Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā martinsb

Cik esmu spiningojis spiningoju ar monofilo auklu bet tagad cik skatos vairākums sak lietot pitās!Kuras tad ir labākas un kāda diametra pīto lietot ja pārsvarā sanāk ķert līdakas?Jau iepriekš liels paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Personīgi es esmu uzticīgs monofīlajai auklai un spiningoju līdakas pārsvarā ar parastu monofīlo auklu, kuras diametrs ir robežās no 0,25 līdz 0,28 mm. Protams, ka līdakas var spiningot arī ar pīto auklu. Tā ir gaumes lieta. Savas priekšrocības ir monofīlajai un savas priekšrocības pītajai auklai. Manuprāt, optimālais pītās auklas diametrs līdaku spiningošanai mūsu ezeros ir ap 0,18 mm. Ja ņemsi tievāku aukliņu viņa nebūs pietiekami izturīga, bet ja ņemsi resnāku īpaši tālu neaizmetīsi.

Atbildēts: 18.decembris 2007, 11:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GuntisKv

Labdien. Kā jau iepriekš biju rakstījis, pēdējā gada laikā vairāk esmu pievērsies velcēšanai, attiecīgi jauniegādāto inventāru (spiningu, spoli)esmu arī iegādājies atbilstoši šim zvejas veidam. Ņemot vērā, kad iemīļotās velcēšanas vietas sanāk ūdenstilpnēs, kur regulāri jāsaīsina aukla (saskarsmē ar akmeņiem tā nodilst - zaudē izturību) saskāros ar problēmu - pītā aukla "Power pro", ko esmu iecienījis un izmantoju, pārsvarā pārdodas tikai 135 m spolēs. Reāli pēc 4-5 copēm aukla uz spoles jau ir par īsu, vai nu arī bez jebkādas rezerves.

Vai Jūs nevarētu ieteikt kādu veikalu Rīgā, kur var nopirkt iepriekš minēto vai analogu auklu lielākos garumos (200-300 m)vai nu uz metriem.

Ipriekš pateicos.

Atbild Valdis Holbergs

Pilnīgi pareizi. 135 metri velcēšanai ir par īsu. Velcēšanai vispiemērotākā aukla ir tieši 200 līdz 300 metrus gara. Amerikāņu auklu Power Pro Latvijā tirgo firma Salmo un viņu veikals atrodas Rīgā, Daugavgrīvas ielā 31. Diemžēl, tagad vajadzīgā garuma auklas veikalā nav. Firmā Salmo man paskaidroja, ka jebkura garuma auklas bija un būs pārdošanā sezonas sākumā,t.i. pavasarī. Acīm redzot Salmo nevarēja prognozēt, ka velcēšanas sezona šogad ieilgs līdz Ziemassvētkiem.

Atbildēts: 18.decembris 2007, 11:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ilmars10

Labdien. Esmu nesen sācis pievērsties makšķerēšanai un spiningošanai. Un gribās daudz ko uzzināt no profesionāļiem, darba kolēģi visi baigie speci tikai no viņu padomiem jēgas maz. Man ir jautājums par spoli:ir tādas slēgtās spoles firmas Zebco. Tas ir kaut kas līdzīgs kādreiz krievu ražotām delfin spolēm, tās esot bijušas baigi nekvalitatīvas, vai jums ir nācies saskarties ar tagadējām tāda tipa spolēm. Es vienu tādu redzēju Salmo veikalā(cena ap 20 ls).Ja ir kaut kas zināms gaidīšu kādu informāciju.Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Tu esi kaut ko sajaucis. Delfin nekad neražoja slēgta tipa spoles. Delfin vienmēr ir ražojis tikai atklāta tipa bezinerces spoles, pie kam Delfin ražotāji nebija krievi, bet ukraiņi. Slēgta tipa bezinercenes ražoja zviedri un japāņi. Vispopulārākās slēgtā tipa bezinerces spoles bija ABU MATIC, bet tās vairāk izmantoja ziemeļamerikas makšķernieki, it sevišķi spiningojot lielos asarus. Eiropā slēgtā tipa bezinerces spoles bija krietni mazāk populāras un tāpēc tagad tās ir diezgan liels retums. Nesaprotu, kāpēc Tev ir vajadzīga tieši slēgtā bezinerces spole?

Atbildēts: 17.decembris 2007, 10:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Un kā ar pavadiņām kuras ir labākas pitās vai mono.?Un kādu diametru labāk izvēlēties?

Atbild Valdis Holbergs

Pītās pavadiņas jebkurā gadījumā ir izturīgākas, tikai tās nav mūžīgas un tās bieži ir jāmaina. Pavadiņas diametram nav lielas nozīmes. Uzmanība ir jāpievērš tās izturībai. Parasti to izturību uzrāda mārciņās lb vai lbs. Viena mārciņma ir ap 400 grami. Spiningojot var izmantot pavadiņas ar izturību 10 lbs, bet velcējot ar lielajiem vobleriem būtu jāizmanto izturīgākas pavadiņas, pat līdz 30 lbs.

Atbildēts: 17.decembris 2007, 10:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā chiga83

Sveicināts!!! Man ir tāds jautājums kur vislabāk meklēt lasi vai taimiņu (straumē, atstraumē.....) un uz kādiem mānekļiem??? Jau iepriekš paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Latvija ir vienīgā valsts, kur makšķerniekiem ir atļauts ķert tikai pēc nārsta novārgušos lašus un jūras foreles, kuras nezin kāpēc sauc par taimiņiem! Ja ārzemēs, kur lašus ir atļauts ķert pirms nārsta tie ir jāmeklē upes vidū, pašā stiprākajā straumē un krācēs, tad pavasaros Salacā vai Ventā tikai dziļās bedrēs vai aizstraumēs, gandrīz pie paša krasta. Lašus un jūras foreles, kuras nezin kāpēc sauc par taimiņiem, var ķert ar spiningu un mušiņmakšķeri. Spiningojot lašus, parasti izmanto aptuveni 30 gramus smagu rotējošo vizuli vai šūpiņu, retāk vobleru, jo tie ir pārāk dārgi. Spiningojot jūras foreles parasti izmanto līdz 10 gramus smagus spilgtu krāsu rotējošos vizulīšus. Copējot lašus uz mušu izmanto lielās lašu mušas Salmon Flies, bet jūras foreles ķer uz Sea trout mušām, kuras parasti ir nedaudz mazākas par Salmon Flies, toties daudz spilgtākas.

Atbildēts: 17.decembris 2007, 10:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

kuram pavadiņām (pītām vai metāla) jūs dodat priekšroku un kāpēc?Jau iepriekš paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot līdakas, es izmantoju mīkstās, pītās no metāla pavadiņas, firmas Rapala ražojums. Citām mīkstajā pavadiņām nav augstas kvalitātes skaviņa un tās man nepatīk. Visām mīkstajām pavadiņām ir liels trūkums, ka pat pēc nelielas slodzes tās savērpjās un zaudē izturību, tāpēc tās ir bieži jāmaina. Patiesībā, katru reizi ir jāsāk copēt ar pilnīgi jaunu mīksto pavadiņu. Velcējot es izmantoju mūsu pašu firmas Salmo pavadiņas kuras ir no metāla, kuram apkārt ir kaprons, jo tās ir krietni izturīgākas par mīkstajām. Esmu dzirdējis, ka tagad ir parādījušās vēl jaunas pavadiņas, kuras it kā esot no tērauda, bet pats ar tādām vēl neesmu spiningojis.

Atbildēts: 10.decembris 2007, 10:34 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā iggorz

Labdien Valdi.

Vēlos pamēģināt kaut ko jaunu. Pats vēlos iegādāties kastinga vai multiplikatora spoli. Vairāk nodarbojos ar spiningošanu un velcēšanu. Ļoti vēlētos uzzināt jūsu domas par manu izvēli,varbūt varētu ieteikt kādu firmu un kuru no spolēm tomēr labāk izvēlēties.

Liels Paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Kastings ir viens no makšķerēšanas sporta veidiem, kur netiek ķertas zivis, bet sportisti sacenšas stadionā, kurš precīzāk un tālāk met spiningu un mušiņmakšķeri, tāpēc par kastinga spoli ir kaut kas pārprasts. Kas attiecas par multiplikātoriem, tad tie ir dažādi. Personīgi es lietoju ABU Ambassadeur 6500 C multiplikātoru. Tieši šo modeli izvēlējos tāpēc, ka šai spolei ir liela auklas ietilpība un ar to ir iespējams normāli spiningot. Nākošais modelis ABU Ambassadeur 7000 ir ar vēl lielāku auklas ietilpību, bet tas, manuprāt ir par smagu, lai ar to spiningotu. Savējo ABU Ambassadeur 6500 C es izmantoju spiningojot lielos lašus, velcējot līdakas un samus, makšķerējot lielās karpas un copējot jūrā ar vieglo pilkeri.

Atbildēts: 7.decembris 2007, 13:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Jautājums par Kāla ezeru. Vai tur lielo dziļumu bedrēs (12-14 metros) tagad vajadzētu sēdēt līdakām? Pēdējo nedēļu laikā esmu tur bijis 3 reizes un vienmēr 1-3 kg līdakas esmu dabujis 5-7 metru grunts līmenī. Viss laiks, ko esmu pavadījis velcējot pa lielajiem dziļumiem ir bijis bezjēgā. Vai tā ir tikai mana nepareizā pārlieciba, ka lielajām vajadzētu sēdēt tajās dziļajās bedrēs un es veltīgi tērēju jau tā īso rudens dienu laiku?

Atbild Valdis Holbergs

Tik lielā dziļumā es nekad neesmu noķēris ne vienu līdaku. Lielās līdakas rudeņos parasti ķer uz velci un velcējot izmanto lielus peldošos voblerus, kuri velcēšanas laikā sasniedz līdz 6 metrus dziļumu. Man, piemēram, nav ne viena voblera, kurš nirst dziļāk. Tādās vietās, kur ir lielāki dziļumi, piemēram tie paši 12 līdz 14 metri vai dziļāk velcējot ir jāņem vobleris, kurš nirst ap 6 metrus dziļi, bet jāvelcē gar šīs lielās bedres pašu kanti. Piemēram, Valguma ezers ir ļoti dziļš un dziļums sākas strauji, pie paša krasta un tur velcējot, velk lielo vobleri 6 metru dziļumā un iznāk, ka tas tiek vilkts nevis gar ezera dibenu, bet gar sienu, kura iet dziļumā. Tā pat, aptuveni 4 līdz 6 metrus dziļi velcē arī ar grimstošajiem vobleriem, šūpiņiem un lielajām gumijzivīm.

Atbildēts: 5.decembris 2007, 09:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā briedis

labdien!!!! Vai tagad tuvojoties ziemai foreles ir uz grunts??????Cik stiprai jābūt auklai lai tā noturētu foreli!!!!!!Uz kādas esmas viņa ķerās???Es domāju braukt uz foreļu dīķi!!!!!!

Atbild Valdis Holbergs

Varavīksnes foreles diezgan aktīvi barojas ja gaisa temperatūra ir vismaz +8 grādi Celsija. Ja ir vismaz tāda temperatūra varavīksnes foreles var noķert pat uz sauso mušu. Ja gaisa temperatūra ir zemāka, tad labāk izmantot slapjo mušiņu, pie kam būs jāpacenšās, lai noķertu kādu foreli. Tas, ka aukstā laikā varavīksnes foreles ķeras slikti un ir jāpiestrādā, lai to noķertu principā ir ļoti labi, jo pretējā gadījumā, kad ir silts un forelēm ir "žors", tad tā cope ir neinteresanta. Piemēram, pašā labākajā Igaunijas foreļu dīķī, kurš atrodas Turi Aliku katru gadu vēlā rudenī Igaunijas mušiņmakšķernieku savienība rīko savus pasākumus, tieši tāpēc, ka šajā laikā varavīksnes foreli noķert ir visgrūtāk. Ja esi spiningotājs, tad varavīksnes foreli vari iekārdināt uz mazu vobleri, mazu rotiņu vai mazu šūpiņu. Auklas izvēle ir atkarīga no tā cik lielas foreles dzīvo tajā dīķī, kur ir iecerēts makšķerēt. Nevajag aizrauties ar supper tievām auklām, jo tās vār arī neizturēt foreles pretestību. Pavadiņai ir jābūt vismaz 0,20 mm. Ja makšķerniekam nav pieredzes, tad auklai ir jābūt stiprākai.

Atbildēts: 3.decembris 2007, 10:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GuntisKv

No skolas gadiem esmu kaislīgs plēsoņu terorizētājs gan uz dzīvo, gan uz spiningu. Pārsvarā iepriekšējos gados pievērsos asariem un līdakām, zandarti man gadījās reti, var teikt tikai sagadīšanās pēc. Sākoties šī gada sezonai ar kolēģi-pārinieku nolēmām vairāk pievērsties zandartiem Tāpēc no jūnija sākuma aktīvi šturmēt gan mētājot gan uz velci Daugavu ap Koknesi. Vasaras sākumā un pa vidu gāja itkā diezgan labi - zandartus varēja dabūt gan pa kantēm (7m-10m), gan pusūdenī 20m dziļumā, gan arī uz daudz maz līdzeniem placīšiem (10-15m), viens otrs kukainis pat bija vērā ņemams. Iestājoties rudenim copes kļuva retākas, bija dienas, kad copes nebija redzētas, kaut gan apvalcējuši bijām visas iepriekš minētās vietas, izmēģināti abu krietnie vobleru arsenāli. Pie tam uz rudens pusi sākām ievērot, kad Daugavu ap Koknesi šturmējam tikai mēs divi, vietējie (izņemot tīkliniekus) pat laivas izcēluši krastos.

Jautājums: Kas notiek ar zandartiem vēlajā rudenī? Vai tie masveidā aiziet uz citām vietām vai vienkārši badojas? Ja nē, kur tos labāk meklēt (dziļumā, pusūdenī, vai uz sērēm)? Kā arī, kādu tehniku Jūs ieteiktu piekopt velcējot zandartus (arī vasarā)?

Atbild Valdis Holbergs

Zandarts ir ļoti garšīga, bet ne pārāk sportiska un kaprīza zivs. Ar zandartiem var gadīties tā, ka viņi neķeras, pēc tam stundu ķeras un atkal neķeras. Vienu dienu rij vienas krāsas gumijzivtiņu, bet nākamajā dienā pavisam citu. Es vēlā rudenī velcēju L.Baltezerā pie E.Simsona un zandarti uz velci man trāpās diezgan bieži arī pavisam vēlu. L.Baltezers nav pārāk dziļš, viņš pat ir pasekls priekš zandartiem un es tur velcēju uz 18 cm garo Rapala Jointed. Daugavā pie Kokneses ir ļoti labi jāpārzin vietas, jo tur ir gan ļoti dziļas vietas, gan seklākas vietas, gan kantes. Ir jāeksperimentē. Gatavas recentes man nav.

Atbildēts: 26.novembris 2007, 11:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager