir jāmeklē gar kantēm, brekšus un zandartus pa dziļajām bedrēm, bet asari vislabāk ķeras pa pirmo ledu. Vispār Zebrus ezers tiek labi apsaimniekots un spiningot no laivas tur var no 1. maija.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 12:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nuzze

Sakiet,lūdzu,cik varētu maksāt 6kg. lašu izbāzenis???Paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Es redzēju, ka liela laša izbāzeni tirgoja Svangsta ciemata makšķernieku veikalā Moruma upes krastā Zviedrijā, bet neatceros cik tas maksāja. Rīgā pie dzezceļa stacijas, kādreiz bija veikals Zandarts un tajā piedāvāja izgatavot zandarta vai asara izbāzeni, bet arī neatceros cik tas pakalpojums maksāja. Vispār, Henrija Limuzīna grāmatā ir parādīts, kā soli pa solim jebkuras zivs izbāzeni var izgatavot paša spēkiem, bet es nedomāju, ka tas ir tik vienkārši, kā uzzīmēts. Var būt tādus izbāzeņus izgatavo dabas muzejā Rīgā? Piezvani uz muzeju un painteresējies.

Atbildēts: 16.aprīlis 2008, 09:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingars81

sveiki! kaadi buutu jaaizmanto maanekli,kas patiktu zandartiem? varbuut varat kaut ko ieteikt? jau ieprieks pateicos...:)))

Atbild Valdis Holbergs

Pirms kāda laika es uzrakstīju žurnālam COPES LIETAS rakstu par zandartu spiningošanu. Ja īsi tad zandartus pārsvarā ķer uz vobleriem un gumijzivīm gar pašu dibenu. Naktī samērā seklās vietās, bet dienā tikai pa dziļjām bedrēm.

Atbildēts: 16.aprīlis 2008, 08:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager