Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā andzs90

Sveiks, esmu nesen pievērsies karpu copei. Nevaru īsti saprast cik un ko likt barībā. Pēdējā copē saliku 1kg kaņepi 0.5 kg kukurūzas, 1kg peletes, kādu 1kg ar boilām iebarojamām un divas saujas ar tām uz kurām makšķerēju + atraktors šķidrais. Vai klājot šādu galdu nesanāk tā, ka galds ir pietiekoši garšīgs karpai un uz āķa esošā boila viņai neinteresēs?

Atbild Aivars Rudzinskis

īsti nesapratu kas ir iebarojamās boilas un kas uz āķa liekamās. parasti jau mēs barojam ar boilām tādēļ, lai karpas pie tām pierastu, atzītu par labām un garšīgām esam un droši ņemtu to, kas ir uz mata. Tieši tā, kā tu jautā - jo vairāk dažādu sastāvdaļu tava barības kokteilī, jo lielāks jautājums rodas - kādēļ gan lai karpa ņemtu to, kas uz mata. boilai uz mata ir jābūt vai nu tādai pašai, kā lielākā daļa barības, tad karpa var nepamanīt atšķirību (ka āķis klāt) un apēst vienā tempā ar pārējām. Otrs variants, kad mata boilu ar kaut ko izceļ tā, ka tā liekas karpa īpaši interesanta. to dara ar kādu popapa cepurīti, uztaisa boilu lielāku vai mazāku par pārējām, utml. Tas viss atkarīgs no taktikas. katrā ziņā, katrai sastāvdaļai, kuru tu liec barības kokteilī, vajadzētu pildīt kaut kādu funkciju. nav tā, ka jo vairāk dažādu sastāvdaļu saliksim, jo lielāka jēga būs. ļoti bieži ir tieši otrādi un iemesls ir kāreiz tevis minētais.

Atbildēts: 4.jūlijs 2020, 15:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Cope Vācijā.Atbraucu uz 6 dienam.Pusdienas sametu gruntenes.un 2 nakti pirmā īstā karpu cope.bet diemžel norāvas.un tas par 4 dienam arī vis.vel copesu 2 dienas.esmu izmeginajis visu gan dzilumus mainiju gan esmas visadas liku.it ka vis butu izmiris.no rita 3 smukas karpas ceturta dienas rita pa udens virsmu peldeja meginaju uz maizi.nekada reakcija.sodien 30 gradi bet pecpusdiena sola specigas lietavas ar zibeni.ko tu varetu man ieteikt.kur vel lai karpinas mekletu.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Pirms un pēc pērkona karpām strauji uzlabojas apetīte. esi gatavs, ka sāks ķerties un pamēģini nenoraut vairs. Pirms pērkona bieži ir tā, ka karpām nekas neinteresē. un, jo ilgāks necopes periods, jo aktīvāk tās ķersies, kad apstākli nomainīsies.

Atbildēts: 13.jūnijs 2020, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gribulis

Labdien. Jautājums- kā karpa sadzīvo/nesadzīvo ar bebriem. Abavas perspektīvās karpu vietas šogad izskatās pēc bebru paradīzes. Vai maz ir jēga iebarot? Otrs jautājums par iebarošanu tai pašā Abavā. Ja baro regulāri, ik pa pāris dienām, vai puskilograms kukurūza+ boilas(kopā pus kg.) nav par daudz.Doma par ilglaicīgu iebarošanu/copi, tas ir, copēt reizi pa reizei sezonas garumā, bet barot vietu regulāri. Vai viss nesāks skābt un rūgt, Abava nav lierlza upe ar lielu zivju blīvumu. Jau iepriekš paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Bebrs ir augēdājs un zivis neaiztiek. Manuprāt, karpai nevajadzētu no tā pārāk baidīties. Barības daudzums atkarīgs no tā: 1. cik daudz karpu to ēdīs 2. cik lielas karpas (lielākas apēd vairāk) 3. cik ilgi ēdīs (līdz nākamai barošanai) 4. cik ātri sagremos (jo siltāks ūdens, jo ātrāk) Pat ja tev tur dzīvo tikai viena karpa, puskilogramu pārtikas vasaras vidū tā notiesās ar gardu muti un diez vai kas pāri paliks. tā kā ber droši. ja nu ir šaubas, vai tas ēdiens tiek apēsts, vienmēr jau var pēc tam ienirt un apskatīties. kukurūza ir dzeltena un to ļoti labi var redzēt. Par skābšanu un rūgšanu pavisam nesatraucies. Tieši otrādi, mazliet ieskābusi (ierūgusi) kurkurūza ir daudz labāka barība nekā svaiga, tikko sagatavota.

Atbildēts: 12.jūnijs 2020, 20:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raivushkins

Karpas ir laistas kādus 3 gadus atpakaļ. Ūdens bija tīrs dzidrs, bet tagad balts kā piens. Ielaistas ir apm 200 karpas, dažādu izmēru. Un daudzām ir šāda problēma.

Atbild Aivars Rudzinskis

tad meklē karpu dakteri rokā.

Atbildēts: 7.jūnijs 2020, 19:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raivushkins

Sveiks! Noķēru karpiņu vienā no Latvijas maksas dīķiem. Viņai bija sarkans jēls caurums, bilde foto galerijā. Kas tas ir?

Atbild Aivars Rudzinskis

neesmu speciālists, bet kaite kaut kāda tā noteikti ir. vajag parādīt dīķa saimniekam un pajaut't, vai tādu vajag laist atpakaļ. Dažreiz ir labāk, ja tās slimās izvāc ārā no dīķa. Viens no iemesliem - karpa satraumēta, mētāta pa smiltīm, nobružājusi gļotu kārtu un infekcija tiek iekšā.

Atbildēts: 7.jūnijs 2020, 17:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks. Jautājums par Ilģi. Brauciens pēc nepilnām 2 nedēļām, 84h cope.

Plānots likt uzsvaru uz Renmar produkciju, par cik tur 90% ar to copē.

Būsim divatā, blakus sektoros, tuvāk seklajam galam.

Ja neskaita, ka varam uzrauties uz nārstu, ar ko vēl rēķināties? Dūņas pats par sevi, karpas lielas un gudras, ūdenslīmenis ļoti nokrities.

Plāns sākt ar pāris spombām katrā točkā un uz diviem sektoriem veidot kopā vismaz 4 točkas, vēlāk ar diviem kātiem pārejot uz labāko un vienu atstāt eksperimentiem.

Zigrigs arī ir plānā.

Ir te vispār ko ieteikt? :)))

Atbild Aivars Rudzinskis

mēdz būt moška, tādi sīki pretīgi kukaiņi. grūti tai sagatavoties, bet kaut kas jāpadomā. no stratēģijas viedokļa - man nepatīk doma ar diviem kātiem pāriet uz vienu labāko punktu - tas mēdz aizbaidīt zivis. labāk ķert ar vienu kātu nekā neķert ar diviem. trešais - ilgis ļoti nemīl troksni. krastā jābūt maksimāli klusiem. labāk nometni būvēt kaut kur tālāk mežā iekšā, pie krasta pēc iespējas neatrasties un nedauzīt zemi.

Atbildēts: 25.maijs 2020, 10:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Sēžot pie ezera es novēroju karpas izgājienu no ūdens.jautājums .Var tur veidot karpai baribu galdu vai tomēr nē.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

nu tā parasti dara gan. ne vienmēr tas nostrādā, tomēr tas ir vairāk nekā nekas.

Atbildēts: 17.maijs 2020, 00:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mambodambo

Sveiks! Kādu firmu boilas būtu kvalitatīvākas? It kā cenas visām daudz maz vienādas. Kuras no šīm būtu labākais variants-Dynamite baits,Mistral baits,Quest baits, Richworth?

Atbild Aivars Rudzinskis

Sveiks, es šeit pilnīgi noteikti nereklamēšu un nekritizēšu kaut kādus konkrētus ražotājus. Vienīgais, ko es no sirds varu ieteikt - ja nav ticības ražotājiem, rullē pats. tas ir interesanti, aizraujoši un daudzkārt ātrāk palīdz saprast zivs reakciju. Otrkārt, starp boilām nav tik daudz jāmeklē kvalitāte, kas ir visnotaļ abstrakts jēdziens, bet gan piemērotība konkrētiem apstākļiem un konkrētam ūdenim. tas, kas labāk strādā vienā vietā un vienā veidā, citur un citās rokās var strādāt mazāk. ja būtu viena vislabākā boila, tad jau visi uz viņu ķertu. tomēr pat vislabāko boilu karpas ar laiku "atkož" un sāk ignorēt. tādēļ arī ir vajadzība pēc nepārtrauktas maiņas.

Atbildēts: 14.maijs 2020, 21:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raineruu

Sveiks! Kā rīkoties situācijā,kad visu grunti klāj pluss mīnuss vienu metru dziļa dūņu kārta? Zinu,ka teiksi,ka ir jāmeklē vieta,kur ir cieta grunts,bet esmu izmeklējies un bez panākumiem. Kas notiek ar barību,kad samet to ūdenī? Tā nogrimst un īsti nekādas jēgas nav,vai ne? Un tas pats ar boilu,vai ne? 2.Drīz visa tā vieta aizaugs ar zālēm,vai varētu darīt tā,ka iepriekšējā dienā izpļauju sev paredzēto vietu un nākamajā dienā sametu tur makšķeres? 3. Vai spod mixa vajag likt birstošo barību vai tomēr tikai sagrieztas boilas,pelletes,graudaugus un apliet ar boosteri?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. Slavenais Ilgis ezers Lietuvā ir tieši tāds - dūņas biezā slānī un velti meklēt kādu tīru vietu. nekas, tauta ķer jau gadu desmitiem. karpas rokās pa dūņām un atrod gan makšķernieku samestās boilas, gan visu pārējo labumu. Ir gan dažas nianses. pirmkārt, jācenšas pēc iespējas mazāk iegremdēt ēsma ar āķi dūņās. tādēļ izmanto ļoti vieglus svinus, 30grami maksimums. ar superasu āķi copes ir pieteikoši drošas. pavadiņas taisa no ļoti mīksta materiāla un garākas - 40-50 cm. uz mata liek peldošu vai neitrālu boilu vai sniegavīru. man daudzas copes ir bijušas no sniegavīra, kas sastāv no 3 boilām. bet nu maza izmēra ēsmas arī strādā - atkarībā no laikapstākļiem un karpas noskaņojuma. barot jācenšas pēc iespējas koncentrēti, lai veidojas tāds kā barības katls, kurā starp daudzām dažādām barības sastāvdaļām ietrāpās arī tavējā ar āķi. barībai vajadzētu būt pēc iespējas dažādai - sākot ar dziļi grimstošām boilām, mazāk dziļi grimstošām peletēm, pa "gaisu" peldošām kaņepēm un kaut kādiem ūdeni iekrāsojošiem materiāliem, piemēram, kondensētais piens vai attiecīgas šķirdās piedevas. ideāli, ja tādu zupu var iegāzt no laivas - būs gan precīzi, gan efektīvi. ja nav laivas, var kaut vai iepeldēt -ir taču jau silts. sliktākajā gadījumā ar piepūšamo matraci kautvai. arī makšķeri var ievest tādā veidā - ielikt iekšā tieši tajā paša zupā. bet nu var jau arī spodot - tas būs sportiskāk. 2. Par pļaušanu - karpa nav tik dumja, ja tu tur kaut ko izpļausi, viņa labu laiku tuvumā nerādīsies. ja aug zāles, tajās NOTEIKTI būs ejas, pa kurām karpas staigā. tev jāatrod šīs ejas, vēl labāk - eju "krustojumi" un jānoliek tur savs "luksofors" no sarkanas un dzeltenas boilas. jā, tieši sarkanās, rozā, dzeltenās krāsas vislabāk strādā zālēs. Protams, arī visa makšķere jāpielāgo copei zālēs. turklāt neatkarīgi no tā, vai āķi ieliksi zālēs vai kādā brīvākā lauciņā - karpa pēc copes tāpat jozīs iekšā džungļos un diez vai tev būs iespēja to novērst. tapēc labāk uzreiz tin uz spoles pīto auklu, montāžu izvēlies ar nosktkrītošu svinu, pietiekoši izturīgu (ne obligāti lielu) āķi un pēc copes velc no visa spēka. vai vēl labāk - esi gatavs braukt karpai pakaļ ar laivu. 3. padomā, kā tas viss tur grimst! birstošā barība grimst ļoti lēni, daudz lēnāk nekā boilas. ja gribi veidot "mākoni", tad birstošās barības pievienošana var attaisnoties. bet ļoti bieži, sevišķi mazliet dziļākās vietās var sasniegt tieši pretēju efektu - karpas celsies birstošajai barībai pretī, ar atvētu muti centīsies to visu savākt un tava uz grunts gulošā boila ar āķi dabūs gaidīt, kad karpa izdomās atgriezties lejā. ir pavisam nepatīkami, sevišķi mačos, redzēt, kā spodošana ar birstošo barību reāli apstādina copes uz stundu vai divām. līdzīgs stāsts ir, starp citu, arī ar kaņepēm - tās arī grimst ļoti lēni vai pat vispār negrimst! tāpēc ielej spainī ūdeni, iemet vienu sauju spodmiksa un pavēro, kas notiek. un tad izdomā - vai tev to vajag? vai varbūt kaut ko paņemt nost vai varbūt pielikt klāt?

Atbildēts: 13.maijs 2020, 01:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Piedalities

No iepriekšējām copēm radās jautājums par iebarošanu ar spombu.

Makšķerēju apmēram 60m attālumā.

Bija liels vējš, kas nepūta sejā, bet gan no sāniem. Atliku uz spoda spoles attālumu, izmērīju pēc tam to priekš makšķerēm, lai būtu vienāds attālums. Problēma radās brīdī, kad iebaroju ar spombu. Brīdī, kad spombs sasniedza savu attālumu, tas pa vējam aizlidoja vairākus metrus nost no manas iecerētās vietas. Kā šādā situàcijā rīkoties un visprecīzāk piebarot?

Man ir fox spomb vidēja izmēra un iepriekšējās copēs katru trešo reizi tas neatvērās kad iemetu, vai problēma ir manā iemetienā vai jāmaina spombs?

Un vēl sāku domāt par starpību barības nokrišanai. Vai nav tā, ka dziļākā vietā barība no spomba ūdenī aizlido kādu gabalu tālāk un tāpēc makšķeres distanci atlikt nedaudz tālāku nekā spoda?

Esmu iesācējs šajā iebarošanas lietā, tāpēc tik daudz jautājumi.

Atbild Aivars Rudzinskis

sānvējš, protams, sarežģī lietas. ja spombs metienā novirzās no iecerētā punkta, tas jāmērķē attiecīgi dažus metrus sāņus. To gan pateikt ir vieglāk nekā izdarīt... Vēl jāņem vēra, ka aukla metiena brīdī sānvēja dēļ veido loku un spombs neaizlido tik tālu, kā ir atklipsēts un kā būtu, ja aukla būtu taisnā līnijā. tādēļ auklas klipsēšana nav vienīgais attāluma mērīšanas veids. es šādos apstākļos, ja gribas ļoti precīzi barot, varbūt atstātu marķieri ūdenī un izmantotu to par orientieri. spombs teorētiski varētu neatvērties, ja iekrīt ūdenī sāniski. tas tā varētu notikt auklai atsitoties pret klipsi brīdī, kad spombs jau ir tuvu pie ūdens. tad tas gaisā nostājas horizontāli un tā arī iekrīt ūdenī - ar sānu. 60 metri nav tik liela distance, ka nevarētu piešauties puslīdz precīzi mest arī bez klipsēšanas. par dziļumiem - nē barība neaizlido vis tālāk, ja ir dziļāks. bet svins ar āķi, ja būsi nomērījis tieši tikpat garu auklas posmu, kā spodam, nosēdīsies TUVĀK nekā lidos spods. uzzīmē ūdeni šķērsgrizumā, savu auklu brīdī, kad svins atsitas pret ūdeni un attiecīgi, kur tas nogrims - tas būs tuvāk. un jo lielāks dziļums, jo tuvāk. un jo tuvākā distancē tas notiek, jo arī tuvāk. lielā attālumā un nelielā dziļumā šī starpība nav tik liela. tas gan ir tad, ja grimstot turam auklu nostieptu. To parasti arī visi dara, jo grib sajust tradicionālos donk atsitoties svinam pret zemi. arī iespējas sapiņķerēt pavadiņu tādā veidā ir mazākas. tomēr par distances saīsināšanos daudzi aizmirst. rezultātā āķis guļ tuvāk nekā ir iebarots. dažreiz tas ir labāk, bet biežāk gan labāk ir tieši otrādi - kad āķis ar ēsmu atrodas nedaudz pāri iebarotajai vietai. Tāpēc labāk makšķeres distanci uzlikt kādu metru vai pusotru garāku nekā spoda.

Atbildēts: 7.maijs 2020, 00:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager