Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā Tejkanna

Sveiciens!

1. Sakiet, kāda ir visoptimālākā rotiņa un šūpiņa vadīšanas tehnika? Vai ļaut vienkārši vienmuļi vienmērīgi rotēt, vai labāk velk,velk parauj vai piebremzā, vai kaut kā savādāk?

2. Vēl man savā necilajā spiningotāja pieredzē šķiet, ka līdaka galvenokārt ir paņēmusi tūlīt iemetiena brīdī, vai arī jau ceļot mānekli arā no ūdens, un vai tas liecina par to, ka māneklis tiek nepareizi vadīts?

Atbild Valdis Holbergs

Ezeros,t.i. stāvošā ūdenī, ķerot līdakas un asarus, ir jācenšas novilkt vizuli cik vien lēni ir iespējams un maksimāli dziļi. Raustīt neko nevajag, bet ja jūti ka vizulis iet pārāk augstu, tad var uz neilgu laiku pieturēt un ļaut tam grimt. Kad vizulis iekrīt ūdenī tam uzreiz uzbrūk ne tikai līdakas, bet arī visas lašveidīgās zivis un pat sami. Man ir gadījies tā, ka vizulis iekrīt ūdenī un uzreiz to aprij sams. Tas ir normāli. Ja Tev līdakas skrien līdz pašai laivai un nebaidās, tad Tu visu dari pareizi. Ja Tu vizuli vadītu nedabiski viņas tam pakaļ neskrietu.

Atbildēts: 26.novembris 2007, 10:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki!

Kā tur īsti ir ar tiem rotiņiem? Uz viņiem ir viss labākās copes no visiem vizuļiem, vismaz man, bet ne pārāk lieli lomi uz tiem ir dabūti. Vai mēģinot lietot lielāku rotiņu var cerēt uz lielākiem lomiem? Jautājums tāds, jo nēesmu redzējis īpaši lielus rotiņus, piem. tādu lieluma atšķirību kā var atrast vobleru "saimē" Otrs jau būtu nežēlīga pretestība, ja būtu liels rotiņš un nekāda konfortablā spiningošana nebūtu. Varbūt, ka var atstāt to pašu standarta lapiņu, bet uzvērt to uz garākas drāts un sabāzt virsū kaudzi pērlīšu u.t.t. Bet tad atkal šī uzparikte locītos un nerotētu. Varbūt ir kāda alternatīva!?

Atbild Valdis Holbergs

Ja gribi panākt, lai ezeros uz rotiņu ķertos lielākas līdakas un copes būtu biežāk, ņem par pamatu rotiņu MEPPS AGLIA Nr.4 vai Nr.5 un uz jaunas drāts svariņa vietā montē krellītes un paredzi iespēju āķa nomaiņai (change hook), jo uz āķa ir jāuzmauc tvisteris, kurš vidēji pēc kādām piecām copēm būs jānomaina. Tādu rotiņu būs grūtāk iemest, bet būs iespējams krietni lēnāk novilkt un tāpēc copes būs biežāk.

Atbildēts: 22.novembris 2007, 09:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā mar.oz

Sveiki varbut divains jautajums un nepatiesi pa makskeresanu bet uz to pusi ir!vaj nezinat kadas vietas kur ir vezi???es zinu zvirgzdu,vaidvas ,limbazu lielezers un salcu bet tur var teikt neak nav un baigi daudz cilveku! busu loti pateicigs ja jus pateiktu kadu vietu kur ir vēži! Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Diemžēl, nevaru palīdzēt. Vēžojis esmu ļoti sen, tālā bērnībā un ārpus Latvijas.

Atbildēts: 21.novembris 2007, 11:38 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Gatizs

Sveiki.

man atkal ir jautājums par spoli, tagad dilema ir tāda - esmu netā noskatijis shimano twin power, bet nezinu kadu lielumu pirkt, 2500 vai 4000. spoli domaju izmantot tikai un vienigi spiningoshanai. visas iepriekshejaas man ir bijushas 4000 un nezinu vai tas ir pareizais izmers spiningoshanai...

Atbild Valdis Holbergs

Es lietoju 4000, jo tā ir universālāka, bet es pazīstu dažus spiningotājus, kuriem patīk spiningot tikai ar tieviņu pīto aukliņu un tad, protams, labāk derēs 2500.

Atbildēts: 20.novembris 2007, 10:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki!

Esmu iegādājies tādu vizuli kā JERKBAIT, jeb konkrēti mans modelis ir KING OF JERK zinu, ka uz viņiem ir labi rezultāti un tā ir salīdzinoši jauna lieta Latvijā. Gribētos zināt kāda tehnika jāpielieto ar to strādājot, jo esmu dzirdējis, ka to velk ar spēcīgiem rāvieniem nevis tikai ietinot!

Atbild Valdis Holbergs

Labāk to JERKBAIT piekarini pie sienas, kā tādu dizaina elementu un uz copi ej ar normālu spiningu. Pagaidām Tu esi nopircis tikai vienu vizuli, bet vēl būs jāpērk speciāls kāts, iespējams spole, pavadiņas, vēl daudz dažādu vizuļu(džerku) utt un tad būs rūkta vilšanās, jo tam visam nav nekādas jēgas.

Atbildēts: 20.novembris 2007, 10:00 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā scooters

Sveiki,es gribētu pāriet uz džerkiem,bet nekur nevaru atrast par to izsmeļošu informāciju.Es zinu ka ir vajadzīga multiplikātora spole un kāts ar lielu testu.kam jāpievērš uzmanība pērkot spoli un kātu,lai nenopirktu pēdējo m... .Un ko,jūs domājat par džerkiem.

Atbild Valdis Holbergs

Pirms kādiem sešiem gadiem izmēģināju ķert uz džerkiem jūrā pie Ālandu salām. Manuprāt tā ir pēdējā muļķība mētāt tik smagu vizuli. Pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados bija tāda mode mētāt smagos voblerus, bet jau toreiz modernais spinings ar vieglajiem vizuļiem izrādījās daudz efektīgāks. Par džerku copi ir bijuši daži rakstiņi copes žurnālos, bet tie bija nepārliecinoši, jo, acīm redzot, to autori paši netic tam par ko raksta, vai nav to izmēģinājuši.

Atbildēts: 20.novembris 2007, 09:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DavX

Es gribētu zināt kāda ir atšķirība starp bezinerces spolēm un multiplikātoriem?

Un vai tie ir labi?

Atbild Valdis Holbergs

Praktiskajā copē bezinerces spoles pārsvarā izmanto spiningojot ar samērā viegliem vizulīšiem, kuru svars ir no 2 līdz 40 gramiem, diezgan tievu auklu, kuras diametrs parasti ir no 0,2 līdz 0,35 mm un ķerot normālas līdakas, zandartus, asarus, meženes, sapalus, foreles, alatas un nelielus lašus. Ar multiplikātoru ir grūtāk mest vieglus vizuļus un tāpēc ja ar to spiningo, tad mētā 30 līdz 60 gramus smagus vizuļus, vai velcē un tas ir domāts lielākām zivīm: lielajiem lašiem, lielajām līdakām, samiem, mencām, utt.

Atbildēts: 15.novembris 2007, 11:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gatizs

Sveiki!! Apsveru domu iegādāties sev jaunu spoli ir doma pirkt shimano twin power. Ipskatiijos internetā tur ir spole gan ar priekshejo bremzi, gan spole ar aizmugurējo, kura ir krietni leetaaka. kaadeel taada cenu atshkiriiba vai ar aizmugurejo bremzi ir sliktaaka??!

Atbild Valdis Holbergs

Starpība ir ne tikai priekšējā vai aizmugurējā bremze. Patiesībā spole ar bremzi priekšā ir tā īstā un tai ir jāmaksā ap 200 latiem, bet tā otra ir no lētajām un lēto SHIMANO vispār nav vērts pirkt. Kāpēc SHIMANO ES tirgū pēkšņi ar nosaukumu TVIN POWER piedāvā arī kaut kādu apšaubāmas kvalitātes, lētu spoli? To es nezinu. Iespējams, ka tas ir kāds marketinga triks. Tā dārgā SHIMANO TVIN POWER ir izcili laba spole un tā der gan mūsu pašu līdakām, gan Sibīrijas un Mongolijas taimiņiem, gan Volgas samiem, gan ziemeļeiropas un tālo austrumu lašiem. Lēto SHIMANO pirkt nav vērts, jo lēto spoļu piedāvājums ES ir milzīgs. No lētajām spolēm labāk izvēlēties kādu no mūsu pašu firmas Salmo sortimenta.

Atbildēts: 12.novembris 2007, 18:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki!

Zinu vienu meža ezeru, ne pārāk lielu, bet bagātu ar zivīm, asari un līdakas. No miermīlīgajām zivīm esmu tur manījis tikai Ļoti lielus līņus un sazānus. Mazās vispār nēesmu tur redzējis. Tiko ielaiž dzīvo, raudu, plici tā momentā cope. Līdz šim esmu līdaku vēderos atradis tikai asarus un pašas līdakas. Kā arī lielākā daļa līdaku jau kādreiz ir bijušas kostas ar rētām. Ezers ir tīrākā kūdras bedre un ūdens ir nepārspīlēti tik melns kā kafija. Kad ielaižu vizuli 10 cm ūdenī, tas vairs nav saredzams. Krasti ir purvaini un visa mala ezeram iet uz leju, kad uzkāpju virsū, ir gadījies arī izkrist cauri līdz nabai. Ar ko man tur mēģināt mētāt, krāsas, formas, vibrāciju veidojoša vai kautkādiem tumsā spīdošiem vizuļiem. Ezers ir ļoti dziļš un avotains, vienmēr tur ir ļoti auksts ūdens un ūdens zāļu tur tikpat kā nav. Lielākais loms tur ir 11 kg Līdaka. Ezers atrodas Kalvenes mežos.

Atbild Valdis Holbergs

Pa tāda ezra krastiem labāk nestaigā un copē no piepūšamās laivas. Es tajā ezerā noteikti sāktu spiningot ar rotiņu, jo tur dzīvo ne tikai līdakas, bet arī asari un iespējams, ka lieli. Ja ūdens ir tik tumšs var izmantot rotiņus, kuriem uz lapiņas ir uzlīmēta gaismas atstarojoša plēve. Dziļākās vietās var pamēģināt šūpiņus un līdaku voblerus un gumijzivis. Par cik, pats tur copējis neesmu, gatavas receptes man nav. Ir jāeksperimentē uz vietas.

Atbildēts: 12.novembris 2007, 18:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Labdien,

Es velcēju ezerā, kur ir paliela bedre, kas ir 5-5,5 metri dziļa. Izmantoju "Balzer" voblerus, kas iet velcējot, ka rakstīts, 3-4 metru dziļumā. Es vēlētos šos voblerus izvadīt tuvāk bedres dibenam. Vai butu iespejams kadu metru pirms voblera iesiet kadu 10g sviniņu, vai ari šajā gadījumā voblers to uzskatis par nulles punktu un raksies iekšā bibena. Varbut ir kads cits ieteikums nelielam dziļuma palielinajumam? Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Visvienkāršākais kā panākt nelielu dziļuma palielinājumu ir airēt nedaudz ātrāk. Visi peldošie vobleri iet dziļāk, ja tos velk ātrāk un seklāk, ja velk lēnāk. Var svariņiem var eksperimentēt, bet tas ir pārāk sarežģīti. Daudz vienkāršāk ir nopirkt dažādus voblerus, kuri sasniedz dažādus dziļumus. Ja man būtu jāvelcē 5 līdz 5,5 metrus dziļā vietā es ņemtu 30 cm garo Nils Master peldošo vobleri, kurš iet līdz 6 metriem dziļi un airētu nedaudz lēnāk nekā parasti.

Atbildēts: 12.novembris 2007, 18:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager